Publicat: 18 Iunie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

DE LA O ZI LA ALTA

Succes al LIBERTĂŢII în lupta ANTICORUPŢIE
DOSARUL "VOLUNTARI CITY" publicat de ziarul nostru la 8 iunie, a declanşat ieri o
ANCHETĂ A MINISTERULUI DE INTERNE
privind legalitatea atribuirii loturilor de folosinţă pe care s-a înălţat un nou "Cartier al Primăverii".
Desincronizare a "părţii vătămate". Tot ieri, pe terasa de la Hotel Parc, la o somptuoasă conferinţă de presă "împroprietăriţii" şi-au prezentat contraargumentele.
Ironie: numele sonore de pe "lista neagră de la Voluntari" au sosit (!!!)

A reuşit oare preşedintele Iliescu să deschidă (pentru România) seifurile băncilor din ZURICH?

BIRD alocă 24 milioane ECU pentru liniştea noastră
Banii vor fi folosiţi de Bulgaria pentru oprirea bombei atomice de la KOZLODUI

Cea mai mare investiţie străină în România

Peste 300 milioane dolari "pompaţi" în PETROMIN

Ministrul transporturilor, dl. Paul Teodoru a făcut, în exclusivitate ziarului nostru, următoarele precizări:

"Presa financiară internaţională din ultimele două zile anunţă un eveniment cu totul deosebit: un grup de importante băncii va investi cel puţin 300 milioane dolari în societatea „PETROMIN“ - care gestionează o parte a flotei româneşti. Evenimentul înseamnă un dezgheţ în opţiunile investitorilor străini, care erau "sfătuiţi", din varii motive, să ocolească România. Ca urmare a eforturilor făcute de Guvern pentru "forţarea" acestui zid, s-a produs prima investiţie majoră de capital străin fără garanţie guvernamentală. Ea a fost făcută într-un mod inteligent, şi anume, prin atragaerea de contribuţii din partea principalelor bănci finanţatoare din Europa şi din Asia. Pe piaţa internaţională s-a produs astfel o puternică efervescenţă, pentru că noi eram ultimul stat în Europa, pe lista recomandărilor de investiţii. 300 do milioane dolari, plus alte zeci de milioane vor fi investite în societatea PETROMIN. Aceasta implică: repararea, finalizarea construcţiilor de nave care stau de trei ani neterminate, investiţii la UCM Reşiţa, care produce motoare şi piese de schimb, plata datoriilor PETROMIN-ului, recapitalizarea societăţii, creşterea salariilor.
Miercuri, vom avea întâlniri cu reprezentanţii unor puternice bănci mondiale: CITY BANK, WEST-MINSTER BANK, Banca Naţională a Scoţiei, Banca Indoneziei, Banca Golfului. Cu acest prilej, vor veni în România industriaşi, armatori, vor avea loc discuţii la primul ministru. Opţiunea României pentru privatizare este deci clară. Chiar conţinutul articolelor din presa internaţională (unele chiar de fond) exprimă acest lucru."

Georgiana CAPUERDE
Viorel CHIFU

În ziarul de luni publicăm:
LOCURILE ŞI PROFILURILE
Ia care se susţin concursurile de admitere în liceele şi şcolile profesionale din Capitală

PARTY LA CASA AMERICII LATINE

Ieri, la Casa Americii Latine, Republica Orientală a Uruguayului şi-a serbat una din... zilele sale naţionale. Pentru că momentul naşterii generalul Jose Artigas, acum 229 ani, erou şi fondator al statului modern Uruguay este unul dintre ele. Festivitatea a debutat cu depunerea unei coroane de flori la monumentul lui Artigas - care a fost dezvelit anul trecut, o dată cu bustul lui Vladimirescu de la Montevideo după care, în splendida grădină a Casei Americii, prietenii şi oficialii s-au reunit la un cockteil. Însărcinatul cu afaceri, dl. Jorge Casinelli a fost acompaniat, la „complexa“ operaţiune de întâmpinare a oaspeţilor, de dl. Octavian Andronic, consul onorific al Republicii Orientale a Uruguayului.
Pentru amatorii de cronici mondene vom menţiona, succint, că printre oaspeţi s-au aflat numeroşi membri ai Corpului Diplomatic (ambasadorii Angliei, Turciei, Japoniei, Rusiei, Coreei de Sud, Tunisiei, Iugoslaviei, Franţei, Belgiei, Norvegiei şi altele), oameni politici (domnii Mircea Ionescu Quintus, Dinu Patriciu, Atilla Veresztoy, Vasile Popovici, dl. prefect Vâlceanu), înalţi funcţionari din Externe (domnii Tinca, Sârbu şi noul nostru ambasador în Uruguay, dl. Alin Burea, directorul direcţiei consulare), ziarişti, oameni de cultură.
Dacă dl. Iliescu ar fi fost în ţară - şi-au exprimat gazdele speranţa - ar fi fost şi domnia sa prezent, cu atât mai mult cu cât peste circa o lună, turneul său sud-american va include şi o etapă la Montevideo. (LIBERPRESS)

"Diversiunea Florică" susţinută de "Diversiunea Hortopan"

Citirea legilor cu ochelari de cal

În "războiul" cu petarde declanşat împotriva corupţiei de dl. general Gheorghe Florică, fostul comisar general al Gărzii Financiare, s-a raliat şi dl. Hortopan Radu-Ştefan, debarcat din funcţia de comisar general adjunct o dată cu şeful său.
Într-o scrisoare adresată redactorului şef al cotidianului "România liberă", dl. Hortopan prezintă o serie de aspecte legate de valorificarea în afara legii a unor bunuri confiscate de Poliţie, cu o "oarecare înţelegere manifestată de unele direcţii din Ministerul Finanţelor".
Dată fiind, gravitatea unei asemenea acuz a făcut propriile noastre investigaţii la Ministerul Finanţelor. După mai multe zile de documentare în timpul cărora am parcurs în amănunţime legislaţia în vigoare legată de valorificarea onorurilor confiscate şi acţiunile Ministerului de Finanţe în acest sens, am ajuns la concluzia că afirmaţia d-lui Hortopan privind "oarecarea înţelegere a unor direcţii" nu are nici o acoperire. Dl. Hortopan se sprijină pe un Raport (nr. 317158/221.1993) depus de dl. Gh. Florică, ministrului finanţelor, dl. Florin Georgescu, raport însoţit de un bilet scris de mână. Ideea centrală a raportului este aceea că Direcţia generală a veniturilor - Direcţia impozite directe a comunicat, la 30 decembrie 1992, acordul pentru valorificarea bunurilor confiscate de Poliţie şi prin organele financiare ale sectoarelor municipiului Bucureşti, ceea ce, în opinia şefului de atunci al Gărzii Financiare "contravine reglementărilor stabilite prin HG nr. 662/1991" şi ar prejudicia bugetul de stat.
Interpretarea dlui Florică precum că valorificarea, prin administraţiile financiare ale sectoarelor municipiului, a bunurilor confiscate ar con-

Dan CONSTANTIN (Continuare în pag. a III-a)

Misterele tranziţiei:
LEUL A SARIT COTA 700. MUGUREL RĂMÂNE FIX!