Publicat: 17 Mai, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

DE LA O SĂPTĂMÂNĂ LA ALTA
Campaniile lungi şi dese, cheia marilor succese!

MARILE AFACERI MARCA "CÂRCIOG"

Domnul Cristoiu, într-unul dintre ultimele sale discursuri în faţa naţiunii, o COTEŞTE:

ÎNCEARCĂ SĂ-ŞI CONVINGĂ CITITORII CĂ NUMAI DORINŢA DE A INFORMA A FĂCUT CA „EVENIMENTUL ZILEI" SĂ PUBLICE „MOŢIUNEA FLORICĂ" (PE CARE SI GENERALUL NEAGĂ ACUM CĂ AR FI DAT-O SPRE PUBLICARE) SI CĂ NU-SI' ASUMĂ EXACTITATEA DATELOR VEHICULATE.

Vorba aceea : nici usturoi n-a mâncat nici gura nu-i miroase !

BA, MAI MULT, ÎŞI ASUMĂ CHIAR PATERNITATEA (SAU... MATERNITATEA?) SERIALULUI „DRUMUL KENTULUI" DIN „LIBERTATEA", PRETINZÂND, NICI MAI MULT NICI MAI PUŢIN, DECÂT CĂ „EVENIMENTUL" L-AR FI LANSAT!
Pentru cei pe care-i lasă brusc memoria, când ceva nu le convine, reamintim că articolul „Drumul Kentului", care semnala existenţa unor grave nereguli în activitatea Vămii şi a Gărzii Financiare, în legătură cu un imens trafic ilicit de ţigări, a apărut în 26 noiembrie 1992.
Acest articol a declanşat cercetările efectuate de Poliţie şi s-a soldat cu capturarea celor câtorva milioane de ţigări din depozitele armatei, aparţinând prietenului generalului Florică, libanezul Nassar.
DUPĂ CE A CONSEMNAT — DIN GREŞEALĂ, EVIDENT — CÂTEVA LUCRURI LEGATE DE CAPTURĂ, „EVENIMENTUL" S-A RETRAS DISCRET, INTERVENIND DOAR CÂND ÎNCERCA CINEVA SA-L... MITUIASCĂ PE FLORICĂ!
PRIMIND, APOI, CADOU, PENTRU PROMPTITUDINE, UN AUTOTURISM RENAULT TIP... SALVARE !!!
ESTE O CONSTANTĂ A ACŢIUNILOR TRUSTULUI "EXPRES" ACEEA DE A "INFORMA" OPINIA PUBLICĂ ÎN LEGĂTURA CU... VIITOARELE AFACERI ALE DLUI CÂRCIOG.

Una Paregzamplu :

CAMPANIA FURIBUNDA DUSĂ DE ZIARELE TRUSTULUI ÎMPOTRIVA LUI MARK RICH, A AVUT CA EFECT REZILIEREA CONTRACTULUI CU ATHENEE PALACE ŞI ÎNCHEIEREA ALTUIA ÎN CARE DL. CÂRCIOG DEVENEA SUBIT PARTE, CU UN PROCENT IMPORTANT!
Bine jucat, nu ?

CONTRACTUL — EXTREM DE DUBIOS — VA TREBUI SĂ INTRE ÎN ATENŢIA ORGANELOR DE ANCHETĂ PENTRU A SE VEDEA CUM ŞI CÂND A LICITAT DL. CÂRCIOG ACEASTĂ PARTICIPARE ŞI DE CE APORTUL SĂU ÎN VALUTĂ A FOST BRUSC TRANSFERAT ÎN LEI ?

Alta : PE FONDUL SCANDALULUI DE LA "AGROEXPORT", "EVENIMENTUL ZILEI" PUBLICA SURPRINZĂTOR UN DOCUMENT FAVORABIL ACESTUIA. DOUĂ ZILE MAI TÂRZIU, DL. CÂRCIOG INTRĂ ÎN POSESIA A 5% DIN ACŢIUNILE ÎNTREPRINDERII MIXTE!

Şi încă una : MISU NEGRIŢOIU ESTE LUAT ÎN PRIMIRE DE "EVENIMENTUL ZILEI" ŞI "DEMASCAT" CA FIIND LUCRĂTOR DE INFORMAŢII EXTERNE PE VREMEA ODIOSULUI. CAMPANIA ÎNCETEAZĂ ÎN MOMENTUL ÎN CARE TRUSTUL EXPRES CÂŞTIGĂ O LICITAŢIE — NEANUNŢATĂ PUBLIC ŞI, PRACTIC, FĂRĂ CONCURENŢĂ — PENTRU POPULARIZAREA TVA, ÎN VALOARE DE 300 000 DOLARI, ACORDAŢI DE PHARE ŞI GESTIONAŢI DE DEPARTAMENTUL DLUI. NEGRIŢOIU !

