Publicat: 14 Mai, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

DE LA O ZI LA ALTA
 Noutăţi pe «DRUMUL KENTULUI»
 De când ex-comisarul Florică şi-a stopat marşul pe Drumul Kentului, lucrurile par a se mai fi schimbat. Nu radical, pentru că din cele două "porţi" prin care intra în voie contrabanda, doar una s-a închis (şi aceea nu de tot): Garda Financiară...
 ÎN ULTIMELE DOUĂ SĂPTĂMÂNI, GARDIŞTII AU FĂCUT CÂTEVA CAPTURI DE TOATĂ FRUMUSEŢEA:
 • 3500 BAXURI DE GAULOISES, GITANES, ROYALE Şl KENT- ÎN VALOARE DE UN MILIARD, ÎNTR-UN DEPOZIT CLANDESTIN DIN BĂNEASA
 • PE DRUMUL DE LA CONSTANTA LA BUCUREŞTI - 6 CONTEINERE DE WINCHESTER Şl 2 CONTEINERE DE NESS „AMIGO", DESTINATE UNOR
       FIRME FANTOMĂ, ÎN VALOARE TOT DE UN MILIARD
 Ce este SENZAŢIONAL în toate acestea?
 FAPTUL CĂ SUB FLORICĂ, ÎN DOI ANI, GARDA N-A CONFISCAT CÂT FĂRĂ FLORICĂ, ÎN DOUĂ SĂPTĂMÂNI!
 Mai rămâne de închis o "poartă" prin care s-au scurs pagube de zeci de miliarde lei de la bugetul statului: VAMA!
 AICI, CAMARADUL DE ARME AL COMISARULUI FLORICĂ, COLONELUL PÂNZARIU, ACŢIONEAZĂ ÎNCĂ ÎN VOIE, FĂRĂ SĂ-L DERANJEZE CINEVA. BILANŢUL SĂU FRAUDULOS E LA FEL DE IMPRESIONANT CA Şl AL GENERALULUI! DACĂ, DOAMNE-FEREŞTE, VA FI DAT Şl EL AFARĂ SĂ TE ŢII DEZVĂLUIRI Şl LISTE ALE CORUPŢIEI!
 Băieţii au aceeaşi şcoală şi aceiaşi sponsori.
    Este firesc să aibă şi aceiaşi clienţi...
 FACEM PARIU CĂ ÎN LABORATOARELE "SPECIALE" ALE "EVENIMENTULUI ZILEI" SE "TOARNĂ" DE ZOR ALTE "ZGUDUITOARE" CAZURI? VA FI AFECTATĂ INDEPENDENŢA VĂMII Şl LUPTA EI ÎMPOTRIVA CORUPŢIEI! O NOUĂ COMISIE PARLAMENTARĂ VA FI CREATĂ DE DOMNUL ROMAN, ŞI SĂ TE ŢII DISTRACŢIE NAŢIONALĂ...
 CIRCUL SE VA RELUA DE LA CAPĂT!
 Sunt patru luni de când scriem în această pagină că mafia ţigărilor îşi datorează existenţa concursului binevoitor al celor două instituţii, de când arătăm cu degetul spre vârfurile lor. Şi nimeni nu pare să vadă mizeria penală din spatele spoielii politice. Până când?

«Scandalul FLORICĂ»
UN INFRACTOR CU TRESE DE GENERAL!
„BOMBA CORUPŢIEI“ - MONTATĂ DE TRIPLETA PETRE ROMAN - EVENIMENTUL ZILEI - GARDA FINANCIARĂ SE DEZUMFLĂ LĂSÂND LA IVEALĂ O URZEALĂ DE TIP SECURIST (EZ), CU MOTIVE „DE DREPT COMUN“ (GF), COMBINATE CU INTERESE DE PARTID (FSN)
BUMERANGUL CORUPŢIEI SE ÎNTOARCE ÎMPOTRIVA CELOR CARE L-AU LANSAT:

