Publicat: 11 Septembrie, 2018 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu sfert de secol, în 1993?

TRANZACŢIILE TRANZIŢIEI

FLORICULTORII

Spectaculoasa înflorire a fenomenului FLORICĂ n-ar fi fost, desigur, posibilă fără devotamentul şi abnegaţia FLORICULTORILOR.
Cine sunt floricultorii? Evident, iubitorii ideii de Florică. Dl Petre Roman, de exemplu. Cavalerul rozei unice este, fără îndoială, unul dintre marii floricultori ai acestei ţări. Fără domnia sa ideea de Florică s-ar fi irosit în mod incalificabil. Dl Roman s-a numărat printre primii specialişti în arome care an intuit impactul de-a dreptul mortal al parfumului răspândit de fostul comisar naţional pe la nasul foştilor săi şefi. Preşedintele democrat a înţeles într-un mod de-a dreptul psihedelic cum poate fi transformată floarea într-o armă şi cum, odată misiunea ei îndeplinită, aceasta poate fi aruncată la coşul de gunoi al istoriei. (Nimeni nu-i poate face din asta o vină dlui Roman. Dânsul n-a făcut altceva decât să se înscrie în lupta politică cu toate instrumentele aflate la îndemână. Inclusiv ziarul de mare tiraj care reprezintă - uneori mai de-a dreptul, alteori mai pe din dos - interesele formaţiunii din a cărei "spumă" s-a născut şi care s-a străduit (cât pe ce să reuşească) să-şi plaseze produsul pe un soclu de imortelă.
Un alt floricultor, de o factură mai lăudată, este dl ministru Spiroiu. Nu numai că domnia sa I-a reprimit cu braţele deschise şi cuvinte de îmbărbătare pe bravul oştean în sera oştirii, ba, vreme îndelungată, a asistat Ia "înflorirea" spectaculoasă a subordonatului său din chiar mijlocul colegilor săi de guvern pe care acesta aproape-i năucise cu aromele secretate. Doar când şi-a dat seama că parfumul nu e mortal a intervenit, somându-şi blând subalternul (crescut, până la rangul de general în grădina Gărzii - după cum ne-a asigurat solemn, la Parlament) să respecte disciplina militară, ţinînd însă cont, cu multă delicateţa, de starea de sănătate a preţioasei vegetale, iremediabil atinse de dăunători.
Un floricultor întâmplător, împins în mijlocul pieţei de flori de mai tânărul său coleg de Convenţie, Patriciu, este dl Coposu. Punându-şi în joc întreaga reputaţie şi autoritate, domnia sa a comis cel mai abracadabrant demers, o cacealma care I-a lăsat practic cu buzunarele goale, insistând ca buchetul generalului să fie prezentat cu pompă întregului Parlament. Duhoarea stârnită de floarea care, în limbaj popular poartă un nume greu de reprodus, I-a alungat primul din sală, în timp ce o asistenţă dezlănţuită a ignorat, voit, elementarul slogan "Nu călcaţi pe f!ori"...

Octavian ANDRONIC

SHOW FLORICĂ

A doua zi după audiere pagina întâi a tuturor ziarelor a fost dedicată comentării evenimentului care putea să dea un nou curs raportului dintre putere şi opoziţie.
Singura publicaţie care a dedicat doar câteva rânduri evenimentului a fost cea care I-a fabricat pe pagini întregi timp de câteva luni.

După un inutil "război" de şase luni...
TOT "LIBERTATEA" A AVUT DREPTATE:
ZDROBITOAREA VICTORIE A GENERALULUI FLORICĂ

