Publicat: 11 Aprilie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?

Toată lumea ar vrea...
ALEGERI CU REZULTATE ANTICIPATE!

DE LA O SĂPTĂMÂNĂ LA ALTA

O agreabilă misiune diplomatică

RĂMÂNE PRIVILEGIUL DLUI TEODOR MELEŞCANU DE A FI PUTUT FACE OFICIILE DE GAZDĂ PENTRU VIZITA OMOLOGULUI SĂU COLUMBIAN: O SUPERBĂ DOAMNĂ PLINĂ DE FARMEC Şl ÎNZESTRATĂ CU UN SIMŢ NATURAL AL NEGOCIERII

Excelenţa sa, doamna NOEMI SANIN de RUBIO, a răspuns invitaţiei primite cu prilejul vizitei pe care preşedintele Iliescu a făcut-o vara trecută la Bogota. 

IERI, ÎN TIMPUL UNEI CEREMONII OFICIALE, DLUI MELEŞCANU I-A FOST CONFERITĂ O ÎNALTĂ DISTINCŢIE COLUMBIANĂ CU O FRUMOASA EŞARFĂ ALBASTRĂ, DÂNSUL REVANŞÂNDU-SE CU O MEDALIE A LUI TITULESCU.

În cursul vizitei sale, ministrul columbian de externe va trece şi pe la Institutul de Geriatrie de la Otopeni.

Deşi - v-o spunem cu mâna pe inimă - n-are nevoie...
VIOREL HREBENCIUC avertizează:

"AR FI O CRIMĂ SĂ NU DEZVOLTĂM RELAŢIILE COMERCIALE CU RUSIA!"

Secretarul general al Guvernului a fost vreo trei zile la Moscova şi probabil că ştie ce spune. Tip eficient, n-a venit acasă cu mâna goală, ci cu programul vizitei pe care premierul rus CERNOMÎRDIN urmează să o facă la Bucureşti. Dacă aceasta va fi bună, poate va veni şi Elţîn.
Începând de joi

PREŞEDINTELE ILIESCU VA FACE O VIZITĂ DE TREI ZILE ÎN FRANŢA

Este răspunsul - întârziat - la vizita pe care preşedintele Mitterrand a făcut-o la Bucureşti în 1902.

ÎNTÂMPLAREA FACE CA ATMOSFERA, DE ACUM, DE LA PARIS SĂ SEMENE FOARTE BINE CU CEA DE ATUNCI DE LA BUCUREŞTI: SCUTIERI, DEMONSTRANŢI, VIOLENŢE, TENSIUNI SOCIALE.

Preşedintele Iliescu va putea să-i împărtăşească omologului său francez din experienţa noastră în materie, încurajându-l să reziste acestor dificultăţi temporare.

ÎN DEFINITIV, FRANŢA ESTE SORA NOASTRĂ MAI MARE ŞI FRĂŢIA LA NEVOIE SE CUNOAŞTE...
Senzaţional!!!

MISIUNEA SECRETĂ A LUI DAN IOSIF LA O.N.U.!

ÎN URMĂ CU O SĂPTĂMÂNĂ, CONSILIERUL PREZIDENŢIAL DAN IOSIF A ÎNDEPLINIT O MISIUNE SECRETĂ LA ONU, LA COMITETUL PENTRU SANCŢIUNI, UNDE A ÎNCERCAT SĂ CONVINGĂ FORUL MONDIAL DE NECESITATEA RIDICĂRII EMBARGOULUI IUGOSLAV.

Însoţit de un om de afaceri canadian, de origine română, şi fără ştirea ministrului de externe şi a misiunii diplomatice române la New York, năbădăiosul consilier a încercat să-i explice reprezentantului Rusiei din Comitet, care sunt căile şi metodele de încălcare a embargoului pe care doar România îl mai respectă.

GURILE RELE AFIRMĂ CĂ MISIUNEA A FOST ATÂT DE SECRETĂ ÎNCÂT NICI PREŞEDINTELE N-A ŞTIUT DE EA!!!

Acum să vedem dacă vor fi şi niscai rezultate...

RELANSAREA PERICULOASĂ A CONFLICTULUI DIN BOSNIA, PRIN ATACURILE DECLANŞATE DE AVIAŢIA N.A.T.O. ASUPRA POZIŢIILOR SÂRBEŞTI...

VIZITA DE SĂPTĂMÂNA VIITOARE A PREŞEDINTELUI IZETBEGOVICI LA BUCUREŞTI DEVINE INCERTĂ...

Conexată vizitei lui Miloşevici (care a avut o întâlnire secretă cu generalul Jouwlan, într-o casă de oaspeţi din Herăstrău), această întâlnire era menită să ofere României un rol de mediator în conflictul balcanic.

