Publicat: 11 August, 2019 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 11 august 1994

 

Ministerul Agriculturii intră în Cartea Recordurilor

UN CADOU REFUZAT DE 10.000 TONE DE UNT

În urma dezvăluirilor ziarului LIBERTATEA privind scandaloasa amânare a preluării, în 1993, a 7 000 tone unt oferit României ca ajutor nerambursabil de către S.U.A., forurile noastre guvernamentale păreau că încearcă să prindă trenul pierdut. După o scurtă înviorare, birocraţia şi incapacitatea de a rezolva o problemă ca şi rezolvată în fondul ei, riscă să îngroape definitiv generoasa ofertă a americanilor.
Dacă Ministerul Agriculturii va fi lăsat să-şi desăvârşească stilul sterp şi birocratic de până acum, vor fi pierdute încă 2 500 tone de unt. În tot acest timp, milioane şi milioane de dolari au fost plătite, prin firmele importatoare de unt, care au profitat de ocazia oferită de Ministerul Agriculturii, cu mai multă sau mai putină naivitate.

Promisiunile făcute ziarului nostru de către dl Ion Comănescu, secretar tehnic al Comitetului Interdepartamental pentru importul de Bunuri Vitale Necesare Economiei Naţionale, conform cărora problema urma să fie rezolvată de urgenţă, au rămas fără urmări. Încremenitul triunghi ministerial loan Oancea - Constantin Ignat- Alexandru Lăpuşan s-a dovedit mai puternic, sfidând făţiş recomandarea Comitetului Interdepartamental.

De la Ambasada S.U.A., aflăm că, din corespondenţa primită de la Ministerul Agriculturii, rezultă că MAA ar fi făcut calcule ce l-ar îndreptăţi să sugereze donatorilor că operaţiunea de aducere şi prelucrare a untului nu este economică (!), drept care solicită ambasadei soluţionarea problemei printr-un program al Agenţiei de Dezvoltare a S.U.A. Scrisoarea este semnată de către dl secretar de stat Alexandru Lăpuşan. Ajungem iar la sfârşitul anului fiscal american (15 septembrie) şi, automat, totul se raportează pentru anul fiscal următor. Subtilele sugestii ale Ambasadei S.U.A., privind angrenarea deopotrivă a firmelor particulare şi de stat în preluarea şi derularea contractului de unt nu au fost nici ele agreate de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.

Vorba românului! "Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă!", se potriveşte de minune epopeei acestui ajutor oferit de americani şi refuzat din motive aberante de instituţiile guvernamentale.

Până la apariţia legii responsabilităţii ministeriale, incompetenţa managerială la nivel înalt rămâne nesancţionată. Ce explicaţii pot da însă acum populaţiei aceşti demnitari care i-au refuzat şi îi refuză un aliment de bază, la preţuri mici?

Viorel CHIFU

Printr-o sentinţă a Judecătoriei sectorului 4

SPITAL SUB AMENINŢAREA BULDOZERELOR!

În şedinţa Comisiei de Sănătate a Primăriei Capitalei subiectul central l-a constituit o sentinţă a Judecătoriei sectorului 4. Justiţia a emis, la 30 aprilie a.c. sentinţa civilă cu numărul 3380, prin care 1100 mp din curtea Spitalului de Pneumologie, Secţia 2, din strada Lalelelor nr. 7, au fost atribuiţi doamnei Popa Elena.
Terenul a fost reclamat în contul Legii 18, Primăria Municipiului Bucureşti fiind "pârâta". Dar Primăria nici măcar nu era proprietara terenului, el aparţinând spitalului care nu a fost implicat în proces. Directorul spitalului, domnul doctor Basacopol Alexandru, a fost stupefiat, ieri, la primirea acestei veşti, mai ales că în nota primită de la noul proprietar era ameninţat că dacă nu eliberează terenul în cinci zile, doamna Popa Elena va intra cu buldozerele în curtea spitalului în vederea construirii unui nou imobil. Pe terenul atribuit dnei P. E., este amplasată staţia de oxigen, ghena de gunoi şi 20 de arbori care dau un plus de aer curat celor 80 de bolnavi de plămâni din spital. Direcţia spitalului s-a adresat Tribunalului Municipal pentru oprirea aplicării sentinţei judecătoreşti. 

