Publicat: 14 Iunie, 2019 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 14 iunie 1994

DE LA O ZI LA ALTA

În lipsă de altceva, Ministerul Tehnologiei îşi creează noi instituţii

REÎNVIE C.N.S.T.-ul!
La conferinţa de presă susţinută ieri, dl Dumitru Palade, ministrul cercetării şi tehnologiei, a anunţat că se va înfiinţa, pe lângă alte instituţii, Consiliul pentru Ştiinţă şi Tehnologie (CST). După cum se vede, din denumirea vechiului CNST lipseşte doar termenul "Naţional".

Cu o dotare automobilistică de ultimă oră...
Ieri, la orele 17 trecute fix, s-a consumat, la sediul redacţiei, "botezul" unui nou "divizion motorizat" destinat optimizării difuzării ziarului. Autovehiculele de producţie naţională (DACIA şi ARO) au fost stropite cu şampanie "Zarea", la festivitate participând o puternică echipă din staff-ul Grupului elveţian RINGIER, partenerul echipei redacţionale a primului ziar liber al revoluţiei române în Societatea mixtă LIBERTATEA S.A., nou creată. Domnii Thomas Trub, Urs Brotschi, Ulrich Florhinger, Bodo Meinssen şi Albert Schwarzenbach au făcut, în calitate de "naşi", urări de... eficienţă maximă compartimentului care va beneficia de serviciile noilor autoutilitare. Şi, nu în ultimul rând, bucureştenilor care vor primi LIBERTATEA mai repede şi mai devreme (LIBERPRESS). 

14 iunie 1990
PAX MINERICA...

Figură marcantă a tragicelor evenimente de acum patru ani, MARIAN MUNTEANU declară:
"E O RUŞINE STRIGĂTOARE LA CER CA "PIAŢA UNIVERSITĂŢII" SĂ FIE UTILIZATĂ DREPT CAPITAL POLITIC"

Mişcarea Pentru România contestă dreptul unor formaţiuni politice din CDR de a utiliza simbolul Pieţei Universităţii drept propagandă electorală. Mai mult, MPR nici nu se va alătura unor asemenea forţe din cauza politicianismului practicat de acestea - ne-a declarat, în exclusivitate, dl Marian Munteanu, liderul MPR şi fostă figură proeminentă a manifestaţiilor de acum patru ani din centrul Capitalei. Domnia sa ne-a explicat raţiunea existenţei Mişcării: "Dacă aş fi avut vreo speranţă că aceste partide pot face ceva, credeţi că mai constituiam o organizaţie nouă, când mai erau destule? La cât politicianism eixistă, trebuia s-o fac! Nu poţi sta aşa, uitându-te, pentru că poţi să îmbătrâneşti şi să constaţi că, nu s-a schimbat nimic. 

Potrivit lui Marian Munteanu există o adevărată inflaţie de persoane care se luptă pentru preluarea imaginii manifestaţiei de acum 4 ani în folos per-
sonal? De asemenea, a declarat interlocutorul, modul în care procedează anumite asociaţii de revoluţionari e de natură să compromită "lucrurile frumoase care s-au petrecut în Decembrie". "Am fost indignat că unii oameni au solicitat privilegii pentru motivul că au luptat", a declarat liderul MPR, precizând că, personal, nu posedă o asemenea diplomă, pe care o consideră "o ruşine" de care l-a ferit Dumnezeu.

Mişcarea Pentru România va comemora "mineriada" din 1990 departe de lumea dezlănţuită, a declarat, liderul ei, precizând că delimitarea sa e completă în ceea ce priveşte spectrul politic: "E o ruşine strigătoare la cer ca «Piaţa Universităţii» să fie invocată de formaţiuni aliate cu cea a lui Petre Roman", dar şi de partidele pretins naţionale: "Corneliu Vadim Tudor compromite ideile frumoase şi nobile ale naţionalismului românesc". 

Gelu ISPAS

BUCUREŞTIUL A PIERDUT STARTUL ÎN RĂZBOIUL CU ŢÂNŢARII

Este posibil să scăpăm de insecte doar peste doi ani!

Intenţiile bune nu lipsesc. S-ar dori chiar un scenariu - ca bucureşteanul să scape încă din această vară neînţepat de ţânţari. Numai că, aşa cum subliniam în articolul "UN MILIARD DE LEI PENTRU... ŢÂNŢARII CAPITALEI" acţiunea ar fi trebuit demarată la 15 mai şi ar fi necesitat o groază de bani, fiind absolut obligatoriu să nu se neglijeze nici o "crescătorie" de ţânţari, de la subsoluri de blocuri până Ia iazuri şi zone verzi.

Din păcate - suntem în situaţia "scumpului care mai mult păgubeşte" bunele intenţii - susţin specialiştii - neducând decât la irosirea banilor în condiţiile opţiunii pentru cârpăceli. S-a pierdut startul, adică perioada optimă pentru distrugerea larvelor de ţânţari. Apoi, "stropirile" au fost orientate predilect către zone de "gradul zero", precum este Cotroceniul acum şi Floreasca cu ani în urmă. Da, Primăria Capitalei a lansat o licitaţie pentru substanţe de combatere a ţânţarilor, inclusiv din rândul celor care necesită a fi importate, cu randament garantat de Inspectoratul Poliţiei Sanitare şi Medicină preventivă. Dar nu oricum, ci repetând operaţiile, uneori fiind necesare nouă "stropiri" succesive. Şi nu oricând, ci doar în perioadele optime, în anume condiţii atmosferice.

Fără a subestima pregătirea în materie a specialiştilor români ne-am propus să aflăm şi punctul de vedere al unui francez cu bogată experienţă internaţională, domnul Alain Kremeur, manager general al Societăţii 3 DB.

- Dacă începem studiile acum, acţiunea poate fi efectuată concret în 1996. Durata poate fi considerată mare, numai că o treabă serioasă nu
se face cu jumătăţi de măsură. Trebuie avut în vedere că sunt diferite specii de ţânţari şi fiecare dintre ele se combate altfel. Apoi, în Bucureşti nu numai zonele verzi şi oglinzile de apă, generează ţânţari ci şi - subsolurile blocurilor. Trebuie avute în vedere o multitudine de aspecte pentru ca sursa să fie distrusă în proporţie de cel puţin 90 la sută, ca apoi în următorii ani să nu mai fie nevoie decât de acţiuni de supraveghere.

In continuarea discuţiei, domnul Alain Kremeur ne-a subliniat că orice intervenţie "pe bucăţele", nu face altceva decât să "mute" nesuferitele insecte dintr-un cartier în altul.

Eugen EFTlMIU

 

Două rapoarte oficiale, un singur şi exploziv subiect
CORUPŢIA LA NIVEL ÎNALT - MULŢI IMPLICAŢI, PUŢINI VINOVAŢI

Pag. a 3-a