Publicat: 14 Aprilie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 14 aprilie 1994

DE LA O ZI LA ALTA
O mai zbârcesc şi confraţii de pe Sena

IERI, COTIDIANUL "LE FIGARO" ANUNŢA:

"AZI A SOSIT, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ, PREŞEDINTELE ROMÂNIEI, ION ILIESCU"

O anticipare de doar 24 de ore. Nu-i nimic, se potriveşte astăzi când, în jurul orelor 16, pe Orly va ateriza avionul special cu care călătoreşte delegaţia română.

Din "alaiul prezidenţial" fac parte miniştrii Teodor Meleşcanu, Florin Georgescu, Dumitru Popescu, Cristian Ionescu, consilierii Traian Chebeleu şi Mişu Negriţoiu, academicienii Eugen Simion şi Eugen Mihăescu... Aceştia vor călători de la Orly la Esplanada Invalizilor, cu elicopterele. Restul "trupei" - cu autoturismele.

SENZAŢIONAL!

Prin "mijloace specifice" am aflat care este cadoul pe care preşedintele Iliescu l-a pregătit pentru preşedintele Mitterrand:

"OPERE COMPLETE" DE TRISTAN TZARA

6 volume tipărite la Flammarion pe hârtie "arche", în deceniul 6, al 6-lea exemplar din seria numerotată de la 1 la 10, din creaţia părintelui dadaismului.

La rândul său, preşedintele francez i-a pregătit dlui Iliescu

UN SERVICIU COMPLET DE MASĂ DIN PORŢELAN DE SEVRES!
RABINUL ŞEF MOSES ROSEN A SUFERIT UN ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL!
Eminenţa Sa este internat la Elias, cu paralizia unei jumătăţi a corpului. Accidentul - care I-a împiedicat să participe la ceremonia de duminică de la Templul Carol - s-a produs la scurt timp după primirea sa la Cotroceni, unde a criticat din nou ceea ce domnia sa a denumit excesele extremiste şi antisemite din România".

ROMÂNIA - FRANŢA, UN DIALOG FĂRĂ FRONTIERE

Astăzi, la orele 16, pe Aeroportul Orly din Paris, debutează vizita de stat în Franţa a preşedintelui României, domnul Ion Iliescu. Prezenţa şefului statului român în capitala uneia din marile puteri ale Vestului european, convorbirile cu preşedintele Republicii Franceze, François Mitterrand, cu înalţi demnitari ori reprezentanţi de marcă ai cercurilor politice şi de afaceri constituie, din toate punctele de vedere, o premieră absolută în relaţiile externe continentale ale ţării noastre, de după Decembrie 1989.

Actualul dialog dintre domnii Ion Iliescu şi François Mitterrand, având ca moment de început chiar poarta aeriană a "oraşului-lumină", nu este însă deloc întâmplător, ci se. înscrie logic în seria de consultări "la vârf", desfăşurate, practic, în toţi ultimii cinci ani, la Paris, Bucureşti, Helsinki şi Mauritius.

Dincolo de afinităţi sau tradiţie, Franţa a reprezentat şi reprezintă suportul material şi moral atât de necesar nouă după destrămarea imperiului sovietic şi căderea totalitarismului. Cursul exemplar al raporturilor bilaterale în plan politico-diplomatic, sprijinul pe care Parisul, personal preşedintele Mitterrand l-au acordat, fără rezerve, pentru afirmarea României în organismele internaţionale, faptul că Franţa ocupă locul al doilea pe lista investitorilor străini din ţara noastră şi, nu în ultimul rând, existenţa a 2000 localităţi româneşti şi franceze înfrăţite sunt tot atâtea argumente ce ne îndreptăţesc să privim cu optimism bilanţul cu care se va încheia actuala vizită de stat. În acelaşi timp, ne exprimăm speranţa că legăturile viitoare în plan economic vor ilustra şi ele nivelul foarte bun atins de relaţiile politice. Şi aceasta deoarece, aşa cum a afirmat la Helsinki preşedintele Francois Mitterrand, raportările Franţei cu România nu sunt supuse conjuncturii.

Emil JURCĂ

MINISTRUL JUSTIŢIEI RENUNŢĂ LA O PUŞCĂRIE ÎN FAVOAREA UNUI MUZEU
- Proiectul va fi finanţat de Consiliul Europei

Ieri, ministrul Justiţiei, dl Gavril Iosif Chiuzbaian, a primit o delegaţie a Consiliului Europei, însoţită de Ana Blandiana, Ticu Dumitrescu şi A. Zub, cu care a discutat proiectul de transformare a penitenciarului de la Sighet într-un MEMORIAL compus dintr-un muzeu şi un "Centru de studii asupra comunismului şi a urii etatizate".

Ministrul a salutat călduros iniţiativa, renunţând Ia ideea reînfiinţării vechiului penitenciar (în condiţiile în care puşcăriile existente sunt suprapopulate). (LIBERPRESS)