Publicat: 15 Septembrie, 2018 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

DE LA O ZI LA ALTA

Sub semnul absurdului

POVESTEA COLONELULUI DE VAMĂ

Cel de-al doilea show parlamentar al toamnei - Raportul S.R.I. - s-a încheiat calm, fară a egala în vreun fel pe anteriorul "Raportul Florică".
Epopeea COMISARULUI NAŢIONAL încheiată atât de lamentabil cât se cunoaşte, repune în actualitate elementul care, de altfel, a generat întregul SCANDAL FLORICĂ:

DRUMUL KENTULUI!

În noiembrie 1992 ziarul nostru atrăgea, pentru prima dată atenţia asupra enormelor fraude pe care le producea un imens trafic cu ţigări de contrabandă - pagube estimate la circa 40 miliarde lei anual.

Cercetările efectuate de ziar au pus în evidenţă, fără nici un dubiu, "contribuţia" unor factori de răspundere din GARDA FINANCIARĂ şi VAMA la desfăşurarea nestingherită, practic a acestui trafic. Faţă de neputinţa manifestată de Ministerul de Finanţe, am adresat o scrisoare deschisă dlui preşedinte Iliescu în care avertizam asupra consecinţelor produse de corupţia crescândă din aceste două organisme, cărora li se adăugau elemente corupte din poliţie şi justiţie şi armată. Ancheta declanşată la semnalele ziarului, prin descinderea în depozitele armatei, a trenat multă vreme, lăsând cale deschisă în continuare contrabandei şi contrabandiştilor.

Semnalelor tot mai insistente ale "Libertăţii" li s-a răspuns până la urmă, cu destituirea comisarului general al Gărzii, într-o manieră pe care continuăm să o considerăm nu numai greşită, dar chiar iresponsabilă. Pentru că ea a dat posibilitatea fostului comisar Florică şi ciracilor săi (contributia, deloc dezinteresată, a Evenimentului zilei si comandamentele politice adăugate vor putea fi considerate de referinţă) să contraatace răsturnând cu rea credinţă realitatea. Suspectat şi acuzat de corupţie, comisarul îi acuză el pe toţi cei care-i incomodaseră (între care "Libertatea" se afla, evident, pe unul din primele locuri) deturnând chestiunea pe seama "corupţiei" la nivel înalt printr-o susţinută campanie de presă. Traficul şi contrabanda au fost înecate în norul de fum al telefoanelor şi intervenţiilor din celebrul "raport Florică".

Nenorocirea este că dacă, după destituirea comisarului, la Gardă s-a mai îndreptat câte ceva, Vama a rămas vârful de lance al continuării acţiunilor de fraudare a bugetului. Coleg de arme şi de metode cu Florică, directorul general al Vămilor, colonelul Pânzariu şi-a continuat nestingherit activitatea într-un domeniu pentru care nu avea nici pregătirea şi nici responsabilitatea necesare. Cazurile de corupţie din rândul vameşilor, descoperite şi sancţionate, unul după altul au părut că-i întăresc poziţia şi nimeni din timoratul Minister al Finanţelor, n-a mai catadicsit să-i ceară socoteală.

Părtaş de operaţiuni cu Florică în toate afacerile dubioase care s-au derulat pe "Drumul Kentului", primul vameş al ţării continuă să patroneze haosul şi debandada dintr-un sistem vital pentru economia ţării. Speriaţi de precedatul Florică, guvernanţii I-au lăsat şi-l lasă să-şi vadă de treabă, în ciuda existenţei unui consistent dosar de - să le numim - erori din activitatea sa. Pe lângă cele pe care le-am făcut cunoscute (în van) până acum, să mai reamintim una, de antologie:

