Publicat: 12 Martie, 2019 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol în 1994?
Dl TRAIAN BĂSESCU a renunţat la nave. A ales trotinetele. Ele se vând (sau se închiriază) mult mai uşor. Şi fără aportul grecilor.
 

TRANZACŢIILE TRANZIŢIEI

 

JUSTIŢIA ŞI EPOLEŢII

 
Cea mai mare parte a reproşurilor care se adresează justiţiei ţin de tergiversarea unor dosare şi cauze importante în care sunt implicaţi reprezentanţi ai instituţiilor cu profil militar (armată, poliţie, SRI). Motivul apare la prima vedere a fi cât se poate de simplu: în conformitate cu normativele moştenite de vechea organizare a justiţiei, militarii nu pot fi anchetaţi şi judecaţi decât de instanţe militare. În acelaşi timp, instanţele militare sunt subordonate, din punctul de vedere al carierei propriu-zise -promovări, avansări în grad, treceri în rezervă - Ministerului Apărării Naţionale. Direct ministrului. Suntem, iată, într-un cerc vicios al cărui mecanism ar putea fi tradus printr-o sentinţă populară: "Corb la corb nu-şi scoate ochii". Departe de mine de a pune sub semnul întrebării competenţa sau buna credinţă a procurorilor şi a judecătorilor militari. Dar există o serie de evidenţe. Există, mai întâi, evidenţa că atât timp cât dl general Mihai Ulpiu Popa Cherecheanu a îndeplinit funcţia de procuror general, nici unul dintre dosarele importante din Revoluţie (Otopeni, M. Ap. N. - USLA), cât şi de după ("Drumul Kentului") n-au mişcat, rămânând bine închise în sertare. Abia după venirea dlui Vasile Manea Drăgulin, lucrurile au început să mişte şi au început să plece spre instanţă cauze prăfuite. Este cazul dosarului "Otopeni", prin care au fost trimişi în judecată trei ofiţeri superiori şi - recent - dosarul "Romtehnica" - jumătatea "militară" a afacerii "Drumul Kentului". Semne îmbucurătoare, nu-i aşa? Numai că aici există iarăşi posibilitatea împotmolirii şi a creării unui circuit legal de scoatere "basma curată" a unor cauze ce păreau a putea fi protejate doar în modalitatea mai sus-amintită. Modul în care "curge" procesul intentat generalului Ursu şi câtorva dintre colaboratorii săi, nărăviţi la comerţul cu ţigări în loc de "produse speciale", ne face să credem că a fost hotărâtă deja nu numai achitarea acestora, dar şi eliberarea unor certificate de bună purtare, dacă nu cumva chiar niscai decoraţii. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi cu dosarul "Otopeni", ambele procese fiind, cum spuneam, judecate în instanţe militare, de către judecători subordonaţi - din punctul de vedere al carierei lor militare - ministrului apărării. Adică unor persoane aflate, cel puţin în "Drumul Kentului”, într-o strânsă conexiune cu faptele incriminate, despre care a avut ştiinţă şi pe care, într-un fel, chiar le-a girat.
 
Cât de obiectivă - omeneşte vorbind - poate fi o astfel de formulă juridică? N-ar fi mai corect ca instanţele militare să fie Subordonate direct Consiliului Suprem al Apărării, putându-se evita, în acest fel, situaţii stânjenitoare pentru toată lumea, dar în primul rând pentru justiţia însăşi?
 
Reforma în justiţie a făcut paşi importanţi, dar nu suficienţi. Acesta mi se pare a fi unul dintre cei care trebuie avuţi în vedere cu prioritate.
 
Octavian ANDRONIC
 

O.K.
 
Din rezultatele unui sondaj de opinie, comandat recent de TVR, ar reieşi că Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional n-au o reputaţie prea bună printre români. În schimb, printre organismele internaţionale, ONU este pe primul loc în aprecierile elogioase ale conaţionalilor noştri. Şi când te gâdeşti că B.M. şi F.M.I. sunt tocmai cei care ne împrumută dolari pentru a acoperi pierderile din cauza embargourilor ONU!
 

