Publicat: 13 Iulie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 13 iulie 1994

DE LA O ZI LA ALTA
 

AZI - CAREUL DE AŞI ÎŞI DISPUTĂ SEMIFINALELE!

Prin telefax de la trimisul special al "LIBERTĂŢII" la Cupa Mondială - Dan PĂTRAŞCU
Organizatorii show-ului transoceanic CUPA MONDIALĂ ÎN TEI,

LIBERTATEA, PEPSI COLA şi RADIO CONTACT, definitivează pregătirile pentru O PRIMIRE TRIUMFALĂ A CELEI MAI BUNE NAŢIONALE DE FOTBAL A ROMÂNIEI

După terminarea vizionării semifinalelor de miercuri seară, organizatorii video-show-ului din Tei vor pleca direct la Otopeni pentru montarea tehnică necesară

PRIMIRII LA AEROPORTUL OTOPENI A TRICOLORILOR, joi în jurul orei 9,30

In nopţile triumfurilor de la Mondiale, pe străzile Capitalei au fost până la 500.000 de oameni. După estimările politiei cel puţin 200.000 de oameni se pregătesc să-i întâmpine joi pe tricolori. La Aeroportul Otopeni vor fi cel puţin 50.000 de oameni pe care tricolorii îi vor saluta de pe estrada din faţa salonului oficial.

Alte sute de mii de bucureşteni îi vor putea vedea pe Hagi şi pe coechipierii săi pe TRASEUL DINTRE PIAŢA PRESEI LIBERE ŞI PIAŢA VICTORIEI

LIBERTATEA, PEPSI COLA şi RADIO CONTACT au pus la punct detaliile celui de-al doilea show

BĂTAIA CU FLORI, DE LA ŞOSEA

Pe această distanţă tricolorii vor călători în maşini decapotabile, cu 20-30 km Ia oră, precedaţi de motociclete şi maşini ale poliţiei, sub ploaia de flori aruncate de toţi cei care s-au bucurat in neuitatele nopţi ale triumfurilor de la Los Angeles.

• ULTIMA ORĂ

Ieri, la ora 17,30, într-o şedinţă de la sediul Federaţiei Române de Fotbal, Ia care au participat cadre de decizie ale Poliţiei Capitalei, s-au stabilit amănuntele organizatorice ale festivităţilor de primire din faţa Aeroportului Otopeni şi de pe traseul Piaţa Presei Libere - Piaţa Victoriei.


Deşi angrenat într-o dură campanie electorală...

Ministrul federal de externe Klaus Kinkel este astăzi la Bucureşti într-o vizită "blitz"

• În 5 ore, dl Kinkel se va întâlni cu toată lumea
Dând curs unei invitaţii a Guvernului României astăzi soseşte la Bucureşti dl dr. Klaus Kinkel, ministru federal al afacerilor externe şi vicecancelar al Germaniei. Agenda vizitei cuprinde convorbiri cu preşedintele român Ion Iliescu, premierul Nicolae Văcăroiu, ministrul afacerilor externe Teodor Meleşcanu, pre-
şedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu reprezentanţi ai opoziţiei şi ai minorităţii germane din ţara noastră. Totodată programul oaspetelui german prevede şi o conferinţă de presă ce va avea loc în această după-amiază la Palatul Parlamentului
(Iulia TÂLVESCU)

Geofizicianul Florea Ştefănescu - victimă a terorismului

O CARIERĂ DE EXCEPŢIE FRÂNTĂ DE GLOANŢELE FUNDAMENTALIŞTILOR ISLAMICI

Luni, 11 iulie a.c., geofizicianul român Florea Ştefănescu a fost asasinat de un grup de fundamentalişti islamici algerieni. Cine a fost specialistul român dispărut în condiţii atât de dramatice Ia mii de kilometri departe de tară?
Florea Ştefănescu (pentru prieteni, Ricu) a venit pe lume la 24 martie 1935, în casa unor olteni săraci, din localitatea Plosca, judeţul Dolj. Avea o soră mai mare, Oana, care trăieşte în casa părintească.

Cu mari sacrificii, urmează studiile Institutului Petrol, Gaze şi Geologie din Bucureşti, secţia Hidrologie. La absolvire, în 1958, se angajează la Întreprinderea de Prospecţiuni Geologice şi Geofizice. Munceşte cu sârg, îndeplinind, pe rând, funcţiile de tehnolog, şef echipă, supervizor. Pentru merite deosebite, este trimis ea specialist în străinătate, la recomandarea conducerii instituţiei. Astfel între 6 noiembrie 1973 şi 31 ianuarie 1977 lucrează în Algeria, colaborând cu firma "Sonatrach". În perioada 9 iunie 1980 - 31 ianuarie 1983, activează ca supervizor de proiect în Irak.
La ora actuală, în Libia se pregăteşte, potrivit unui acord cu partea română, exploatarea unosr bogate zăcăminte de ţiţei, la a căror descoperire o importantă contribuţie a avut-o Florea Ştefănescu. După stagiul de patru ani din Algeria, a păstrat legătura, prin corespondenţă, cu compania de stat "Sonatrach", principala societate de exploatare a petrolului algerian. În ianuarie 1993, solicită concediu fără plată, pentru a se angaja, cu contract personal, în această firmă, i se aprobă, iar în aprilie se procedează, de comun acord era Întreprinderea de Prospecţiuni Geologice şi Geofizice din Bucureşti la desfacerea contractului de muncă.

În Algeria, evenimentele politice se precipită. Alţi specialişti români, plecaţi, în aceleaşi condiţii, ea şi Florea Ştefănescu s-au întors în ţară după
câteva luni, datorită instabilităţii şi a lipsei de securitate a lucrătorilor străini. În noiembrie 1993, SC "Prospecţiuni" SA câştigă o licitaţie pentru prospecţiuni ape pe teritoriul algerian, dar nu trimite oameni pentru că se ştia: fundamentaliştii islamici îi vizau in primul rând pe străini. Deşi viaţa îi era periclitată, Florea Ştefănescu a rămas. Luni, 11 iulie, gloanţele teroriste i-au secerat trupul, curmând, totodată, o carieră de excepţie.

"Nu cred că s-a dus acolo din motive financiare, ci din raţiuni profesionale" - ne-a declarat, îndoliat şi eu lacrimi în ochi, prietenul său de-o viaţă, dr. ing. Valeriu Varodin, director la SC "Prospecţiuni" SA.

Florea Ştefănescu a lăsat în urmă familia căreia s-a dedicat întreaga existenţă: soţia, Filoftea (Tia), fosta sa colegă de facultate, actualmente pensionară şi unicul fiu, Sorin, student la Electronică.

Irinel ANTONIU
Valentin GROS (în pag. a VlI-a)


Ploile au început odată cu vacanţa parlamentară!

"DUPĂ NOI - POTOPUL?"