Publicat: 13 Mai, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

PE LA O ZI LA ALTA
 Un "model" de manipulare şl diversiune:
 FILIERA GARDA FINANCIARĂ-EVENIMENTUL ZILEI
 UN "TÂRG" DE 100.000 DOLARI! ?
  Înfricoşat de avansul dosarului "DRUMUL KENTULUI", aflat la Procuratura Generală în fază de definitivare, care îl implică pentru luare de mită, trafic de influenţă, uz de fals şi concurenţă neloială, ex-comisarul Florică a făcut un "târg" cu Evenimentul zilei: pentru ajutorul dat de a ieşi din acest "clinci" urma să contribuie la "bunul mers" al ziarului cu suma de 100.000 dolari!
Un fax primit la redacţie clin partea unor comercianţi arabi înşelaţi de general informează asupra datei şi conţinutului convorbirii care a dus la perfectarea acestei înţelegeri.
Vom reveni.
«MOŢIUNEA FLORICĂ» A FOST PUSĂ LA PUNCT "ÎN „LABORATOARELE" EVENIMENTUL ZILEI!
DINTR-UN INFRACTOR DE DREPT COMUN, GENERALUL ESTE TRANSFORMAT, PRINTR-0 ABILĂ CAMPANIE DE PRESĂ,
ÎN JUSTIŢIAR Şl OPONENT ĂL PUTERII PE CARE O DERANJEAZĂ PRIN CINSTEA SA! UN FEL DE FANE SPOITORU CU TRESE...

CELEBRA "LISTĂ A CORUPŢIEI" A FOST ÎNTOCMITĂ LA RESTAURANTUL C.C.A., CU PRILEJUL MESEI DE ADIO A GENERALULUI, DE CĂTRE UN SPECIALIST ÎN MATERIE DE DEZINFORMARE ŞI DIVERSIUNE — TURNĂTORUL "CU PLATĂ" AL SECURITĂŢII ŞI REDACTOR ŞEF ADJUNCT AL "EV. Z.", SORIN ROŞCA-STĂNESCU. LISTEI "ORIGINALE" A GENERALULUI, CARE CUPRINDEA 7 NUME, I-AU FOST ADĂUGATE DE ACESTA, PENTRU "CREDIBILITATE", ALTE 11, PENTRU CARE FOSTUL COMISAR N-AVEA DATE CONCRETE ÎN "NOTIŢELE" SALE.
Având pe urme "potera" arabă (compusă din negustorii cărora le-a luat banii dar n-a mai apucat sa-i serveasca din cauză că a fost dat afară)...

HAIDUCUL FLORICĂ S-A REFUGIAT ÎN MUNŢI.
Adică la Olăneşti, în complexul sanatorial al armatei, unde aşteaptă să vadă cum va bate vântul în zilele care urmează.
Va bate cam rău, pentru că luându-i exemplul, am răsfoit şi noi dosarele de la Registrul Comerţului şi ce credeţi c-am găsit?
Nici mai mult nici mai puţin decât că...

GENERALUL ARE O FIRMĂ CU UN ARAB!

Senzaţional: imaculatul comisar şef a încălcat flagrant regulile Ministerului Finanţelor şi statutul funcţionarului public. CUM ? Veţi afla — cu documente ! — în ziarul nostru de mâine. Veţi mai afla şi cum proceda tomnatecul crai pentru a-şi ajuta amanta să-i meargă bine afacerile. Tot cu documente! 

«Scandalul FLORICĂ»
UN INFRACTOR CU TRESE DE  GENERAL!
APELE ÎNCEP SĂ SE LIMPEZEASCĂ: COPRODUCŢIA GARDA FINANCIARĂ - EVENIMENTUL ZILEI:  «CU MÂINILE MURDARE» - ÎŞI DEZVĂLUIE DEDESUBTURILE ÎN TIMP  CE  "HAIDUCUL"  A  LUAT  CALEA CODRULUI (LA OLĂNEŞTI)  ÎN  AŞTEPTAREA  EVOLUŢIEI LUCRURILOR, DISPUTA DIN PRESĂ DEVINE TOT  MAI BANALĂ.  CONCLUZIA:  GENERALUL E UN GĂINAR. BANAL...