• PETRE ROMAN - CO-AUTORUL CELOR MAI MARI CAZURI DE CORUPŢIE ÎN TIMPUL
GUVERNĂRII SALE.
• EVENIMENTUL ZILEI - PENTRU MONTAREA SISTEMATICĂ DE SCANDALURI PRIN INTERMEDIUL CĂRORA PATRONII SĂI AU OBŢNUT - PRIN ŞANTAJ - ASOCIERI IN FIRME, APARTAMENTE DE LA STAT SI ALTE BENEFICII.
• GHEORGHE FLORICĂ - FUNCŢIONARUL CORUPT, CARE A LUAT MITĂ DE LA CEI PE CARE-I CONTROLA ŞI CARE VA TREBUI SĂ RĂSPUNDĂ ÎN FAŢA JUSTIŢIEI PENTRU MATRAPAZLÂCURILE COMISE.
Zilele din urmă au dat la iveală tot mai multe motive pentru care era neapărat necesar ca un caz penal clar - EX-COMISARUL FLORICĂ, să fie transformat într-unul politic. Opiniile presei sunt tot mai tranşante, evident, cu excepţia celor care servesc interesele „stăpânilor“. Mai mult, romantismul şi naivitatea unor relatări stârnesc de-a dreptul hazul (precum cea din AZI) prin faptul că nu mai lipseşte mult ca să-l vedem pe bişniţarul-general în chip de icoană pentru rugile cotidiene ale fidelilor domnului Roman. Cât despre „Evenimentul zilei“ - profesionismul turnătorilor săi de... profesie, şcoliţi pe la Grădiştea şi meditaţi de prof. Turcu (CIA) - continuă să exerseze pe tema „portretului robot" al justiţiarului. Un justiţiar de trei parale...

N-o să vă spunem cum l-am găsit pe generalul Florică. N-avem insomnia stafiei care te calcă cu maşina în lift, dar e mai bine aşa. În România sunt, slavă Domnului, destule sate de munte, destule case care se împotrivesc pământului şi pantei. Curtea e mică, dacă deschizi geamul bucătăriei dai în prăpastie. Când am oprit maşina în poartă, omul în pantalon de velur şi cămaşă descheiată tăia lemne cu fierăstrăul. Poarta era închisă, am început să strigăm: „Domnuuu’ Florică, domnuuu’...“. S-a îndreptat spre noi, era calm, şi ne-a întrebat: „Cu cine doriţi „Cu dumneavoastră, domnule general!“.

L-AM GĂSIT PE GENERALUL FLORICĂ
• Am discutat 3 ore cu generalul Gheorghe Florică, fostul comisar general al Gărzii Financiare • La o pâine şi slană, luate direct în curte, lumea pare mai «scurtă», mai blândă
• Din Bucureşti plecasem cu senzaţia unui cerc ce se strânge în jurul omului care a rupt tăcerea • Tot mai des se aude: «e un balon răsuflat, nu cade nimeni!» • După ce l-am ascultat pe general am înţeles că nu va renunţa • Ştie prea multe, a văzut şi deţine maldăre de documente, a simţit la doi paşi de el arsura corupţiei, un asemenea om nu poate să tacă • În pagina 3, azi şi în zilele ce vin, puteţi citi mărturisirile domniei sale • Veţi afla de ce s-a izolat, ce presiuni s-au făcut asupra familiei
sale, care sunt persoanele care au dat, au luat, l-au înlăturat atunci când a devenit incomod • Spre seară, când am plecat, i-am strigat: «Vă ţinem pumnii ! • A deschis larg mâinile: «N-aveţi pentru ce» • Ba avem, domnule general, avem, şi palmele îndreptate spre drum ne spun aşa: NU VĂ FIE FRICĂ... PICĂ, PICĂ!, PICĂ! („AZI“, 13 mai).

