Publicat: 16 Martie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
DE LA O ZI LA ALTA
 
PARLAMENTUL, ÎN POFIDA APARENŢELOR, FACE CHIAR ŞI LEGI
 
Când aproape nimeni nu mai spera, cele două Camere au reuşit să finalizeze legile privind societăţile de radio şi televiziune naţionale şi pe cea privind impozitul pe venitul agricol. Să sperăm că această zdrobitoare victorie legislativă nu va slei, pentru alte câteva luni putinţele normative ale corpurilor legiuitoare
 
SUNTEM PE URMELE AVERII LUI CEAUŞESCU
 
Miliardele de dolari "ascunse" de "odiosul" au fost, se pare, descoperite. Guvernul a primit autorizarea să înceapă negocierile pentru recuperarea creditelor acordate de "tovarăşul" unor "pretini" de peste hotare. Sumele se ridică la frumuşica cifră de 2,7 miliarde. De dolari.
 
Încă o dovadă a democraţiei noastre originale:
 
DE LA TRIBUNA CAMEREI DEPUTAŢILOR A ÎNCEPUT SĂ SE CUVÂNTEZE ŞI ÎN ALTE LIMBI
 
Asta în completarea numeroaselor manifestări de ieri din Transilvania unde, cu ocazia sărbătoririi "Zilei Internaţionale a Ungariei", au fluturat drapelele ţării vecine şi s-a intonat imnul său naţional.
 
Vânt călduţ dinspre Ucraina
 
"O tară minunată, cu oameni minunaţi", avea să constate, la sosirea pe Aeroportul Otopeni, generalul de armată Vitali Radetki, ministrul apărării din Ucraina, sosit în fruntea unei delegaţii militare, în primul rând pentru a semna acordul de cooperare între ministerele apărării din Ucraina şi România. Apoi, oaspetele şi-a manifestat dorinţa de a face cunoştinţă cu proaspăt numitul omolog român, dl Gheorghe Tinca.
 
"Am planificat de multă vreme să semnăm acest acord de colaborare, deoarece sunteţi vecinii noştri din sud, un stat mare, cu care avem în comun o frontieră de 600 de kilometri", a declarat generalul Vitali Radetki. Acordul invocat pune bazele generale ale unor viitoare posibile colaborări în probleme militare, cum ar fi pregătirea cadrelor. "Am găsit întotdeauna un limbaj comun cu România şi vom rezolva orice problemă în limbaj politic", a mai precizat ministrul ucrainean.
 
Gelu ISPAS
 

 
Corespondenţă din Moscova de la Iulia Tâlvescu
 
Consens "diplomatic" în Duma de stat: armata a XIV-a rămâne Transnistriei
 
• Iar Alaska, în bună pace... americanilor
• Un ministru de externe contestat: Andrei Kozirev
 
Orgoliul politicienilor din capitala Federaţiei Ruse a căpătat o unitate de măsură inedită, graţie unui recent sondaj de opinie efectuat, zilele trecute, de către unul dintre principalele institute de profil: "Mnenie". Conform acestuia, deputaţii din Duma de stat consideră puţin probabilă o agresiune armată împotriva Rusiei (până în anul de graţie 2000) - 45,9%; sunt de părere că politica lor externă este în principiu bună, dar ar mai fi loc de ceva îmbunătăţiri - 47,9%; 57,4% din deputaţii chestionaţi ar fi de acord cu demisia ministrului de externe Andrei Kozîrev - şeful diplomaţiei federale este contestat vehement de: "Partidul Agrarian", ce i-ar dori demisia în proporţie de 92,9%, "Opţiunea Rusiei?" - condus de reformistul Egor Gaidar - 11,8%, "Partidul Comunist" - 100%, "Partidul Liberal Democrat" (preşedinte Vladimir Jirinovski) - 95,2% etc.
 
Parlamentarii ruşi manifestă o previzibilă inflexibilitate în privinţa unor virtuale discuţii, la masa verde, referitoare la voalate (mai mult sau mai puţin) litigii teritoriale: 53,1% spun un "NU" hotărât cedării Insulelor Kurile Japoniei; 74,8% se opun ca Germania să recapete regiunea Kaliningrad. Domniile lor sunt, în schimb ceva mai îngăduitori cu americanii: doar 20,9% dintre ei visează că Alaska s-ar mai cuveni pe drept "mamei" Rusia! Interesantă este însă rezerva diplomatică a legiuitorilor din Duma de stat atunci când se pune problema retragerii Armatei a XIV-a din Transnistria; 49,3% sunt împotrivă, în timp ce 30,2% au preferat să nu se pronunţe. Un echivoc primejdios, s-ar putea spune, chiar dacă "umbrela" Parteneriatului pentru pace iniţiat de NATO se doreşte a fi o contrapondere pe măsură. Pentru vecinii şi prietenii din Vest, de bună seamă... 
 
O nouă lovitură dată şomajului:
PARLAMENTUL ROMÂNIEI ANGAJEAZĂ TRANSLATORI DE LIMBA MAGHIARĂ