Şi nu ultima : ATACURILE CONCERTATE ÎMPOTRIVA GUVERNULUI AU ACUM, CA OBIECT AL "TÂRGULUI", O FABRICĂ DE CONFECŢII DIN CLUJ, PE CARE DL. CÂRCIOG ŞI-A PUS ÎN CAP SĂ O OBŢINĂ LA CEL MAI MIC PREŢ POSIBIL...

Concluzia:
MARILE CAMPANII DE "INFORMARE" ÎN PRESĂ SUNT BAZA MARILOR AFACERI (NECINSTITE)!
• ACEASTA NU ESTE CORUPŢIE ? DE ACESTE ACTE NU SE OCUPĂ COMISIA DLUI ROMAN ? NU POATE FI PUS, CU SUCCES, DL. CÂRCIOG CAP DE LISTA PE UN LOT AUTENTIC DE PROFITORI FĂRĂ SCRUPULE AI MANIPULĂRII DE MARI PROPORŢII EFECTUATA PRIN "CELE MAI VÂNDUTE" ZIARE?

Dacă Parlamentul este înzestrat cu urechi, atunci ar fi normal să audă.
Dacă nu dl. Roman, măcar dl. Ticu Dumitrescu, dat fără menajamente la o parte în „afacerea Florică"...

SĂPTĂMÂNA POLITICĂ

Perdeaua de fum

"Petarda Florică" a avut menirea să lanseze o perdea deasă de fum. Mai mult decât necesară. Perdeaua, nu dl. Florică. Deşi general de meserie, dl. Florică este un pion neînsemnat pe tabla de şah a marilor interese politice. Că a crezut un timp că este şi de capul său ceva, asta-l priveşte (este în general cunoscut episodul comico-penibil al "iniţiativei" sale dinaintea alegerilor, când dorea, nici mai mult, nici mai puţin, decât să joace rolul de "mediator" între Roman şi Iliescu !).
Până cu un minut înainte de a fi destituit, el a fost un exponent al Puterii. În zona sa de activitate, tăia şi spânzura. Dădea şi lua. Era Autoritatea.
După ce a fost dat afară, a devenit, automat, un exponent al... Opoziţiei.
Un luptător pentru justiţie şi împotriva corupţiei.
Nu singur.
Ajutat de dl. Petre Roman şi de a sa comică „Ligă pentru adevăr în România", din care mai fac parte „luptători" de felul lui Băsescu şi Babiuc.
Şi bineînţeles, cotidianul "independent" Evenimentul zilei, creat la masa cu postav verde din biroul dlui Babiuc, pe când acesta mai era ministru de Interne, în vederea apropiatelor alegeri.

Această cooperare politico-gazetărească derulată după clasicele metode ale asocierii de tip mafiot avea sarcina să creeze DIVERSIUNEA.
Schimbarea la faţă.
Profitând de contextul internaţional (vezi ce se întâmplă în Italia şi în Germania), asociaţii au pus pe tapet o mare „afacere" naţională.
Notiţele precare — ca logică şi adevăr — ale ex-comisarului, au intrat pe mâna profesioniştilor în ale delaţiunii remunerate de la "laboratoarele" Ev. z. Cotidianul "cel mai vândut" le-a aruncat pe piaţă într-un ambalaj cu sclipiciuri, fără să-şi mai facă probleme în legătură cu logica sau cu autenticitatea faptelor.
O listă cu nume cât mai sonore şi din primul plan al puterii nu se putea să nu „zguduie" societatea românească, pe bună dreptate exasperată de proliferarea tot mai neruşinată a corupţiei.
În focul revoltei populare, nimeni n-a mai părut să observe că lista avea un schepsis şi că, deşi corupţia e practic generalizată, pe aceasta apăreau doar reprezentanţii dintr-o anumită parte a spectrului politic şi social: absolut întâmplător, cea cu care Florică, Roman şi "Evenimentul zilei" aveau ceva de "împărţit". Scenariul perdelei de fum a funcţionat aproape perfect.
Până la un punct.
Acela în care "simplul cetăţean" şi-a dat seama că celebrele cazuri ale lui Florică & Comp. nu vorbeau nici despre jaful cu vile din Primăverii, nici despre spaţiile comerciale de pe Magheru oferite amicilor de casă ai cuplului Roman, nici despre vapoarele vândute de Băsescu, nici despre sponsorizarea F.S.N.-ului de către mafiotul Mihai Ionescu şi mobilizarea întregii poliţii de către fostul ministru Babiuc pentru a-i găsi acestuia nevasta şi maşina dispărute împreună, nici despre milioanele de dolari făcute cadou Rodicăi Seward şi firmei Coopers & Lybrand pentru redactarea unei Legi a Privatizării confuze şi păguboase, nici despre misterele contractului cu Airbus, nici despre...

