Publicat: 14 Aprilie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

DE LA O ZI LA ALTA

APEL PENTRU (NE)LINIŞTEA NOASTRĂ

COPII, staţi liniştiţi ! Guvernul vă aduce vouă, după 1 Mai, o alocaţie de 2.800 lei.
ŞOMERI, aveţi puţintică răbdare. Premierul speră că în următoarele cîteva luni va avea loc relansarea economiei şi numărul vostru se va reduce.
PENSIONARI, nu vă mai agitaţi prin faţa magazinelor! Guvernul s-a gîndit şi la voi. Va revedea întregul sistem de pensii.
ŞI VOI OAMENI AI MUNCII, nu vă grăbiţi cu munca. Orice majorare de preţuri se va anunţa cu o lună de zile înainte de a se proceda la materializarea ei. Guvernul are în teren 2000 de oameni care analizează dacă se va respecta această reglementare.
ŢĂRANI, acolo sus se încearcă, prin toate mijloacele, asigurarea stocului de motorină necesar realizării lucrărilor de primăvară.
ŞOFERI, aţi fost avertizaţi să nu vă duceţi la manifestaţie cu camioanele. Acum aşteptaţi mutarea în plic.

Corespondenţă din Beirut de la Octavian Andronic

HOLD-UP... OFICIAL ÎN LIBAN

De aproape doi, ani, de cînd a fost pe aici preşedintele Algeriei, este prima vizită oficială întreprinsă de un şef de stat în Liban.
Deşi războiul dă semne de a fi luat sfîrşit, capitala libaneză poartă încă din plin urmele războiului.
Ele ne-au apărut în toată grozăvia lor, pe drumul parcurs de la aeroport pînă la sediul provizoriu al Preşedinţiei, de-a latul unui Beirut măcinat de obuze şi de grenade.
A fost, de altfel, cadrul „ideal" al unei primiri ca-n filme, semănînd mai degrabă cu un hold-up, decît cu o ceremonie oficială.
Ultima parte a vizitei efectuate de preşedintele Iliescu în Siria, a avut un caracter mai relaxat.
S-au depus coroane de flori la monumentul Eroilor, s-a vizitat moscheea Omeyazilor (datînd din secolul VII) şi o parte din vechiul bazar şi cei doi preşedinţi au luat masa împreună, după o ultimă rundă de convorbiri tete-â-tete, la reşedinţa rezervată oaspetelui român.
Programul sirian al turneului arab a luat sfîrşit în jurul orei 16, cu ceremonia oficială a plecării.
A fost, probabil, etapa sobră, mai puţin spectaculoasă a  acestei vizite ce avea să. culmineze, aseară, cu secvenţe "de senzaţie"- Beirutul.
Cum spuneam, imediat după aterizare, sub privirile vigilente ale unui mare număr de militari şi civili, cocoţaţi pe toate înălţimile posibile din preajmă, delegaţia română a fost pur şi simplu împinsă în maşinile care aşteptau - o „divizie" de Peugeot 405 — şi pe fondul sonor disperat al unui concert de sirene s-a pornit la drum ca din puşcă.
De-a lungul drumului, o mare mulţime de oameni priveau spectacolul de la balcoanele blocurilor ciuruite de gloanţe sau de pe marginea şoselei, ale cărei relaţii au fost blocate cu grijă.
Doar că, foarte atenţi, am sesizat prezenţa în coloană a două Pullman-uri oficiale, al căror rost avea să se lămurească abia la sosirea la sediul provizoriu al Preşedinţiei, cînd am constatat, alături de fotoreporteri şi operatori, că preşedintele Iliescu nu sosise încă, deşi noi plecasem după el.
A fost „diversiune" preventivă, cu ajutorul căreia, la o deviere a traseului, locul maşinii oficiale (cea adevărată) s-a schimbat, aşa încît am putut urmări, în sunetele fanfarei, o trecere în revistă grăbită, urmată de o rapidă intrare în sediul Preşedinţiei.
Tot ce s-a întîmplat de la aterizare pînă în acest moment a purtat semnul unei brambureli exclusive.
Aparentă însă, pentru că "securiştii" libanezi, rodaţi în lungul război de uzură, au demonstrat că ştiu să-şi facă meseria, într-un mod mai eficient şi mai „uman" decît confraţii lor din Siria care prin şicanele făcute delegaţiei de ziarişti, ne-au amintit ce se întîmpla şi pe la noi pînă acum vreo 4 ani.
Pînă şi ghionţii aplicaţi fotoreporterilor şi operatorilor au părut mai... prietenoşi, faţă de suspiciunea rece şi insistentă a gărzii preşedintelui Assad.
După scurte declaraţii făcute presei de cei doi preşedinţi (n-a lipsit, din partea televiziunii libaneze, şi o întrebare referitoare la „Drumul Kentului", aici unele ziare lansînd varianta că sute de negustori libanezi ar fi întemniţaţi pe nedrept) a urmat o nouă fază, desprinsă parcă dintr-un film de aventuri : la un semn, toată lumea s-a repezit spre maşini care au demarat în trombă, în sunete de sirenă, îndreptîndu-se spre hotelul „Bristol", stabilit ca reşedinţă a delegaţiei române pentru cele 5 ore petrecute aici.
Ajunşi la hotel, înconjuraţi de trupe speciale ce baleiau cu privirile balcoanele blocurilor din jur, am constatat cu stupoare că dl. Iliescu, deşi plecase cu maşina de protocol, în fruntea coloanei, din nou nu ajunsese !
Evident, scenariul deplasărilor a fost bine pus la punct, în acord cu precedentele şi potenţialitatea explozivă a zonei!
Ultimul moment l-a constituit dineul oferit de preşedintele Elias Hashraoui, în onoarea înaltului oaspete român, în saloanele aceluiaşi Bristol.
S-au rostit toasturi amabile, dl. Iliescu s-a referit din nou la sentimentele de solidaritate cu naţiunea libaneză şi la speranţa că s-a pus punct calvarului său, precum şi la reale oportunităţi de colaborare.
La ora cînd transmit aceste rînduri, vizita n-a luat încă sfîrşit.
Nu sîntem în posesia unui bilanţ, chiar şi aproximativ, al turneului, dar sint sigur că dl. Iliescu se va referi, în zilele următoare, pe larg la el.
Pînă atunci să notăm doar că a fost o acţiune politică importantă, cu condiţia să ştim şi să vrem să-i culegem roadele. 

Libertatea din 15 aprilie 1993