Publicat: 18 Februarie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?

DE LA O ZI LA ALTA

Cu trei zile înainte de expirarea ultimatumului
 
RUSIA ÎI CONVINGE PE SÂRBI SĂ-ŞI RETRAGĂ ARMAMENTUL GREU DE LA SARAJEVO
 
Tensiunea în Balcani este însă în creştere:
 
GRECIA APLICĂ, DE IERI, UN EMBARGOU COMERCIAL SEVER MACEDONIEI
GUVERNUL VA FI RĂSTURNAT DE ALIAŢI?
 
P.S.M. a declarat ferm că nu poate susţine un guvern format din persoane corupte. Deşi nenominalizaţi, sunt vizaţi miniştrii Spiroiu ("Drumul Kentului") şi Mincu (Scandalul zahărului)
 
Prin Bucureşti circulă copiile invitaţiilor prin care Petre Roman şi Traian Băsescu sunt chemaţi să vină să-şi ridice dividentele de la câteva bănci străine. ADRESANŢII zic că-s false. EXPEDITORII nu zic nimic. LUMEA vorbeşte.
 
Moses Rosen declară că nu a defăimat România
 
"Nu am minţit, nu mint, dar nu pot uita" a spus ieri, la Templul Coral, Eminenţa Sa, Şef Rabinul. Să-i amintim însă că sunt unii care nici ei nu uita.
 
Premieră în presă:
Autorul unor articole defăimătoare la adresa instituţiei prezidenţiale a fost arestat la Craiova.
 
Cel reţinut - Nicolae Andrei - are ca studii liceul Industrial şi publica în ziarul "Conflict" din Craiova. Greu şi cu meseria asta...
 
Miron Cosma şi autorităţile au declanşat
UN RĂZBOI AL FAXURILOR
 
Grupul de mineri, condus de Miron Cosma, nu a părăsit nici ieri sediul Regiei Autonome a Lignitului din Tg. Jiu, ocupat prin forţă la începutul săptămânii. În cursul dimineţii printr-un fax transmis premierului Văcăroiu, Miron Cosma cerea imperativ sosirea Ia Tg. Jiu a unei comisii guvernamentale, până cel târziu la ora 15.00, în caz contrar greviştii urmând să pornească spre Bucureşti. Spre prânz, aproximativ 2 000 de mineri, echipaţi în uniforme de lucru, se grupaseră pe platoul din vecinătatea RAL, aşteptând semnalul de plecare.
 
De la Palatul Victoria nu a sosit nimeni. În schimb, drept răspuns la ultimatumul lui Cosma, Guvernul a dat publicităţii un comunicat prin care solicită reluarea imediată a lucrului şi ameninţă cu pedepsirea celor vinovaţi de crearea dezordinii. Totodată, printr-un alt fax, Ministerul Industriilor, invită
liderii sindicali la negocieri, pentru astăzi, la sediul ministerului. 
 
Pe de altă parte, conducerea operativă RAI din Tg. Jiu face cunoscut - prin fax, evident - că a înaintat, joi, acţiune la instanţele judecătoreşti împotriva celor care au declanşat greva. Aceasta nu a împiedicat aceeaşi conducere, să plătească, ieri, salariile tuturor angajaţilor din RAL, inclusiv greviştilor.
 
Şi iată că spre seară, încă un fax complică şi mai mult harababura de la RAL: Uniunea Sindicatelor Miniere din Subteran - "Salvamin" Motru - îşi ia angajamentul să restabilească ordinea cu propriile forţe, dacă Ministerul de Interne nu reuşeşte să stăpânească situaţia.
 
Schimbul de faxuri pe marginea grevei va continua şi astăzi, negreşit. (I.M.)
 
VA FI COSMA ŞI GROPARUL GUVERNULUI VĂCĂROIU?