21 mai 2022

Remember 12 iunie 1991 – Presa acum 30 de ani

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1991

Peter Brook la Bucuresti

O mare personalitate a lumii artistice la Bucureşti: Peter Brook. Sosit luni la prînz cu avionul de Paris, va părăsi Capitala României vineri după-amiază. In cele trei zile şi jumătate ale sejurului său printre noi are (împreună cu trupa să) un program încercat, din pare spicuim: două reprezentaţii cu spectacolul „Woza Albert”, in Sala Izvor a Teatrului „Bulandra” (12 şi 13 iunie, ora 19 — plus una după plecarea sa, in 14 iunie, ora 19); proiecţii ale filmului „Mahabharata” (la Sala Palatului participarea la un dineu oferit de Ministerul Culturii (astă seară) şi la un dejun dat în cinstea sa de UNITEB, iar vineri la ora 10, la Naţional o întîlnire cu oameni de teatru români.
Bine aţi venit şi… la revedere, domnule Peter Brook!

EVRIKA

Probabil înIdeea strîngerii legăturilor tradiţionale de prietenie între Polonia şi România şi pentru corecta informare asupra evenimentelor din tara noastră aflăm că nu peste mult timp postul corespondentului de Bucureşti al Agenţiei poloneze de ştiri (P.A.P.) va fi desfiinţat. Aşa că vor avea cale liberă, articole, scandaloase, cum a fost cel recent publicat în „Gazeta Wyborcza”.

Ziarul Libertatea din 12 iunie 1991, pag. 1-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

UN GEST DEPLASAT Şl NELOIAL

In legătură cu retragerea din FSN a deputatului Claudiu Iordache, dl. VASILE VACARU, liderul grupului FSN din Senat ne-a declarat următoarele: Faptul nu a fost, pentru mine o dezamăgire, ci o surpriză. Surpriza că a făcut-o de abia acum. Modul în care şi-a redactat cererea — care e bine adusă din conde i— ne dovedeşte că stăpineşte relativ bine limba română; dar pentru un fost prim-vicepreşedinte al FSN pe o perioadă lungă formularea unor asemenea termeni, aruncarea în arenă a unor asemenea argumente, a unor asemenea incriminări mi se pare un gest deplasat şi neloial.

— Argumentele d-lui Iordache sînt corecte sau nu?
— Corecte in raport cu ce?  Cu realitatea concretă? Nu, nu sînt corecte. Iar dacă în realitatea concretă găsim şi situaţii negative să nu ne sfiim s-o spunem, la aceasta a contribuit şi dl. Iordache. Ba chiar a avut un rol important. Nu a dat impresia că elementele negative incriminate şi le impută si lui. Pentru a fi pe deplin obiectiv trebuie să recunosc însă că în argumentarea demisiei sale există şi lucruri adevărate.

— Ce este adevăr şi fabulaţie despre dispariţia moţiunii Iordache?
— Nu vă pot spune decit ceea ce ştiu: a circulat la Deputaţi, fiind semnată de mat mulţi parlamentari. Acelaşi lucru s-a în-tîmplat şi Ia Senat. Nu ştiu nimic despre disparitie. Si în orice caz, nu FSN e interesat, să evite dezvăluirea misterului în cea mai mare parte cunoscut opiniei publice.

N. LUCHIAN

GURA LUMII

(INFORMATII PENTRU CARE NU BAGAM MANA IN FOC)

SCENARIADA (I)

– Mai rău ca pe vremea comuniştilor trăim din aniversări. Pînă in ’89 aniversam orice: congres, plenară, magistrală, cuvîntare. Acum aniversăm mitinguri, demonstraţii, golaniade şi mineriade. Pregătirea psihologică începe, de regulă cu o săptămînă înainte şi scenariile se succed în vîrtej, unul după altul, acompaniate de cele mai negre şi mai sumbre prevestirii.
Se intimplă şi acum, in prag de 13—15. Care sînt zvonurile din oraş? În Piaţă se dă drept sigură consumarea unei consfătuiri a principalelor partide şi formaţiuni de opoziţie (din care vreo doi lideri istorici — Mărieş si Dincă – ar fi fost eliminaţi pe motive de pactizare cu Puterea) în cadrul căreia s-ar fi pus Ia punct programul manifestărilor aniversare adică mitinguri şi marşuri convergenţe, spre Piaţa Universităţii ce ar urma să fie ocupată din nou — evident, în cel mai paşnic mod cu putinţă. De asemenea, mici comandouri foarte active ar avea ca sarci-nă să forţeze, printre altele intrarea în Senat, de unde ar fitrebui să ia ostatici cîţiva senatori de diferite culori politice, care vor fi eliberaţi doar în schimbul accesului în studioul televiziunii de unde ar trebui transmis un apel regal către ţară si o proclamaţie cerînd demisia imediată guvernului, parlamentului şi a preşedintelui.

Nota Bene: În acest interval, cîţiva proeminenţi oameni politici ar urma, conform aceluiaşi scenariu, să se afle în Grecia, participînd Ia o conferinţă Internaţională pe teme de democraţie. N-ar trebui să lipsească de acolo — conform aceluiaşi fantezist scenariu — domnii Raţiu, Coposu, Câmpeanu, Nica Leon şi Grama. (va urma)

AMBIDEXTRU

• ULTIMA ORĂ

Jefuitorul lui Raţiu a fost descoperit!
La plîngerea depusă de către domnul Ion Ratiu, privitoare la dispariţia misterioasă din casa proprie a unei mari sume de bani în valută liber convertibilă, Poliţia şi-a mobilizat toate forţele de specialitate dînd într-un timp-record de urma hoţului. Acesta este Gheorghe Tecuceamu, născut in anul 1950, cetăţean englez, domiciliat fără forme legale în Drumul Taberei 82 si care îndeplinea funcţia de angajat personal al domnului Raţiu. S-au recupe-
rat de la acesta doar 61.900 dolari, 80 lire sterline si 500 mărci germane. Jefuitorul este cercetat în stare de libertate si nu este exclus ca ancheta să scoată la iveală noi surprize.

Ziarul Libertatea din 12 iunie 1991, pag. a 2-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 12 iunie 1991, pag. a 3-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 12 iunie 1991, pag. a 4-a ▼ Click pe imagine pentru mărire