Publicat: 10 Iunie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

DE LA O ZI LA ALTA
Cine a avut dreptate?
AUDIAT IERI DE DIMINEAŢĂ DE COMISIA DE POLITICĂ EXTERNĂ A PARLAMENTULUI, LA RECOMANDAREA PREŞEDINTELUI ILIESCU...

PROFESORUL MIHAI BOTEZ VA FI NOUL NOSTRU AMBASADOR LA NAŢIUNILE UNITE!
Încă de vineri, ziarul nostru, care a consemnat ÎN EXCLUSIVITATE prezenţa în ţară a renumitului disident anticeauşist şi convorbirile avute de acesta - în secret - la Cotroceni, a avansat ideea că i se va propune una dintre cele două reprezentante diplomatice de pe teritoriul SUA.

CU NERUŞINAREA ŞI LIPSA DE DEONTOLOGIE PROFESIONALĂ CARE-I SUNT SPECIFICE, "EVENIMENTUL ZILEI" DE IERI TRÂMBIŢEAZĂ: "încă o dată Evenimentul zilei a avut dreptate: Mihai Botez va fi audiat de Comisia de politică externă pentru a fi ambasador la ONU". Or, ce spunea acelaşi ziar, cu o promptitudine remarcabilă, la două zile după sosirea în ţară a profesorului, sâmbătă: "Profesorul Mihai Botez s-a întâlnit cu preşedintele Ion Iliescu. Se pare că i-a fost reiterată propunerea de a accepta postul de prim-ministru".
CÂTĂ DREPTATE A AVUT EV. Z. APRECIAŢI DV.!
Cât despre postul de la New York, se pare că, aşa cum spune proverbul, n-a fost pentru cine s-a pregătit: dl Constantin Ene, validat anterior pentru această funcţie se va reorienta, după toate probabilităţile, spre Bruxelles.

CNA-UL CERE DEMITEREA DLUI EVERAC!
NU TOT, CI DOAR "SEMNĂTURILE" DE MARCĂ ALE ACESTUIA! ATÂT DE MARCANTE ÎNCÂT NIMENI NU-ŞI AMINTEŞTE SĂ LE FI REMARCAT VREODATĂ ÎN LEGĂTURĂ CU VREO EMISIUNE SAU UN ARTICOL, SAU ORICE ALTCEVA DE GENUL ACESTA.
CA ŞI PREŞEDINTELE "NIMERIT" AL CNA-ULUI, MULŢI DINTRE MEMBRII DEVENIŢI PESTE NOAPTE "MARCANŢI" ÎŞI DATOREAZĂ ACEASTĂ CALITATE JOCURILOR POLITICE ŞI INTERESELOR CARE I-AU PROPULSAT.
Până acum, realizările "miniştrilor" de la CNA se rezumă la plimbările făcute cu câte 2-3 dintre maşinile statului la congresele PAC şi FSN de la Timişoara şi Constanţa, unde au participat, din motive de... echidistanţă.
Or, ca să creadă lumea că au ceva de-a face cu audiovizualul, se trezesc şi ei din când în când, cerând... demisia dlui Everac.
PUTEAU SĂ FIE MAI ORIGINALI DECÂT SPONSORII LOR...

PARODIA FIXINGULUI BANCAR CONTINUĂ LA "COTE" SUPERIOARE!
DIN INFORMAŢIILE PE CARE LE DEŢINEM, "Mr. 10%" A DEVENIT, DE CÂTĂVA VREME "Mr. 20%" !
Pentru ca dosarul unui petent să intre la schimb valutar trebuie musai îndeplinită condiţia depunerii echivalentului a 20% din suma cerută pentru a fi transformată din lei în dolari!