Nici despre multe altele, pe care câteva comisii parlamentare le-au uitat prin sertare, vrăjite de superbul discurs al preşedintelui Comisiei de Apărare împotriva abuzurilor şi corupţiei. "Petarda Florică" a mai avut, însă, rolul de a înneca în fum şi o altă chestiune : cea a INCOMPETENŢEI.
Păstrând proporţiile, cazul Florică este foarte asemănător cazului Roman : Petre Roman a fost destituit (e adevărat, într-o manieră brutală, inacceptabilă din punct de vedere democratic, dar perfect meritată) pentru îndelungata exersare a aroganţei şi suficienţei în locul competenţei.
Nu avea, desigur, nici cum să fie competent, într-un domeniu care-i era străin, cum e chiuveta faţă de metafizică.
Vinovaţi de păgubitorul experiment sunt, desigur, cei care nu i-au scurtat drumul la timp: preşedintele şi Parlamentul. Cei care n-au avut curajul să-i spună în faţă că este incompetent, cum n-au avut nici cei care l-au înlocuit pe Florică. Sunt de vină, probabil, complicităţi difuze, de lungă durată, compromisurile şi o toleranţă rău înţeleasă.
Acestea au făcut ca şi sub Roman şi sub Florică, la nivelurile respective, corupţia să-şi facă de cap.
În ciuda evidenţelor s-a „tras de timp" până în momente în care conjunctura a permis deturnarea făţişă a semnificaţiei gesturilor. Politizarea lor.

Este, şi în cazul Florică, evident că dincolo de senzaţionalul prezentării, afacerea e cusută cu aţă albă şi subţire. Este foarte posibil — şi asta o vor stabili comisia şi instanţa — ca unele dintre cazurile de la care se pleacă să fie cu adevărat oneroase şi ilegale, dar metodele prin care ele au fost "trase pe Academiei" ca să fie mai convingătoare şi pentru a-i agăţa de inamicii tripletei Roman -"EvenimentuI zilei"- Florică, este pe cât de primitivă pe atât de puţin productivă.
Perdeaua de fum - ca orice perdea de fum - a dorit să dea elementului penal o coloratură politică a competenţei lui Petre Roman — tonalitatea iraţională a Mineriadei.

Intereselor şi afacerilor Trustului Expres, aura obiectivitătii. Mitei şi falsurilor lui Florică - aparenţele persecuţiei.
Dar după ce fumul se răspândeşte, adevăratul contur al lucrurilor devine observabil cu ochiul liber.

Octavian Andronic    

"Dezvăluirile" l-au lăsat pe generalul Florică cu ruşinea... descoperită!

Ziaristul turnător Deleanu (H 4) — alias Sorin Roşca Stănescu — într-o nouă acţiune de dezinformare: "Scandalul Florică"

Români, vi se mai pregăteşte ceva!

TURNĂTORII - MEREU PRINTRE NOI!

Nimic nu este mai reprobabil, mai regretabil, mai rejectabil din ansamblul opresiunilor de tot felul la care sistemul   comunist a supus individul, decât climatul de suspiciune generalizat. Teama că oricare dintre cei din jur — fie el soţ, tată, fiu, prieten sau vecin — poate fi unul din informatorii Securităţii şi că de modul In care el îţi interpretează orice gest poate depinde soarta ta, ne-a împins în coşmarul unei duble gândiri şi duble simţiri de tip orwellian. Represiunii organizate, cu organigrame, grade şi sedii, i s-a alăturat o alta, nevăzută, dar simţită, temută, detestată. Dacă până la urmă, cei care au îmbrăcat o astfel de uniformă şi s-au legitimat, se pot bucura de o anumită — dacă nu înţelegere — cel mult acceptare, nu la fel mi se pare că stau lucrurile în cazul TURNĂTORILOR. Specia cea mai oribilă, cea mai detestabilă a "voluntarilor" care-şi oferă serviciile contra-cost, folosiţi dar şi dispreţuiţi şi de către cei care-i foloseau. Pentru aceştia nu cred că poate exista nici înţelegere, nici acceptare. Pentru această sinistră armată nevăzută din cauza cărora atâţia şi atâţia nefericiţi au suferit, dacă nu rigorile ucigaşe ale Gulagului, cel puţin descalificarea socială şi moartea civilă. Am crezut, un timp, că salvată de rigorile legii, favorizată de temperamentul conciliant şi tolerant al ro-

(Continuare în pag. a V-a) (Urmare din pag. 1)

manilor, specia va rămâne la adăpostul unui incognito cu atâta înţelegere dăruit. M-am înşelat. Năravul speciei n-are lecuire. Reprezentanţii ei nici măcar n-au aşteptat să se usuce lacrimile de pe obrajii celor care şi-au pierdut pe cei dragi pe baricadele confuze ale Revoluţiei, că au şi ieşit în faţă, brusc convertiţi la democraţie, iniţiind tribunale morale şi dând sentinţe.

