Publicat: 10 Martie, 2019 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?

DE LA O ZI LA ALTA

ROMÂNIA A EVITAT, ÎN ULTIMUL MOMENT, SCANDALUL TRAFICULUI CU EXPULZAŢII IUGOSLAVI

Nemţii au încercat să scape şmechereşte de indezirabilii iugoslavi de pe teritoriul Germaniei, băgându-ne pe noi la mijloc.

Sub umbrela acordului de expatriere a rezidenţilor ilegali, încheiat între ministerele de interne ale României şi Germaniei, în locul românilor "ilegalişti", nemţii voiau să umple, astăzi, un avion al TAROM-ului cu "ilegalişti" iugoslavi.

Autorităţile româneşti au avut tăria să se opună, pentru moment, la şmecheria nemţească...

SFATUL CU POPORUL - PROCENTE COMUNISTE

95,4 la sută din votanţii sondajului din Republica Moldova au votat pentru independenţa ţării de dincolo de Prut

Să nu disperăm:

Decât cu Basarabia la Rusia, mai bine cu ea la Snegur

Aşa mai avem ceva, speranţe. Poate după anul 2000!!!

Corespondenţă din Seul de la Octavian Andronic

Vizita în Coreea de Sud şi China - o revanşă "istorică" a preşedintelui Iliescu

În urmă cu 23 de ani, după vizita lui Ceauşescu pe (aproape) acelaşi itinerar, s-a declanşat revoluţia culturală şi dizgraţia fostului secretar cu propaganda

Delegaţia oficială condusă de preşedintele Iliescu a părăsit marţi, la ora. 14, capitala Lituaniei, Vilnius, îndreptându-se spre destinaţia principală: Coreea de Sud. Raţiuni logistice au făcut necesară o escală la Minsk în Belarus: datorită lungimii pistei de la Vilnius, masivul Airbus al companiei TAROM n-ar fi reuşit să decoleze cu rezervoarele pline. În schimb, aeroportul din Minsk făcea posibil acest lucru. Aşa că, timp de o oră şi 15 minute, cât a durat alimentarea, în salonul oficial al aeroportului, preşedinţii Iliescu şi Hrib (cel care l-a înlocuit cu Suşkevici demis nu demult de parlament) au profitat de ocazia ce li s-a oferit pentru a face un schimb de impresii şi pentru a cunoaşte mai bine situaţia evoluţiei relaţiilor dintre cele două ţări. Ambii preşedinţi au subliniat natura pozitivă a acestor raporturi şi necesitatea intensificării lor. Apoi. preşedintele Hrib i-a urat dlui Iliescu zbor plăcut şi înfăptuirea obiectivelor acestui program. Zborul a fost însă lung şi, ca tot ce e prea mult, nu a fost din cale-afară de plăcut. Decolând la ora 17, marţi după-amiază, am ajuns la Seul după un zbor de peste 15 ore, în jurul prânzului, a doua zi (ţinând cont de fusul orar!).

Faţă de durata "normală" a zborului (circa 12 ore) s-a produs o sensibilă depăşire datorită mai multor motive: o dată, prin neatingerea unui plafon optim (circa 11-12 000 m) şi zborul la o altitudine joasă, deasupra Siberiei, nu s-a putut respecta nici viteza optimă de croazieră. Apoi, prin evitarea mării Japoniei şi zborul strâns pe lângă coasta acestei ţări (zona fiind de importanţă strategică, între Rusia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, China şi Japonia) traseul s-a lungit până la a face problematică atingerea destinaţiei cu rezerve de carburant. Masivul aparat s-a aşezat lin pe pista aeroportului din Seul şi datorită... rezervoarelor aproape goale, lucru care a dat emoţii echipajului.

Primirea protocolară de pe aeroport a fost scurtă, în bătaia unui vânt rece şi tăios care menţine aici temperatura în jurul valorii de zero grade. Întârzierea a făcut să nu mai poată fi respectat programul, depunerea de coroane la Cimitirul Naţional fiind amânată, întreaga delegaţie - din care fac parte, pe lângă personalităţile politice de "resort" (ministrul de externe, Meleşcanu şi ministrul comerţului, Cristian Ionescu), senatorii Nicolae Manolescu şi Teodor Ardelean, şi deputatul Iulian Nistor, împreună cu preşedintele Academiei, Virgil Constantinescu, ca şi un grup masiv de oameni de afaceri, dintre care unii legaţi direct de procesul schimburilor comerciale cu Coreea (Eugeniu Scheuşan - Electromagnetica, Liviu Tănăsescu - Automobile Craiova, George Copos - Ana Electronic, Alexandru Feig - Bucureşti - Berlin) a fost cazată la Hotelul "Lotte", un impresionant building ultramodern, amplu decorat cu steagurile celor două ţări şi urări de bun venit.

