Publicat: 12 Iulie, 2018 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

DE LA O SĂPTĂMÂNĂ LA ALTA

DISPARIŢIA "FRONTULUI" DIN VOCABULARUL POLITIC SĂ SEMNIFICE OARE TRECEREA  ÎNTR-O ETAPĂ... PAŞNICĂ?

Confirmând teza că partidele aflate la putere nu se scindează, FDSN-ul, după abia un an de existenţă, rămâne intact, dar sub altă denumire.

PREŞEDINŢIA EXECUTIVĂ ESTE PRELUATĂ DE ADRIAN NĂSTASE, A CĂRUI ASCENSIUNE POLITICĂ ÎNCEPE SĂ SE ÎNSCRIE ÎN ANALELE POSTREVOLUŢIONARE CA UNA DE EXCEPŢIE. RĂMÂNE DE VĂZUT DACĂ DOMNIA SA VA REUŞI SĂ ÎMPACE "CAPRA" REFORMISMULUI CU "VARZA" CONSERVATORISMULUI ÎNTR-UN PARTID ÎNCĂ MULT PREA ETEROGEN.

Incident în UNGARIA

UN SENATOR ROMÂN AGRESAT DE UN POLIŢIST BEAT!

Nu contează că senatorul român este ADRIAN PĂUNESCU, şi că unora nu le plac ochii şi ideile lui. Contează că este SENATOR şi că este ROMÂN şi că, prin el, o naţiune şi o instituţie a statului democratic, de drept, au fost umilite şi jignite.

Imaginaţi-vă două ipostaze:

1. CĂ SENATORUL CU PRICINA N-AR FI FOST ADRIAN PĂUNESCU, CI UN REPREZENTANT AL UNUIA DINTRE PARTIDELE CONVENŢIEI - POATE CHIAR AL UDMR. LA FEL AR FI FĂCUT CEI CARE TAC ACUM?

2. CA UN SENATOR MAGHIAR AR FI FOST AGRESAT DE UN POLIŢIST ROMÂN BEAT!

La ora aceasta ar fi fost deja atenţionate CONSILIUL EUROPEI, NATO, PIAŢA COMUNĂ, CONSILIUL DE SECURITATE şi alte foruri care ne-ar fi dat de înţeles că în asemenea condiţii merităm să stăm acasă...

DACĂ LIPSA DE ORGOLIU Şl DEMNITATE MERG PÂNĂ ACOLO, N-AM FI SURPRINŞI SĂ CONSTATĂM CĂ NICI GUVERNUL Şl NICI PARLAMENTUL ROMÂNIEI NU CATADICSESC SĂ CEARĂ EXPLICAŢII Şl SATISFACŢIE.

Am merita-o!

SERIALUL CORUPŢIEI: "LISTA NR. 2!"

1. MIHAI CARCIOG, Patronul trustului de presă EXPRES

2. TRAIAN BĂSESCU Fost ministru al Transporturilor, parlamentar FSN

3. GHEORGHE FLORICĂ, Fost comisar general al Gărzii Financiare

4. MIHAI PÂNZARIU, Director general al Direcţiei Generale a Vămilor

5. RADU HORŢOPAN, Fost comisar general adjunct al Gărzii Financiare

6. DINU PATRICIU, Patron ALFACONSTRUCT, parlamentar PL’93

7. SORIN ROŞCA STANESCU, Fost turnător la Securitate, redactor şef adjunct la Ev.z

8. CORNEL GRIGORUŢ, Fost ministru al Turismului

9. ION CRISTOIU, Fost activist UTC, redactor şef la Ev.z.

 

Lista rămâne deschisă

AZI: MIHAI PÂNZARIU (în pag. a- 5-a)

 

SĂPTĂMÂNA POLITICA

UN CAZ GRAV DE LUCIDITATE

Într-o săptămână nu prea bogată în evenimente politice (considerând că nici Conferinţa Naţională a FDSN-PDSR nu a făcut excepţie de la coeficientul de interes prin evoluţia sa lineară), singurul element notabil mi s-a părut a fi întâlnirea - informală - pe care dl. Anton Rossbach, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, a avut-o cu un mic grup de ziarişti, în cadrul unui dineu să-i zicem, intim, în cele 6 luni, de când dl. Rossbach se află în România, este cea de-a doua reuniune de acest fel şi s-a produs într-un moment în care primele impresii - expuse cu prilejul precedentei reuniuni - s-au sedimentat, spre nivelul certitudinilor.