Uraganul Florică

Totuşi, câteva întrebări nu-mi dau pace, lăsându-mă în plin război cu propria mea conştiinţă:
1) De ce a divulgat meşterul Florică abia acum toate chestiunile astea?
2) De ce a ales el să publice dezvăluirile exclusiv în „Evenimentul zilei“ şi „România liberă“, ziare profund antiromâneşti şi cunoscute pentru campaniile lor deşucheate împotriva Guvernului şi a Serviciului Român de Informaţii?
3) De ce nu apar pe lista de 18 incriminaţi - adevăraţii eroi ai scandalurilor de corupţie şi fraudă din ultimii 3 ani, adică Petre Roman, Traian Băsescu, Crin Halaicu, Adrian Severin, Dolfi Drimer, Marcian Bleahu, Victor Babiuc, D. V. Ursu, Nicolae Viorel Oproiu, Miron Mitrea, Mugur Isărescu, Gh. Robu, Mihai Cârciog, P. M. Băcanu, Ion Cristoiu, Lucian Cornescu-Ring şi milogii Fundaţiei Soros? De altfel, cum să-l incrimineze el pe Băsescu, când acesta i-a cerut ministrului Spiroiu să-l facă general, dar oşteanul a refuzat acest veritabil trafic de influenţă?! Faptul că meşterul Florică aruncă aşa, la derută, nume ca Triţă Făniţă, Mircea Vaida, Elena Stolojan, nu reuşeşte să păcălească pe nimeni.
4) De ce a fost audiat Florică de comisiile de apărare ale Parlamentului, unde, ce coincidenţă, taie şi spânzură banditul nr. 1 al întregului secol XX din România, Petre Roman-Neulander? Nu vi se pare că este o luptă deschisă între vechea gardă a poliţiei lui Babiuc şi noua echipă ministerială, pe care escrocii lui Roman vor s-o compromită public?
5) De ce nu figurează pe această listă nici un nume de cadru al M.Ap.N.? Numai pentru că Florică e general-maior al armatei, sau poate pentru că sunt prea mulţi amestecaţi în scandalul ţigărilor? Aici cred că e locul să precizez poziţia mea: Armata, ca instituţie, este mai presus de orice bănuială!
6) Năbădăiosul comisar-şef se  jură pretutindeni că el n-a furat o nucă în viaţa lui, dar ce este cu acel document, pe care l-au văzut numeroşi senatori şi deputaţi, din care reiese că el a încasat vreo 30 000 de dolari, sumă frumuşică, din care poate să-şi cumpere câteva mii de tone de nuci?
7) Cum îşi explică dl. Florică propaganda internaţională extrem de rapidă şi amplificată a mărturisirilor Florică sale, în vreme ce alte scandaluri, de pe timpul guvernărilor Roman-Stolojan, au fost trecute sub tăcere? Ne referim în principal la BBC, care a afirmat recent că. dacă se dovedeşte cj Florică n-a minţit, atunci „România e o ţară pierdută". Să se piardă oare o ţară ca România, cu o istorie de patru ori milenară (vorba lui N. Iorga), din pricina unui ciripitor încolţit, ca acest ilustru necunoscut ce se visează Napoleon?
8) Nu vi se pare straniu, tuturor, că audierea lui Florică la comisiile de apărare ale Parlamentului a picat fix pe 5 mai, nici o zi mai devreme sau mai târziu, prin urmare exact în ziua preconizatei greve generale,. care a avut drept scop o explozie populară şi răsturnarea Guvernului? Mintea sforarilor din umbră a raţionat cam aşa: „Păi' populaţia o să iasă în stradă oricum, iar, dacâ tot se dovedeşte că Guvernul e corupt până în măduva oaselor,, o să-l dea jos!“
9) Şi nu e cusut cu aţă albă apelul prefăcut al lui Petre Roman către ruşinea presei româneşti, „Evenimentul zilei“, de a înceta, chipurile, orice dezvăluire până nu se clarifică totul? Personal, ştiu de la cineva ilustru din conducerea M.Ap.N. că însuşi Roman, acest ultim ocupant bolşevic al României, a livrat ziarului pe care îl patronează toate elementele necesare umflării acestei gogoşi. Din fericire pentru toată lumea, fostul propagandist al Comitetului Municipal P.C.R. şi fostul activist al C.C. al U.T.C. sunt atât de plini de ifose, încât nu-şi dau seama că din sute şi sute de direcţii bat nenumărate reflectoare asupra lor, fiecare mişcare murdară fiindu-le ştiută şi contabilizată
10) În fine, ultima întrebare: neică uraganule, după ce sufli şi mături totul în cale, la ce depou te retragi? Cumva la Petre Roman, al cărui om de casă eşti?
Corneliu VADIM TUDOR
(„România Mare", 14 mai)