Serialul nostru:
«MATRAPAZLÂCURILE LUI FLORICĂ»
Episodul "YOUNES"

Dintre multele isprăvi ale fostului comisar general ne vom opri astăzi asupra monumentalei „tentative de mituire" - relatată prompt şi cu lux de amănunte în „Evenimentul zilei" - prin care dl. Florică, presat de acuzaţiile aduse de „Libertatea" în „Drumul Kentului", încerca să-şi salveze imaginea şi pielea. Confiscând - fără nici un temei legal - trei conteinere de ţigări unui negustor libanez, atunci când acesta s-a prezentat la el în audienţă l-a acuzat că i-ar fi propus mită! De fapt, omul fiind de bună credinţă, nu avea nici un motiv să facă aşa ceva. Tentativa a fost urgent reclamată la „E.Z.", dar nu la Procuratură, cum ar fi fost normal, ceea ce a generat îndreptăţite suspiciuni. Iată, în continuare, un document care explică natura acuzaţiilor aduse de fostul comisar unor persoane din M.I. şi din Parlament.
• FLORICĂ CONFISCĂ ŞI ŢIGĂRILE ŞI DOCUMENTELE • CONTEINERELE SUNT TRANSPORTATE LA BUCUREŞTI PE BANII GĂRZII • DUPĂ PATRU ZILE COMISARUL EMITE UN PROCES VERBAL IMPROVIZAT ŞI NEÎNSERIAT, PE ALT NUME • FLORICĂ ŞI HORTOPAN ÎI PROPUN, PRINTR-UN ALT ARAB, SĂ DEA 50 000 DOLARI • AUDIENŢELE LA M.I. ŞI PARLAMENT AU FOST LEGALE • UNDE AU AJUNS ŢIGĂRILE LUI YOUNES?