Pagina a 6-a

EUROCARD OPEN ’94

MARTOR OCULAR

TENIS, BANI ŞI POLITICĂ

Ţiriac şi tortul cu cele 10 lumînări - pentru tot atâţia ani de colaborare cu Scehleyer Halle.

Bani + Puncte
EUROCARD Open 1994
TENIS, BANI ŞI POLITICĂ
Cea de-a 5-a ediţie a Turneului Internaţional de Tenis EUROCARD OPEN, din circuitul ATP, desfăşurată luna trecută la Stuttgart, a oferit prima sa surpriză chiar organizatorilor: şi anume aceea de a se "vinde" foarte bine, într-un moment pe care chiar puternica economie germană îl traversează cu dificultate: recesiunea. Oraş puternic industrializat, sediu al câtorva dintre marile concerne mondiale - MERCEDES, SIEMENS, BOSCH, BOSS - Stuttgart-ul are orgoliul de a însemna ceva şi în viaţa sportivă a Germaniei. Acest orgoliu a fost puternic ajutat şi stimulat de compatriotul nostru Ion Ţiriac, manager de excepţie care a reuşit şi în acest an să aducă în capitala landului sudic 5 din primii 10 jucători ai momentului, oferindu-le premii în valoare de peste 2 milioane de dolari, strânşi de la sponsori de prim rang, precum EUROCARD, HYUNDAI, PIRELLI, LOTTO, MUMM, EBEL, HERTIE, IBM şi alţii. A fost, de altfel, şi motivul pentru care Turneul, desfăşurat în impozanta sală Schleyer Halle a început cu o festivitate de... premiere: lui Ion Ţiriac, organizatorii i-au oferit un tort în formă de teren de tenis, pe care erau înfipte zece lumânări, însemnând tot atâţia ani de când, conlucrând cu marele nostru sportiv, gazdele câştigă o grămadă de bani. De altfel, chiar înainte de finale, la un calcul aproximativ reieşea deja că firma organizatoare a turneului obţinea un profit de circa 3 milioane de mărci!
 
Banii sunt o constantă atât pentru tenis, cât şi pentru politica germană. Una dintre cele mai mari puteri financiare ale lumii, Germania, măsoară totul sau aproape totul, în bani. În mărci. Chiar şi timpul petrecut în sala de tenis. A fost o problemă pentru Ţiriac să răspundă tuturor cererilor de loje (lojele fiind cele mai bune locuri din jurul court-ului, în care pot lua loc 4 sau 5 persoane), deşi preţul unei loje a fost în acest an între 18 000 şi 25 000 de mărci! Evident, în preţ era inclusă şi frecventarea restaurantului V.I.P., unde magnaţii finanţelor şi ai politicii se puteau întâlni în linişte, la adăpost de blitz-uri şi de curiozitatea gazetarilor. Un cunoscător al "obiceiurilor" turneelor aprecia că între două porţii de caviar sau de homari, la Schleyer Halles se încheie, în săptămâna cât durează turneul, afaceri de mai multe sute de milioane de mărci. Afaceri care n-au nimic comun cu tenisul - nota bene!
 
Actuala ediţie - a 5-a - a EUROCARDULUI a avut o conotaţie specială pe fondul a două categorii de rivalităţi: cea dintre Becker şi Stich, cei mai buni doi jucători ai Germaniei, la această oră, şi cea dintre Ţiriac şi Becker, care după un "mariaj" de succes, de aproape zece ani, au "divorţat" anul trecut. După ce a denunţat contractul pe care-I avea cu Ţiriac, Becker a intrat într-o eclipsă de formă prelungită care I-a coborât de pe postamentul pe care-I înălţaseră fanii germani după strălucitorul şir de succese din turnee şi din Cupa Davis, cedând Jocul lui Stich. Rivalitatea dintre cei doi a cunoscut faze acute, cu acuzaţii în presă şi boicoturi reciproce, într-un conflict în care, totuşi, majoritatea simpatizanţilor erau de partea lui Becker.
 