Un astfel de caz — cronic — este SORIN ROŞCA STANESCU. Agentul DELEANU sau H4 şi-a rotunjit sistematic veniturile sub dictatură, turnându-şi colegii de la "Viaţa Studenţească" şi "Informaţia", contra a câte 500 de "arginţi" de-ai vremii. Pentru a i se uşura „munca" şi contactele a primit şi o superbă vilă în care-şi putea trage de limbă invitaţii în voie. După Revoluţie şi-a continuat activităţile pe plan "global". A luat urgent legătura cu cercurile legionare din străinătate, şi-a plasat nevasta la BBC, a organizat o reţea de foşti turnători de la care se recuperau documente compromiţătoare.

Scandalul dării sale in vileag a făcut ca până şi extrem de "tolerantul" — în astfel de cazuri — Băcanu să-l dea afară. A fost recuperat de marele maestru al tuturor compromisurilor şl şantajelor. Ion Cristoiu, alături de care şi-a regăsit vigoarea începuturilor. Numit — pe bună dreptate — şef al secţiei „Servicii secretă" — Deleanu, sau H4, s-a pus pe treabă.

A început să racoleze oameni plătiţi, — din Armată. Poliţie, SRI, Guvern, TAROM.
A organizat "poşta secretă", noii săi agenţi depunându-şi turnătoriile la căsuţa poştală. L-a convins pe patronul Cârciog că o reţea de autoturisme dotate cu staţii radio, sub masca de taxiuri, poate constitui o reţea infailibilă de filaj şi de şantaj. A constituit un sisţem de organizare paramilitară, cu comunicaţii radio codificate. Ce mai încolo şi-n-coace, la Evenimentul zilei, turnătorul Sorin Roşea Stănescu e ca peştele în apă. Aici poate răstălmăci în voie totul, aici poate falsifica evidentele. aici poate lansa cruciade împotriva... corupţiei! Nimic mai trist, mai îngrijorător, decât o societate în care se pot produce asemenea deturnări. O societate in care TURNATORII să ne dea lecţii de MORALA. în care agenţii plătiţi ai SECURITĂŢII să apară ca apărători ai libertăţilor democratice.

Stimaţi cititori, atâta timp cât un Sorin Roşea Stănescu şi alţii ca el vor continua să ne propovăduiască principiile democraţiei şi ale statului de drept, înseamnă că e ceva putred în România. înseamnă că ni se mai pregăteşte  

   Imobilul din strada „Zece mese" nr. 8, a fost închiriat de Securitate ziaristului turnător Sorin Roşea Stănescu (nume de cod „Deleanu" şi actualmente redactor şef adjunct la Evenimentul zilei.
Principala operaţiune care se desfăşura aici era tragerea de limbă a invitaţilor titularului de contract S.R.S., în timpul petrecerilor "capcană" organizate şi decontate de Securitate.
Întrucât vila este ocupată practic de o singură persoană (Sorin Roşca Stănescu) ar fi normal ca spaţiul excedentar să fie preluat de ICRAL.
Prin intermediul ziarului nostru, numeroasele familii ce nu beneficiază de un spaţiu locativ corespunzător, se pot adresa la ICRAL.
Urmează ca "Libertatea", în urma solicitărilor primite, să întocmească o listă ce va fi înaintată Primăriei. 

 

«Scandalul FLORICĂ»

O BANALĂ AFACERE PENALĂ CĂREIA l-A IEŞIT LA IVEALĂ URZEALA POLITICĂ DE TIP SECURIST

Focul de paie al "senzaţionalelor" dezvăluiri e pe cale de a se stinge. Reîntors din pribegia în care l-au găsit desfăşurând activităţi gospodăreşti doar oamenii dlui. Roman de Ia ,,AZI“ (oamenii dlui. Roman de la „Evenimentul zilei" având alte însărcinări), dl. general şi ex-comisar a acceptat cu modestie să fie apărat „discret" de cascadori, sperând că cineva îl va mai băga în seamă. Din nefericire pentru dânsul, lumea a băgat în seamă altceva: că toată afacerea n-a fost decât o încercare — disperată — de a ieşi din încurcătura penală în care l-au băgat legăturile sale dubioase de pe „Drumul Kentului" pe seama unei diversiuni politice. Dintre ultimele "băgări de seamă" ale presei vă oferim astăzi alte trei, alături de un nou episod al epopeei comice ce-l are ca "erou" pe infractorul cu trese de general.