În ultima perioadă de timp, întreaga opinie publică din ţara noastră asistă cum fostul Comisar General ai Gărzii Financiare, general maior Gheorghe Florică, acuză şi calomniază unele cadre ale Ministerului de Interne, ale Parlamentului şi Guvernului, că se ocupă de trafic de influenţă şi favorizează corupţia.
Cu această ocazie informăm că în cazul cetăţeanului libanez HUSSEIN YOUNES, lucrurile nu stau aşa cum le-a relatat gen. maior GHEORGHE FLORICĂ, ce exagerează şi caută să se răzbune, din motive cunoscute de domnia sa.  Eu, BĂDESCU DAN şi soţia mea, lULIA BĂDESCU (fostă IULIA ROMAN), îl cunoaştem de aproape un an pe HUSSEIN YOUNES, căruia i-am făcut oficiul de translatori, fiind cunoscători ai limbilor arabă, engleză şi franceză.
În ziua de 26.11.1992, a venit la noi cetăţeanul libanez HUSSEIN YOUNES, cu un dosar cu acte şi ne-a explicat că vrea să mergem cu el la Garda Financiară, deoarece vrea să depună o contestaţie.
În dosarul cu acte pe care HUSSEIN YOUNES le avea, se afla un proces-verbal de sigilare, încheiat de Garda Financiară la 26.11.1992 cu privire la 3 conteinere cu ţigări (2 conteinere Monte Carlo şi un conteiner Camel) ; facturile şi chitanţele care atestau faptul că el a cumpărat ţigările de la Societatea Comercială TAFGA PRODCOM S.R.L. şi o contestaţie prin care solicita clarificarea situaţiei celor 3 conteinere de ţigări.
La sediul Gărzii Financiare a municipiului Bucureşti, l-am solicitat pe domnul Comisar şef  PARVAN  ŞTEFAN.
S-a prezentat un individ mic de statură şi brunet, care ne-a spus că e Comisar şef, ne-a luat dosarul cu acte şi ne-a comunicat că trebuie să mergem la sediul Gărzii Financiare centrale.
Ulterior, am aflat că acest comisar nu era Comisarul şef PARVAN ŞTEFAN, ci un oarecare comisar BRUMĂ, prieten şi om de încredere cu ex-comisarul general  GHEORGHE  FLORICĂ.
La sediul central al Gărzii Financiare l-am găsit pe fostul Comisar General GHEORGHE FLORICĂ foarte agitat, care pe un ton ce nu face onoare instituţiei la care a lucrat, ne-a spus că toată ziua umblase personal după cele 3 conteinere (oare ce  interes  o  fi  avut?).
Comisarul BRUMĂ i-a dat domnului Comisar General GHEORGHE FLORICă dosarul cu actele enumerate mai sus, acesta le-a luat (pe data de 27.11.1992) şi nu ne-a eliberat pentru ele nici un fel de document, cu toate insistenţele noastre.
Oare este posibil ca un şef al unei astfel de instituţii să ia nişte acte pentru o marfă care valorează sute de milioane de lei şi să nu elibereze nimic, când de fapt dânsul era pus acolo să vegheze şi să impună legile ţării, nu să facă astfel de matrapazlâcuri?
Zilele următoare l-am căutat mereu pe dl Comisar General GHEORGHE FLORICĂ, l-am întrebat despre soarta mărfii şi a actelor (4 zile şi 4 nopţi conteinerele cu marfă au stat în faţa sediului central al Gărzii Financiare, nu ştim pe  banii cui, nu ştim cine a plătit transportul, respectiv Constanţa - Bucureşti, dar se pare că anumite interese l-au îndemnat pe fostul Comisar General să plătească toate acestea din banii statului).
După foarte multe insistenţe din partea cetăţeanului libanez prin intermediul nostru, dl fost Comisar General a eliberat o hârtie de mână pe care v-o prezentăm în fotocopie cu semnătura dânsului şi căruia dumnealui îi spune proces-verbal.
Nu credem că Garda Financiară nu dispunea de formulare tipizate şi înseriate pentru eliberarea unor astfel de documente.
Nu cumva fostul Comisar General al Gărzii Financiare, dl General maior GHEORGHE FLORICĂ a avut vreun interes să se piardă urma documentelor respective şi din această cauză ne-a înmânat o hârtie fără valoare?