Noutăţi pe "DRUMUL KENTULUI"
CÂINII PRESEI LATRĂ - CARAVANA CONTRABANDEI MERGE ÎNAINTE!
În timp ce dosarul afacerii mucegăieşte la Procuratura Militară (din motive lesne de înţeles: prea mulţi generali sunt implicaţi în această afacere de miliarde pe care o instrumentează alţi generali...) contrabanda merge înainte. FILIERA ARABĂ A REUŞIT UN SUCCES PRIN ELIBERAREA FAIMOASEI "LILI KENT" REŢINUTĂ MAI BINE DE O LUNĂ PENTRU FALS ŞI UZ DE FALS. ŢIGĂRILE CONTINUĂ SĂ FIE IMPORTATE PE FIRME FANTOMĂ, BA CHIAR CU REDUCERI DE VAMĂ (O ASTFEL DE FIRMĂ A BENEFICIAT DE O MIRACULOASĂ REDUCERE DIN PARTEA VĂMII PENTRU UN TRANSPORT DE CAMEL), ÎN TIMP CE ALTE IMPORTURI, PERFECT LEGALE, SUNT REŢINUTE ACUM DE GARDA FINANCIARĂ DINTR-UN EXCES DE ZEL NEMANIFESTAT ÎN "EPOCA FLORICĂ".
PĂRÂND A FI SORTIT "JUMĂTĂŢILOR DE MĂSURĂ", MINISTERUL FINANŢELOR ASISTĂ CALM LA PERPETUAREA METODELOR DE PERFORARE GRAVĂ A BUGETULUI.
Vorba aceea: OBRAZUL SUBŢIRE CU KENTUIALĂ SE ŢINE. Despre cel gros ne va informa, poate, Comisia parlamentară...

 

SLOGAN EX... ECUTIV: ULTIMA SOLUŢIE - O... ALTĂ CORUPŢIE!

Ştie ceva dl. general Opruţă?

AEROFINA în agonie

În urmă cu patru-cinci ani, întreprinderea de Echipamente Aerospaţiale — Aerofina", cum era cunoscută — era una din unităţile de vârf ale industriei româneşti. Tovarăşul şi tovarăşa se ocupau direct şi nemijlocit de ea, aducând-o încet-încet între acele întreprinderi despre care se spunea că realizează, produse la nivelul tehnicii mondiale, iar unele chiar mai bune. Dotată cu utilaje ultramoderne (strunguri alfanumerice, programabile etc.), reînzestrată (peste un miliard lei) în perioada 1988—1989; la sfârşitul lui 1989 întreprinderea avea 1 000 de lucrători de înaltă calificare.
Echipamentele de bord, giroscoapele, elementele de ghidare a rachetelor şi proiectilelor inteligente, fabricate aici, răspundeau celor mai exigente standarde.
Fie spus, gazetarii nu aveau prilejul să pătrundă în secţiile de producţie, totul petrecându-se într-un secret desăvârşit.
• Intr-o ceaţă deplină îşi duce ultimele zile — şi acum — această unitate.
De la 1600 de specialişti, în prezent mai intră pe porţile sale doar 300.
Restul — au plecat spre alte zări, nemaiavând de lucru — au fost pur şi simplu concediaţi.
Practic, aici nu se mai produce nimic, uzina aflându-se în pragul falimentului.
Deşi este subordonată Departamentului Aviaţiei Civile, cel puţin aşa ştim noi, conducerea ei este în fapt constituită din (circa) patru generali şi (numeroşi) alţi ofiţeri superiori.
Ce vor fi conducând e greu de presupus, atâta vreme cât utilajele stau înţepenite.
Unul dintre specialiştii de marcă ai uzinei — nevoit să-şi caute de muncă în altă parte, ni s-a adresat, susţinând că, prin promovarea incompetenţei, s-a reuşit — deliberat — aducerea în stare de prăbuşire a uzinei. Gurile rele spun că nu au fost acceptate sau, în orice caz, nu au fost executate nici cel puţin posibilele comenzi, ceea ce deloc întâmplător - ar favoriza unităţi similare din Comunitate Statelor Independente. Aşa o fi!
Aceleaşi guri rele mai spun că de această stare de fapt n-ar fi străin dl general Opruţă, de numele căruia, vrând-nevrând, începe să se lege şi... falimentul aviaţiei militare româneşti, ale cărei avioane cad ca muştele.
Până una-alta, oricine beneficiază de prezumpţia de nevinovăţie, care s-ar cuveni, însă, confirmată de un control ca lumea întreprins de Guvern!
Spunem aceasta, deoarece n-am vrea să dăm crezare aserţiunilor că împingerea spre faliment a Aerofinei este determinată de interese lumeşti, cum ar fi cumpărarea ei — pe mai nimic — de vreo societate privată.
Dacă ne gândim că multe unităţi economice şi comerciale au fost puse întâi la pământ, scăzându-li-se astfel preţul, mai că nu ne-am mira...

Petru CALAPODESCU
P.S. O informaţie de ultimă oră ne confirmă faptul că după... gafe seculare, generalul Opruţă a fost trecut în rezervă.
Culmea este că generalul se află în prezent într-un triumfal turneu prin Statele Unite.
Probabil pentru a împărtăşi americanilor din experienţa sa în materie de... desfiinţare paşnică a armatei aerului!