CORUPŢIA generală şi generalul CORUPŢIEI
Ce s-ar fi întâmplat dacă gral. mr. Gheorghe Florică n-ar fi fost schimbat din funcţia de comisar-şef  al Gărzii Financiare? Ar fi rămas in umbră cazurile de corupţie la nivel înalt? Ce garanţie poate prezenta o persoană, care numai după ce-şi pierde rangul vorbeşte? Ce garanţie avem că un
alt comisar-şef, un alt Florică, nu va fi menţinut în funcţie, numai pentru că deţine informaţii şi mai senzaţionale şi tace? Ce garanţie avem că mecanismul pus să însănătoşească viaţa morală a societăţii funcţionează? Ce garanţie avem că cel ce ne modelează destinul social operează cu criteriile cele mai potrivite? Fără a apăra pe nimeni, fără a disculpa pe cineva, fără a fi partizani, fără a ne face iluzii, vă propunem o incursiune în lumea deschisă de dl. Florică. Începem cu profilul moral al celui care acuză.

Noul Cattani al României este chiar incoruptibil?
În recent declanşatul scandal al corupţiei la nivel înalt, am încercat şi noi -ca orice ziarişti - să aflăm, şi evident, să publicăm, ceea ce nu s-a aflat până acum. Şi primul rezultat al MINISTERULUI FINANŢELOR Inspecţia generală pentru activitatea internă Nr. 235046/3.III.1993