Mai grav şi totodată nelegal ni se pare faptul că deşi proprietarul documentelor luate de fostul Comisar General, respectiv cetăţeanul libanez HUSSEIN YOUNES care era de faţă şi care a fost legitimat de acesta, acest proces-verbal a fost încheiat pe baza carnetului de student pe numele ROMAN IULIANA, care nu avea nici o legătură cu cazul respectiv fiind doar traducătoarea cetăţeanului libanez!
Ne întrebăm de ce fostul Comisar General GHEORGHE FLORICĂ nu a întocmit proces-verbal chiar în ziua în care a primit actele respective ci după 5 zile cu mari insistenţe, şi de ce nu a fost întocmit pe numele patronului firmei respective care se afla de faţă şi a discutat personal cu Comisarul General GHEORGHE FLORICĂ prin intermediul nostru?
Cetăţeanul libanez l-a întrebat pe ex-comisarul general GHEORGHE FLORICĂ de ce nu îi dă marfa, facturile şi chitanţele cu care a achitat marfa respectivă, acestea fiind înregistrate în actele contabile ale firmei iar, la un eventual control nu avea cum să le justifice. Acesta i-a răspuns că nu vrea să-i dea nimic, iar libanezul a spus că se va adresa altor organe în drept care să-i clarifice cazul.
Câteva zile mai târziu cetăţeanul libanez a venit la noi şi ne-a spus că un alt arab i-a propus din partea comisarilor HORTOPAN şi FLORICĂ GHEORGHE să dea suma de 50 000 $ SUA şi astfel îşi va primi marfa reţinută de Garda Financiară.
HUSSEIN YOUNES a refuzat acest lucru, ştiind că marfa a dobândit-o pe căi cinstite, cu banii lui şi doreşte să se adreseze Poliţiei şi Procuraturii.
În această situaţie, am mers cu HUSSEIN YOUNES la Direcţia de Cercetări Penale a Poliţiei unde chiar în stradă, l-am întâlnit întâmplător pe colonelul MUREŞAN VASILE, o cunoştinţă mai veche.
I-am explicat în mare despre ce este vorba, la care ne-a promis că ne ajută. După câteva minute ne-a invitat pe noi şi pe cetăţeanul libanez într-un birou, la un domn colonel care i-a luat o declaraţie cetăţeanului libanez în limba engleză şi ne-a îndrumat să mergem la I.G.P. pentru a depune o plângere la locţiitorul şefului I.G.P., domnul General  COSTICĂ VOICU, care se ocupă de probleme economice.
Am fost primiţi în audienţă de generalul COSTICĂ VOICU, iar după ce ne-a ascultat şi a citit memoriul lăsat de noi, în prezenţa noastră şi a cetăţeanului libanez, a dat un telefon domnului fost comisar general GHEORGHE FLORICĂ, rugându-l să ne primească în audienţă şi, aplicând legea, să dea o rezoluţie cazului.
Cetăţeanul libanez a lăsat prin intermediul nostru un memoriu adresat Procuraturii Generale - SECŢIA MILITARĂ şi un alt memoriu la Secretariatul Parlamentului României, domnului IONEL ROMAN, secretarul acestuia, căruia i-am cerut o audienţă.
La domnul IONEL ROMAN am fost primiţi numai noi împreună cu cetăţeanul libanez, nefiind însoţiţi de colonelul MURESAN VASILE sau de altă persoană din Ministerul de Interne, cum susţine generalul maior GHEORGHE FLORICĂ.
Acest lucru se poate proba din registrul de poartă de la Camera Deputaţilor unde au fost înregistrate legitimaţiile noastre.
Urmare faptului că i-am înmânat domnului IONEL ROMAN un memoriu, acesta probabil l-a contactat pe fostul comisar general GHEORGHE FLORICĂ să elucideze cazul respectiv, deoarece a doua zi fostul comisar general GHEORGHE FLORICĂ ne-a reproşat că ne-am dus cu plângeri la Parlamentul României şi la alte organe în drept.
Oare este interzis în ţara asta să te adresezi pe căi legale anumitor foruri să ţi se facă dreptate? Sau făcând asta i-am încurcat socotelile fostului  Comisar General?
Dan BĂDESCU
Iulia BĂDFSCU
11 mai 1993
P.S. Cele trei conteinere cu ţigări au fost vândute de dl. Florică unui alt negustor arab, fără ca proprietarului să i se mai acorde vreo lămurire. Mai mult, ex-comisarul a încercat să scape definitiv de el acuzându-l că ar fi vrut să-l mituiască în prezenţa altor 3 comisari! (Vezi relatarea acestei bazaconii în „Evenimentul zilei").

