Publicat: 13 Septembrie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

DE LA O SĂPTĂMÂNĂ LA ALTA

Un cetăţean român de origine maghiară care corespunde deja tuturor standardelor europene:
FRANCISC VAŞTAG - CAMPION EUROPEAN
Boxerul ROMÂN Francisc Vaştag şi-a înscris din nou numele pe tabloul învingătorilor. Marele nostru campion vădeşte prin talentul şi tenacitatea sa că este înainte de toate, un mare PATRIOT.

MECIUL UDMR-CONVENŢIA DEMOCRATICĂ:
UN PRIM AVERTISMENT PENTRU "MEMORANDIŞTI"
Liderii Convenţiei Democratice au afirmat că nu vor mai tolera acţiuni ale UDMR care să genereze tensiuni.
Prof. EMIL CONSTANTINESCU a declarat chiar că:
"UDMR A DOVEDIT NELOIALITATE FAŢĂ DE PARTENERI!"

ASTĂZI DUPĂ - AMIAZĂ, CAMERELE REUNITE
ÎNCEP "DISECAREA RAPORTULUI S.R.I."
Nu se cunoaşte mare lucru despre procedură: va face obiectul sesiunii şi schimbarea sau reconfirmarea directorului instituţiei?
SUSPECTĂ TĂCERE POLITICĂ CE A PRECEDAT ACEST MOMENT CONSIDERAT PÂNĂ MAI IERI DE MAXIMĂ URGENŢĂ Şl IMPORTANŢĂ.
Să fi temperat avântul parlamentar "banalitatea" raportului prezentat Comisiei?

Deocamdată...
NU CREŞTE PREŢUL BENZINEI!
Ne asigură surse din Ministerul Finanţelor. Ce înseamnă "deocamdată"?

ACUM 80 DE ANI, VLAICU ÎNCERCA SĂ TRAVERSEZE CARPAŢII CU AVIONUL SĂU.
ASTĂZI MUNŢII (Şl Al... CORUPŢIEI) SE TREC CU AIRBUSUL!

MINISTRUL DE EXTERNE MAGHIAR E... ROMÂN?
Ministrul de externe maghiar, dl Geza Jeszensky îşi are obârşia în... Sânnicolaul Mare, unde s-a născut bunicul excelenţei sale. Una dintre motivaţiile vizitei sale în România este şi dezvelirea în oraşul amintit a bustului lui Bela Bartok, şi el fiu al Sânnicolaului.
Bustul executat de artistul timişorean Petru Jecza, ce va trona în centrul oraşului, a fost turnat în bronz în Ungaria, lucrarea fiind sponsorizată de Ministerul Culturii din ţara vecină şi prietenă. Cu atâtea celebrităţi bănăţene de origine maghiară ca mâine-poimâine auzim de vreo idee legată de deschiderea vreunui consulat maghiar la Timişoara.
P.S.: Întâmplarea face ca şi preşedintele PUNR, Gheorghe Funar, să fie originar tot din Sânnicolau. Ce mică-i lumea politică!

 

Un vechi adagiu marxist actualizat de tranziţie: "OMUL - CEL MAI PREŢIOS CAPITAL"

Prezentare de modă la "MELODY"

TRANSPARENŢĂ ŞI ELEGANŢĂ

Confruntată cu fel de fel de crize post-revoluţionare, România - ca, de altfel şi celelalte ţări ale estului Europei - îşi redescoperă resurse fundamentale: omul - mai exact femeia. Tinerele naţiuni aspirante la democraţie forţează uşile Europei cu ceea ce au ele mai de preţ: frumuseţea, eleganţa, naturaleţea femeilor lor. România se bucură, din acest punct de vedere, de o bună cotă pe "piaţa" internaţională, mai ales de când deschiderea largă a graniţelor a dat posibilitatea reprezentantelor sexului frumos să intre agresiv în competiţie. Dar, şi aici, şi în alte domenii, "exportul de frumuseţe" s-a făcut şi se face în condiţii precare, fără rigoare şi eficienţă, printr-un adevărat dumping. Iată de ce ideea CASEI MELODY de a crea o agenţie autohtonă de manechine şi fotomodele apare ca o acţiune inspirată şi - de ce nu? - chiar patriotică. Dacă tot este să exportăm, să nu mai dăm materii prime, ci produse finite de calitate şi în depline condiţii de garanţie! Sâmbătă seara, în prologul noului show autumnal, splendidele reprezentante ale Agenţiei STAR MELODY au prezentat cea mai nouă colecţie de lenjerie intimă a firmei "RINA" din Turcia. A fost o paradă de... transparenţă şi eleganţă, care a ţinut - pe bună dreptate - asistenţa cu respiraţia tăiată. Noroc că totul are un sfârşit şi, odată cu intrarea în programul propriu-zis, bărbaţii au reuşit să-şi revină din starea de admiraţie în care căzuseră, iar femeile din aceea de... invidie.
Hotărât lucru după această paradă de eleganţă, un lucru se impune: pe acest târâm suntem competitivi! Şi, vom mai fi, pentru că frumuseţea femeilor noastre se dovedeşte o resursă naturală regenerabilă.