 

  Serialul nostru

MATRAPAZLÂCURILE LUI FLORICĂ

Un episod cu Lili Kent

Cât de „principial" era ex-comisarul Florică în relaţiile cu "clienţii" Gărzii reiese cu limpezenie şi din următorul episod.
   Lucrător la Vama Constanţa, încă din 1957, Dumitru Dindelegan a căzut brusc în dizgraţia superiorilor săi în 1992. În urma unei întâmplări legate de faimoasa Lili Kent, pe adevăratul său nume Vasilica Hoffmann, comerciantă en-gros "de ţigări şi băuturi din import".
   În 20 august 1992, aceasta s-a prezentat la Vama Constanţa cu două autotrenuri din Anvers (Belgia) ale căror documente stabileau ca punct de vamă Bucureştiul. Om experimentat, vameşului i-au sărit în ochi două chestiuni: una, că autotrenurile nu se opriseră, cum era normal, la Bucureşti, şi alta că facturile de ţigări erau serios subevaluate — la 28 dolari baxul.
Motive suficiente pentru a refuza să efectueze operaţiunile de vămuire.
Supărată, dna. Hoffmann a luat carnetele TIR şi facturile subevaluate şi s-a dus glonţ la Bucureşti.
A doua zi, pe la orele 14, vameşul era chemat urgent la telefon de către Vasilica Hoffmann. "Dl. comisar şef Florică vrea să stea de vorbă cu dv.", i-a spus aceasta. Nedumerit, omul a vorbit, totuşi, deşi metoda era extrem de neortodoxă. "Bine, dle, dar dv. nu vămuiţi şi mărfuri care nu vă sunt adresate ? Chiar dacă omul vine cu factura originală, voi n-o luaţi în seamă ?".
Vameşul a răspuns cinstit: "Nu, pentru că dacă aş face aşa ceva aş fi dat afară !".
"Nu-i nimic, te angajez eu la mine, la Gardă. Vezi că vine dna. Hoffmann diseară cu TIR-urile pentru Constanţa, vizate de Vama Târguri şi Expoziţii şi cu facturi care nu sunt subevaluate, să ştii, şi care au viza lui Pânzariu!".
Scurt şi cuprinzător.
Pe la ora 20, iat-o pe doamna Lili Kent, cu tot ce trebuie: carnete cu viză de retranzitare, şi cu facturile (originale !) uşor modificate la preţ, ca să nu mai sară chiar aşa de tare în ochi, dar mai ales cu viza atotputernică a însuşi şefului tuturor Vămilor.
Suspicios în continuare, Dindelegan a dat unui alt lucrător să facă operaţiunile de vămuire. TIR-urile erau pline cu ţigări Pali Mall. Din acel moment, omul a căzut într-o dizgraţie totală, fiind în permanentă persecutat şi şicanat. încercase doar să contreze MAFIA, şi aşa ceva nu se face într-un sistem în care înşişi şefii controlului sunt băgaţi până la gât!
În facsimil: apostila colonelului Pânzariu, pusă Ia intervenţia generalului Florică! 

 

   K.O.

COMUNISTUL FLORICĂ

La finele întâlnirii pe care a avut-o, cu câteva luni în urmă, cu reprezentantul unei firme străine care reclama o neregulă comisă de comisarii Gărzii Financiare, fostul comisar şef i-a şoptit printre dinţi, plin de dispreţ: "Eşti o unealtă murdară a capitalismului!".      

 

Premierul NicoIae Văcăroiu: Nu cred în dosare generalului Florică, dar...