SĂPTĂMÂNA POLITICĂ

PODURI DE FLORI PE... VERTICALĂ!

Neprevăzută - sau, măcar, neanunţată ca atare - scumpirea de săptămâna trecută a energiei electrice, gazelor, combustibililor are toate şansele să depăşească prin amploare şi consecinţe toate şocurile de până acum: chiar şi pe acelea ale eliminării totale a subvenţiilor şi ale aplicării TVA, considerate ca seismele majore ale acestei etape a tranziţiei. Pentru că aceste majorări, drastice, se vor regăsi în absolut toate preţurile şi tarifele existente, dar mai ales în acelea care tind să facă din viaţa de zi cu zi a omului obişnuit un coşmar. Scăpat cu bine de rigorile unei ierni blânde, guvernul dlui Văcăroiu se poate considera mult decât norocos dacă va scăpa şi de unda de şoc a acestor noi scumpiri, care este de aşteptat să atingă cotele de alarmă peste vreo lună. Ar însemna că "acolo sus" este un Dumnezeu care veghează pentru ca la Palatul Victoria echipa care pierde meci după meci să rămână intactă, cel puţin pe motivul că s-a... rodat în această inutilă bătălie cu şansa.

Guvernul, deci, poate să-şi vadă în linişte de treabă, şi lipsit până şi de grijile remanierilor, de care se ocupă alţii. Pentru că este şi aici un alt paradox al acestei tranziţii originale: remanierea, ca metodă de îmbunătăţire a activităţii pe acelea ale eliminării totale a subvenţiilor şi ale aplicării Guvernului, nu mai este treaba... Guvernului! De ea se ocupă Preşedinţia, se ocupă preşedintele Camerei, se ocupă alţi lideri ai partidului de guvernământ, dar nu premierul Văcăroiu. Domnia sa este redus la statutul de simplu gestionar al „produselor“ pe care i le livrează alţii. Că aşa ceva nu se întâmplă pe alt meridiane democratice, nu e un argument. Cum spuneam, pe noi originalitatea ne omoară.

Când nu remaniază guvernul, reprezentanţii partidului de guvernământ fac campanie electorală. Şi, ca să fie mai convingători, iau cu ei jumătate din... guvern! Treaba dlui Văcăroiu este să se descurce cu jumătatea care-i rămâne la dispoziţie. Şi cu Viorel Hrebenciuc care, spun duşmanii săi face (când vrea) cât un guvern întreg. Zelul cu care dl Adrian Năstase desfăşoară activităţile de propagandă în teritoriu te-ar face să crezi că a primit deja un mandat din partea dlui Iliescu. Deşi nu este încă deloc clar dacă anticipatele vizează şi funcţia prezidenţială. Că unii gândesc că nu ar „transpira“ şi din faptul că la ultima vizită în "teritoriu“ ştafeta a fost preluată de dl Gherman. Ca să nu iasă vorbe...

Şi, după ce că avem atâtea probleme aici, mai veniră şi foştii noştri fraţi de peste Prut (acum veri mai de-ai doilea) cu declaraţiile lor în frumoasa limbă pravoslavnică. Podurile de flori de mai au tendinţa să capete o poziţie verticală şi să unduie în formă de cortină. Frumoasa, nobila idee a Unirii e ca steaua lui Eminescu: azi o vedem şi nu e! Acuzaţiile lansate la Chişinău, în legătură cu ajutoarele româneşti, par să dorească o replică dură. „Războiul rece“ româno-basarabean este gata să izbucnească. Şi n-ar fi deloc de mirare ca impetuoşii noştri parlamentari să voteze cine ştie ce rezoluţie şi să condamne în termeni aspri ingratitudinea agrocraţiei de la Chişinău. Ar fi ultima şi cea mai deplină gafă din mult prea multele care s-au făcut de trei ani încoace. Ar fi timpul să se pună capăt abordării emoţionale a acestui subiect. Ar fi timpul elaborării unei strategii realiste şi de durată. Pentru că cel puţin în următorii zece ani este greu de conceput o schimbare a situaţiei. În cazul Basarabiei, avem nevoie de o abordare de tip... maghiar. Răbdătoare şi tenace. Să continuăm ceea ce a fost bine început. Să nu stricăm ceea ce nu e nevoie să fie stricat.

A fost o săptămână complicată. Încheiată cu un nou sondaj de opinie. Care nu mai este plătit, de data asta, de Fundaţia Soros. Un sondaj care, cel puţin la capitolul personalităţilor şi al popularităţii lor, modifică sensibil raportul anterior. Şi-l reaşează - deşi la cote substanţial scăzute - în frunte tot pe Ion Iliescu. Ce ne facem dacă lucrurile stau chiar aşa? Anticipăm sau mai aşteptăm?

Octavian ANDRONIC