Revenirea "marelui blond" şi câştigarea, cu o săptămână înainte, a turneului de la Milano, i-a făcut pe aceştia să spere într-o revanşă "dublă”: şi împotriva lui Stich, şi împotriva lui Ţiriac, care-i prezisese căderea. De aceea, meciul din turul 2, care i-a adus faţă în faţă, a stârnit un interes enorm, mai mare chiar decât finala. A câştigat Becker, în două seturi, la tie-break, fără să convingă. Din următoarele meciuri era aşteptată şi revanşa împotriva lui Ţiriac (pe care nemţii îl respectă, dar nu-l iubesc, în primul rând, pentru că nu este de-al lor şi în al doilea, pentru că e mai bun decât ei), cu atât mai mult cu cât în semifinală, Becker urma să joace cu Ivanisevici, actualul "om" al lui Ţiriac. Sub privirile dezolate ale unei săli, dar mai ales sub acelea ale soţiei sale, mulatra Barbara Feltus, Boris a pierdut în trei seturi, după ce-l câştigase pe primul făcând ca visul unui nou titlu german să se destrame...
 
Un "academician" supărat: Franck Bolettieri, noul antrenor al lui Becker.
 
De ce steagul românesc?
 
Şi nu numai steagul. Întregul turneu are o conotaţie foarte românească, pe care o dau colaboratorii apropiaţi ai lui Ţiriac, recunoscuţi pentru eficienţa lor. Pe rândul de drapele care au fluturat deasupra terenului de joc, l-am văzut şi pe al nostru, deşi nu aveam nici un jucător înscris în turneu. Era omagiul adus de organizatori managerului! Turneul a mai înregistrat şi o altă premieră: existenţa unei reclame româneşti, chiar pe panourile din centrul sălii, în jurul terenului de joc, acolo unde preţul pe care-l plătesc beneficiarii este dintre cele mai mari: reclama Băncii Ţiriac! Undeva, într-o lojă din dreptul reclamei au luat loc în ultimele două zile de întreceri şi câţiva spectatori români - un grup de oameni de afaceri - printre care au putut fi recunoscuţi domnii George Păunescu, C.Dună, Fahti Taher şi George Copos - invitaţi personali ai lui Ţiriac. Şi dacă tot avem atâtea semne de intrare în "rândul lumii", să mai notăm şi debutul românesc în clanul JET-SET, prin faptul că oaspeţii au sosit la bordul unul avion special al companiei TAROM, închiriat cu 28.000 dolari pentru două zile. Şi în care - pentru a fi în ton cu exigenţele - masa a fost servită în veselă şi cu tacâmuri purtând emblema casei ELITE.
 
O constantă românească a Stuttgart-ului şi a turneului său rămâne şi prezenţa, an de an, a unei delegaţii de ziarişti români, foarte activă şi invidiată de confraţi pentru relaţia directă, neprotocolară, cu "patronul".
 
Care datorează performanţa de a transmite în direct o competiţie de o asemenea anvergură aceluiaşi Ţiriac.
 
Finala "Auslander"
 
Finala celei de-a cincea ediţii a adus faţă în faţă o certitudine solidă şi o speranţă în curs de a deveni o certitudine: suedezul Stefan Edberg şi croatul Goran Ivanisevici, două cunoştinţe bune de-ale noastre. Cartea de vizită a lui Edberg rămâne una de excepţie: 28 de ani, 38 de titluri câştigate în carieră, locul 5 în clasamentul pe acest an, cu 162 859 dolari adunaţi. Ivanisevici, component al "echipei" Ţiriac, a câştigat openul de la Bucureşti de anul trecut. 23 ani, 9 titluri, locul 7 în A.T.P şi o "agoniseală" de 96 265 dolari într-o lună şi jumătate. Cine va lua titlul, şi, o dată cu el, cei 355 000 dolari puşi în joc (învinsului rămânându-i "doar" 197 000)? Ambii jucători mai câştigaseră câte o dată titlul: Edberg în ’91, iar Ivanisevici în ’92. Ambii - două "maşini de făcut bani": Edberg -aproape 16 milioane de dolari în carieră, Ivanisevici - 4,8 milioane!
 
