Publicat: 16 Decembrie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

DE LA O ZI LA ALTA

Remember Timişoara

PATRU ANI DE SPERANŢE - PATRU ANI DE DECEPŢII

Promisiunile pe care au părut să ni le aducă evenimentele din decembrie 1989, soldate cu înlăturarea lui Ceauşescu, ne-au făcut să credem că aproape de a doua zi ne aşteaptă altă viaţă. Sentimentul de decepţie a crescut cu fiecare zi, cu fiecare nou eveniment care dovedea că departe de a fi unitară - aşa cum a fost în decembrie - societatea românească este măcinată de nerăbdare şi de dezbinare. Şi că este marcată de o intoleranţă de cea mai totalitară sorginte posibilă.

ŞI IATĂ, ASTĂZI, SUNTEM TENTAŢI SĂ IGNORĂM PÂNĂ ŞI CEA MAI DE PREŢ CUCERIRE A REVOLUŢIEI: LIBERTATEA - DE GÂNDIRE Şl EXPRESIE. DEVENITĂ PREA REPEDE UN BUMERANG...

SENTINŢA NEDREAPTĂ DE LA TIRASPOL PARE A FI TREZIT ÎN OAMENI IMPULSURILE LATENTE CE EXPLODASERĂ ÎN ACEL DECEMBRIE, GREVE - STUDENŢEŞTI ŞI MUNCITOREŞTI - MARŞURI, MITINGURI...

Pluteşte parcă ceva în aer...

ASEARĂ, PRNTR-UN MESAJ TELEVIZAT, PREŞEDINTELE ILIESCU A ADUS UN OMAGIU TIMIŞOAREI, AVERTIZÂND ÎNSĂ ASUPRA PERICOLELOR PE CARE LE PREZINTĂ INTERPRETAREA ERONATĂ SAU INTERESATĂ A EVOLUŢIEI POST DECEMBRISTE

Un nou scandal:

"MOARA DE VÂNT"

Patronul firmei "Windmill", dl Dimitris Kouroumplis, a dispărut brusc de la adresa din str. Varşoviei nr. 4. Motivul: o fraudă de circa 2 milioane de dolari produsă concernului COASTAL, prin neachitarea facturilor pentru un import de petrol. La reclamaţia firmei americane, conturile dlui Kouroumplis - circa 18 - din diferite bănci au fost blocate şi împotriva sa s-a declanşat o acţiune în justiţie. Nu se ştie dacă aceasta îi va atinge şi pe câţiva dintre "partenerii" proprietarului "Morii de vânt", figuri de prim rang prin precedentele guvernări.

OFERTĂ EXCEPŢIONALĂ DE SĂRBĂTORI

• Firma ŞTEFAN&CO COMPRODCOM oferă cele mai bune preparate din carne la cele mai mici preturi!

Un paradox? Nicidecum. Beneficiind de întregul "lanţ" - ferme de creşterea animalelor, abatoare şi fabrici de mezeluri şi o reţea de magazine de desfacere - firma îşi permite să practice preturi de neacceptat de către o concurenţă care include în preţ ineficienţe, furturile, rabatul la calitate şi cheltuielile neproductive şi le "finanţează" din buzunarul clientului!

Pentru a vă convinge, este suficient să sunaţi la tel.: 617 08 38 şi 618 06 58. ÎNCERCAŢI Şl COMPARAŢI. (Amănunte - în pag. a VIII-a)

MIHAI DE ROMÂNIA - ÎMPIEDICAT SĂ VÂNDĂ UN TABLOU

(Corespondenţă din Londra semnată de Anne Cendre în cotidianul "Tribune de Geneve" din 14.XII.1993).

• Bucureştiul revendică proprietatea a numeroase tablouri

Un tablou de Zurbaran, "Imaculata Concepţie", a fost retras de la o vânzare la licitaţie la Londra în urma unei recomandări a avocaţilor Guvernului român. Această operă a şcolii spaniole, estimată la aproximativ 150.000 de franci este unul din cele 42 de tablouri ale fostului rege Mihai al României, a cărui proprietate este contestată de Guvernul român, care a depus plângere împotriva sa pentru furt din patrimoniu.

Casa de vânzări la licitaţie "Christie’s" a recunoscut că tablcul a fost retras, dar a refuzat să confirme apartenenţa lui sub motivaţia de secret profesional pe care îl datorează clienţilor ei. Totuşi, catalogul indică drept provenienţă pe regele Carol al României, unchiul fostului rege Mihai.

Când regele României a abdicat în 1947, el a părăsit ţara luând cu sine cele 42 de tablouri care, după aprecierea sa, îi aparţin, dar pe care Bucureştiul le consideră drept proprietate a statului. Este vorba de opere aparţinând celor mai mari pictori, printre care El Greco, Rembrandt, Rubens, Tiţian, Veronese. În luna iunie, România a depus plângere pe lângă justiţia din Geneva împotriva fostului suveran, care trăieşte în acest canton.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ambasadei României la Londra, avocaţii au prezentat principalelor săli de vânzare un dosar complet al problemei. Atunci când tabloul de Zurbaran a apărut în catalog, juriştii au recomandat casei "Christie’s" să retragă opera cât timp conflictul asupra proprietăţii sale nu a fost rezolvat. Două dintre cele 421 de obiecte ale litigiului ar fi fost deja vândute, potrivit purtătorului de cuvânt al ambasadei.

În ceea ce-l priveşte, serviciul de presă al fostului monarh a declarat că nu este la curent cu toată această problemă.

România semnează protocolul abolirii pedepsei cu moartea

România a semnat, ieri, la Strasbourg protocolul Convenţiei europene a drepturilor omului afirmând principiul abolirii pedepsei cu moartea, informează agenţia France Presse.

Abolirea pedepsei cu moartea figurează şi în Constituţia României, iar aderarea României la acest protocol ar putea fi ratificată în următorele luni, au declarat surse ale Consiliului Europei. Încă un pas, deci, spre Europa.

CFR scumpeşte biletele. Iar!

Serviciul comercial al SNCFR informează că, începând de astăzi, tarifele pe calea ferată se majorează astfel: • Transport marfă - cu 15 la sută; • Transport călători - cu 21,3 la sută; • Auxiliare - cu 15 la sută.

Tarifele pentru transportul cărbunilor şi al lemnelor de foc rămân nemodificate.

La Timişoara...
ACUM PATRU ANI ÎNCEPEA SFÂRŞITUL "EPOCII!"