  • PRIMUL-MINISTRU NU CREDE IN DOSARELE GENERALULUI FLORICĂ, DAR A DAT ASIGURĂRI CĂ, DACĂ ACUZAŢIILE ÎN LEGĂTURĂ CU UN DEMNITAR SAU ALTUL SUNT REALE ŞI VOR FI DOVEDITE, VINOVAŢII VOR FI TRAŞI LA RĂSPUNDERE, INDIFERENT DE SCAUNELE PE CARE LE OCUPĂ.
  — Domnule prim-ministru, nu putem să ocolim un aspect care indiferent de cine şi cum este mediatizat, preocupă opinia publică de la noi şi, în concordantă cu interese diferite, din alte ţări: acuzaţiile de corupţie referitoare la unii membri ai cabinetului pe care-l conduceţi şi la alte persoane oficiale.
Ce aveţi de spus în această privinţă ?
— Sunt şi eu preocupat de acest "show“ al generalului Florică. Dacă, aşa cum se afirmă, el a prezentat comisiilor parlamentare dosare în care sunt încriminaţi membri ai guvernului, alţi demnitari, înseamnă că ne aflăm în faţa unor lucruri grave sub mai multe aspcc-te.
Unul priveşte moralitatea şi corectitudinea profesională ale fostului comisar general al Gărzii Financiare.
Pentru că lui i-a fost în permanenţă deschisă uşa primului-ministru. Nimeni, niciodată, nu i-a oprit accesul Ia mine.
Acesta este motivul pentru care eu nu cred în aceste dosare.
Nu am convingerea că a făcut afirmaţiile ce sunt Puse pe seama Iui, că semnalele din presă în legătură cu aceste fapte sunt reale.
Dacă însă toate acestea sunt adevărate, dacă generalul Florică a avut cunoştinţă de acte de corupţie săvârşite de înalţi demnitari şi le-a ascuns Primului-mi-nistru, întocmind dosare secrete în folos personal, pe care le pune pe tapet acum, după ce a fost destituit, deşi normal ar fi fost să le dea curs legal in momentul în care aceste presupuse fărădelegi ar fi fost descoperite, cinstea generalului Florică ar fi grav pusă la îndoială. De fapt, ar fi cea mai bună confirmare a justeţei măsurii eliberării lui din funcţie.
Repet însă părerea mea este că tot ceea ce s-a publicat în presă, în legătură cu acest aspect, nu convinge pe nimeni.
Sunt afirmaţii generale, fără dovezi concrete, ce au un aspect preponderent politic.
Aş spune că este vorba despre o "a treia etapă" de punere la încercare a guvernului Văcăroiu.
S-a încercat cu moţiunea de cenzură, s-a încercat cu provocarea de tensiuni în momentul în care am retras subvenţiile, iar acum se apelează la "dosarele generalului Florică".
Un lucru trebuie să se ştie: că nu ne lăsăm chiar atât de uşor impresionaţi.
În acelaşi timp, doresc să subliniez că dacă, totuşi, aceste dosare există şi vor fi relevate aspecte reale de corupţie nu vom ţine seama nici de persoane, nici de scaunele pe care le ocupă, nici de partidele din care fac parte. Suntem pentru a se afla în totalitate adevărul şi sper că va şi ieşi Ia suprafaţă.
Miniştrii acuzaţi, aşa cum cunoaşteţi, au declarat că-l vor acţiona în justiţie pe generalul Florică, pentru calomnie.
Dacă el a făcut afirmaţiile respective şi nu va putea să le probeze, va trebui să răspundă.
Eu, cum am mai spus, nu cred în aceste dosare şi nici nu văd cine ar putea să-l ameninţe cu moartea, cum s-a scris. Şi nici nu cred că membri ai guvernului sunt amestecaţi în afaceri dubioase, ce i-ar discredita în primul rând ca profesionişti.
Dacă însă acuzaţiile se vor dovedi a fi adevărate, dacă vor fi aduse probe care să arate vinovăţia unor miniştri, a altor demnitari, nu va exista iertare.
Cine încalcă legea trebuie să suporte consecinţele.
Până la proba contrarie, eu cred în continuare că miniştrii din cabinetul pe care îl conduc sunt oameni corecţi, dornici să facă treabă, să lupte împotriva corupţiei şi nu să fie ei înşişi corupţi său să favorizeze corupţia.

Adrian VASILESCU

CURIERUL NAŢIONAL 14 mai 

 

Generalul pe când avea în mână pâinea şi cuţitul cu care-şi tăia porţia...

     Ne-a sunat fostul şef ai Gărzii Financiare, dl. gen. mr. Gheorghe Florică: „Nu m-am ascuns de nimeni...

  Ieri, la ora 10 şi treizeci de minute, m-a sunat la telefon dl. gen. mr. Gheorghe Florică : „D-le Bunea, v-am citit articolul din ziarul de miercuri. Şi pe mine mă interesează Adevărul-Adevărat. De aceea vă rog să scrieţi că nu m-am ascuns de nimeni. Sunt în concediu şi m-am retras în casa tatălui meu din comuna Stroieşti, judeţul Vâlcea. Stau aici până sâmbătă spre prânz. Telefonul prin care mă puteţi controla şi contacta este prin comandă : comuna Stroieşti, nr. 140, Vâlcea. N-am fost nici «în jurul Capitalei» şi nu mă păzeşte nici un cascador. Sunt în stare să-mi apăr pielea şi singur, dacă va fi nevoie.
Acum vorbesc din Horezu.
Aş vrea să mă puneţi, faţă în faţă cu persoana care v-a răspuns în interviul pe care l-aţi publicat miercuri. Vreau să-i spun şi s-o întreb aşa, cavalereşte, privind-o în ochi: E adevărat că am "în familie" trei autoturisme — vă reamintesc ARO 10—B— 9816, Citroen-ul 4—B—9318 şi Renaultul 1—B—65581, n.r. — dar nu ştiu dacă scrie undeva câte maşini poţi să ai, dacă poţi să le justifici. Daca aceste maşini pe care le am de prin ’83—’84 îl incomodează pe dânsul, atunci să facă uz de legile în vigoare. Vreau să discutăm cu cărţile pe faţă“.