În faţa unei săli arhipline, după 117 minute, pe parcursul a 4 seturi (primul câştigat de Ivanisevici cu 6-3) Edberg câştigă într-o manieră sigură, convingătoare, partida şi banii - sub forma unei enorme cărţi de credit oferite de principalul sponsor - EUROCARD. Publicul din Stuttgart câştigă un spectacol de înaltă ţinută şi un loc special în elita tenisului profesionist.
 
Octavian ANDRONIC
Noi şi clasamentul mondial
 
Un clasament mondial de la începutul lui februarie număra în primii 250 de jucători şi doi români: Daniel Nestor - locul 190 (cu 202 puncte) şi Alex Rădulescu - locul 211 (cu 170 puncte), într-un clasament în care conducea Pete Sampras, cu 4573 puncte.
EUROCARD OPEN 1994 a reuşit - în ciuda recesiunii - să-şi păstreze nediminuat cuantumul premiilor, fără a scădea un cent, oferind însă mai multe puncte. Astfel, după cum se poate vedea din tabelul alăturat, faţă de 1993, câştigătorul... câştigă 50 de puncte şi finalistul 25 de puncte. În rest, punctajele rămân neschimbate. Prin acest spor important EUROCARD-ul se înscrie viguros la cel de-al cincilea turneu -ca valoare - după cele din Grand Slam.
 
JET-SET-ul românesc în acţiune: George Păunescu, Fahti Taher şi George Copos, trei spectatori aeropurtaţi
 
Fotografii de L. Beck
 

TABELUL JUCĂTORILOR PARTICIPANŢI LA TURNEUL DE SIMPLU

Jucătorul

Ţara

Locul

(feb. '94)

Data

naşterii

Premii ’94 ($)

 

AGENOR R.

Haiti

39

13 nov. 64

55 140

3 (0)

BECKER B.

Germania

14

22 nov. 67

132 985

39 (1)

BERASATEGUI A.

Spania

37

28 iun. 73

16 240

1 (0)

BOETSCH A.

Franţa

20

1 apr. 69

67 630

2 (0)

BkUGUERA S.

Spania

4

16 ian. 71

120 530

n (0)

CHERKASOV A.

Rusia

43

4 iul. 70

30 580

2.(0)

COSTA C.

Spania v

24

24 apr. 68

14 340

. 4 (0)

EDBERG S.

Suedia

5

19 ian. 66

162 859

38 CD

FERREIRA W.

Africa de Sud

17

15 sept. 71

126 784

3 (1)

GILBERT B.

SUA

26

9 aug. 61

72 855

20 (0)

GOELLNER M.

Germania

28

22 sept. 70

61 175

1 (0)

GUSTAFSSON M.

Suedia

10

3 ian. 67

230 358

7 (2)

IVANISEVIC G.

Croaţia

7

13 sept. 71

96 265

9 (0)

KAFELNIKOV Y.

Rusia

59

18 feb. 74

72 397

1 (1)

KORDA P.

Cehia

13

23 ian. 68

129 935

5 (0)

KUHNEN P.

Germania

122

11 feb. 66

24 887

0 (0)

LARSSON M.

Suedia

40

25 mar. 70

30 535

3 (0)

LECONTE H.

Franţa

66

4 iul. 63

56 955

9 (0)

MANSDORF A.

Israel

31

20 oct. 65

30 520

6 (0)

MASUR W.

Australia

21

13 mai 63

29 627

3 (0)

NOVACEK K.

Cehia

22

30 mar. 65

97 880

12 (0)

OLHOVSKY A.

Rusia

64

15 apr. 66

45 355

1 (0).

PIOLINE C.

Franţa

11

15 iun. 69

36 285.

0 (0)

PRINOSIL D.

Germania

117

9 mar. 73

22 697

0 (0)

SANCHEZ E.

Spania

45

29 mai 65

30 912

15 (0)

SANCHEZ J.

