Publicat: 10 Octombrie, 2016 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1991

Retrocedări şi înscenări

UN "GUVERN ROMAN" FĂRĂ ROMAN?

"Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie" - sînt tentaţi să afirme observatorii delicatului proces de formare a noului guvern. Aseară, preşedintele Iliescu s-a reintilnit într-run soi de "consiliu de coroană" cu liderii formaţiunilor politice. Cu o seară înainte s-a întîlnit cu cei ai FSN-ului. Cu aceste prilejuri se pare că domnul Stolojan a prezentat o formulă foarte puţin diferită de cea anterioară, nu atît sub raportul persoanelor, cît sub acela al "cotelor". Principalii beneficiari — exceptînd formaţiunea politică majoritară — membrii Cartei pentru Reformă: demo-agrarii, tinerii liberali şi ecologiştii, maiorescieni, în general cu portofolii de "specialitate". Discuţiile în Front au fost, din cîte se aude aprige, unii fruntaşi nefiind de acord cu irosirea unor portofolii în favoarea altor,formaţiuni. Ba, nici măcar în folos propriu, pentru că ieri, de pildă s-a pus pînă şi problema: "împrospătării" unui sector "tabu" (u-nicul, deşi altfel, care ar putea prezenta un bilanţ pozitiv după un an de guvernare): Externele! Scaunul domnului Năstase este jinduit de mai mulţi preopinenţi. O intensă muncă politică "de la om la om" duce domnul Bogdan Niculescu Duvăz în ideea rămînerii sale la cîrma cel puţin a uneia dintre cele două bărci cu care atît de provizoriu a navigat. Este dată ca sigură înălţarea în rang de ministru a domnului deputat Moldovan. Ministrul industriei nu a fost contactat pentru nici un fel de consultări, semn că domnul general Stănculescu s-ar putea să fie lăsat, în sfirşit; la vatră. Noua "eminenţă cenuşie" a echipei guvernamentale în formare este domnul Dorel Şandor, foarte activ în preajma domnului Stolojan. Se aude că preşedintele Iliescu n-a fost deloc încîntat de formula "guvern Roman fără Roman", propusă de primul ministru desemnat şi că a recomandat noi runde de discuţii, în vederea îmbunătăţirii coeficientului de "uniune naţională". Observatorii sînt de părere că tenacitatea cu care Frontul doreşte să impună această formulă n-ar avea alt rezultat decît o rapidă clacare în parlament, cu care relaţiile liderului naţional FSN continua să rămînă încordate. Un prim termen la care s-ar putea produce anunţul variantei de urgenţă este considerat ziua de vineri. Dar e foarte probabil că se va recurge la o nouă amînare.

Octavian ANDRONIC

Ziarul Libertatea din 10 octombrie 1991, pag. 1-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

O replică la "Cazul RIBEIRO"?

