Publicat: 11 August, 2020 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990?

K. O.

NU E GLUMA I O ştire care poată să pară de domeniul fantasticului:
tovarăşul Podeanu (alias Mihai Pacepa) se află în ţară încă din 22 decembrie! Cel care doresc „Orizonturile Roşii" cu autograf, se pot adresa direct autorului. Cu condiţia să-l ... recunoască!

Ziarul Libertatea din 11 august 1990 pag. 1-a

Ziarul Libertatea din 11 august 1990 pag. a 2-a

Ziarul Libertatea din 11 august 1990 pag. a 3-a

Ziarul Libertatea din 11 august 1990 pag. a 4-a


"GURA LUMII" în imagini

Ediţie specială realizată de Ambidextru şi Lucian Crişan la Costineşti

TESTUL ANTOANELA

Antoanela, şefa de promoţie a ultimului nostru, concurs de frumuseţe, a dorit să se convingă de un adevăr pe care dumneavoastră. îl cunoaşteţi — Libertatea e cea mai frumoasă! Libertatea ne trebuie zilnic!

VIITORUL DE AUR AL REGIEI TUTUNULUI .

Sîmbătă 4 iulie a.c. pe platoul din Costineşti a avut loc un schimb oficial de ţigări, la nivel de pachete, între domnul Iulian Mihu, însărcinatul cu afaceri ăl firmei de prelucrare a tutunului „Monte Carlo“ şi doamna Malvina Urşianu, reprezentanta întreprinderii de Ţigarete Kent. Din atitudinea celor două părţi observatorii nu exclud în viitor un schimb la nivel de cartuşe.

STERE GULEA C’EST RASE!

Acest veritabil Marian Munteanu al cinematografiei noastre s-a ras. Radio Europa Liberă, care a transmis în premieră ştirea, îşi avertizează ascultătorii că scenariul potrivit, căruia domnul Stere Gulea s-ar fi ras singur prezintă serioase semne de întrebare. "Nu va trece mult timp pînă când îi vom cunoaşte pe autorii acestei noi farse post-revoiuţionare" a spus în comentariul său domnul Emil Hurezeanu. Agenţia France Presse a redat în mod sec informaţia — Stere Gulea c’est rase.

PASUL DE CARE AVEM NEVOIE

Carmen Trocan se pregăteşte să intre în scenă. Un pas mic pentru avangarda artistică feminină, un pas uriaş pentru istoria viitoareIor noastre filme sexy".

ARTA MAJORĂ CONTESTATARĂ

Redactorul şef adjunct al revistei "Contrapunct" domnul Ioan Groşan, a fost numit starter oficial al curşei contestatarilor competiţie ce se adresează în exclusivitate artiştilor majori (peste 18 ani). Imaginea alăturată redă momentul plecării în cursă a concurentului Eugen Cristian Motriuc, în limitele categoriei mijlocie mică —18-24.    

AVEM BRILIANTE

Filmul cu care a debutat în Festival, „Între alb şi negru“, a însemnat pentru Florina Rotaru (în stânga) un formidabil succes de critică şi de public. Acelaş succes I-a avut şi protagonista creaţiei sale
cinematografice - studenta Clara Popescu. Despre tînăra regizoare, Savel Ştiopul afirmă că este "un briliant al celei de-a şaptea artă de la noi". Sîntem  cu ochii ne el ca pe butelie!

NU SE MAI ZÎMBEŞTE  DEGEABA

Sergiu Nicolaescu, un zîmbitor neobosit pentru progresul cinematografiei româneştii se confesează lui „Caţavencu", alt zîmbitor contemporan neobosit.

MIJLOACELE DE CONVINGERE ALE TVR

Capacitatea unora dintre redactorii televiziunii de a emite opinii sănătoase şi lipsite de prejudecăţi se dovedeşte inepuizabilă. „Primele greşeli sînt cele mai plăcute" se spune într-o învăţătură imprimată pe spatele tricoului purtat de doamna Sanda Vişan în această vară. „Cuvîntul care zideşte", cum ar zice părintele Vartan Arachelian!

NU TOŢI SENATORII SÎNT ÎN VACANŢĂ!

 

Topul restaurantelor

--------------------------------------------------
***** Firmă cu mari pretenţii, local de lux, servicii impecabile. Mergeţi cu toată încrederea. Merită să vă oferiţi, din când în când, câte o plăcere scumpă  
****Firmă serioasa, local select, cu un anumit specific, servicii de excelentă calitate. Dacă sînteţi înzestraţi cu rafinament şi bani mergeţi să deveniţi clientul casei.  
*** Local bun. De obicei serviciul este corespunzător. Merită să-l frecventaţi dacă vă este drum sau dacă sînteţi cunoscut de personal  
** Este ceea ce se cheamă un local de mîna a doua, chiar dacă preţurile sint, deocamdată de lux. Veţi găsi ceea ce nu vă aşteptaţi şi rareori veţi găsi ceea ce vă doriţi. Încercaţi să vă menajaţi nervii şi manifestaţi prudenţă în toate privinţele. Dacă veţi reveni, o veţi face din motive sentimentale sau de nevoie.  
* Nu merită să riscaţi 

La concret

***** În Bucureşti nu există încă un astfel de local.

**** NAN JING — ambianţă — rafinată; serviciul — de bună calitate, bucătăria — specific chinezesc.
       CAPŞA — ambianţă — plăcută intimă, clientela, casei; serviciul — de bună calitate, bucătăria — specific franţuzesc.