Spania

33

1 feb. 68

33 817

2 (0)

STEEB C-Uwe

Germania

101

1 sept. 67

32 180

2 (0)

STICH M.

Germania

2

18 oct. 68

58 507

12 (0)

STOLTENBERG J.

Australia

44

4 apr. 70

38 417

1 (0)

SVENSSON J.

Suedia

35

21 oct. 66

20 717

5 (0)

VOLKOV A.

Rusia

19

3 mar. 67

108 657

2(0)

WOODFORdE M.

Australia

30

23 sept. 65

66 191

4 (0)

 

Rezultatele obţinute la Stuttgart în primele 5 ediţii

 

90

91

92

93

94

AGENOR Ronald

1

1

 

 

1

BECKER Boris

W

 

2

S

S

BERASATEGUI Alberto

 

 

 

 

1

BOETSCH Amaud

 

 

 

1

Q

BRUGUERA Sergi

 

2

1

1

S

CHERKASOV Andrei

 

Q

1

1

2

COSTA Carlos

 

 

 

1

2

 

EDBERG Ştefan

 

W

F

 

W

 

FERREIRA Wayne

 

 

 

Q

1

 

GILBERT Brad

 

 

 

 

1

 

GOELLNER Marc

 

 

 

 

1

 

GUSTAFSSQN Magnus

S

Q

1

1

Q

 

IVANISEVIC Goran

1

Q

W

 

F

 

KAFELNIKOV Yevgeny

 

 

 

 

'2

 

KORDA Petr

 

 

S

Q

1

 

KUHNEN Patrik

Q

 

1

2

1

 

LARSSON Magnus

 

1

1

2

1

 

LECONTE Hfenri

 

 

 

1

Q

 

MANSDORF Amos

2

1

 

 

1

 

MASUR Wally

 

 

 

S

1

 

NOVACEK Karel

1

Q

2

1

2

 

OLHOVSKY Andrei

 

 

 

 

1

 

PIOLINE Cedric .

 

 

 

Q

2

 

PRINOSIL David

 

 

 

 

1

 

SANCHEZ Emilio

2

2

 

 

1

 

SANCHEZ Javier

1

 

 

1

1

 

STEEB Carl-Uwe

1

1

1

1

2

 

STICH Michael

1

 

 

W

Q

 

STOLTENBERG Jason

 

 

 

 

2

 

SVENSSON Jonas.

S

F

1

1

1

 

VOLKOV Alexander

2

 1

S

2

2

 

WOODFORDE Mark

 

 

 

 

1

 

• 1 = Turul 1; 2 = turul 2; W = Câştigător;
F = Finalist; S = Semifinalist; Q = Sferturi
 

Puncte şi dolari
EUROCARD OPEN 1994 a reuşit - în ciuda recesiunii - să-şi păstreze nediminuat cuantumul premiilor, fără a scădea un cent, oferind însă mai multe puncte. Astfel, după cum se poate vedea din tabelul alăturat, faţă de 1993, câştigătorul... câştigă 50 de puncte şi finalistul 25 de puncte. În rest, punctajele rămân neschimbate. Prin acest spor important EUROCARD-ul se înscrie viguros la cel de-al cincilea turneu - ca valoare - după cele din Grand Slam.

Bani + Puncte
EUROCARD Open 1994
 

Simplu

US $

Puncte

 

1993

1994

1993

1994

Câştigător

355 000

355 000

330

380

Finalist

197 000

197 000

248

273

Semifinalist

110000

110 000

165

165

Sferturi

60 525

60 525

82

82

16-imi

33 800

33 800

42

42

32-imi

18 000

18 000

1

1

Dublu

US $

Puncte

 

1993

1994

1993

1994

Câştigător

355 000

355 000

330

380

Finalist

197 000

197 000

248

273

Semifinalist

110 000

110 000

165

165

Sferturi

60 525

60 525

82

82

16-imi

33 800

33 800

42

42

32-lml

18 000

18 000

1

1

JET-SET-ul românesc în acţiune: George Păunescu, Fahti Taher şi George Copos, trei spectatori aeropurtaţi

Fotografii de L. Beck