Publicat: 11 Martie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

BOMBA ZILEI

UDMR-UL PRĂDAT DE UN... MAGHIAR!

Cu prilejul uneia dintre vizitele efectuate cu regularitate în Statele Unite de către Laszlo Tokcs, comunitatea maghiară de acolo a luat iniţiativa lansării unei chete cu scopul strîngerii de fonduri pentru U.D.M.R. Bani albi (mai exact, verzi) pentru zilele negre pe care le tot prevesteşte sfinţia sa. Acţiunea a fost luată în mînă de către Laszlo Hamos, lider al emigraţiei maghiare, care a strîns în scurt timp o sumă considerabilă. Numai că pastorului i-au fost predaţi exact cu 60.000 de dolari mai puţin! Bani rămaşi în buzunarele neobositului lider din America. La aflarea acestui detaliu, se zice că Tokes ar fi spus: Dumnezeu să-l ierte! (LIBERPRESS).

Addenda la "DRUMUL KENTULUI"

DE LA O ZI LA ALTA

Scrisoare deschisă

Stimate dle ministru Florin Georgescu,
Au trecut, iată, mai bine de o sută de zile de cînd aţi preluat mandatul de ministru de Stat şi ministru al Finanţelor. Venirea dv. în fruntea acestui important compartiment - veritabilă pepinieră de prim-miniştri - nu a mirat prea multă lume. Poate doar pe unii „prieteni". Hotărît lucru, însă, că nu puţini sînt cei care şi-au pus în dv. îndreptăţite speranţe că se va pune ordine în finanţele româneşti şi se va stopa valul uriaş de evaziuni fiscale la care se d(ed)au de zor, privaţi şi neprivaţi, de la Revoluţie încoace.
O dată cu declanşarea serialului „Drumul Kentului", în noiembrie anul trecut, ne-am pus şi noi speranţe în dv., considerînd că nu veţi întîrzia în a solicita limpezirile necesare şi a impune măsurile care se cer. Aţi făcut un început - timid, e drept - dispunînd verificări în depozitele armatei şi confiscînd milioanele de ţigări care se aflau acolo fără forme, fără plata taxelor vamale, şi a accizelor. Ba, principalul vinovat, un negustor arab, a şi fost reţinut de poliţie şi ţinut acolo pînă a depus cîteva milioane de dolari drept garanţie şi cauţiune.
Nu ştiu dacă v-a mirat promptitudinea cu care a fost depusă această sumă (peste 3 milioane). Ea este un indiciu că afacerile care se derulează pe această cale, de cel puţin doi ani încoace, sînt de foarte multe milioane, că din traficul de ţigări se cîştigă enorm şi datorită anumitor condiţii România reprezintă o piaţă ideală, la care mafia internaţională nu este deloc dispusă să renunţe.
Dar cel mai mult ne-a mirat, pe mine şi pe colegii mei, faptul că nu v-aţi pus - public, cel puţin - niciodată întrebarea: care e cauza de fond a acestui trafic? Ei bine, permiteţi-mi să cred că principala cauză o constituie faptul că două instituţii din subordinea dv. - Vama şi Garda Financiară - sînt profund infestate de microbul corupţiei, pînă la nivelul lor cel mai de sus. Că fără complicitatea unor lucrători corupţi, sutele de TIR-uri şi conteinere de ţigări n-ar fi avut cum să intre pe piaţă. Poate doar zburînd, şi poate că trebuie să ne aşteptăm şi la aşa ceva... Intre mafioţi, vameşi şi comisari s-ar fi creat o antantă cordială care rezolvă, practic, orice. Un calcul elementar arată că doar în ultimul an, pagubele înregistrate de buget prin neplata vămii, taxei şi accizelor se ridică la peste 50 miliarde de lei! O parte din aceşti bani au intrat în buzunarele funcţionarilor celor două instituţii, care astăzi îşi stropesc concetăţenii din Mercedes-uri şi BMW-uri şi-şi fac concediile în Grecia şi Austria.
Dincolo, însă, de limitele mirării, se situează starea noastră de spirit în legătură cu o chestiune elementară: dacă este evident - şi este - că cele două instituţii se fac vinovate de aceste uluitoare „neglijenţe" (adică „neobservarea" coloanelor de TIR-uri ce trec pe lîngă ei), de ce aţi mai păstrat la conducerea lor, pe actualii şefi, care numai de competenţă nu pot fi bănuiţi? De ce măcar nu i-aţi schimbat şi n-aţi căutat oameni mai buni sau mai capabili să facă ordine? De ce aţi patronat - cuvîntul e poate cam tare, dar îmi lipseşte altul - această stare, lăsînd liber drumul păgubos al Kent-ului? Şi ce aveţi de gînd? Ce alte matrapazlîcuri mai trebuie scoase la iveală ca să vă zgîndăre orgoliul de finanţist şi de apărător al avutului firav al statului şi să acţionaţi?
Opinia publică aşteaptă şi de la dv., ca de altfel de la toţi ceilalţi responsabili, un semn. De ce întîrziaţi să-l daţi?

Cu stimă,
Octavian ANDRONIC