Publicat: 19 August, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 19 august 1994

 

Remanierea guvernamentală s-a produs

NICI O SURPRIZĂ - PUNR ÎŞI PRIMEŞTE RĂSPLATA    

La mai bine de un an de când a declarat, oficial, începerea tratativelor cu PDSR pentru accederea la guvernare, PUNR şi-a văzut ieri, în sfârşit, visul împlinit. După un prim pas făcut spre Executiv cu ocazia remanierii din luna martie, când ministru al justiţiei a fost numit dl Gavril losif Chiuzbaian, cunoscut drept un apropiat al Uniunii "Vatra Românească" şi al controversatului miliardar româno-italian losif Constantin Drăgan, PUNR a obţinut două portofolii
ministeriale. Proaspeţii numiţi sunt fostul deputat Valeriu Tabără şi Adrian Turicu. Primul îl înlocuieşte, la agricultură, pe loan Oancea (PDSR), al doilea, la comunicaţii, pe Andrei Chirică (independent, cel mai vechi ministru post-decembrist).    

Alte amănunte şi o scurtă declaraţie, în exclusivitate, pentru ziarul nostru, a premierului despre remaniere - în pag. a III-a.

 

ACADEMIA DE LA CHIŞINĂU NU RECUNOAŞTE "LIMBA MOLDOVENEASCĂ"

Consiliul Institutului de Lingvistică al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova a dat publicităţii o declaraţie de răspuns, adresată Parlamentului de la Chişinău, referitoare la limba de stat. Cerându-i-se avizul în această problemă, Institutul de Lingvistică precizează în declaraţia respectivă că "singura limbă de cultură care s-a format în decursul timpului în spaţiul dunăreano-car-pato-nistrean şi care este folosită în prezent pe teritoriul Republicii Moldova nu poate fi numită moldovenească".

Intr-un interviu acordat postului de Radio România Actualităţi, dl Ion Eţcu, director adjunct al Institutului de Lingvistică al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova, a subliniat că limba vorbită pe teritoriul republicii cu capitala la Chişinău "are o singură denumire, aceea de limbă română".

Mai puţin sensibilă Ia faptul că în Franţa, la începutul vacanţei, peste un milion de animale de casă au fost abandonate de stăpânii lor, plecaţi în voiaj...
Brigitie Bardot pe vremea când "Dumnezeu a creat femeia" şi când pasiunea pentru animale nu luase încă locul celei pe care o arăta oamenilor...

BRIGITTE BARDOT ÎL ACUZĂ PE PREMIERUL VĂCĂROIU CĂ ÎN ROMÂNIA SE MANIFESTĂ "CRUZIME FATĂ DE ANIMALE!"

Acest lucru se petrece datorită absenţei unei baze legale care să prevină atari monstruoase fapte, iar "traficul de piei de animale afectează grav imaginea ţării dv."
Printr-un fax expediat în 16 august, de la sediul FUNDAŢIEI BARDOT din Paris (Rue Vincuse 15116) cunoscuta actriţă şi apărătoare a drepturilor animalelor se adresează premierului Văcăroiu în termeni foarte categorici somându-l să ia măsuri pentru ca în România să se pună capăt cruzimilor la adresa animalelor.
"Numeroase mărturii îmi parvin la sediul Fundaţiei mele pentru a mă informa despre dificultăţile pe care le întâmpină iubitorii animalelor din România.

În absenţa unei baze juridice care să prevină actele de cruzime faţă de animale, acestea suferă în ţara dv, cel mai rău tratament.

Sute de câini şi pisici vagaboande proliferează constant multiplicând astfel la infinit o suferinţă care trebuie combătută urgent. Aceste animale acoperite de răni infectate, atinse de bolile cele mai dure, înfometate, ascultă totuşi , de legile reproducerii, în Bucureşti, ca de altfel în toată România, aceste animale sunt omorâte periodic
cu cruzime, în loc să fie supuse unei campanii de sterilizare pentru a frâna această situaţie care nu se poate perpetua la infinit. Certe rumori confirmă chiar existenţa unui trafic de piei de animale, care afectează grav imaginea tării dvs. România, nu poate să rămână indiferentă la dureroasa condiţie a animalelor de pe teritoriul dv. şi ar trebui ca, vizavi de vecinii europeni, să adoptaţi o atitudine exemplară, propunând cât se poate de repede un proiect de lege vizând recunoaşterea statutului de fiinţe sensibile pentru animale, ceea ce implică datoria de a le proteja". 

În continuarea faxului său, Brigitte Bardot face şi alte recomandări de ordin legislativ pe care suntem siguri că dl Văcăroiu este nerăbdător să le supună atenţiei Parlamentului la reluarea sesiunii.

Brigitte Bardot


Remanierea din Palatul Victoria
SCHIMBAREA GUVERNULUI-BUCURIA PEUNEREULUI!