• Amănunte de ultimă oră primite de la New Delhi

Agenţiile internaţionale de presă

Agenţiile internaţionale de presă au informat ieri despre răpirea unui diplomat român în capitala Indiei, cu specificaţia că acţiunea pare să reprezinte o răzbunare faţă de împuşcarea unor extremişti sikhşi şi arestarea altora în urma unui atentat comis în urmă cu şase săptămîni împotriva ambasadorului indian la Bucureşti.
O telegramă primită în această dimineaţă din New-Delhi de către agenţia LIBERPRESS aduce citeva amănunte în plus fată de relatările de ieri, din surse ale poliţiei. Se arată că autoturismul 61-CD-1A, condus de Liviu Radu, însărcinat cu afaceri ale ambasadei române, a părăsit locuinţa acestuia dimineaţa, la ora 8,10. După parcurgerea a doar 500 m, la o barieră, doi indivizi înarmaţi au coborît dintr-un autoturism marca Marutti,  oprit în spatele său. Unul purta turban — semn distinctiv pentru sikhsi — iar celălalt era îmbrăcat în cămaşă şi pantaloni. Individul cu turban a deschis portiera din spatele lui Liviu Radu, a urcat în maşină si a deschis si cealaltă portieră prin care a urcat cel de-al doilea atacator. Primul era înarmat cu un automat Kalaşnikov (ca si comando-ul care a actionat la Bucureştii, iar al doilea cu un pistolet. După ce au pătruns în maşină i-au ordonat diplomatului român să vireze la stînga si să se îndrepte spre centrul oraşului. Autoturismul din spate, în care se afla cel puţin persoana de la volan, l-a urmat. Momentul răpirii, reconstituit cu ajutorul martorilor oculari, s-a consumat la o barieră făcută de către locuitorii din zonă şi care nu era păzită decît între orele 24—08, fapt care dovedeşte că acţiunea nu a fost întîmplătoare, terenul fiind studiat cu atenţie, anterior. 
Poliţia întreprinde cercetări minuţioase, verificînd toate ieşirile din oraş, iar la ambasadă se aştepta un semnal din partea răpitorilor. După părerea autorităţilor, diplomatul român ar urma să fie folosit drept "monedă de schimb" pentru cei doi terorişti sţkhşi arestati în România cu prilejul atentatului asupra ambasadorului Francis Ribeiro — fost ministru de interne în timpul administraţiei Gandhi şi considerat de către extremiştii din Pundjab răspunzător de asaltul sîngeros asupra Moscheii de Aur, ocupate de către aceştia. Membri ai corpului diplomatic din capitala indiană consideră că nu se vor exercita presiuni fizice asupra ostaticului-român, organizaţia responsabilă dorind probabil să evite un ecou internaţional negativ.
Domnul Radu Liviu însărcinat cu afaceri la New Delhi din iunie 1991, este în vîrstă de 53 de ani, căsătorit; tată a doi copii. A  studiat la Universitatea din New Delhi între 1961-1964. A lucrat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe între 1959 şi 1979, cînd a fost transferat la Radioteleviziune. În mai 1991 a fost reîncadrat la MAE in funcţia de secretar 1.
Autorităţile române au adresat celor indiene rugămintea de a face tot ce este posibil pentru a se obtine eliberarea diplomatului român fără a i se pune viaţa în pericol. Se aşteaptă primele semnale din partea răpitorilor. (LIBERPRESS)

Conspect TV

DOMNUL SEVERIN ŞI IMAGINEA PROPRIE

Televiziunea ne tine în priză directă. După seria Roman, Bírládéanu, Iliescu, Roman, Brucan a sosit, intr-o ordine  aproape firească, rindul domnului Adrian Severin. Sub tirul necruţător al întrebărilor puse franc, de la obraz, am putea zice, de către domnul reporter Predescu, ex-ministru asistent al ex-primului ministru a spus, printre altele: • "Nu există o relatie directă între mine şi starea de criză" • Reforma a fost , însă la originea crizei costurilor ei • România — este de părere domnul Severin s-a aflat în situaţia unui pacient operat pe cord deschis care suportă toate consecinţele acestui act chirurgical, înainte de a se însănătoşi (Dar dacă sucombă? — n.r.) • Mineriada a fost o acţiune antireformă • Pentru că reforma nu se limitează la aspectele economice. Mulţi au crezut că reforma era o chestie de ochii lumii, o tentativă de înşelare a vestului • Anterior mineriadei, dl. asistent a primit scrisori de şantaj (?!) şi telefoane de ameninţare • "Ne-am retras (împreună cu Petre Roman) intr-o reşedinţă confidenţială pentru a ne proteja şi pentru a conduce de acolo operaţiunile de restabilire a ordinei" • "Am stat în clădirea guvernului în timpul, celor mai importante atacuri" • In "spate" au stat oameni versaţi, ce ştiu tehnica luptei neloiale • "Nu vreau să spun că totul a fost perfect" • Reforma a fost unica noastră legitimaţie pentru Europa • Liberalizarea în etape a fost, de fapt, o acţiune de protecţie socială • "Am ales mereu răul cel mai mic" • "Trebuie format un guvern de persoane competente, chiar dacă sînt antipatice" • Este posibil ca într-o lună dolarul să valoreze 1 000 lei! • "Dau răspunsul pe care l-a dat un mare om politic france: dacă
ţara mi-o cere, sint gata să răspund oricărei chemări!" • Cred că sînt în măsura a continua procesul de democratizare economică si socială şi din afara guvernului • "DACA REGRET CEVA DIN PERIOADA DE GUVERNARE E CA N-AM FĂCUT NIMIC PENTRU CA IMAGINEA MEA PUBLICA SA DEPĂŞEASCĂ NIVELUL ABSTRACTIZĂRII" (And. O.)