CACEALMAUA
Urlă presa despre corupţie, unii de-o parte, alţii de cealaltă, plouă cu acuzaţii, toată lumea se declară revoltată, dar la o privire mai atentă, veţi constata că, practic, n-a ieşit la iveală mai nimic! Şi, credeţi-mă pe mine, nici nu va ieşi. De ce? Simplu: pentru că ar însemna să ne trezim mâine că se golesc dintr-o dată toate magazinele de pe Magheru, că „Scala" îşi reintră-n drepturi, ca şi „Lacto Dorna" şi „Spicul" de mai sus, magazinul „Unic" redevine ceea ce a fost, ies şi chinezii din ceainăria transformată în boutique, şi francezii  de  origine  română, şi englezii de peste drum, ca şi italienii de la „Garucci" şi „E. de Ziebenţal" şi uite-aşa, până la Piaţa Unirii, unde comerţul de stat s-a privatizat pe sub mână mixtându-se cu onoraţi oaspeţi de peste hotare, care au avut şi au oarece prieteni sus-puşi. Şi luaţi de mai mâncaţi chebap arăbesc şi baclavale turceşti, şi zahăr chinezesc (cu Leuconostoc!) şi grâu american şi atâtea altele. Se poate? Nu se poate, drept care luaţi-vă gândul de la marele război al corupţiei, pentru că el nu se va declanşa cu adevărat niciodată. Ceea ce ni se oferă acum nu e decât o hărţuială de bâlci în care se mai trage câte un cartuş, dar până şi ăla... orb! Nu vă mai faceţi iluzii că vreo comisie parlamentară ar putea-o  chema la ordine pe doamna Stolojan, de exemplu, pentru dezvăluirile generalului Florică. O fi domnia sa un comisar Cattani indigen, dar iată-l înghesuit deja în corzi şi acuzat că ar avea o firmă în frăţie cu-n arab. Eu personal, nu cred c-o are până nu văd actele cu ochii mei, dar la fel privesc lucrurile şi în privinţa unor acuzaţii de genul celor aduse lui Florin Georgescu. Întâmplarea face să-l cunosc pe ministrul de finanţe, de vreo 25 de ani şi ştiu că nu e genul să se bage în vreo porcărie, darmite cu subordonaţii săi, pe care îi destituie apoi în mod principial! Ştiţi ce se întâmplă, de fapt? Se luptă „ăi de sus" între ei dar, ca să nu se vadă lupta, iată-i băgaţi în faţă ba pe un general, ba pe un ministru, ba toată presa, de-a valma. Şi noi începem să ne acuzăm între noi, mai pică la mijloc şi câte un ministru, sau alt demnitar, parlamentarii se dau de ceasul morţii să-ncropească o comisie şi din totul se va alege praful, în vreme ce pe undeva prin spate cei care au luat caimacul se prăpădesc de râs. În consecinţă, totul e o cacealma. Din păcate!...
Horia ALEXANDRESCU
CRONICA ROMANA, 12 mai

