Publicat: 13 Mai, 2017 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1992

Grevă la SNCF
REVENIREA ÎN SCENĂ A "PANTEREI ROZ": SIROMASCENCO!

Cît pe ce să-l uităm pe vajnicul lider sindical de locomotivă Ştefan Siromascenco! „Noroc" cu greva de ieri, care a blocat 70% din trafic pentru două ore, dînd peste cap toată circulaţia feroviară, şi aşa bramburită de indisciplină şi neglijenţă.

„O ZI DE GREVĂ PRODUCE PAGUBE DE 5000 MILIOANE LEI!" - declară la T.V., mîndru nevoie mare, S.S.
• „GREVA A FOST ABSOLUT ILEGALĂ! UN GRUP DE INDIVIZI VOR SĂ VINĂ LA RAMPĂ ŞI SĂ-ŞI DEMONSTREZE PUTEREA" — conchide ministrul T. Băsescu

PARLAMENTUL „ÎNCUIE" CONVENŢIA DEMOCRATICĂ LUÎNDU-I DREPTUL DE A FOLOSI CHEIA!

F.S.N. A RĂMAS DOAR CU... PREZENTUL!
Grupul „Un viitor pentru România" s-a retras pe motivul alunecării adepţilor lui Roman în dreapta.
PREŞEDINTELE ILIESCU VA VIZITA BASARABIA!
Să sperăm că în convorbirile cu Mircea Snegur nu va avea nevoie de traducător!

Noroc cu copiii! Ne-au adus...
6 PREMII I LA OLIMPIADA BALCANICĂ DE MATEMATICĂ DE LA ATENA! 

                   

 

                 

Ziarul Libertatea din 13 mai 1992, pag. 1-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

 

În grabă şi fără fast

Dl prof dr George Emil Palade a devenit cetăţean de onoare al oraşului

Ieri, Primăria Capitalei a conferit, printr-o hotărîre specială, domnului prof. dr. George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru medicină, titlul de cetăţean de onoare al Bucureştiului. Pentru decernarea acestei înalte distincţii, însoţite şi de o diplomă şi o plachetă, a fost convocat, în şedinţă extraordinară, Consiliul local al municipiului Bucureşti, care a dat, prin votul Iui unanim, gir hotărîrii. Printre cei prezenţi la acest moment festiv; s-au numărat şi dl. Doru Pană, prefect de Bucureşti şi Ilfov, precum şi primarii celor 6 sectoare ale Capitalei.

Ceremonia a fost prezidată de dl. Crin Halaicu, primarul general, care însă, din motive ce deocamdată ne scapă a încadrat evenimentul pe parcursul a circa un sfert de oră, timp în care a dat citire "expunerii de motive" şi hotărîrii de decernare a titlului, lăsîndu-i în final proaspătului cetăţean de onoare posibilitatea de a-şi exprima gtndurile. "Am fost cetăţean al acestui oraş — a spus domnia sa     şi sînt bucuros să fiu acum cetăţean de onoare. Sînt bucuros să văd un nou primar, inginer, profesie indicată pentru problemele atîţ de grele ale oraşului. Vă mulţumesc cu adîncă recunoştină!“

Festivitatea — fără fast — a fost încheiată, tot de dl. Halaicu, care a ţinut să informeze asistenţa, oarecum contrariată ca "s-a cerut ca aceasta să fie foarte scurtă, dar -mai scurtă deatît nu fi însemnat eliminarea ei cu totul. (A uitat să spună însă cine i-a cerut-o!)

Fără îndoială românii suferă încă de o încrîncenată alergie la orice tentativă de reeditare, a unor excese de festivism. Dar de aici pînă la a frustra un moment — nu mai departe ca cel consumat ieri — de posibilităţi exprimării unor sentimente în tihnă şi cu respectul cuvenit — este cale lungă!

Eugenia POPESCU    

Ziarul Libertatea din 13 mai 1992, pag. a 2-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 13 mai 1992, pag. a 4-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Nimic nu e nou sub soarele democraţiei

"MINERII LUI BUSH!"

(CUVÎNTAREA către naţiune a PREŞEDINTELUI STATELOR UNITE ALE AMERICII, GEORGE BUSH, ÎN LEGATURĂ CU  EVENIMENTELE DIN LOS ANGELES ŞI DIN ALTE LOCALITĂŢI DE PE CUPRINSUL ŢARII)    

"În această seară vreau să vă vorbesc despre violenţa din oraşele noastre şi despre dreptate pentru cetăţenii noştri, două cheştiuni de maximă importanţă care s-au ciocnit pe străzile Los Angeleşului.

Voi începe cu ultimele informaţii despre situaţia din Los Angeles. Cu 15 minute in urmă am discutat cu guvernatorul Californiei, Pete Wilson, şi cu primarul Los Angelesului, Tom Bradley. Ei m-au informat că noaptea trecută a fost mai bună decît cea anterioară, iar ziua de azi mai calmă decît cea de ieri. Dar au mai avut loc incidente, momente de teroare şi încălcări ale legii şi în această după-amiază. In prima noapte de violenţe am vorbit direct cu guvernatorul Wilson şi cu primarul Bradley, pentru a mă documenta asupra situaţiei şi pentru a acorda asistenţă. Sînt două chestiuni diferite care trebuie rezolvate. Una este cea a necesităţii urgente de reinstaurare a ordinii. Ceea ce a urinat verdictului de vineri al tribunalului în cazul Rodney King a fost o serie de evenimente tragice pentru oraşul Los Angeles, cu aproape 4.000 de incendii, cu importante pagube materiale, cu sute de răniţi şi cu moartea lipsită de sens a peste 30 de persoane, pentru reinstaurarea imediată a ordinii, la fata locului se află 3.000 de membri gărzii naţionale, care sunt chiar in Los Angeles, iar alţi 2.200 sînt pregătiţi pentru a asigura sprijin imediat. Pentru suplimentarea acestui efort am întreprins mai multe acţiuni adiţionale. In această dimineaţă am ordonat departamentului de justiţie să dizloce 1.000 de oficialităţi federale din trupele de intervenţie, care să contribuie la reinstaurarea ordinii în Los Angeles, începînd cu această noapte. Aceste oficialităţi includ echipe mobile ale FBI, unităţi speciale de intervenţie în cazuri de tulburări, serviciul de şerifi al SUA, o patrulă grănicerească şi alte forţe federale de sprijin. Apoi, este vorba de alţi 1.000 de oficiali federali, aflaţi în stare de alertă, în caz că va fi necesară şi intervenţia lor. Azi dimineaţă am ordonat ca 3.000 de membri ai diviziei a 17-a de infanterie şi 1.500 de infanterişti marini, să fin pe poziţii la baza altora din California. In această noapte, la cererea guvernatorului şi a primarului, am expediat aceste trupe pentru a ajuta la reinstaurarea ordinii. Acord gărzii naţionale statutul de unitate federală şi l-am instrucţionat pe gen Colin Powell să plaseze toate aceste trupe sub comandă centrală. Ceea ce am văzut noaptea trecută şi cu o noapte înainte în Los Angeles nu are nici o legătură cu drepturile civile, nici cu măreaţa cauză a egalităţii care trebuie şă fie şuşţinută de toţi americanii şi nu na iost nici un mesaj de protest, ci a fost pur şi simolu o brutalitate sălbatică. Vreau să vă asigur că voi folosi toate forţele necesare pentru a reinstaura ordinea. Ceea ce se petrece în Los Angeles trebuie şi va înceta. Ca preşedinte al dvs., vă garantez că aceste violenţe vor înceta".