Până la declanşarea afacerii "Drumului Kentului", generalul Gheorghe Florică era un anonim demnitar, în funcţia de comisar general al Gărzii Financiare. Nu-i cunoşteam la ora aceea activitatea, dar dimensiunile scandaloase ale contrabandei cu ţigări ne-au pus în situaţia de a bănui că ea se datorează sau incompetenţei sau, pur şi simplu, corupţiei vârfului de lance al administraţiei care ar fi trebuit să o prevină şi să o stârpească. O serie întreagă de elemente ale documentării, desfăşurate pe parcursul a mai multor luni, ne-au făcut apoi să incriminăm direct conducerea Gărzii, pe generalul Gh. Florică, de anvergura şi implicaţiile contrabandei, cu efecte devastatoare pentru întreaga economie. Pe atunci demnitar, Gh. Florică n-a răspuns nici uneia dintre aceste acuzaţii.
Abia după demiterea sa a devenit, brusc, intransigent faţă de acţiuni şi persoane din vârful ierarhiei puterii, denunţând fapte pe care, dacă ar fi fost adevărate, era obligat, prin lege, să nu le tăinuiască. Aşa a apărut "dosarul Florică", fabricat de profesionişti ai delaţiunii, cuprinzând o "listă de corupţi" din sferele puterii, de care, astăzi, ex-comisarul se consideră complet străin. Care este, deci, adevăratul chip al generalului Florică? Care este adevărata sa poziţie în raport de corupţi ? Cea a demnitarului care a acoperit şi tăinuit acte asupra cărora era obligat prin lege să ia măsuri drastice ? Cea a complicelui la întocmirea unei liste, la care acum nu-şi mai recunoaşte nici o contribuţie ? Sau cea a paternităţii unor revelaţi bombă promise Parlamentului, devenite penibile divagaţii, ce au contribuit la compromiterea opoziţiei şi respingerea zdrobitoare a moţiunii introduse de aceasta în problema corupţiei ?
A doua zi după audiere, pagina întâi a majorităţii cotidienelor a fost ocupată de comentariile asupra penibilei sale prestaţii în faţa Parlamentului. Fie că i-au găsit scuze sau nu, majoritatea comentariilor au surprins adevărata identitate a acestui personaj, care, până atunci fusese doar controversat: rudimentar în gândire şi exprimare, incoerent, lamentabil profesional, pătat de implicaţii personale în afaceri dubioase. Dincolo de nuanţe, reflecţia de fond reţinută de jurnalişti a fost că, din nefericire, consecinţa dezastruoasă a prăbuşirii în ridicol a acelui personaj-cacealma este o gravă discreditare a luptei împotriva corupţiei. Inevitabil, presa a trebuit să recunoască eşecul ofensivei împotriva corupţiei, atâta timp cât sarcina de strateg a fost conferită unui bufon.
Singura publicaţie pentru care generalul Florică a devenit, a doua zi după tristul său eşec, din nou un simplu anonim, a fost doar cea care timp de câteva luni i-a fabricat celebra imagine de incoruptibil, dispus să se sacrifice pentru adevăr şi dreptate. Victimă a cinismului celor de care s-a lăsat stors ca o lămâie, cât a mai avut puţină zeamă, ex-comisarul Florică este aruncat acum la gunoi. Cu handicapul dobândit în cele 25 de minute de tristă pomenire şi veselă amintire, din Parlament, comisarul de aţă devine, pentru foştii săi tutori spirituali, un simplu personaj de fapt divers. Un mic "eveniment" al zilei...

Grl. Florică, aşa cum a fost văzut de presă după audierea lui în Parlament

O parte a presei

"ADEVĂRUL" - miercuri, 8 septembrie.
MOTANUL FLORICĂ. (Dumitru Tinu).
"Miorlăitul motănelului - care se dăduse drept tigru - la fiecare pocnet de bici a făcut deliciul galeriei care s-a distrat... ca la circ".

"CURIERUL NAŢIONAL" - miercuri, 8 septembrie.
TRIST. DAR ADEVĂRAT. (Valentin Păunescu).
"Acum este evident că, prin însăşi prestaţia sa - ducerile şi întoarcerile -- Gheorghe Florică este un amărât, un fel de personaj de tipul celor jucate de Charlie Chaplin, nimerit din întâmplare într-un conflict din care nu înţelege prea multe.

"CRONICA ROMÂNA" - miercuri, 8 septembrie.
VINOVAŢI FARĂ VINĂ. (Horia Alexandrescu).
"Ce vină are generalul Florică adus în Parlament prin voinţa parlamentarilor, că n-a mai avut nimic de adăugat la ceea ce a spus în faţa comisiei de anchetă?".

"AZI" - miercuri, 8 septembrie
OPOZIŢIA A JUCAT PROST, FLORICĂ - LAMENTABIL, PUTEREA - JUBILEAZĂ.

"ACADEMIA CAŢAVENCU" - 7-13 septembrie.
GENERALUL FLORICĂ A LUAT MIELU' DE AUR.

"VREMEA" - miercuri, 8 septembrie.
SIFONUL URAGANULUI FLORICĂ. (Adrian Păunescu).
"Nu ştiu dacă există peliculă la televiziune, cu feţele liderilor Opoziţiei, după ce din Uraganul Florică n-a mai rămas combustibil nici pentru un sifon".

"COTIDIANUL" - miercuri, 8 septembrie.
"Dacă tăcea, filozof rămânea şi scutea Opoziţia de ora de ridicol desăvârşit oferită de cel pentru audierea căruia a cheltuit atâta energie. E de neînţeles cum dl Coposu şi ceilalţi nu s-au asigurat că martorul lor e capabil să se prezinte coerent şi şi-au înscris un autogol de toată ciudăţenia (Tia Şerbănescu).

"MERIDIAN" - miercuri, 8 septembrie.
S-A MIZAT PE CALUL MORT.
"Generalul Gheorghe Florică a demolat Opoziţia... Pentru salvarea prestigiului Opoziţiei se discută cu seriozitate despre convocarea unei şedinţe de urgenţă a Convenţiei Democratice, care să analizeze
NOAPTEA PRĂBUŞIRII. (Nicolae Cristache).
"Luni noapte, lucrurile s-au petrecut aproape după un scenariu sinucigaş. Opoziţia s-a ridicat mai întâi în slăvi. Căderea a fost mortală, în cădere a rămas fără dinţi, fără cauză, fără apărare".

