Publicat: 18 Decembrie, 2018 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

TRANZACŢIILE TRANZIŢIEI

FASCINAŢIA MOŢIUNII

La prima vedere, perseverenţa cu care Opoziţia se agaţă de ideea moţiunilor - de cenzură sau ordinare - poate să pară donchişotescă, dacă nu chiar pierdere de timp. Cu motivaţia că în timp ce pachete de legi indispensabile mai bunului mers al tranziţiei şi reuşitei reformei zac, acoperindu-se de praful vorbăriei şi al demagogiei se pierde timp preţios cu acuze şi contraacuze. Privită mai atent, această frământare are o semnificaţie mai complexă. Amintiţi-vă că în timpul primului parlament - cel scurt - nu a fost niciodată vorba despre vreo moţiune. Iniţiativa - şocantă pentru mulţi - a dlui Raţiu, de a cere, la un moment dat, demisia guvernului Roman a stârnit nedumerire. Antrenat la şcoala democraţiei occidentale, dl Raţiu şi-a explicat gestul într-un mod logic: ţelul Opoziţiei este să atace şi să încerce să înlăture Puterea de la putere, pentru a-i lua locul. Chiar dacă cererea sa nu avea şanse de reuşită, dat fiind dezechilibrul flagrant de forţe din Parlament, dl Raţiu îşi făcea datoria de opozant.

Actualul parlament, în care partidul de guvernământ minoritar şi-a asigurat guvernarea prin alianţe politice, prezintă tabloul unui dezechilibru incomparabil mai mic. Precum şi acela al unor alianţe fragile pe care orice şoc le-ar putea dezagrega. Opoziţia de astăzi a înţeles acest lucru şi asalturile sale periodice vizează un moment de slăbiciune sau de necoordonare a "aliaţilor" pentru a-i pune în minoritate şi a produce căderea unui guvern despre care consideră că nu reprezintă opţiunile adevăratei majorităţi. În succesiunea moţiunilor de până acum, aceasta părea a avea cele mai mari şanse, pe fondul unei efervescenţe protestatare sociale, specifică lunii şi al unui impas economic real, adâncit de câteva măsuri radicale ce nu concordă cu culoarea actualului regim. Calculul politic nu merge însă mai departe de obiectul imediat al căderii guvernului, într-o astfel de situaţie Ia putere va veni, probabil, un altul, structurat pe raportul de forţe parlamentare din care-şi trage susţinerea. Ideea unui guvern alternativ format de Opoziţie, în actuala conjunctură politică este o himeră demnă de nivelul politic al majorităţii politicienilor noştri. O cădere de guvern neurmată de alegeri anticipate, caro să aducă în parlament alt raport de forţe nu reprezintă nimic. Pentru că Opoziţia nu poate conta pe "înţelegerea" unei majorităţi de altă culoare, după cum nici această majoritate nu poate conta pe "înţelegerea" opoziţiei. În politică nu se lucrează cu sentimente şi bune intenţii. Se lucrează cu forţe. Iată de ce cred că frământările acestui sfârşit de an, dinăuntrul şi din afara parlamentului, nu vor putea produce o schimbare. Vor produce, poate, doar "şantajul" alegerilor anticipate din care este uşor de estimat - având exemplul Rusiei - către ce structuri se vor îndrepta o mare parte din opţiunile unui electorat dezamăgit de ineficienta şi demagogia înaltului for legislativ.

Octavian ANDRONIC

 

Luni 20 decembrie, ora 18, la Teatrul Mic

GALA DE CRĂCIUN A ZIARULUI "LIBERTATEA"

realizată în colaborare cu FUNDAŢIA PENTRU TEATRU ŞI FILM "TOFAN" şi TEATRUL MIC

Îşi vor da concursul: LEOPOLDINA BĂLĂNUŢĂ - MITICĂ POPESCU, VASILE ŞEICARU, MIRCEA VINTILĂ, MIRCEA BANICIU, FLORIAN PITIŞ, PATRIC PETRE MARIN, EUSEBIU ŞTEFĂNESCU, OTILIA ROMEA, MARIUS MIHALACHE într-un recital extraordinar de muzică clasică la ţambal. Colinde cu: Corul "VOCES PRIMAVERAE". Dirijor - Claudiu Negulescu, solist - Gheorghe Turda; la pian - Dan Ardelean, în cadrul GALEI se vor acorda Premiul de excelenţă (în valoare de un sfert de milion) acordat artistului RADU BELIGAN pentru întreaga activitate, cu prilejul împlinirii a 75 de ani. Sponsor - Fundaţia pentru teatru şi film "TOFAN" • Premiul concursului de pronosticuri la cele 17 meciuri pentru calificare în C.M. de fotbal - un televizor color • Un televizor color şi două radiocasetofoane (acestea din urmă oferite de magazinul "Muzica" prin directorul Mihai Gheorghe) - prin tragerea la sorţi a taloanelor "cu sanse de câştig" publicate în ziar • Premiile concursului de dezlegări - cuvinte încrucişate (în valoare totală de 350 000 lei)

Din proverbele tranziţiei
CU CÂT CUMPERI AZI UN OU, LUAI IERI UN KIL DE BOU