K. O. La conferinţa de presă de marti profesorul... Virgil Măgureanu a fost abordat pieptiş de către o colega de breaslă cu următoarea chestiune    delicată: "De ce nu se pot spune nişte adevăruri? "— "Cu privire la ce?" — "Cu privire la tot!". DIXIT!

GURA LUMII

(INFORMAŢII PENTRU CARE NU BĂGĂM MINA lN FOC)

• MESAJ PROVOCATOR?

Toate fax-urile din Bucureşti s-au trezit aseară cu o comunicare provocatoare (numărul 170708) venită din partea şefului Guvernului de Emigraţie, Zaharia Ghe. Dan (cel cu două paşapoarte diferile dar cu identitate unică). Dinsul afirmă că acţiunea "Parlament" seamănă foarte mult cu atentatul comis de comandoul expediat la Budapesta de Jandarmeria particulată din Strada Sfinţii Voievozi numărul 1991 şi, prin urmare, teroriştii ar fi cam aceeaşi. După investigaţii aprofundate efectuate de colegul d-sale din Vilcea (care nu a fost colonel-ci maior!) s-a constatat că SRl-ul n-a stat in expectativă, ci a acţionat din interior — asupra clădirii din Dealul Mitropoliei fiind paraşutaţi operativ 1 000 de microbi antiterorişti feroce. "Plutonul invizibil de apărare naţională s-a infiltrat, deci, selectiv in organismele invadatorilor, pe cale sanguină nesîngeroasă. Aşa s-a reuşit anularea ordinului "Jos cutare" şi determinarea de Ia om Ia om a jiiştilor să părăsească, sediul Parlamentului. N-a mai fost nevoie de intervenţia forţelor vizibile! Planul "Măgura" II a reprezentat un succes deplin, unic in felul lui, neutru că a demonstrat viabilitatea concepţiei deşurubind, totodată, misterul care invăluia pricina. "Români — se încheie comunicatu! —  de aceea fac un apel fierbinte la conştiinţa voastră să acceptaţi fără suspiciune explicarea faptelor fiindcă timpul o să Ie rezolve pe toate!"

AMBIDEXTRU

Ziarul Libertatea din 10 octombrie 1991, pag. a 2-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Declaraţii şi reacţii