„Vor începe să cadă ca popicele"
Ce omite să dezvăluie generalul Florică

- Domnule..., ce părere aveţi despre actualul scandal? Aţi aflat că, ameninţat fiind, dl. gen. mr. Florică a fost nevoit  să se ascundă?
-  D-le Bunea, te ştiu gazetar serios, poţi să crezi aşa ceva? Ceea ce se întâmplă este un scandal pe muchia demagogiei, nu altceva. E o dispută politică, o bătălie pe ciolan. Nu-i un război între corupţi şi anti.
-  Dl. gen. Florică m-a asigurat că, atât timp cât a fost nr. 1 în Garda Financiară nu poate fi acuzat că ar fi luat nici măcar un foc de la chibrit...
-  Zău, domnule?! Da' atunci poţi să-mi spui dumneata cu ce bani a umblat la Buşteni ca să-şi procure casă de vacanţă, de unde bani pentru maşina ARO, pentru Citroen-ul 4-B-9318, pentru Renault-ul l-B-65581? A, că nu-s pe numele dumnealui? Păi, sunt în familie...
-  Afirmaţiile sunt grave. Le puteţi dovedi? Dv. uitaţi că dl. ministru Spiroiu a fost indignat când a aflat că gen. Florică a fost schimbat, dv. uitaţi că Biroul de Presă al M.Ap.N. a dat un comunicat care atestă că fostul comisar-general este foarte bine apreciat...
-  Dovezi se vor publica curând. Veţi vedea. Iar ca să puteţi înţelege „aprecierile", ar trebui să vă spun toată povestea Gărzii Financiare...
-  Pe scurt, dacă puteţi...
-  Domnule, când gen. Florică a fost pus la Gardă treaba era gata. Când spun că treaba era gata, mă gândesc la faptul că organizarea fusese făcută de cei care l-au precedat: dl. Toma, fost director general al finanţelor, lt. col. Neferoiu, pe care-l adusese dl. Adrian Severin, vreo două luni a funcţionat şi dl. Iancu Liviu, care, văzând despre ce-i vorba, a renunţat, singur-singurel...
-  Şi?
-  Dl. Petre Roman i-a cerut un om d-lui gen. Victor Atanasie Stănculescu. Dl. gen. Stănculescu i-a cerut un om d-lui gen. Vasile, şeful Direcţiei financiare din armată - care l-a propus pe colonelul, pe atunci, Gheorghe Florică, pentru că tocmai  descoperise „că-l  sapă".
-  Cine... sapă?
-  Col. Florică. Aşa că gen. Vasile propunându-l la Gardă pe Florică a scăpat de „concurent". Aşa, de formă, pe locul doi l-a pus să „candideze" şi pe col. Ouatu. Când a ajuns la Gardă, i s-au pus la dispoziţie dlui Florică 1200 oameni (în schemă), 300 de maşini şi 400 milioane de lei.
-  Tot n-am înţeles: de ce a fost „indignat" dl. gen. Spiroiu şi de ce Biroul de presă al MApN a dat comunicatul acela?
-  Domnule gen. Florică e omul lui Spiroiu. Dacă Florică vorbeşte de "Afacerea ţigareta" ori de "Drumul Kent-ului" - cum i se mai spune - cad toţi ca popicele. Florică-i are la mână pe mulţi. Kent-ul ăsta-i un trabuc din care au tras şi mai trag mulţi. D-aici şi râca cu Florin Georgescu, ministru de finanţe. Râca-î mai veche, de pe vremea când actualul ministru era doar director al Direcţiei Financiare a municipiului Bucureşti. A organizat atunci un control la  care i-a invitat şi pe cei din Poliţia economică. Florică a sărit ca ars, nu dorea să colaboreze cu poliţiştii. Şi mai supărat a devenit gen. Florică după ce Florin Georgescu - întors de la bursa despre  care aţi scris în ziar - i-a devenit şef, ca ministru. Le-a cerut "gardiştilor" să lucreze  24  de ore din  24.
Până atunci lucraseră ca funcţionarii, 8 ore... Iar capacul l-a pus afacerea "ţigareta". La ministru au ajuns multe documente compromiţătoare, cărora le-a dat liber spre Procuratură. Că acolo dosarele au fost stopate, nu-i vina ministrului de finanţe; doar nu credeţi că întâmplător a fost schimbat dl. Strugurel Zdrobescu, pardon, dl. Mugurel Florescu...
-  Înţeleg că sunteţi din "tabăra" dlui Florin Georgescu.
-  Îl apreciez foarte mult. Ştie şi carte şi-i mai cinstit decât mulţi alţii. Încearcă să facă ordine, dar n-o să poată. Generalul Florică i-a uns pe mulţi. El d-aia şi vorbeşte acum, se bazează pe milioanele pe care le-a băgat în campania electorală. Are şi prieteni în Parlament, la Comisia de apărare...
-  Un  exemplu?
-  Unu-i dl. Roman, cel care l-a numit în funcţie la Gardă. Celălalt - dar nu-i singurul - e parlamentarul Baciu Severin, senator de Vâlcea. Pe vremea când dl. Baciu a fost comandant la vânători de munte a fost anchetat de Procuratura Militară Craiova pentru luare de mită şi abuz în serviciu. A scăpat cu o mutare disciplinară la Bucureşti, pentru că a avut prieteni, iar după '89 s-a dat lovit de dictatură... La câtă alifie are pe dumnealui gen. Florică numai „prieteni"  din  ăştia are...,
-  Îmi sugeraţi că nimeni" nu-i absolut curat şi că din actualul scandal n-o să iasă nimic?
- Nu vă sugerez. Susţin!

Mircea BUNEA

În articolele „Am deranjat SRI", „Mâna lungă a dlui Stolojan" şi „Telefonul scurt scurtează lung" - Adevărul nr. 373, 374 şi 375 din luna aprilie - am prezentat scandalul de pe poziţiile prietenilor gen. mr. Gheorghe Florică. Am promis că vom asculta şi pe alţii. În interviul de mai sus, cum vedeţi, am prezentat şi opinia unui adversar. Unde-i Adevărul? Să mai  aşteptăm...

