26 octombrie 2021

Remember 10 mai 1991 – Presa acum 30 de ani

Libertatea
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1991

GALERIA VALORII

Ar fi putut fi nouă, ar fi putut fi unsprezece. Nimeni nu poate fixa o limită numerică pentru marile conştiinţe al căror destin se confundă, prin voinţa lor, cu frămîntările şi speranţa în viitorul ţării. Accepţia simbolica a opţiunilor noastre a fost doar cea a numelor.

Într-un an al iluziilor şi decepţiilor, al revelaţiilor grăbite şi uitărilor premature, al oscilării între idealizare şi contestare, refacerea reperelor valorice a fost resimțită ca un act primordial al regăsirii echilibrului.

Dincolo de ideologiile și convingerile politice împărtăşite, dincolo de interese şi preocupări, personalităţile reunite în galeria celor zece laureaţi ai anului 1990, redacţia „LIBERTATEA” le atribuie performanţa comună de a fi reuşit să dureze semnificaţia valorilor de excepţie în istoria României.

* PREMIILE „LIBERTATEA ‘90” 10 Oameni pentru România

Florentin Cârpanu, Eugen Mihăescu, Adrian Năstase, Gică Popescu, Anghel Rugină, Dimitrie Strudza, Andrei Şerban, Ion Ţiriac, Cristine Valmy, Renaud Vignal

FLORENTIN CÂRPANU – Pentru devotament civic şi pragmatism în activitatea de reprezentant al puterii.

  • Prefectul de Timiş este unicul personaj politic de după revoluţie căruia i se contestă dreptul de a demisiona!

EUGEN MIHĂESCU – Pentru demersul constant şi in cisiv în favoarea reinstaurării adevăratei democraţii în ţara sa.

  • Un artist de excepţie care şi-a transformat atelierul din New York într-un „stat major” al luptei împotriva totalitarismului românesc.

ADRIAN NĂSTASE – Pentru meritele în reafirmarea tradiţiilor diplomaţiei şi slujirea aceloraşi principii în politica externă actuală.

  • Un ministru devotat cauzei interne a ţării, propăşirii ei pe coordonatele dreptului şi civilizaţiei.

GICĂ POPESCU – Pentru imaginea corectă conferită sportivului român profesionist.

  • O mare valoare a sportului românesc, o mare valoare a fotbalului european.

ANGHEL RUGINĂ – Pentru profunzimea studiilor asupra economiei mondiale şi a unor prognoze de implantare şi dezvoltare a României în sistemul economiei de piaţă.

  • O celebritate ştiinţifică de peste Ocean care nu are pretenţia că varianta sa de reformă pentru Est este unică.

DIMITRIE STRUDZA – Pentru generozitatea şi fair-play-ul politic în promovarea imaginii României în lume.

  • Un prinţ sportiv al emigraţiei noastre elveţiene.

ANDREI ŞERBAN – Pentru vocaţia de universalitate a artei sale.

  • Un ambasador al României pentru casa comună a artei universale.

ION ŢIRIAC – Pentru efortul permanent depus pentru a include România în proiectele de investiţii ale marilor companii internaţionale.

  • Un pragmatic care se încăpăţânează să creadă că sprijinul acordat României este un sprijin acordat poporului român.

CHRISTINE VALMY – Pentru obiectivitatea demersurilor şi opiniilor privind situaţia politică din România.

  • Femeia care a ajuns, prin propriile sale forţe, să reuşească în America în calitate de industriaş şi om de afaceri, făcându-şi un titlu de glorie din originea sa şi din relaţiile pline de căldură şi comprehensiune cu ţara în care s-a născut.

RENAUD VIGNAL – Pentru nobleţea sentimentelor de prietenie pe care le nutreşte în calitate de ambasador al Franţei, faţă de poporul român şi luciditate în aprecierea realităţii româneşti.

  • Un exponent autentic al diplomaţiei noii deschideri europene.

Ziarul Libertatea din 10 mai 1991, pag. 1-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 10 mai 1991, pag. a 2-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 10 mai 1991, pag. a 3-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 10 mai 1991, pag. a 4-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Culisele diplomaţiei maghiare

DE CE A FOST DEMIS AMBASADORUL LA WASHINGTON?

„NU AM NIMIC CU GUVERNUL!” – interviu acordat de Ewack Peter, ambasadorul Ungariei rechemat din S.U.A., ziarului „Magyar Hirlap”

• Am fost primul ambasador necomunist • Gafele lui Jeszensly Geza • Croatgate: „Mi-a făcut reproşuri uriaşe că n-am folosit o minciună copilărească” • Cherchez la femme! – Bollobas Fniko • O ambasadă nu e un cimp de luptă şi nici reprezentanţa politicii de partid • „Oare de ce trebuie să fac eu treburile murdare ale lui Jeszensky?”

„- Ministrul de externe Jeszensky Geza, care şi-a schimbat doar ideologia, dar nu şi metodele impulsionat de o dorinţă de răzbunare personala, punînd dorinţa sa de răzbunare deasupra intereselor ţării, induce în eroare în mod conştient opinia publică ungară şi internaţională” – a spus Zwack Peter, ambasadorul Ungariei în S.U.A. si a adăugat: „Eu personal nu am nici o problemă cu guvernul ungar. Nimeni nu se bucură mai mult ca mine, care sînt un anticomunist, pentru faptul că în Ungaria, în sfîrşit, există un guvern ales pe cale democratică. Bucuria mea în acest sens am dovedit-o şi prin fapte; atunci cînd am renunţat la ceva la care foarte puţini ar fi renunţat: la cetăţenia americană, numai ca să pot sluji interesele Ungariei şi ale guvernului ungar.