*** AMBASADOR: ambianţă — plăcută, clientela diversă, bucătăria — specific franţuzesc, serviciul — fără pretenţii.
    De acelaşi rang: ATHENEE PALACE, HAVANA, CONTINENTAL, PESCĂRUŞ, BOLTA RECE, BERLIN, LEBADA.

**  BUCUREŞTI, PALACE, NORD, DOINA, OLIMP ’90, BULEVARD, ORIZONT, PEŞTERA, MĂRUL DE AUR, DUNAREA, PESCARUL, PARC, FLORA, PODUL MOGOŞOAIEI, PRIMAVARA, VARŞOVIA, DOI COCOŞI, CAPITOL, BUCUR, HANUL LUI MANUC, HERĂSTRĂU, LIDO, LE PRESIDENT.

Inspector L.

Circul gastronomic Bucureşti

Giro e unul din italienii care bat frecvent drumui spre România, cunoaşte locurile şi oamenii ca să nu mai zic localurile. Încerc să-i urmăresc reacţiile faţă de serviciile „Casei“ Bucureşti" la început o firmă, apoi un fel de local de lux şi acum un fel de refugiu pentru cei care nu ştiu o altă adresă. Mai degrabă resemnat decît decepţionat, îmi spune cîteva reţete simple care nu necesită nici materie primă deosebită, nici tehnologie culinară sofisticată. După platoul de aperitive reci, banale şi neapetisant prezentate, chelnerul dă semne că ar avea timp să ia şi comanda pentru felul următor. Listă nu mai e nevoie să consulţi pentru că la oră 21 Casa Bucureşti oferă 3 soluţii mari şi late — cotlet de porc, chateaubriand şi muşchi de vacă. Cine ia în aceste zile masa aici, printre îndrăzneţi numărîndu-se un mare număr de străini, în special italieni, cum sînt Ciro şi prietenii lui, trebuie să se considere participant activ la spectacolul de circ gastronomic, în cadrul căruia angajaţii instituţiei execută adevărate performanţe în materie. În foarte scurt timp consumatorul obişnuit să fie servit şi să aleagă de pe o listă compatibilă cu categoria de lux pe care o afişează „Bucureştiul", devine un client docil şi spăşit, dispus să „facă frumos*' pe banii lui pentru a i se arunca pe masă una din cele 3—4 variante ale unei bucătării de-a dreptul anemice calitativ. Termenul de „specialitate" reprezintă aici viziunea originală şi neobrăzată a casei asupra reţetei din care se inspiră, între acestea evidenţiindu-se preparatele din miel, tranşate de meseriaşi cu vocaţie forestieră certă, precum şi chateaubriand-ul, sortiment ce are aici la bază tot muşchiul de vacă, transformat, însă, într-un aliaj cu proprietăţi siderurgice. Pe scurt, la Bucureşti proasta proporţionare a localului era suplinită, pînă nu demult, de ambianţa mai plăcută decît în alte părţi — aer condiţionat, serviciu prompt, atent, clientelă selectă. Valul masiv de turişti ce au luat cu asalt hotelurile din Bucureşti spre deosebire de Litoral, unde se numără pe degete a avut efecte distrugătoare rapide asupra rezistenţei la efort şi tentaţii a restaurantorilor noştri. Bucureştiul e una din victime:  Proiectat să atingă performanţa de 5 stele, n-a ajuns niciodată la mai mult de 4, s-a menţinut un timp în fruntea plutonului de 3, pentru ca acum să aibă toate datele bodegilor de două stele, unde figurează începînd din această săptămînă. Un restaurant cu aspect luxos dar care nu menţine în liste consecvenţa la un minim de preparate, incapabil să ofere măcar o singură specialitate a casei, cu un sortiment de băuturi egal cu al cîrciumilor din jurul gării şi cu un serviciu aşijderea, e un restaurant pur şi simplu prost.
încă un local unde ar trebui să-i putem admira oficiind pe maeştrii artei culinare şi pe arbitrii eleganţei serviciului devine un acoperiş pentru o adunătură de circari fără nici o urmă de orgoliu profesional, cu un instinct al meseriei înăbuşit de osînza groasă a traiului în slujba gurii.
Nu-i luaţi, pe cei apropiaţi la Bucureşti. Mergeţi singur. Veţi plăti mai puţin şi veţi putea privi în linişte o paradă a celor mai bune numere de circ gastronomic, reunite sub o cupolă reprezentativă — „Bucureşti".

Inspector L

O surpriză despre care va vom relata în numărul viitor — o Italie frumoasă, pe Moşilor

 

Ziarul Libertatea din 11 august 1990 pag. a 6-a

Ziarul Libertatea din 11 august 1990 pag. a 7-a

Ziarul Libertatea din 11 august 1990 pag. a 8-a