ADEVĂRUL, 12 mai

GENERALUL GĂINAR
Domnul Gheorghe Florică a fost general şi mai este general. O perioadă a ocupat funcţia de comisar şef al Gărzii Financiare. În această calitate, domnul general s-a comportat ca un recrut. Ca ultimul recrut. N-o spunem noi. Cine-i citeşte „dezvăluirile" de ultimă oră înţelege că acesta-i calificativul pe care şi-l acordă el însuşi. Dacă n-ar fi fost destituit, noi am mai fi crezut şi astăzi că domnul general se poartă ca un general. Pentru că l-am fi crezut pe cuvânt. Cât timp l-am crezut pe cuvânt, domnul general era general, deşi nu era decât un funcţionar ca toţi funcţionarii, obedient şi laş. Domnul general a încetat să mai fie obedient după ce n-a mai fost comisar şef. După ce-a fost dat afară. Mătrăşit. Domnia sa a fost mătrăşit nu fiindcă era obedient. Nici pentru că n-a mai vrut să fie obedient. Domnul general a fost mătrăşit pentru că-şi fracturase de tot şira spinării. Dacă n-ar fi fost aşa, domnul general şi-ar fi dat demisia. Astăzi, el se poartă ca şi cum şi-ar fi dat-o: se întrece în declaraţii. Dar nu şi-a dat-o. I-au dat-o. Dezvăluirile sale sunt dezvăluirile unui găinar căruia i s-a luat porţia din faţă. N-a făcut ce trebuia să facă la timpul potrivit. Face acum ce n-ar trebui să facă un general şi se consideră un erou. Domnul general n-a fost niciodată general şi cu atât mai puţin este astăzi general. Domnul general este ceea ce a fost întotdeauna: un găinar cu funcţii politice. Domnul general este autorul unui scandal, ceea ce nu se prea potriveşte la un general.În timpul  unei   misii eşuate, un general este omorât sau se sinucide. Iar pe timp de pace îşi dă demisia. Dar scandalul nu constă, aşa cum se crede, în dezvăluirile sale. Dezvăluirile domnului general au scopul, pe de o parte de a ascunde marile dezvăluiri, iar pe de altă parte pentru a le preîntâmpina în cazul că ar fi totuşi făcute. Dezvăluirile domnului Florică sunt bombe fumigene. Fum şi praf, ca să nu mai înţeleagă nimeni nimic, întocmai ca în decembrie 1989. Zvonuri, debarcări de terorişti, avioane care atacă, paraşutişti, bande înarmate, lupte crâncene cu morile de vânt. Dacă nici una din dezvăluirile sale nu se va adeveri, domnul general trebuie pus sub acuzare pentru favorizarea infractorului.
Pentru că domnul general se joacă nepermis cu bună-credinţa naţiunii. Un partid mare s-a scindat. Părţile şciziparitate sunt deopotrivă vinovate de corupţia din ţară. Ura dintre ele s-a întins şi a cuprins şi teritoriul penalului. Generalul a fost trimis să anunţe teroriştii şi să înece în fum şi praf terenul luptei. Învinuiţii se disculpă şi noi ştim că dacă nu ştim nimic despre fiecare în parte, ştim că toţi sunt vinovaţi. Corupţia este în lanţ şi atotcuprinzătoare. Mai importante decât dezvăluirile pe care le face sunt dezvăluirile pe care domnul general nu le face. Scrupulele morale nu trebuie să ne împiedice să ducem lucrurile până la marginile lor. Asta este istoria: marile dezvăluiri nu le fac eroii, ci găinarii. Dacă domnul Florică n-a fost un bun general, poate fi un bun găinar. Să-i oferim această şansă. Cât priveşte ameninţarea cu moartea, domnia sa ar face bine să nu se izmenească. N-are de-a face cu Farie Spoitoru. Clienţii săi sunt aidoma lui, tot nişte găinari.
Nicolae CRISTACHE
ORA, 12 mai