Nu spun lucrul acesta ca să mă plîng: am făcut acest pas cu mîndrie. Sînt mîndru că am paşaport unguresc, tocmai pentru faptul că l-am primit din partea acestui guvern. Am cea mai mare consideraţie pentru şeful guvernului Antall Jozsef. Am prieteni atît printre deputaţii din coaliţia guvernamentală, cît şi printre cei din opoziţie. Tocmai de aceea mă simt foarte prost deoarece prin demiterea mea – şi nu este vorba de mine personal, putea fi oricine altcineva – patria mea nu se bucură de o imagine corespunzătoare, pe care eu am dorit s-o aiba. Pentru că în căzut unor observatori din afară toate aceste lucruri par cam aşa: după doar un an şi jumătate de serviciu, cei din Ungaria vor să scape de primul ambasador ungar necomunist din S.U.A., care pe deasupra este şi un om de afaceri american, deci înţelege şi cunoaşte America. Pentru a cunoaşte America nu este suficient ca cineva să ştie să vorbească englezeşte. Si australienii vorbesc engleza, ba chiar şi locuitorii din Bahamas; şi încă la nivel de limbă maternă. Pentru a cunoaşte America nu sînt suficienţi un an-doi petrecuţi aici. America poate fi cunoscută doar dacă trăieşti aici un timp îndelungat. Eu am cunoscut-o, iar Jeszensky Geza a omis acest lucru. Ceea ce nu ar fi constituit o problemă dacă, cramponindu-se de greşelile, de gafele sale politice şi diplomatice nu s-ar fi străduit să lucreze împotriva intereselor tării.

– Ati putea da cîteva exemple?
– In timpul vizitei în America a şefului guvernului ungar, Antall Jozsef, după vizita la New York a urmat un sfîrşit de săptâmînă înainte de a pleca la Washington pauză în cursul căreia Jeszenszky a vrut să organizeze o călătorie la Boston. El a vrut ca Dukakis să dea o recepţie în cinsteia şefului guvernului ungar. Chiar dacă nu am ţine seama, să zicem, de faptul că Dukakis şi-a pierdut prestigiul atît în calitate de candidat la preşedinţie, cît si ca guvernator, că întreaga presă americană era plină cu problemele soţiei sale legate de droguri, că nici cu lupa nu se putea găsi în S.U.A. un politician mai lipsit de popularitate, ar fi fost o gafă uriaşă ca premierul ungar ales pentru prima dată în condiţii de libertate să stea de vorbă cu candidatul la preşedinţie al Partidului Democrat – care a pierdut alegerile – înaintea preşedintelui republican, victorios, aflat în funcţie si care urma să primească pentru prima dată la Blair House, în casa oficială de oaspeţi pe şeful statului ungar! Pentru ca să se nască în capul cuiva o asemenea idee înseamnă lipsă completă de simţ diplomatic. A durat săptămâni pînă cînd am reuşit cu chiu cu vai să-l determin, pe Jeszenszky să renunţe la ideea respectivă.

Autostrada „Argeş-Transilvania”

Au fost emise aprobările necesare în vederea efectuării studiilor geotehnice pentru întocmirea proiectului de construcţie a autostrăzii Argeş-Transilvania sectorul Curtea de Argeş – Cornetu- Valea Oltului. Lucrarea urmează a se executa pe teritoriul comunelor Perişani şi Racovită din judetul Vilcea.

Presa acum 50 de ani

• ,,SOLEMNITATEA ÎNĂLŢĂRII IN GRAD A M.S. REGELUI ŞI A NOILOR SUBLOCOTENENŢI are loc in ziua de 10 Mai la orele 10 dimineaţa pe şos. Jianu, intre Statuia Aviatorilor şi Bd. Mareşal Prezan”. Incepind din Piaţa Victoriei se desfăşoară parada militară • PREŢUL MAXIMAL LA PORTRETELE OFICIALE. Minlsterul Propagandei Naţionale a sesizat că unii comercianţi vând portretele oficiale ale M. S. Regele Mihai I, M. S. Regina Mamă Elena şi d-lui general Ion Antonescu cu un preţ mai mare decâţ cel fixat prin decretul-lege nr. 74 din 1941 atrage din nou atenţiunea, atât vânzătorilor cit şi cupărătorilor că preţul oficial este de Lei 15 (cinci-sprezece) şi că acest preţ nu poate fi depăşit în nici un caz” • PRESlUNILE generalului De Gaulle asupra Somaliei franceze • CIRCA 1.300.000 OAMENI participă la manevrele americane • CONFLICTUL din Irak într-o nouă fază. Întreaga lume araba e în fierbere • LA 14 MAI, d. Roosevelt va face declaraţii senzaţionale • ARABII declară război sfînt contra Angliei • MANIFESTAŢII anti-britanice la Damasc • TRUPELE ARABE din Transjordania s-au alăturat celor irakiene • TURCIA e direct interesată în evenimentele din Irak • STATELE UNITE au confiscat 83 de vapoare străine

Rubrică realizată de  Ion BUTNARU