Andreea MOISESCU

Ieri, la ora 14.06

CUTREMUR LA DEJ

Ieri la ora 14.06 minute şi 13 secunde, s-a produs în regiunea Dej, judeţul Cluj, la adâncimea de 10 km, un cutremur cu magnitudinea de 4,5 pe scara Richter. Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de 7 grade pe scara Mercalli.

Cutremurul a fost simţit la Gherla şi în împrejurimi. S-au produs pagube materiale- căderi de coşuri, geamuri sparte, ziduri crăpate, tencuieli căzute.

La Spitalul din Dej nu a fost înresistrat nici un rănit.

Deoarece Ministerul Culturii e sărac şi Primăria tace

BIBLIOTECA CENTRALA UNIVERSITARĂ VA FI GATA, POATE, ÎN MILENIUL VIITOR!

Incendiată, în condiţii încă ncelucidate, în seara dramatică de 22 decembrie 1989, Biblioteca Centrală Universitară a fost practic distrusă.

În entuziasmul postrevoluţionar, şantierul de reconstrucţie a clădirii, deschis la puţine luni de la incendiu, promitea să nu dureze prea mult. După un start viguros, lucrările au încetinit ritmul lor fiind legat direct de fondurile bugetare alocate.
Aflată în al cincilea an, opera migăloasă de restaurare a fost oprită de două săptămâni. Cauza- lipsa banilor.

Ce şanse există pentru finalizarea lucrărilor la acest monument arhitectonic, care în 1995 îşi sărbătoreşte centenarul? Va fi oare onorat secolul lăcaşului de cultură? Răspunsurile - în ancheta noastră, publicată în pag. a IV-a.

Prin splendida victorie de aseară
STEAUA A DEMONSTRAT CĂ FOTBALUL NOSTRU ARE UN NESECAT IZVOR DE TALENTE!
Experienţa şi fantezia lui Marius Lăcătuş au declanşat o derutantă execuţie a unei lovituri libere care a făcut mat apărarea echipei Servette Geneve, Ionuţ Pârvu înscriind cei mai frumos gol al bucureştenilor. Era minutul 25 şi tabela de marcaj arăta 3—0!
Am ştiut ani de zile că fotbalul nostru dispune de un buchet de jucători valoroşi capabili să se bată de Ia egal la egal cu orice echipă din lume. Au demonstrat-o rezultate disparate, calificări la competiţii de anvergură şi, mai ales, recentul turneu final al World Cup. Dar toate acestea se potriveau Ia naţională mai ales în aceşti ultimi ani, când majoritatea fotbaliştilor cu nume şi renume au fost transferaţi la puternice cluburi profesioniste din străinătate. Ne gândeam- şi, de ce să nu recunoaştem, ne gândim şi acum- că la performanţele Stelei în "C.C.E." din 1986, 1988 sau 1989, ale Universităţii Craiova din 1983 sau ale dinamoviştilor în 1984 sau 1990 nu mai putem aspira. De aceea, ne şi temeam de meciul de aseară, îndeosebi socotind că Steaua nu mai este cea de la Sevilla ’86 sau de la Monte Carlo - ’87 şi nici măcar Steaua din primăvară, lipsindu-i acum şi Ilie Dumitrescu
Dar iată că s-a demonstrat că fotbalul nostru are un izvor nesecat de talente. Tinerii Stelei s-au întrecut cu campioana Elveţiei, întărită cu jucători străini (dintre care numai dacă îl menţionăm pe Mild, din echipa Suediei, clasată pe locul 3 la C.M. şi tot ar fi suficient (!), şi s-au dovedit net superiori, oferind o lecţie de fotbal şi un spectacol agreabil, încheiat cu o victorie clară şi meritată. Să sperăm că acest joc va declanşa ambiţii şi la alte cluburi şi că, spre binele fotbalului românesc, jucătorii "interni" vor lăsa tracul la vestiare şi-şi vor etala pe gazon valoarea, ce se cere însă neapărat dublată de o pregătire serioasă şi continuă.

Dan PĂTRAŞCU


Înalt grad militar pentru un mare strateg al fotbalului

​ANGHEL IORDĂNESCU ARE NUMIREA DE GENERAL LA ION ILIESCU