Publicat: 12 Iulie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 12 iulie 1994

După strălucita campanie de la Cupa Mondială
​JOI DIMINEAŢĂ LA ORA 9.30 SOSESC EROII NOŞTRI DIN AMERICA!

DE LA O ZI LA ALTA

"BANDA LUI HAGI" A PRIMIT O NOUĂ CETĂŢENIE

Lotul de fotbal al României - prezent la Campionatul Mondial (mai puţin Vlădoiu), precum şi cei doi antrenori, Anghel Iordănescu şi Dumitru Dumitriu, au devenit de ieri, prin votul consilierilor municipali "Cetăţeni de onoare ai Capitalei".

Încă o dată, bucureştenii dovedesc că ştiu să preţuiască adevăratele valori
PREMIERUL VĂCĂROIU
Şl MINISTRUL MELEŞCANU - LA TRIEST

Între 14 şi 16 iulie, la Triest va avea loc reuniunea Ia vârf a Iniţiativei Central Europene din care fac parte Italia, Austria, Slovenia, Croaţia, Cehia, Slovacia, Polonia şi Ungaria. Cu acest prilej au fost invitate şi ţările asociate - România, Bulgaria şi Ucraina -care vor fi reprezentate de şefii de guverne şi de miniştrii de externe.

TERORISMUL FUNDAMENTALIST LOVEŞTE IAR

GEOFIZICIAN ROMÂN ASASINAT ÎN ALGERIA
Ieri, în jurul orelor 17,30, la Ministerul de Externe a sosit un telex care anunţa că un geofizician român, Florea Ştefănescu, care, tocmai îşi terminase un stagiu de o lună al unui contract încheiat cu compania petrolieră algeriană SONATRACH, a fost asasinat de terorişti fundamentalişti islamici. Specialistul român călătorea cu un autobuz în care se aflau 43 de persoane, oprit pentru control, de teroriştii deghizaţi în poliţişti. Călătorii au fost daţi jos din vehicul, puşi în genunchi şi li s-au cerut documentele. Străinii - un român şi patru ruşi - au fost împuşcaţi pe loc cu câte un glonte în cap.

Pe cât de straniu, pe atât de dramatic, soţia geofizicianului telefonase cu vreo jumătate de oră înainte de primirea telexului la Externe pentru a se interesa de soţul său...

EXCLUSIV!
"ROMÂNIA POATE CONTA PE SPRIJINUL NOSTRU"

- asigura ambasadorul Germaniei, Excelenţa Sa ANTON ROSBACH
În avanpremiera vizitei în România a ministrului federal de externe, Klaus Kinkel, Excelenta Sa, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, dl Anton Rosbach, a punctat, în exclusivitate pentru "Libertatea", obiectivele întâlnirilor de la Bucureşti, precum şi semnificaţia sprijinului german acordat ţării noastre în demersul de integrare în structurile europene şi euroatlantice. Tot prin intermediul "Libertăţii", dl Rosbach felicită "această excepţională echipă de fotbal a României". Veţi afla, aşadar, în interviul care urmează şi "ce ar face dl Rosbach dacă ar fi român pentru a depăşi greutăţile cu care se confruntă tranziţia românească".

• Poate fi considerată ca un semnal pozitiv lansat României vizita care începe astăzi la Bucureşti a ministrului german de externe, dl Klaus Kinkel? Da.

Eu cred că da. Mai ales dacă adăugăm că, în acest an, superelectoral, ministrul federal de externe şi vicecancelar Kinkel este foarte solicitat în Germania. Această vizită poate fi considerată ca un semnal pozitiv în contextul în care domnul ministru de externe a găsit timp pentru a veni, acum, în capitala, ţării dv. Cred, de asemenea, că partea română va aprecia acest lucru. Dl ministru de externe se va întâlni cu omologul său român, Teodor Meleşcanu, cu dl preşedinte Ion Iliescu, cu preşedinţii celor două Camere ai Parlamentului, cu lideri ai opoziţiei şi reprezentanţi ai minorităţii germane. Nutresc speranţa că această vizită va da un impuls relaţiilor germano-române şi va constitui, în acelaşi timp, un pas important în continuarea întâlnirilor bilaterale până într-o bună zi când va avea loc o întrevedere la cel mai înalt nivel. Există, de altfel şi până la ora actuală între cele două ţări un schimb de vizite foarte intens. Noi ştim că partea română acordă o importanţă deosebită Germaniei pe linia politicii externe pe care o promovează. În ceea ce ne priveşte, apreciem stabilitatea politică şi poziţia geostrategică a României. Ştiu că România reprezintă o fereastră spre Răsărit, dar şi o punte spre sud, spre ţările membre ale NATO din această zonă, Turcia şi Grecia. Şi cine ar putea ignora o piaţă ca cea românească - cifrată la 23 milioane de oameni? Iată de ce cred că atât România, cât şi Germania sunt în egală măsură interesate de vizita dlui  Klaus Kinkel.

Iulia TÂLVESCU

LIBERTATEA smulge o promisiune istorică Primăriei

NUMAI 1 LEU CHIRIE PE AN CHIOŞCURILOR CARE VÂND ZIARE

Discutarea celei mai arzătoare chestiuni, aflate ieri pe ordinea de zi a şedinţei consilierilor municipali - proiectul de Hotărâre privind aplicarea Legii 2/1994 referitoare la impozitele şi taxele locale în municipiul Bucureşti - s-a soldat, din păcate, cu un răsunător eşec. După două ore de discuţiii incendiare, proiectul nu a trecut, nici mort, de maşina de vot a consilierilor. Chiar dacă de aprobarea lui depinde umplerea vlăguitului buzunar local. A fost în consecinţă, returnat spre reformulare, departamentului economic, iar directorul general al acestuia, dl Constantin Cojocaru (la fel de celebru în Primărie precum varianta sa economică), îndemnat să-şi ia în serios misia, alăturând "birurilor" pe care municipalitatea urmează să le încaseze de la contribuabili "o perspectivă integratoare asupra devenirii socio-economice a urbei". Altfel nici vorbă de aprobare (!?!).

Acuzat de ziarul "Libertatea" că prin taxele - de opt ori mai mari - pe care le va percepe vânzătorilor de ziare va duce gazetăria română în sapă de lemn, primarul general ,Crin Halaicu a ţinut să ne facă K.O., afirmând: ,,Intenţionam să înaintez consilierilor municipali un proiect de hotărâre prin care chiria percepută chioşcurilor care desfac presă să fie de 1 leu pe an". Precizăm că această declaraţie istorică a fost înregistrată pe bandă magnetică.
Eugenia POPESCU