— Dle general, în câteva ziare se susţine că "documentele senzaţionale" pe care le publică respectivele redacţii nu provind de la dv. Nu-i adevărat, ştiţi bine. În ziua de Sf. Gheorghe aţi venit la „Adevărul" şi mi-aţi spus : „Vă las aceste copii xerox. Acum viu de la "Evenimentul zilei", le-am lăsat şi lor lista cu persoanele corupte şi dovezile necesare. Vor începe să le publice peste o zi-două". Ceea ce s-a şi întâmplat. De ce acum susţineţi altceva?

— Eu n-am afirmat decât că unele documente pe care le publică ei provin de la mine. Deci, unele, nu toate. În continuare, d-le Bunea vă asigur de toată stima mea, şi dacă vă faceţi timp până sâmbătă vă invit la a discuţie la Stroieşti".

Aceasta a fost toată, convorbirea cu dl. gen. mr. Gheorghe Florică. Concluziile le las pe seama dv.

ADEVARUL, 14 mai
Mircea BUNEA 

 

Trimişi de Petre Roman în ascunzătoarea ex-comisarului, ziariştii independenţi de la "AZI" găsesc că... 

Gheorghe Florică nu e un dezechilibrat psihic.

Atâta timp cât crede că adevărul poate fi scos la iveală

   • O să vă punem o întrebare mai delicată. Sunt demnitari care afirmă că toate declaraţiile dumneavoastră se datorează unui dezechilibru psihic în urma eliberării din funcţie.
   Da ştiu. Într-un ziar, domnul Timofte a folosit această exprimare. Personal îl consider un om echilibrat şi moderat, şi atunci sunt silit să fac următorul raţionament: dacă un om începe să evolueze pe o cale străină naturii sale, ce influenţe suferă domnia sa?
 Sau poate i-a ieşit din gură fără să gândească. În ceea ce mă priveşte, deocamdată nu m-am dezechilibrat psihic, doar în situaţia în care nu se va da dovadă de obiectivitate în verificările făcute de comisie, s-ar putea să mă dezechilibrez, văzând că adevărul nu poate fi scos la iveală.
   • Altă cauză e cea de incompetentă.
   Domnul Florin Georgescu o spune de la o vreme. Ciudat că într-un interviu la a declarat că Garda Financiară a mers foarte bine dar trebuie să meargă şi mai bine. De ce acum ? Că l-am deranjat să-şi spună punctul de vedere pe anumite dosare, că n-am fost de acord cu propuneri de încălcare a legii ? De incompetenţă mă mai acuză şi ziarul „Libertatea".
   • Acesta e un alt subiect.
   Da, dar aş vrea să ştie că nu sunt un "general de aţă" cum afirmă domnul Andronic. Am absolvit cursurile Academiei Militare, specialitatea finanţe, cu media 9,66. Fără modestie, am fost primul în promoţia mea.
De altfel i-am spus domnului Andronic că un condei în mână nu-i obligatoriu să-ţi pună şi ceva în cap.
I-am spus că ceea ce fac dânşii e să-şi dea cu părerea.
• Dar antipatia lor, ca să fim eleganţi, nu se datorează legăturii "Libertatea" — S.R.I.?
Documentul există, a fost şi publicat, s-ar putea ca de aici să provină ostilitatea lor. În altă ordine de idei, cu redactori de la „Libertatea" am avut şi conflicte personale.
Unul dintre ei, Coşoveanu, a venit în repetate rânduri în stare de ebrietate la comisariat şi l-am dat afară.
N.R. : E ca-n bancul acela cu Haceaturian şi cu maşina care era bicicletă. DL Florică nu-şi mai aminteşte exact cine era beat... 