PÂNĂ LA CAPĂT
„Campania anticorupţie" a generalului destituit Florică şi a înfloritorului cotidian „Evenimentul zilei", trecut de pe o zi pe alta de la masturbaţii şi prezervative la lupta necruţătoare cu ilegalitatea, a avut tristul destin al recentei „greve generale". „S-or răpezât ca taurul şi-or picat ca baliga" zice în asemenea cazuri ardeleanul, observator placid, dar atent.
După un început de scandal, dl. Cristoiu a reacţionat sensibil la rugămintea dlui Roman de a nu mai publica „dezvăluirile" dlui general destituit Florică.
De unde atâta grijă la „Evenimentul" pentru păstrarea „discreţiei" necesare unei anchete serioase şi aprofundate, ba încă la cererea unei „comisii parlamentare", cea condusă de dl. Roman, atunci când ziarul a reacţionat cu violenţă, denunţându-le ca manevre criminale, la intervenţii mai acătării şi în probleme cu mult mai serioase? "Discreţia" ziarului de scandal intervine, foarte oportun şi chiar prea oportun, exact în momentul în care dinspre altă parte se fac publice posibilele mici şi mari matrapazlâcuri cu priză la dl. general destituit şi posibilele legături mai absconse ale reţelelor mafiote ţesute în prelungirea lor?  
Iar atunci când în "luptă" mai intervine şi dl. Băcanu, declarând că domnia sa a „luptat totdeauna împotriva corupţiei", rezervele noastre cresc pe măsura văditei enormităţi a afirmaţiei.
Nu suntem milionari. Nu suntem implicaţi în nici o afacere şi cu atât mai puţin în afaceri dubioase. De trei ani, suntem printre puţinii pe care scandalul i-a tot căutat fără a avea de ce să se agaţe. Credem în nişte idei şi încercăm să promovăm interese care stau peste gaşcă şi peste interesele mărunte de coterie. Suntem convinşi că oamenii care ne împărtăşesc gândurile sunt la fel de oneşti ca noi.
Ne îngăduim, prin urmare, o respectuoasă rugăminte, adresată dlui general destituit Florică. Dle Florică, nu urmaţi pilda proastă a dlui Mitrea! Continuaţi-vă „campania anticorupţie"! „Demascaţi" până la „capăt" ! Nu vă lăsaţi!
Ne adresăm şi „Evenimentului", ba încă călcându-ne pe suflet, la nivelul singurei comunicări posibile cu el. De ce să fiţi „discreţi", măi băieţi? Daţi-i înainte! De ce nu-i daţi înainte? De ce v-a apucat „discreţia"?
Oprirea pe la mijloc şi „discreţia" consecutivă nu sunt semne bune. Noi, cu totul în afară de problemă, dar convinşi de necesitatea prioritară a luptei cu corupţia şi hoţia, nu credem că e bine ca corb la corb să nu-şi scoată ochii. Noi credem că bine ar fi de şi i-ar scoate. Nu pentru noi, ci pentru curăţirea vieţii noastre cea de toate zilele, fără de care nu putem concepe viitorul României.
Noi vrem ca arătatul pisicii negre să nu blocheze ancheta necesară, o pisică neagră speriind o altă pisică, neagră. Nouă nu ne plac, în general, pisicile negre.
Şi sperăm ca cei în drept să nu se oprească pe la mijloc, ca dnii Mitrea, Băcanu şi Cristoiu. Noi credem în promisiunea Preşedintelui României că, indiferent pe unde s-au cuibărit şi cine le apără, corupţia, ilegalitatea şi hoţia vor fi date în vileag şi amendate cum se cuvine.
De ce nu continuaţi „lupta", dle Florică? De ce nu-i daţi înainte, băieţi harnici şi ascultători?
TIMPUL, 14 mai