Octavian ANDRONIC

ÎNCĂPĂŢÂNAREA CORUPŢIEI...

Săptămâna care a trecut pare a fî pus capăt "fenomenului Florică". Mai precis, "balonului" umflat cu sârg de Evenimentul zilei la comanda echipei Roman&Comp, cu scopul de a se deturna atenţia publicului de la "corupţia noastră" la "corupţia lor". Ajuns - vorba preşedintelui Camerei, dl Adrian Năstase - la nivelul unui prezervativ, balonul a fâsâit sinistru, îngropându-l în ridicol şi derizoriu pe jalnicul general de Gardă. Momentul a fost gustat din plin de coaliţia guvernamentală care s-a văzut astfel brusc eliberată de tensiunea care se manifestase de aproape cinci luni, în timp ce opoziţia a înghiţit cu destulă dificultate hapul pe care i l-a servit dl Roman prin "deturnarea" dlui Coposu.
S-ar putea trage de aici concluzia eronată, că cel puţin pe moment problema corupţiei a fost dezamorsată, cazurile semnalate atât de opoziţie, cât şi de actuala putere la adresa celor care a precedat-o neputând fi dovedite cu acte în regulă. Oricum, comisia Vonica îşi continuă activitatea, ea urmând să-şi prezinte raportul definitiv la finele anului. Or, până atunci se pot întâmpla multe...
Două mi se par a fi problemele pe care le ridică episodul care a dominat săptămâna. Prima ţine de percepţia acestui fenomen, despre care s-a vorbit atât de mult încât exista riscul de a fi golit de conţinut. Chestiunea a fost antamată cu bun simţ şi rigoare de dl Tocaci în chiar timpul nopţii furtunoase. Greşeşte cine-şi imaginează că a înregistrat o victorie. Victoria - dacă e vreuna - nu poate fi în acest caz decât a corupţiei care va continua să prolifereze în formele pe care nu le-a semnalat fostul comisar naţional. Pentru că ea, corupţia există şi ne însoţeşte în viaţă ca un parazit căruia nu-i poate veni de hac nici un purgativ. Care să fie motivul pentru care autorităţile abilitate nu reuşesc să ne ofere satisfacţia de a pune pe tavă "capul" unui corupt de nivel înalt? Să fie toţi dem-
nitarii de azi mai prudenţi decât cei de ieri - care beneficiază de absenţa unei reglementări privind răspunderea ministerială? Mă îndoiesc. Este vorba mai degrabă de carenţe legislative, de faptul că nu dispunem în prezent de un cod exact al "manierelor" pe care trebuie să le folosească cei care se află în capul treburilor statului. Atâta timp cât vom căuta să prindem peşti mari cu cârlige mici, rezultatul este previzibil şi în "oala" campaniei nu se va aduna decât plevuşcă.
A doua problemă ţine de modul în care sunt promovate şi susţinute aceste vânători de corupţie. Dl senator Coja are dreptate: este inadmisibil ca o comisie parlamentară să fie constituită la comanda unei gazete, indiferent de tirajul ei. Presa este şi trebuie să fie câinele de pază al democraţiei şi al sănătăţii sociale. Competenţele sale trebuie însă precis delimitate şi în nici un caz ea nu se poate substitui organismelor abilitate prin lege. Sub pretextul "informării" ziarele publică veritabile incitări la linşaj, spălându-se pe mâini de orice responsabilitate. Cine va trebui să ofere satisfacţia cuvenită "victimelor" a căror inocenţă este indubitabilă, de pe lista pe care acum Florică o repudiază? Am tot respectul pentru onestitatea generică a "Orei" (nu este şi cazul "Evenimentului") dar publicarea "dezvăluirilor" colonelului Căpăţână se încadrează în acelaşi tipar. În acelaşi "Sindrom Florică», al funcţionarului public a cărui conştiinţă se trezeşte doar când e dat deoparte sau i se cere socoteală pentru matrapazlâcurile sale. Lipsa de responsabilitate gazetărească merge chiar până la limita  la care un ziarist, cu funcţie de răspundere în ierarhia administrativă, transformă ziarul într-un instrument propriu de presiune asupra justiţiei, cum procedează confratele Ion Marin de Ia "Adevărul", cu două zile înaintea procesului pe care i l-a intentat dl Triţă Făniţă.
S-ar putea spune că atâta timp cât justiţiarii sunt persoane de calitatea unui Florică şi Căpăţână, şi corupţia depistată şi sancţionată este de nivelul celei pe care o cunoaştem. Atâta timp cât ne vom încăpăţâna să tratăm fenomenul cu astfel de mijloace nici nu ne putem aştepta la mai mult decât la interminabilele şi sterilele parlamentări pe tema "ce este corupţia şi ce vrea ea". Căci despre corupţi...

Octavian ANDRONIC

De la Camp David, la Washington
ASTĂZI, ISRAELIENII ŞI PALESTINIENII ÎŞI (RE)CUNOSC EXISTENŢA