Sigur, dl. ambasador nu este un simplu cetăţean care-şi dă cu părerea pe marginea unora dintre lucrurile pe care le vede pe geamul autoturismului, aşa cum din păcate s-a întâmplat şi se întâmplă cu unii dintre colegii săi postrevoluţionari, inşi pitoreşti, desigur, dar nu şi diplomaţi.
Domnia sa este un diplomat de carieră, un analist de profesie şi un om care şi-a păstrat intacte curiozitatea şi spiritul de investigaţie de-a lungul tuturor ariilor pe care i-a petrecut în ministerul de externe de la Bonn şi ca negociator în procesul de securitate europeană de la Helsinki.
"Am fost foarte bucuros când ani fost numit la Bucureşti, ne-a mărturisit domnia sa.
La Copenhaga sau la Oslo n-aş fi avut ce face.
Acolo totul e pus la punct şi eventualele probleme se rezolvă la alt nivel, tu România însă totul este nou şi aproape totul - în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale - trece prin cabinetul ambasadorului".
Au trecut prin acest cabinet problemele legate de ultimele alegeri, care l-au prins abia instalat la post.
Atunci, un cotidian l-a acuzat că ar avea o atitudine duşmănoasă fată de opoziţie, pentru că afirmase că, în conformitate cu aprecierile observatorilor internaţionali, alegerile fuseseră corecte şi democratic desfăşurate, chiar dacă rezultatul nu era pe placul tuturor.
La 6 luni de la acele evenimente, dl. ambasador continuă să creadă acelaşi lucru.
Iar pentru cei care nu sunt de acord, are la dispoziţie un dicton clasic: "În momentul în care politicienii nu sunt mulţumiţi de poporul lor, trebuie să-şi aleagă alt popor".

Dl. Rossbach crede că politicienii români n-au de ce să fie nemulţumiţi de poporul lor.
"Realitatea românească este superioară imaginii sale din străinătate" - susţine dânsul, şi de acest lucru se fac vinovaţi politicienii români care atunci când trec graniţa, uita că reprezintă aceleaşi interese naţionale care trebuie să se afle înaintea celor de partid sau de grup.
Opoziţia se face înăuntru, cu mijloace democratice, nu în forurile internaţionale.
Iar acestea au datoria să trateze România egal, fără a-i pune mereu noi condiţii şi a-i amâna accesul în organismele europene, pentru că această politică a "dublului standard", se poate întoarce împotriva celor care o promovează, aruncând ţara în braţele naţionalismului şi ale extremismului.
Dl. ambasador crede din toată inima că România nu trebuie umilită printr-o astfel de politică, crede că nu există motive pentru a considera România; mai puţin aptă pentru democraţie decât Ucraina sau Slovenia, de pildă.
În comparaţie cu ccea ce se întâmplă în jurul ei, România constituie - încă - un factor de stabilitate, iar Occidentul ar trebui să fie interesat în a păstra şi întări această stabilitate, pentru că România are o importanţă geostrategică deosebită în procesul de securitate europeană.

România este, totodată, cea mai mare ţară din Balcani.
Cu cei 23 de milioane de locuitori ai săi, este o piaţă importantă, iar cei care doresc să joace, într-o zi, un rol pe această piaţă, ar trebui să fie prezenţi aici cât de curând posibil.
Este un sfat pe care dl Rossbach îi dă tuturor responsabililor economici cu care discută.
Chiar dacă i se pare că decizia Parlamentului de a nu vinde pământ străinilor e un pas înapoi.
Chiar dacă dorinţa ca investitorii să vină este contracarată de piedicile pe care un populism - de neînţeles, acum, la 3 ani după Revoluţie - exacerbat de presă le pune în calea oricărei afaceri. Şi a dat exemplul devenit „clasic“, cu Petromin şi Forum, din care dânsul nu a înţeles, de fapt, ce vrem?

O altă teză a dlui Rossbach este că României trebuie să i se acorde credit politic şi moral, pentru a-i da posibilitatea să dovedească faptul că se află pe drumul ireversibil al democraţiei.
Acelaşi credit care este oferit altor ţări fost comuniste, cu nimic mai avansate decât ţara noastră, chiar dacă din anumite raţiuni par mai importante pentru Vest.
Prostul renume al românilor în Occident nu este justificat, dar în primul rând, românii sunt cei care-l exacerbează şi, din păcate, domnia sa trebuie să constate că atât presa germană cât şi - ceea ce e mai grav - presa română nu fac altceva decât să vehiculeze teorii şi informaţii aflate într-o foarte slabă legătură cu realitatea.

La masa de vineri, de la Cazino Victoria, ambasadorul german a mai spus şi alte lucruri.
La fel de dure şi de neplăcute - poate - auzului unora.
Pentru că dl Rossbach are acest mare defect: într-o lume diplomatică - caracterizată prin exotism, teribilism, amatorism - dânsul reprezintă un caz grav de luciditate.
De realism şi de bun simţ.
Păcate capitale într-o epocă în care tranziţia atinge aproape toate valorile - morale, politice, culturale - făcându-le să plutească în apele tulburi ale relativităţii.