 

"Evenimentul zilei" - tehnica dezinformării

   Mai mulţi cititori ne-au telefonat exprimându-şi indignarea faţă de modul în care cotidianul "Evenimentul zilei" înţelege să supradimensioneze sau să măsluiască de-a dreptul realitatea, fie că este vorba de chestiuni extrem de importante, de ordin politic, sau de simple fapte diverse.
Am relatat în ziarul nostru de sâmbătă o serie de astfel de situaţii, publicând câteva răspunsuri ale Biroului de presă al Inspectoratului General al Poliţiei, care, cu argumente clare, infirmau ştiri publicate de „Evenimentul zilei" dar pe care "obiectivul" cotidian a refuzat să le dea publicităţii, probabil pentru a nu se face şi mai mult de râs în faţa cititorilor. Iată astăzi, alte asemenea cazuri, pe care le inserăm la solicitarea aceluiaşi, birou de presă.
În „Evenimentul zilei" din 10 februarie a.c. a fost publicată o notă în care se exprima stupefacţia că un anume Emil Mihail din comuna Gighera — Dolj a devenit din reclamant inculpat, pe fondul unui abuz al unui poliţist de la "Circulaţia" cra-ioveană. Din nou anchetă, din nou oameni care si-au pierdut timpul în loc să şi-l rezerve pentru rezolvarea unor cazuri reale. S-a stabilit că Emil Mihail nu este victima unui abuz, ci a propriilor sale isprăvi. Pe scurt: în octombrie 1991, E.M., taximetrist particular, oprit pentru control, a prezentat numai permisul de conducere şi, profitând de o clipă de neatenţie a subofiţerului, a demarat abandonându-şi documentul. Din motive pe care doar el le ştie, nu s-a prezentat decât după şase luni spre a şi-l ridica. În iarna acestui an, o patrulă, din care făcea parte şi subofiţerul respectiv, l-a oprit pe Emil Mihail pentru a-i verifica actele, cu prilejul, unui sondaj. În loc să le prezinte, năbădăiosul şofer a izbucnit în înjurături. Cazul a fost înaintat procuraturii locale Craiova, competentă să ancheteze ultrajul.
• „PENTRU CA NU AU GĂSIT PE NIMENI ACASA CA SA LASE UN PROCES VERBAL, POLIŢIŞTII, ÎNSOŢIŢI DE UN EXECUTOR JUDECĂTORESC, SPARG O LOCUINŢA" — se afirmă Într-un articol publicat în 19 martie a. c. Ce s-a petrecut în realitate? Cu mulţi ani în urmă. Melania Ştefa-nia Bogdan a vândut lui Marin Alexandru un imobil aflat în strada Caporal Păun Nicolae nr. 20 A, urmând să întocmească actele autentice. Ulterior, d-na Bogdan s-a răzgândit, situaţie în care cumpărătorul s-a adresat Judecătoriei sectorului 5, instanţa obligând-o pe d-na Bogdan prin sentinţă să se prezinte la notariat spre a încheia actul. A trecut un an şi tot nu s-a intrat în legalitate, aşa încât reclamantul a cerut instanţei punerea în executare a sentinţei, Judecătoria emiţând în acest sens şi o somaţie despre care au luat cunoştinţă atât vânzătoarea, cât şi avocata ei. Hotărârea instanţei a fost din nou eludată. De astă dată, d-na Bogdan a fost înştiinţată cu 15 zile înainte de data fixată să se afle la domiciliu pentru aplicarea sechestrului. Potrivit legii, la cererea Judecătoriei, Secţia 9 Poliţie, a delegat un subofiţer care să însoţească executorul judecătoresc şi să prevină tulburarea ordinii şi liniştii publice. De aici şi până la o acţiune care a "îngrozit-o" pe respectiva doamnă este exact distanţa dintre adevăr şi minciună. Altfel spus, ceea ce practică adesea „Evenimentul zilei".
în fine, un caz datând din toamna anului trecut.
• „ŞEFUL DE POST A PLECAT DIN SAT CU FAMILIE CU TOT" — se susţine într-un articol în care se arată că în urma unor, conflicte dintre sătenii comunei Bârsăul de Sus — Satu Mare, aceştia au pătruns în locuinţa plutonierului Ioan Goje, spre a-i luat ostatic, motiv pentru care subofiţerul a fost nevoit să părăsească localitatea. Stare conflictuală a existat în comuna respectivă — generată de revendicarea unei păşuni, ca şi de o măsură stabilită de Procuratura Baia Mare — dar nici vorbă n-a fost de părăsirea comunei, din cauza fricii, de către subofiţerul de poliţie sau de familia lui. S-ar putea însă acredita ideea că prin astfel de relatări stranii, cotidianul cu bulină roşie "e preocupat" de , creşterea autorităţii organelor de ordine, într-o perioadă în care asistăm la o recrudescenţă a infracţionalităţii şi când oamenii legii sunt frecvent supuşi agresiunilor. Este şi acesta un mod de a "contribui" la crearea unui climat de linişte în ţară.