NOTĂ CONFIDENŢIALĂ
Pe data de 3.02.1993 s-a prezentat la inspecţia generală pentru activitatea internă dl. Bădescu Ion, comisar  la Garda Financiară, care a declarat următoarele:
1. Domnul Gheorghe Florică, comisar general al Gărzii Financiare, a acordat unele stimulente Ia diverse persoane din minister, inclusiv unor şefe de cabinet sau secretare, pentru a furniza diverse informaţii din activitatea unor secretari sau subsecretari de stat, ori a altor persoane din minister.
2. La secţia Gărzii Financiare Timiş, dl. Gheorghe Florică, comisar general al Gărzii Financiare a promovat în funcţia de comisar şef pe dl. Tăcină Octavian, o persoană incompetentă, cu înclinaţii permanente de încălcare a legii şi de o moralitate dubioasă.
Domnul Bădescu Ion a precizat că acest comisar şef, al României eforturilor noastre a fost, într-adevăr, senzaţional: suntem în posesia documentului care - am fost informaţi -a stat la baza demiterii generalului Ghe. FLORICĂ: este chiar incoruptibil?
Susţinut de dl. Gheorghe Florică, a anulat nejustificat zeci de procese verbale întocmite de comisari, chiar şi fără ştirea acestora încălcându-se în mod repetat prevederile legale. Pe aceeaşi cale, bugetul statului a fost păgubit de importante sume de bani, fiind totodată viciată atmosfera de lucru din secţia Gărzii Financiare Timişoara.
Unele anulări de procese verbale, s-au efectuat chiar fără existenţa contestaţiei societăţilor comerciale în cauză, iar în alte situaţii, deşi contestaţiile au fost depuse, nu au fost înregistrate.
Urmare sesizărilor efectuate, dl. Gheorghe Florică a tratat cu uşurinţă aceste încălcări ale prevederilor legale şi a luat numai măsura de a fi schimbat din funcţie, fiind menţinut comisar în Garda Financiară.
Anularea nejustificată de procese verbale a existat, potrivit declaraţiilor efectuate de dl. Bădescu Ion şi în judeţul Ialomiţa, unde nu s-a luat nici o măsură, deşi dl. comisar şef Gheorghe Florică a fost înştiinţat în detaliu despre aceste situaţii.
3. Potrivit sarcinilor primite, o echipă de comisari din secţia Gărzii Financiare Constanţa, a efectuat controlul la societatea comercială Gostur S.A. Mangalia şi a constatat că s-au încălcat prevederile legale privind obiectul de activitate, pentru care s-a aplicat o amendă de 30 000 lei şl au fost confiscate mărfuri de 21 milioane lei.
La intervenţiile efectuate de dl. Grigoruţ, fost subsecretar de stat la Ministerul Comerţului şi Turismului, dl. comisar şef adjunct Hortopan a luat legătura cu comisarul şef adjunct de la secţia Gărzii Financiare Constanţa, pe care l-a „sprijinit" să anuleze procesul verbal de confiscare în sumă de 21 milioane lei.
Ulterior, „răsplata" acestei anulări s-ar fi concretizat în concentrarea grijilor patronilor de la societatea „salvată" de a asigura domnului Hortopan un sejur într-un apartament dintr-o vilă din staţiunea Venus unde domnia sa n-a plătit decât cazarea.
In acest sejur a fost „mimată" şi s-a luat drept „acoperire" o acţiune a Gărzii iFnanciafe în zonă unde au fost antrenaţi şi alţi câţiva comisari.
Faţă de cele prezentate vă rugăm a dispune.
Director general, PAUL COMAN
Nu ne pronunţăm asupra metodei practicării de "note confidenţiale“ (o credeam dispărută o dată cu instituţia care a brevetat-o, dar ne-am înşelat; Securitatea nu a dispărut, numai s-a transformat, iar informările confidenţiale au rămas) şi nici asupra motivelor care l-au determinat pe comisarul „turnător“ s-o scrie, dar dacă cele relatate sunt reale - şi din investigaţiile noastre aşa rezultă - putem afirma că am descoperit motivaţia reală a gestului generalului Florică de a „ieşi la bătaie“. Metoda este veche: „mă loviţi voi, dau şi eu“. Alternativa ar fi „o mână spală pe alta şi amândouă obrazul“ dar în acest caz lucrurile au ajuns mult prea departe pentru a mai putea fi muşamalizate, deşi nu excludem nici posibilitatea ca toate dosarele să fie îngropate Ia Procuratură - există deja o tradiţie de patru ani în domeniu - şi să nu mai auzim de ele.
În cursul investigaţiei am mai aflat şi altele. Trecem peste chestiunile personale (gen „X i-a fost amantă“ sau „se vizitează în familie cu politicianul Y“ ori „a finanţat din valuta primită partidul Z“) care nu au legătură cu tematica noastră, însă am stabilit cert că fiul său are un S.R.L. în jud. Vâlcea; dar nu dăm amănunte întrucât ştim că la ora actuală este în derulare o anchetă penală. Nici nu ne întrebăm cum a reuşit să-şi cumpere două autoturisme (Citroen 1990 şi Renault 1991) fiindcă, probabil, îl vor întreba alţii.
Ceea ce nu am reuşit noi să lămurim cu exactitate este povestea celor trei ştampile folosite de generalul Florică: prima, cu inscripţia „Garda Financiară 1“, a doua „Garda Financiară-România“ şi a treia „Garda Financiară - Comisar general al ţării“. Aceste ştampile le mai folosea şi primul său adjunct, Radu Hortopan, demis în aceeaşi zi. Gurile rele susţin că există un „cod al ştampilelor“ şi cei iniţiaţi ştiau ce tratament să aplice unei persoane care prezenta — indiferent ce scria în documentul respectiv — o hârtie ştampilată de gen. Florică sau adjunctul său Hortopan. Noi nu am reuşit să determinăm pe nici un „iniţiat“ să vorbească, dar poate alţii...
Chiar aşa, de ce utiliza trei tipuri de ştampile?
I.ITU, TlNERAMA, 14 mai

