Publicat: 10 Mai, 2019 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 10 mai 1994

DE LA O ZI LA ALTA

Astăzi, în cele două Camere
ÎNCEPE BĂTĂLIA BUGETULUI

Cel puţin zece zile, parlamentarii vor tuna şi fulgera, dar miliardele tot nu se vor înmulţi.

Echipa de gimnastică feminină pleacă în Suedia, tot pentru o bătălie care însă ne va încânta.

Graţiile Gogean, Miloşovici et comp. vor aduce metale preţioase de la "europene"
La trei ani de la apariţia primului număr

"LA MULŢI ANI"‘ PENTRU "COTIDIANUL"
 

Corespondenţă din Germania, de la Octavian Andronic

HAMBURG 805 - O SĂRBĂTOARE HANSEATICĂ

• În fiecare primăvară, în prima săptămână de mai, marele oraş-port îşi aniversează ţara. Aceasta a fost cea de-a 805-a (relatarea în pagina a II-a).

HAMBURG 805 - O SĂRBĂTOARE HANSEATICĂ

Zeci de mii de oameni veniţi din toată Germania şi câteva sute de ambarcaţiuni de epocă sosite pe apă din toate porturile lumii au participat timp de trei zile la festivităţile organizate de primăria oraşului în portul Hamburg, devenit astfel centrul de interes al marelui oraş din nord. 
Începute cu o spectaculoasă ieşire din imensele şantiere Blohm&Voss a petrolierului din Hong Kong, Choctaw, de peste 150 000 tdw, tras de patru super-remorchere, într-o acoladă lichidă declanşată de vasele-pompier ale administraţiei portului. Am urmărit această primă parte a spectacolului de la "cabina de co-mandă" a HATEN KLUB - unul dintre cele mai selecte cluburi private din oraş - amenajat într-o clădire a vechiului port, ca invitaţi ai dlui Klaus Peter Schultz, preşedintele branşei CASTROL MARINE a marelui concern Burmah Oil. 
A trebuit să ne punem haină şi cravată (altfel neavând acces nici chiar membrii clubului) şi odată pătrunşi în acest veritabil club al miliardarilor am făcut cunoştinţă şi cu comandamentul în caz de catastrofă, organizat aici de Helmut Schmidt, în timpul marilor inundaţii când era deputat al landului. Partea cea mai spectaculoasă a sărbătorii - defilarea navelor - am urmărit-o de la bordul lui WOLTMANN, un remorcher-muzeu vechi de 90 de ani, care însă funcţionează ceas pentru turişti. 
Am parcurs întreaga faleză a oraşului, în formaţie, în apropierea unei pitoreşti corăbii de lemn ruseşti, numită "Sfântul Duh", ajunsă pe apă până aici, în aplauzele zecilor de mii de spectatori, în sunet de sirene şi în zgomotul motoarelor a nenumărate elicoptere şi biplane ce brăzdau cerul. 
Aniversarea a avut un caracter de autentică sărbătoare populară, cu bere, formaţii rock, cu cântăreţi ambulanţi şi cu multă, multă decenţă şi civilizaţie. Au participat - unii, poate, fără voia lor - şi un număr de azilanţi români cazaţi temporar pe bacuri plutitoare în aşteptarea călătoriei de întoarcere pe banii statului german, acum mai puţin primitor ca oricând faţă de cei veniţi fără treabă.

EVENIMENT

Povăţuit părinteşte de preşedintele Iliescu,

PREMIERUL NICOLAE VĂCĂROIU A PLECAT, ÎN INTERESUL SERVICIULUI, TOCMAI ÎN AMERICA LATINĂ
- Problema e de ce tocmai când Parlamentul dezbate proiectul Bugetului de stat pe 1994?
În exclusivitate pentru cititorii "Libertăţii", înainte de a purcede în lungul său turneu transoceanic, primul-ministru, dl Nicolae Văcăroiu, a declarat: "Sunt convins că ne vom reîntoarce în ţară cu reuşite, economic vorbind, avantajoase pentru noi. In pofida distanţei geografice care ne separă, interesele economice comune pe care le avem reprezintă atuul principal al viitoarei colaborări".

"Vizitele în Brazilia, Peru şi Paraguay sunt urmare a invitaţiilor oficiale lansate de către preşedinţii şi prim-miniştri ai acestor ţări" - ne-a preci-
zat, secretarul general al guvernului, dl Viorel Hrebenciuc. "Obiectivele sunt, în primul rând, de natură economică, întrucât cu ţările din continentul sud-american România a avut relaţii tradiţionale, relaţii care trebuie reînnodate odată trecut, acum, «aburul» tranziţiei. Contractele care se vor semna - în valoare de aproximativ 60 milioane de dolari - vor însemna pentru industria română o gură de oxigen foarte necesară".

Iulia TÂLVESCU

De la puşcărie, la preşedinţie
NELSON MANDELA - primul negru, şef al Africii de Sud

La Pretoria, are loc, azi, un eveniment ce intră, cu certitudine, în istoria contemporană: ceremonia de investire a lui Nelson Mandela ca preşedinte al Africii de Sud. Alături de 42 de şefi de stat şi de o mulţime imensă, milioane de telespectatori din lumea întreagă vor putea urmări în direct ceremonia. Pe o estradă special amenajată în curtea sediului gu-vernului, primul preşedinte negru al R.S.A. va depune jurământul în faţa preşedintelui Consiliului Magistraturii. Co-mitetul de organizare a trimis invitaţii către 188 de ţări.

Alături de Mandela au fost investiţi şi doi vicepreşedinţi dintre care unul va fi fostul şef al statului, Frederik de Klérk.

Marian CIOBA

 

TUB DE ORIZONT

Cine a salvat lumea de "ciuma brună"?
Rusia, ca şi fosta Uniune Sovietică, a salvat Europa şi lumea, în 1945, de "ciuma brună" şi întreaga lume trebuie să mulţumească soldaţilor, ofiţerilor, comandanţilor ruşi, să cinstească memoria acelora care au murit şi să fie recunoscători celor care trăiesc, a afirmat preşedintele Boris Elţîn cu prilejul depunerii de coroane la monumentul Ostaşului necunoscut de lângă zidul Kremlinului, relevă ITAR-TASS.

Va mai candida Boutros Ghali Ia conducerea ONU?
Aflat Ia Johannesburg pentru a participa la ceremonia investirii lui Nelson Mandela ca preşedinte al RSA, secretarul general al ONU, Boutros Boutros 
Ghali şi-a exprimat îndoiala privind o nouă candidatură a sa la conducerea organizaţiei mondiale, informează Reuter. La 74 de ani, ştie el ce ştie...

Două avioane de luptă americane s-au ciocnit în zbor
Două avioane de luptă americane s-au ciocnit în zbor în Coreea de Sud şi s-au prăbuşit in mare, în largul coastelor vestice ale acestei ţări.
Aparatele respective, ai căror piloţi, se pare, au fost recuperaţi, aveau baza operaţională în Japonia şi se aflau într-o misiune de antrenament.

 


Îngrijorare la Cotroceni:
PÂNĂ CÂND ZECE MAI, FĂRĂ REGELE MIHAI?

 

Pag.