Publicat: 17 Martie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?

DE LA O ZI LA ALTA

La Budapesta, extremiştii scot cuţitul!
• ANTISEMITISMUL ŞI-A PĂSTRAT O BUNA TRADIŢIE ÎN ŢARA AMIRALULUI HORTHY • UN TÂNĂR EVREU A FOST ÎNJUNGHIAT PENTRU CĂ ERA EVREU • DORIN SUCIU A REUŞIT SĂ-L FILMEZE PE AGRESOR

În seara zilei de 14 martie, corespondentul televiziunii române, Dorin Suciu, se întorcea cu metroul, de la o adunare organizată la "Cartha democratică". În timpul călătoriei, în vagon au urcat trei tineri care au început să strige slogane extremiste: "Trăiască Horthy!", "Trăiască Szallasy!" şi "Vom cuceri Ardealul!". Văzând camera video pe care Dorin Suciu o ţinea pe genunchi, l-au întrebat de la ce televiziune este. Văzând că nu le răspunde, l-au întrebat dacă este evreu. Calm, acesta a răspuns că nu este, dar, chiar dacă ar fi n-ar avea de ce să se simtă ruşinat. În acel moment, un tânăr aflat lângă el, pe bancă, a sărit în picioare spunând: "Eu sunt evreu, ce-o să-mi faci?" Răspunsul l-a primit cu cuţitul. Unul dintre tineri a scos fulgerător un pumnal, atacâdu-l. Fandând, victima a scăpat doar cu coapsa sfâşiată. Agresorul a profitat de oprirea în staţie a metroului luând-o la fugă.

Dorin Suciu a pornit în urmărirea lui, filmându-l - secvenţă ce a putut fi urmărită aseară pe micul ecran. La apelul cetăţenilor a şosit poliţia care a luat primele declaraţii de la Dorin Suciu. Martorii scenei au cerut să nu li se facă publice numele, de teama răzbunării extremiştilor, tot mai numeroşi şi mai violenţi în capitala Ungariei. (LIBERPRESS).

BASARABIA A ADERAT LA PARTENERIATUL PENTRU PACE!

Nu şi armata a XIV-a...

PDSR şi PD tratează un alt fel de parteneriat:

EUGEN DIJMĂRESCU LA FPS - ÎN SCHIMBUL DEBLOCĂRII ELABORĂRII UNOR LEGI PE CARE PARTIDUL DE GUVERNĂMÂNT LE CONSIDERĂ ESENŢIALE PENTRU ELECTORATUL SĂU

CRIN HALAICU L-A DEMIS PE LUCIAN GIURCHESCU, DIRECTORUL TEATRULUI DE COMEDIE

(Amănunte în ziarul de mâine)

Procurorul MARIAN NAZAT despre asasinii lui Mihalea

"Avocaţii pot încerca doar să-i vopsească"

Mâine expiră mandatul de arestare preventivă a asasinilor lui Ioan Luchian Mihalea. Vom avea oare surpriza să-i întâlnim pe Gavrilă şi Păun plimbându-se prin Cişmigiu? Aproape că nu ne-ar mira, dacă ne gândim câţi infractori îşi aşteaptă judecarea în stare de libertate. Unii, pentru că starea sănătăţii - altminteri perfectă în momentul săvârşirii a zeci de hoţii sau escrocherii, ba chiar şi acte de violenţă - li s-a înrăutăţit brusc după ce au fost arestaţi şi nu pot suporta nici spitalul de la Jilava, darmite puşcăria propriu-zisă, alţii au scos din buzunar ridicola sumă de 100.000 lei - cât e maximul cauţiunii pe care e cel puţin greu de priceput de ce legiuitorii nu-l "indexează". Aşa se face că zilele trecute a fost pus în libertate celebrul Sava Docmanov, implicat într-un masiv trafic de droguri, tot aşa se face că, să ne aducem aminte, sângerosul episod Hădăreni a pornit de la un infractor "învoit" din puşcărie. Vor beneficia Gavrilă şi Păun - în favoarea cărora avocaţii fac un intens lobby prin intermediul "Ev.z." - deşi îi paşte condamnarea pe viaţă, de o atare clemenţă?
- Nu am nici cea mai mică îndoială - ne-a spus azi dimineaţă procurorul Marian Nazat - că instanţa ne va aproba cererea de prelungire a arestării preventive. Toată tevatura pe care o fac avocaţii nu urmăreşte decât să-i vopsească din negru în gri. Nici vorbă să fi făcut vreo cerere de punere în libertate. De altfel, practic am finalizat dosarul care, săptămâna viitoare, va fi înaintat instanţei. Probele, pe care le conţine, sunt convins, nu vor ridica probleme completului de judecată. Rămâne, deci, să vedem care vor fi chichiţele pe care apărarea le va arunca în faţa acuzării.

Petru CALAPODESCU
 

CHIRIAŞI ŞI PROPRIETARI, UNIŢI-VĂ: VI SE PREGĂTEŞTE CÂTE CEVA!