Publicat: 15 Iunie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?

DE LA O ZI LA ALTA

Doar câteva zile până la debutul CM
LIBERTATEA Şl PEPSI-COLA PUN LA PUNCT ULTIMELE DETALII ALE ACŢIUNII DE PREZENTARE A MECIURILOR PE UN ECRAN URIAŞ
SUNT, ÎNCĂ, PROBLEME NEREZOLVATE CARE ŢIN DE AMPLASAREA ECRANULUI ŞI A PROIECTORULUI, ZONA VIZATĂ INIŢIAL - PIAŢA PALATULUI, ÎNTRE CINA ŞI ATHENEE PALACE - IMPLICÂND LUAREA UNOR MĂSURI SPECIALE DE PROTECŢIE.

Împreună cu primăria capitalei patronul acţiunii - SE ANALIZEAZĂ ALTE AMPLASAMENTE: piaţa DIN FAŢA PALATULUI, PARLAMENTULUI SAU COMPLEXUL TEI

Zilnic, pe tot parcursul campionatului, vor avea loc întâlniri cu comentatori de sport, concursuri de pronosticuri, concerte, parade ale modei. Vom reveni cu amănunte.

Victor Surdu nu renunţă la Banca "Albina"!

Informaţiile ce ne-au parvenit - şi publicate de noi într-un număr anterior al ziarului - sunt apreciate ca fiind "nejustificate prin nimic" şi, ca atare, dezminţite categoric:
«Nu am făcut nimănui vreo declaraţie că aş renunţa la ideea Băncii "Albina", Banca nu e un CARITAS, ci o instituţie financiară care se creează pe toate normele legislaţiei româneşti ale Băncii Naţionale. 
Nu mi-am însuşit nici un leu din fondurile băncii. Toate cheltuielile de până acum s-au făcut pe speze proprii, din buzunarul nostru sau al firmei private.
NU EXISTĂ NICI UN MOTIV CARE SĂ ÎMPIEDICE APARIŢIA BĂNCII!>> - dă asigurări preşedintele PDAR. 

Confruntarea Sindicate - Guvern:
DUEL AL VORBELOR ÎN MIEZ DE NOAPTE

• 10.000 de sindicalişti au mărşăluit pe arterele din centrul Capitalei • Caracterul luptei sindicale a impus alegerea unui vinovat de relele ţării - guvernul Văcăroiu • Mitingul s-a împotmolit Ia uşa Executivului • Timp de 8 ore s-a negociat numărul negociatorilor sindicali: guvernul a zis 15, manifestanţii au cerut 40 de reprezentanţi. Prima zi de dialog, practic, a eşuat • Sindicatele au adoptat tactica - CINE STRIGĂ MAI TARE; Guvernul - CINE TACE MAI PROFUND • Negocierile propriu-zise, după un război al nervilor, au început, târziu după ora 22. Azi noapte la 1.20 s-a convenit reluarea discuţiilor joi. Guvernul cere încetarea mitingului • Azi-dimineaţă, sindicaliştii făceau sumarul presei în Piaţa Victoriei.

Prima din şirul de acţiuni revendicative organizate de cele trei confederaţii sindicale - CARTEL ALFA, CNSLR-FRĂŢIA, BNS -  s-a desfăşurat ieri, în compania cărora sute de poliţişti şi acordurile muzicii lui Jean Moscopol.

(Amănunte în pag. a-IV-a)

Senatorul IOAN ALEXANDRU a suferit un grav accident cerebral

În urma accidentului vascular cerebral suferit luni, senatorul PNŢCD Ioan Alexandru, se află într-o stare critică. Aseară, bolnavul încă nu ieşise din comă, cu toate eforturile depuse de medicii de la Secţia Anestezie - Terapie Intensivă, din Spitalul judeţean Arad. Accidentul a survenit în timp ce senatorul vorbea la microfon la o adunare a credincioşilor evanghelici din localitate. Mai multe somităţi medicale din Timişoara şi Bucureşti au plecat către Arad în cursul după-amiezei de ieri. 


EXCLUSIV

"Restitutio in integrum'' face prozeliţi

UN "MEMORANDUM" SECRET AL UNIUNII MONDIALE A FEDERAŢIILOR EVREIEŞTI SOLICITĂ RESTITUIREA INTEGRALĂ A AVERILOR DIN PARTEA FOSTELOR ŢĂRI COMUNISTE!

Cu o lună în urmă, şeful diplomaţiei române, dl Teodor Meleşcanu, a avut o întâlnire prelungită cu o delegaţie a Uniunii Mondiale a Federaţiilor Evreieşti. Motivul l-a constituit discutarea unui "Memorandum" înaintat de către reprezentanţii Uniunii conducerii M.A.E., document în care se solicită "expres şi argumentat" "restituirea integrală a proprietăţilor deţinute de evrei în România înainte de naţionalizările abuzive din perioada instaurării dictaturii comuniste". Am aflat, totodată, că discuţiile de la sediul român al M.A.E. nu au fost singulare, întâlnirea în cauză făcând parte dintr-un program ce a cuprins întrevederi cu toţi miniştrii de externe din ţările foste comuniste. Mai mult, respectivul turneu este urmarea unei întâlniri anterioare cu secretarul de stat al S.U.A., dl Warren Cristopher, căruia i se solicitase "sprijinul pentru recuperarea averilor deţinute de cetăţenii evrei în statele ce an constituit fostul lagăr socialist".

N-au lipsit, fireşte, speculaţiile pe marginea acestui subiect. Săptămâna trecută, la Senat s-a lansat chiar o interpelare pe adresa ministrului de externe, dl Teodor Meleşcanu, invocându-se faptul că "este suspect faptul că Proiectul de lege privind casele naţionalizate, în forma înaintată de guvern, a fost modificat după întâlnirea de la M.A.E.". "Problema proprietăţilor deţinute de evrei în România (şi nu numai a acestora) se va soluţiona într-un cadru legislativ corespunzător - ne-a declarat, în exclusivitate, purtătorul de cuvânt al Externelor, dl Mircea Geoană. "Este exclus să operăm discriminatoriu într-o chestiune atât de delicată ca cea de faţă. Aici este vorba de detalii juridice cu implicaţii deosebite a căror formă definitivă va fi stabilită numai de către forul legislativ suprem, care este Parlamentul"...

Ciudat este şi faptul că din Memorandumul înaintat de Uniunea Mondială a Federaţiilor Evreieşti Externelor lipseşte absolut orice referire la Protocolul încheiat de România cu Republica Israel, în conformitate cu care foştii cetăţeni români de naţionalitate evrei au fost în mare parte despăgubiţi oficial pentru proprietăţile pierdute ca urmare a "nedreptelor şi abuzivelor naţionalizări".

Iulia TÂLVESCU


ION ILIESCU (CARE A LUCRAT LA APE) LE-A STRICAT IERI PLOILE MITINGIŞTILOR!