În data de 28 decembrie 1992, la propunerea unui subaltern, dl Pânzariu (care se consideră ministru şi luptă pe toate căile pentru emanciparea sa de sub tutela Ministerului de Finanţe) aprobă ca cetăţeanul libanez Michel Issa să efectueze "formalităţi" de vămuire numai pentru marfa aflată în regim de antrepozitare, conform cererii de antrepozitare TV/92/ 18119/48/27-12-92, conform reglementărilor în vigoare. În acest fel, dl Pânzariu dă, cu semnătură proprie, un cec în alb acestuia pentru a-şi desfăşura un trafic intern sub pretextul tranzitării mărfii. Despre dimensiunile acestei escrocherii vă puteţi da seama doar din faptul că, fără a vinde (teoretic) mai nimic pe piaţa românească, dl Issa şi-a alimentat contul curent personal (!!) de la BRCE cu peste 60 milioane de dolari pe care banca i i-a transferat Ia cerere în străinătate! Documentul se află în posesia noastră şi îl ţinem la dispoziţia dlui ministru al finanţelor, în caz că va fi interesat. Ne cam îndoim însă.

Până atunci, să notăm că dl colonel de Vamă, Pânzariu (era cât pe ce să fie avansat general, când s-a produs scandalul Florică) rămâne bun în post pentru păgubirea statului român.

Octavian ANDRONIC

 

În aşteptarea viforniţei ce va să vină

Primarul Chişinăului ia drumul Bucurestiului frate

Mai teribilă decât viforniţa ce se poate abătea peste Moldova, dinspre o anumită parte a CSI-ului (recent părăsită prin votul parlamentarilor de la Chişinău) este cea care, cu siguranţă, va sosi odată cu venirea iernii. Acest duşman pe care sărăcia îl va face aproape de nebiruit, l-a îndemnat pe primarul Chişinăului, domnul Nicolae Costin, să ia drumul Bucureştiului, cerând sprijin, ca de la frate la frate. Primit luni la Preşedinţia şi Guvernul României, domnul Nicolae Costin s-a aflat, ieri, la Primăria Capitalei, unde alături de dl Crin Halaicu, a purtat un dialog cu reprezentanţii piesei. Nu înainte de a se fi semnat un protocol de colaborare între Consiliul local ai municipiului Bucureşti şi Primăria din Chişinău, un act similar fiind perfectat, aflăm şi pe vremea când la cârmele administraţiei se afla dl Oproiu. De astă dată documentul semnat pare să depăşească stadiul bunelor intenţii, conţinând şi o serie de măsuri concrete, de sprijinire imediată a moldovenilor. Este vorba în principal de acordarea, de către Guvernul României, a unui credit, direct, necesar procurării combustibililor şi materiilor prinse pentru ca această iarnă să poată fi trecută de către populaţie în condiţii suportabile. În plus, ni s-a precizat, s-a luat deja legătura cu minerii din Valea Jiului care au promis să livreze o cantitate importantă de cărbune, demersuri similare făcându-se şi către petrolişti. La rândul său, Primăria Capitalei şi-a asumat rezolvarea problemelor legate de asigurarea apei, dispunând de substanţele necesare tratării acesteia.

"Este mai mult decât vitală ajutorarea, acum, a Chi-şinăului - a ţinut să precizeze dl Nicolae Costin - dacă ne gândim Ia faptul că din Chişinău a pornit renaşterea naţională a românilor din Moldova. Dacă în această iarnă populaţia, din care peste 55 la sută sunt rusofili, va suferi de frig, de foame şi de sete, visul nostru de libertate ar putea fi frânt".

Întrebat cum vede, cu ochiul său de primar, Bucureştiul, dl Nicolae Costin ne-a declarat. "Eu care mi-am văzut ţara numai în vis, unde toate lucrurile sunt frumoase, ce am văzut, în aceste zile, la Bucureşti, mi s-a părut de-a dreptul minunat. Iubesc Bucureştiul oricum ar fi el, căci aici trăiesc fraţii mei. Iar Bucureştiul este inima românismului de pretutindeni". O laudă ce a aprins de plăcere faţa primarului Halaicu, care rar are parte de aşa ceva din partea românilor de pe ambele maluri ale Dâmboviţei.

Eugenia POPESCU

"Profitorii" perioadei de tranziţie
DOLARUL S-A MAI ÎNGRĂŞAT CU ZECE LEI!