26 octombrie 2021

Remember 15 aprilie 1991 – Presa acum 30 de ani

Libertatea
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1991

Familie liber-schimbistă

În timp ce domnul Ratiu-senior participă la lansări de cărţi(„România azi”) şi la sindrofii oficiale (la ziarul ,,Azi”), domnul Raţiu-junior conduce la Londra demonstraţii antiprezidentiale şi promonarhiste. Ce s-ar fi întîmplat dacă tăticul ar fi ciştigat alegerile?

Ziarul Libertatea din 15 aprilie 1991, pag. 1-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

GURA LUMII

(INFORMAŢll PENTRU CARE NU BĂGĂM MÎNA ÎN FOC)

• FULARUL ROŞU REDIVIVUS

Recent, posesorii de televizoare color au putut fi martorii unuisenzaţional eveniment politic: participînd la inaugurarea unei expoziţii de artă plastică, dl. ministru Pleşu a arborat, din nou, celebrul său fular roşu de iacobin care cum se ştie, îi fusese subtilizat de o mînă duşmană la o şedinţă a guvernului de centru-dreapta condusa de dl. Petre Roman. Se pare că la baza recuperării preţiosului vestigiu au stat investigaţiile unei comisii de anchetă conduse de domnii Brucan şi Bîrlădeanu şi că acesta ar fi adevăratul motiv al recentelor demisii ministeriale.

• DL. GOANŢA ŞI „DIALOGUL”

Marţi, 9 aprilie, am fost martorii unei bizarerii denumite – în concepţia realizatorului emisiunii – „în faţa naţiunii”, Dan Goanţă – „dialog”. In jurul aceleiaşi mese el a adunat pe dl. Nica Leon şi pe alţi doi virtuali interlocutori al căror nume nu a putut fi auzit, deoarece aproape că n-au fost lăsaţi să deschidă gura. „Dialogul” patronat şi întreţinut de dl. Goanţă a fost de fapt un quasimonolog susţinut cu insolenţa caracteristică d-Iui Leon. De fiecare dată cînd vreunul dintre ceilalţi doi parteneri la „discuţie” încerca să obiecteze, să argumenteze opinie divergentă dl. Leon, crezîndu-se probabil la tribună, îl acoperea cu vocea-i de stentor, interzicîndu-i cuvîntul sub privirea complice a gazdei.
Să fie clar: o dispută în direct poate şi trebuie să fie liberă, dar realizatorul-gazdă este obligat să asigure condiţii civilizate exercitării dialogului, evident dacă urmăreşte cu adevărat dialogul. Modul în care a decurs programul d-lui Goanţă ne îndreptăţeşte să ne îndoim de aceasta. Cu atît mai cinică a sunat şi concluzia finală a realizatorului emisiunii:
„…Sperăm, totuşi, că in divergenţa opiniilor exprimate aţi distins, stimaţi telespectatori, o notă comună: nevoia de dialog… ”
Mare nevoie, într-adevăr, domnule Goantă, dar cu teleaşti care s-o promoveze în mod cinstiti şi nepărtinitor…

AMBIDEXTRU

HOLD-UP EŞUAT LA INTER!

Atac banditesc la etajul XIV

Doi indivizi mascaţi atacă, la miezul nopţii, un client al hotelului, la etajul XIV, pentru a-l prăda. La sesizarea unui vecin de cameră care aude zgomote ciudate personalul hotelului, intervine. De neînarmaţi, şase oameni reuşesc să-i imobilizeze pe bandiţi. Unul dintre aceştia agita ameninţător o baionetă. Miza – cîteva sute de dolari şi bijuterii în valoare de circa 100 000 lei. După primele informaţii, infractorii sînt „primaşi” – adică se află la prima infracţiune. Sînt foarte tineri, unul dintre ei – student, dintr-o familie foarte bine situată. Pontul ar fi fost dat de către o „pensionară” a hotelului – Mihaela Tutulean, fie 19 ani.
Deşi presa nu a fost sesizată, ne aflăm de sîmbătă pe urmele acestui caz – în ziarul de mîine veţi putea afla amănuntele acestui incredibil hold-up eşuat. (L. V.)

Ziarul Libertatea din 15 aprilie 1991, pag. a 2-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 15 aprilie 1991, pag. a 3-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 15 aprilie 1991, pag. a 4-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Presa acum 50 de ani

• PACT DE NEUTRALITATE ÎNTRE RUSIA SOVIETICA ŞI JAPONIA. Textul pactului şi al Declaraţiei cu privire la respectarea mutuală a integrităţii teritoriale şi a intangibilităţii frontierelor Mongolei şi Manciukou-lui • PE FRONTUL din Iugoslavia au fost decimate cel puţin 14 divizii sârbeşti • BELGRADUL A CĂZUT. Trupele germane, sub comanda generalului von Kleist, au cucerit pe la sud, duminică dimineaţă, „fortăreaţa Belgrad” • CONSILIU DE MINIŞTRI prezidat de dl. general Antonescu. Planul diriguitor al politicii petrolului. Principiile de organizare a Centrului naţional de românizare • ARMATA UNGARĂ a primit ordin „să ocupe în Iugoslavia teritoriul despărţit de Ungaria în 1918”. Proclamaţia regentului Horthy către naţiune • CORESPONDENŢA din capitala Raichului privind ecourile proclamării statului croat şi ale hotărîrii preşedintelui Roosevelt cu privire la trecerea navelor americane prin Marea Roşie • MARE BATALIE între forţele germane şi cele greco-britanice în sectorul Florina • AVIAŢIA GERMANA a atacat din nou rada portului Salamina şi portul Pireu • DE FLORII, ziarul „Universul” a publicat pe prima pagină poezia „Floriile” de Mircea Dem. Rădulescu • EXPLOZIE la consulatul german din Havana • A FOST ARESTAT avocatul filatelist Traian Popescu, care a executat comenzile de timbre pentru „Ajutorul Legionar” în valoare de 19.000.000 lei, din care „Ajutorul” a încasat 11.700.000 lei, sumă ce nu poate fi justificată, rezultînd că ea a fost însuşită de comandanţii legionari Ilie Gârneaţă şi Virgil Mihăilescu, ambii urmăriţi pentru rebeliune • CUTREMUR în Italia

Rubrică realizată de ION BUTNARU