Generalul de aţă Florică a pierdut deja primul proces!
La seria de matrapazlâcuri în care este băgat până peste... tresele de general al armatei române, dl. Florică Ion Gheorghe, până deunăzi mai marele Gărzii Financiare, se mai adaugă una: dl. comisar a şi pierdut deja în faţa justiţiei două procese în care a fost adus în calitate de pârât de un cetăţean al ţării. Şi nu este un caz de confiscări de mărfuri sau o întâmpinare în tribunal faţă de o decizie a Gărzii luată împotriva unora ce au încălcat legislaţia economică, ci de un aspect mult mai grav: încălcarea - cu bună ştiinţă (şi cu diabolică perseverenţă de către generalul Florică şi acoliţii lui a drepturilor legale ale unui cetăţean al acestei ţări purtat prin tribunale de aproape trei ani pentru a fi pusă în aplicare o hotărâre a justiţiei. Iată care sunt faptele: Dl. Liţu D. Stelică din Sibiu, luând de bune anunţurile răspândite prin presă că se înfiinţează Garda Financiară, se prezintă în toamna anului 1991 (mai bine
spus, încearcă să se prezinte) la concursul de ocupare a unui post în noua instituţie menită să lupte cu corupţia. Unuia dintre şefii Gărzii de la Sibiu nu i-au plăcut ochii dlui Liţu şi, ca atare, este blocat la testul psihologic (eliminatoriu) de admitere la concurs. Dl. Liţu, om perseverent şi convins de „manipularea“ comisiei din Sibiu, se adresează comisiei de expertiză de la Ministerul Apărării Naţionale care îl declară apt pentru a susţine concursul. Ca atare, având şi cunoştinţele profesionale necesare, se prezintă la concurs şi este ADMIS, în urma concursului, să ocupe postul de comisar la secţia din Sibiu a Gărzii Financiare.
Numai că, eludând prevederile legii (Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Financiare, Legea nr. 30/1991 şi Hotărârea 328/1991 a Guvernului României) comisarul şef al Gărzii de la Sibiu, nu acceptă rezultatele concursului. Motivele sunt care mai de care mai aberante şi nu trădează decât reaua credinţă a unui funcţionar public plătit să apere tocmai legile ţării. Ca atare, „pictat“ cum se cuvine într-un raport înaintat Comisarului general Florică, dlui Liţu i se refuză încadrarea pe post pe baza indicaţiei de la Bucureşti date de superexigentul general care încalcă evident, şi cu bună ştiinţă chiar legea de organizare a Gărzii. Să fi fost dl. Liţu primul caz în care dl. Florică şi-a deschis seria de abuzuri şi încălcări ale legislaţiei? Să reţine că acestea se întâmplau în toamna anului 1991, când dl. Florică se bătea cu pumnul în piept prin întâlnirile cu ziariştii că nu va permite încălcarea legii nici pentru Dumnezeu!
Dar, dl. Liţu (care între timp rămăsese fără serviciu ştiindu-se „plecat“ la Gardă) porneşte lupta pentru a-şi câştiga drepturile cu convingerea că ceva, ceva s-a schimbat în România.
Ca atare, cheamă în justiţie Garda Centrală Financiară din Bucureşti, cea care s-a opus abuziv la respectarea rezultatelor concursului şi solicită să se plătească salariul de care a fost lipsit prin neîncheierea contractului de muncă.
Totodată, dl. Liţu a solicitat instanţei cercetarea şi condamnarea persoanelor din conducerea Gărzii (a Comisarului General) pentru infracţiunea de abuz, calomnie şi trafic de influenţă. (Ce bine ar fi fost ca justiţia să fi dat curs şi acestei cereri a reclamantului; am fi scăpat mai devreme de capul Gărzii - ceea ce ar fi fost, poate, şi în avantajul dlui Florică).
Tribunalul judeţean Sibiu - prin sentinţa civilă nr. 9 din 21 mai 1992, găseşte justificată solicitarea dlui Liţu de a fi angajat în Gardă şi obligă instituţia pârâtă să încheie contractul de muncă începând cu 15 octombrie 1991.
Numai că dl. Florică nu „înghite“ afrontul şi Garda Centrală şi depune recurs. Curtea Supremă de Justiţie, secţia Contencios Administrativ respinge la 23 noiembrie 1992 recursul ca nefondat.
Sfidând justiţia cu aroganţa-i caracteristică (vecină bună cu prostia) şeful Gărzii Financiare refuză punerea în aplicare a sentinţei. Beneficiind de înţelegerea (?!) unor persoane din Procuratura Generală (cine sunt acestea ?) dl. comisar general obţine printr-un clar şl clasic trafic de influenţă, amânarea punerii în aplicare a deciziei Curţii Supreme de Justiţie. Culmea, nici acum, după debarcarea generalului de aţă de la conducerea Gărzii Financiare dl. Liţu nu a fost pus în drepturi!
Să aibă domnul Florică atâta putere chiar şi când nu mai este la putere?
Ne adresăm domnului Vasile Manea Drăgulin, noul procuror general al României, cu solicitarea să facă lumină în acest caz care pune în evidenţă maniera abuzivă, în afara legii, a procedeelor de care s-a folosit pârâtul Florică Gheorghe în timpul activităţii sale oprite totuşi, cam prea târziu.
Dan CONSTANTIN