RUNDA INDECISĂ LA COTROCENI

Aseară, la Palatul Cotroceni, sub preşedinţia dlui Ion Iliescu a avut loc cea de-a doua reuniune a Consiliului consultativ. In cadrul acesteia, premierul desemnat, dl. Theodor Stolojan a prezentat concluziile sale in tihna consultărilor pe care le-a avut cu liderii partidelor politice pentru formarea noului guvern.
Intr-o scurtă alocuţiune, adresată numeroşilor ziarişti prezenţi, preşedintele Ion Iliescu a declarat: "Sper ca in prima jumătate a săptămînii viitoare să cunoaştem compoziţia noului guvern."
După încheierea reuniunii Ia care presa nu a avut acces am putut consemna următoarele declaraţii date redactorului nostru de către unele personalităţi politice prezente: Domnul Radu Câmpeanu, preşedintele Partidului National Liberal: "Ni s-a prezentat un soi de plan pentru viitorul guvern în care ni s-au înfăţişat pretenţiile Frontului Salvării Naţionale. Considerăm că acestea sint excesive şi dacă ele nu vor fi reduse, nu este posibil un guvern de uniune naţională.
Dl. Lucian Cornescu, preşedintele Partidului Social Democrat Tradiţional: "Noul guvern? Cînd se va face? Răspunsul este categoric: trebuie să se facă de îndată! Dl. Câmpeanu are o poziţie pe care o înţeleg. Domnia sa doreşte anumite lucruri. Există un anume punct de vedere faţă de ministerele cheie — Justiţia. Internele, Armata, care de fapt inu sint cheie. Dar care din punctul de vedere al FSN şi PNL sint cheie..."
Dl. Ion Mînzatu, preşedintele Cartelului Republican Social Democrat şi Unităţii Satelor. "Şedinţa de astăzi, sau mai degrabă reuniunea a doua a Consiliului consultativ al partidelor politice cred că a însemnat o clarificare mai bună a poziţiilor, a ideilor şi a schimbului de păreri cu privire la noul guvern. S-a reconfirmat încrederea în noul prim ministru — desemnat s-au expus mai clar poziţiile şi ale Frontului şi ale opoziţiei. Si, sub acest aspect, cred că în următoarele trei zile vom ajunge la o formulă guvernamentală, care săptămîna viitoare să fie prezentată în Parlament".
Dl. Corneliu Coposu, preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc-Creştin şi Democrat: "Participarea Ia guvern? Nu ne-am propus. Nu, nici o participare. Nu revendicăm nimic. Nici postul de prim-ministru, nici participare la guvern. Reclamăm nişte oameni neutri care să asigure desfăşurarea corectă a alegerilor..."
Dl. Sergiu Cunescu, preşedintele Partidului Social Democrat Român: "Dl. Stolojan a prezentat la început cele trei variante ce sint oferite. Este varianta ţărănistă pentru un guvern de specialişti, este varianta social-democrată pentru un guvern de specialişti dar sub un control prin vicepreşedinţi politici si este varianta celorlalte partide pentru un guvern politic. Din discuţiile de astăzi nu s-a putut defini exact care va fi formula. Probabil că se va înclina spre o variantă politică, pentru că cele mai multe partide sint dornice să aibă portofolii. Noi am declarat că nu avem pretenţia să participăm, dar că vom sprijini pe dl. Stolojan în toate acţiunile pe plan intern şi extern, unde avem un oarecare prestigiu bine stabilit."
DI. Victor Surdu, preşedintele Partidului Democrat Agrar: "Reuniunea a fost deosebit de utilă numai că din punctul de vedere al Partidului Democrat Agrar, dacă în săptămîna care vine nu se ajunge la o înţelegere pentru realizarea guvernului, pe noi nu ne mai interesează nici un fel de participare, nici un guvern pină la alegeri, pentru că timpul trece şi cîmpul nu aşteaptă!"
DI. Radu Ceontea, preşedintele Partidului Unităţii Naţionale a Românilor: "Ceea ce se poate spune este că un consens asupra dlui prim-ministru s-a verificat în această seară. Ceea ce a deranjat într-un fel a fost o manevră venită "din partea partidului de guvernămmt de a-si atribui cateva ministere care nu au dus  la stare de criză prin activitatea lor. Noi ne-am fi aşteptat ca din partea partidului majoritar, partea leului să fie al-ta. Adică să fie economia, comerţul, industria, Ministerul Muncii si Protecţiei Sociale, adică exact acele părţi ale scenei politice dedesubtul căreia s-au produs convulsiile sociale de deunăzi. In ceea ce priveşte partidul nostru am spus de la început la nivelul capacităţii noastre şi categoria, mai mult decit va fi oferta, noi ne încercăm şansa de a contribui cum am dorit din totdeauna, la unitatea naţională care nu se poate face fără garantarea unei păci sociale, cel puţin elementare."
Dl. Petre Roman, liderul naţional al Frontului Salvării Naţionale: "N-am spus-o niciodată şi nici acuma nu cred că poate fi vorba desore o victoria a forţelor conservatoare, iar dl. Theodor Stolojan este tocmai una dintre aceste dovezi. Crearea guvernului de uniune naţională? Părerea mea este aceea pe care am exprimat-o în numele instanţelor Frontului Salvării Naţionale — că, indiferent de formula guvernamentală care se constituie, nu putem asista la punerea în umbră, şi cu atît mai puţin, la ieşirea din scenă a Frontului Salvării Naţionale. Eu cred încă şi sper că aţi avut şi aveţi posibilitatea să vă convingeţi că prima mea calitate este de a fi un om responsabil...

Gheorghe NICULIŢA

Ziarul Libertatea din 10 octombrie 1991, pag. a 3-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 10 octombrie 1991, pag. a 6-a ▼ Click pe imagine pentru mărire