"TINERETUL LIBER" - miercuri, 8 septembrie.
UN CIRC URAT ŞI VULGAR. (Dan Stanca).
"Înainte nu aveam opoziţie legală; acum avem opoziţie batjocorită dar care, ca un făcut, cade în plasa unei naivităţi nepermise vieţii politice".

"JURNALUL NAŢIONAL" - miercuri, 8 septembrie.
BUFONUL OPOZIŢIEI ŞI-A FĂCUT DATORIA
"Bâiguielile şi incoerenţa incoruptibilului post-festum au determinat pe cei care mai stăteau în cumpănă să nu voteze un act bazat pe bazaconiile şi închipuirile unor ziarişti în căutare de senzaţional, care au făcut posibilă existenţa mitului Florică".

"EVENIMENTUL ZILEI" - miercuri, 8 septembrie. (Ion Cristoiu).
"Circul din Parlament n-a clarificat nimic. Raportul premierului, replicile demnitarilor incriminaţi, intervenţiile celor din coaliţia de guvernământ n-au adus contraargumente convingătoare. Acuzaţiilor din dezvăluirile gen. Florică Ii se vor adăuga - să fiţi sigur (de asta dle. Nicolae Văcăroiu - alte şi alte dezvăluiri".

"ROMÂNIA LIBERA" - miercuri, 8 septembrie.
S-A VOTAT CORUPŢIA (Roxana lordache).
"Campania de intimidare a domnului general Florică purtată cu agresivitate a reuşit. Majoritatea au mizat pe faptul că un om cinstit şi corect profesional supus unei tensiuni vreme de patru luni nu are falsa deprindere oratorică a secretarilor de partid şi profesorilor de socialism ştiinţific de a vorbi aparent coerent, fără a spune nimic".

"EVENIMENTUL ZILEI" - ediţia de prânz, miercuri, 8 septembrie. (Ion Cristoiu).
"Deşi scenarita a fost combătută de mulţi analişti, inclusiv de autorul acestor rânduri, privind prestaţia gen. Florică după inutila şedinţă de ieri încep să cred că singura preocupare a celor ajunşi azi la putere în urma unei reforme strâmbe e de a pune la cale tot felul de scenarii menite a compromite adversarii".

Grl. Florică aşa cum a fost văzut de "Libertatea" de-a lungul timpului

FRAUDE VAMALE ŞI FISCALE DE 40 MILIARDE LEI! Se pare că primul ministru a dat "cale liberă" cercetărilor care vor implica nu puţine personalităţi civile şi militare de rang înalt (11 dec. 1992). SE PREFIGUREAZĂ SCHIMBĂRI LA VÂRF ÎN UNELE DINTRE INSTITUŢIILE IMPLICATE ÎN SCĂPAREA DE SUB CONTROL A CONTRABANDEI CU ŢIGĂRI. În zilele următoare vom fi în măsură să dăm publicităţii o serie de documente din care reiese faptul că nivelurile superioare ale administraţiei de stat au fost atinse de morbul corupţiei. 60.000 DOLARI PENTRU COMISAR ! (3 martie 1993). CONSIDERÂN-DU-SE CU "MÂINILE CURATE"... UN COMISAR ACUZA! Într-un comunicat adresat presei despre dl general Florică se spune că "probitatea morală şi profesională, corectitudinea sa, sunt mai presus de orice bănuială” - semnează ministrul apărării (25 aprilie 1993) • "MOŢIUNEA FLORICĂ» A FOST PUSĂ LA PUNCT ÎN "LABORATOARELE" EVENIMENTULUI ZILEI! Dintr-un infractor de drept comun, generalul este transformat, printr-o abilă campanie de presă în justiţiar şi oponent al puterii pe care o deranjează prin cinstea sa. Un fel de Fane Spoitorii cu trese (11 mai 1993) • GENERALUL FLORICĂ E UN ESCROC, iar cei care încearcă prin toate mijloacele să-i construiască un soclu de disident sunt complicii lui (12 mai 1993) • SUB FLORICĂ, ÎN DOI ANI, GARDA N-A CONFISCAT CAT FĂRĂ FLORICĂ, ÎN DOUĂ SĂPTĂMÂNI (13 mai 1993). "PRECEDENTUL FLORICĂ" ŞI CRIZA DE AUTORITATE: o lungă şi dubioasă politica de complicităţi reciproce face ca toţi cei implicaţi în actele de decizie să aibă ceva de pierdut în momentul "divorţului" (19 mai 1993). CÂND INCOMPETENŢA ŞI CORUPŢIA ÎŞI PUN MASCA INDEPENDENŢEI. Fosta conducere a Gărzii a vrut să atace corupţia din interiorul ei. N-a reuşit decât să pătrundă (14 mai 1993).