Octavian ANDRONIC

 

SERIALUL CORUPŢIEI: LISTA NR. 2

MIHAI PÂNZARIU

Dl. colonel Mihai Pânzariu, director general al Vămilor a fost pus în post de către guvernul Roman, o dată cu dl Florică, în ideea - probabil - de a se introduce ceva disciplină militară în cele două instituţii ale Finanţelor.
Că rezultatul a fost altul s-a văzut cu ochiul liber în întreaga odisee: a Comisarului Naţional Florică, acesta avându-l drept coautor de brambureală şi favorizare - prin "incompetenţă" - al manevrelor frauduloase care au dus la construcţia faimosului "Drum al Kentnlui“, pe dl director general Pânzariu.

Că Vama este poarta lăsată vraişte prin care contrabandiştii au trecut ca Vodă prin lobodă, păgubind statul de zeci de miliarde - dacă nu sute - de lei, a fost o evidenţă de necontestat.
De oricine, în afară de Ministerul Finanţelor, unde deciziile de îndreptare a lucrurilor sunt încremenite de spaima unui nou "scandal Florică".
Pe acest fond lucrurile merg - la fel de prost - înainte, iar dl director general se zbate, printre altele, pentru independenţa instituţiei pe care o conduce.
Pentru moment Vama rămâne independentă de... ordine, lege  şi - mai ales- competenţă.

Din bogatul "dosar Pânzariu" vă oferim astăzi câteva piese sugestive.

Să vedem acum cum o simplă "adaptare" a unor anexe (sau instrucţiuni de aplicare) pot păgubi bugetul statului ca sume incredibile. La 20 august 1992 prin Hotărârea de Guvern nr. 469 (publicată în Monitorul Oficial din 14 septembrie 1992), se stabileşte cu claritate că:
1) mărfurile din import care se vând în valută prin magazinele autorizate potrivit legii să comercializeze mărfuri în regim de duty-free situate în punctele de control şi trecere a frontierei, se exceptează de la plata taxelor vamale şi
2) Ministerele Comerţului, Turismului, Economiei şi Finanţelor vor elabora în 30 de la publicare (hotărârii - n.n.) norme privind organizarea şi funcţionarea unităţilor prevăzute la articolul 1, precum şi de efectuare a controlului vamal.

Elaborarea normelor revenea Direcţiei Generale a Vămilor.
După 30 de zile însă - după cum aflăm, de la o sursă din Ministerul Finanţelor - abia a început... discutarea normelor.
Care vor fi aprobate tocmai la 24 mai 1993, când se emite şi Ordinul nr. 596/1993 al celor două ministere, în care se stipulează că respectiva activitate se desfăşoară "conform normelor stabilite prin Anexa nr. 1" semnată de subsecretarul de stat şi director general al Vămilor, Mihai Pânzariu.
Aici e aici.
Prima întrebare ar fi de ce "după 30 de zile" s-a metamorfozat în "după mai bine de opt luni?"
Am avut ocazia sa vedem o altă formă a normelor elaborată încă din octombrie 1992 în care însă nu apăreau două excepţii esenţiale semnate apoi de dl. Pânzariu şi anume: 1) "Prin excepţie, de la caz la caz (?!) directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor poate aproba sau anula unor societăţi comerciale dreptul de a efectua operaţiuni de tranzit sau antrepozitare fără garantarea taxelor vamale", ceea ce constituie o excepţie (dacă nu o încălcare) de la Regimul vamal de antre-pozitare în condiţiile legii.
A doua excepţie datorată domnului Pânzariu: "În incinta Aeroportului Internaţional Otopeni pot funcţiona magazine duty free şi pe sensul de intrare (în ţară), dar numai în spaţii comerciale aflate în locurile stabilite pentru efectuarea controlului vamal la intrarea în ţară".
Se cuvine aici, pentru cititorul mai puţin avizat, să facem o precizare: societatea comercială tot nu ar plăti taxe vamale, ci numai pasagerul care venit din străinătate şi ar face cumpărături aici şi apoi ar trece cu ele prin vamă.

Ce s-a întâmplat însă în lungile luni de meditaţii ale domnului subsecretar de stat? S-a lucrat după ureche, fără temei legal - adică una dintre modalităţile care înlesnesc evaziunile - negarantându-se taxele vamale.
Cât priveşte cea de-a doua excepţie pe care am amintit-o, să precizăm că singura abilitate şi beneficiind de ea (cel puţin din câte am aflat noi) este "E.D.H. ASRO" SRL, al cărui patron este brazilianul Enrique Fernando Weil, asociaţi mai fiind RA Aeroportul Otopeni şi celebra de acum SC CAS-ROM SA, care asigură serviciile în avioane.
Aceeaşi sursă din domeniul finanţelor ne-a mai relatat că dl Weil ar fi trebuit, în perioada respectivă, să garanteze taxe vamale pentru un volum de mărfuri în valoare de peste un milion de dolari.

Ce alte minuni se vor fi petrecut într-o perioadă de activitate "fără temei legal" numai de Pânzariu ştie.
Dar poate vor afla şi, cum li se spune, organele abilitate prin lege.

ÎNCEPÂND DE AZI, ÎNGHESUIALĂ MARE PE... FRONTUL SOCIAL-DEMOCRAŢIEI!