Capitala Coreei oferă surpriza unui megacity de o curăţenie şi de o ordine impresionantă, cu un trafic infernal şi cu o mulţime de oameni în continuă mişcare.
Este capitala unei naţiuni extrem de active cu o economie agresivă şi cu un management ce face din ea principalul concurent al Japoniei. Autorităţile şi cercurile de afaceri de aici manifestă un interes excepţional faţă de România şi disponibilitate unor proiecte de anvergură. Este şi motivul pentru care cea mai mare parte a activităţilor oficiale din cursul acestei vizite au o tentă foarte aplicată. Miercuri după-amiază a avut loc, la palatul prezidenţial, ceremonia oficială de primire, de un fast asiatic care nouă ne trezeşte amintiri nu dintre cele mai plăcute. Aici însă, spre deosebire de transplantul dâmboviţean, acest fast are o justificare istorică şi culturală, care nouă nu are cum să ne fie familiară. După ceremonie, s-au desfăşurat convorbiri oficiale cu preşedintele KIM YOUNG SAM, urmate, seara, de un dineu oficial.

Programul de azi este în întregime dedicat contactelor de afaceri: vizita la cartierul general al concernului Lucky Goldstar Group, un dineu în compania preşedinţilor a celor mai importante patru Asociaţii ale oamenilor de afaceri, vizită la Goldstar Electronics din Pyongtek, vizită la Compania Dae Woo Motors, în Repyong, dineu oferit de preşedintele grupului Dae Woo.

Vizita aceasta în Asia are pentru preşedintele Iliescu o semnificaţie aparte. În urmă cu 23 de ani, după vizita Iui Ceauşescu în China şi Coreea (de Nord) s-a declanşat "mica revoluţie culturală" şi conflictul de idei între dictator şi secretarul cu propaganda de atunci, Ion Iliescu. A fost debutul unei dizgraţii care s-a adâncit pe măsura creşterii suspiciunii faţă de ideile reformatoare ale dlui Iliescu, care l-au dus, în ultimă instanţă, până acolo unde l-a găsit Revoluţia: la Editura Tehnică.

Într-un fel, această vizită (care va continua cu două zile în China de Sud) are semnificaţia unei revanşe istorice asupra vremii şi ideilor. Astăzi, preşedintele este însoţit -ca şi în vizitele de anul trecut - de un grup numeros de oameni de afaceri, majoritatea privaţi, exponenţi ai unei ideologii fundamental opusă până şi celor mai îndrăzneţe idei reformatoare de acum două decenii. O dovadă simplă că oamenii sunt sub vremuri şi nu deasupra lor.

GURA LUMII

"Jurassic Park" story

Prin vara lui 1991, poporul român a fost înştiinţat că are dreptul să ia în stăpânire o treime din averea statului. Câteva luni mai apoi, cetăţenii majori au primit gratuit câte o hârtie colorată cu simţ artistic, recomandânduli-se a o pune la păstrare.

Timpul a trecut şi foştii oameni ai muncii, acum proprietari de certificate, au citit prin gazete despre înfiinţarea unei instituţii cum nu s-a pomenit în alte părţi. Aceasta n-ar fi avut altă treabă decât să ia în primire toate fabricile, iar apoi să le împartă, una câte una, în schimbul certificatelor, astfel încât fiecare să capete bucăţica lui. Dar nu s-a întâmplat aşa. Tot din presă s-a aflat că instituţia cu pricina, după ce a pus stăpânire pe întreprinderile de stat, nu mai are chef să stea de vorbă cu nimeni: nici cu Guvernul, nici cu Parlamentul, nici măcar cu preşedintele. Conducătorii instituţiei motivează că sunt independenţi, ei şi numai ei au dreptul să hotărască ce şi cum, n-au trebuinţă de dădăceală. În consecinţă, s-au apucat să numească şi să dea afară consilii de administraţie după cum li se năzare, cheltuiesc banii cu întocmirea unor studii aiuristice, croiesc planuri de privatizare fanteziste, într-un cuvânt, îşi fac de cucui. După cum se mişcă, pare că monstruleţul născut din eprubeta tranziţiei a luat-o razna, scăpat de sub controlul celor care l-au creat. El seamănă cu dinozaurii din "Jurassic Park": capul mic, corpul enorm şi înfulecă tot ce-i iese în cale. Nu-i exclus să aibă şi soarta lor.

AMBIDEXTRU

Pagina a 2-a