Publicat: 19 Ianuarie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert descol, în 1993?

MAFIA ŢIGĂRILOR

În luna noiembrie ziarul "Libertatea" publică un articol cu titlul "Drumul Kentului" care semnala uriaşa contrabandă de ţigări ce s-a desfăşurat în 1992 pe teritoriul României. Nu mai puţin de 1,6 miliarde de ţigări au fost vîndute în primele 6 luni ale anului '92 în România. Şi totuşi ... Valoarea taxelor vamale care ar fi trebuit să provină de pe urma ţigărilor reprezentînd 16 miliarde de lei dispar în mod inexplicabil şi nu se varsă la bugetul statului. Mai mult, de la începutul lunii decembrie sînt descoperite două depozite "improvizate" ale armatei (Clinceni şi Calea Plevnel) în care au fost găsite 27 milioane de ţigări. Stupoare generală! Este operată totuşi o arestare: Ellie Nassar, cetătean libanez,care este considerat boss-ul contrabandei cu ţigări în România. Legaturile sale cu armata, care se pare că nu este străina de aceasta afacere ce a păgubit statul român de 40 miliarde de lei sînt "susţinute" de fratele său Mike, cunoscut traficant de arme, care ar avea în derulare un contract de 70 milioane dolari cu M.Ap.N. Dar care este Drumul Kentului?
Acesta începe în Cipru unde se afla head quarter-ul general al contrabandei de ţigări din sud-estul Europei, se continuă prin Anvers (Belgia) şi are ca puncte terminus Constanţa şi Bucureşti. Ţigările sînt aduse cu TIR-urile (50000 de dolari pentru fiecare TIR nevămuit), care vin pline cu ţigări şi pleacă încărcate cu bolovani sau sînt aduse în containere şi depozitate la Constanţa (unde se pare că se afla şi acum).
În ultima perioadă, cînd în scenă a intrat şi Vasilica Hoffman alias "LILI Kent", (de la care vama a reuşit cu mare greutate să încaseze taxe de 73 milioane lei pentru subevaluarea mărfii), ţigările Kent au avut destinaţia Moscova.
În timp ce vama se trezeşte la realitate şi confiscă 3000 de bax-uri cu ţigări Viceroy şi 110000 pachete de LM, generalul Gheorghe Florică, şeful Gărzii financiare îi răspunde ministrului finanţelor: "Dle ministru, aş ruga să nu particip la aceasta anchetă din considerente pe care le cunoaşteţi". Armata neagă orice implicare în această afacere, Procuratura nu anunţa absolut nimic, iar Poliţia Economică este cufundată în tăcere. Chiar şi în această situaţie ancheta continuă, dar persoanele implicate sînt atît de "sus-puse" încît...
Se impune o singură concluzie: timp de mai bine de un an de zile, această afacere nu a fost deranjată de nimeni deşi vama românească avea semnale, statul român pierdea o treime din taxele vamale ce trebuia să le încaseze, iar contrabandiştii cîştigau 50 de milioane de dolari pe lună!
Apare, dincolo da această "concluzie" o singură întrebare: Cine are interesul sa muşamalizeze această afacere şi să păstreze tăcerea?
Aşteptăm răspunsul.

(Sinteza realizată de Agenţia MEDIAFAX pe baza relatărilor apărute în ziarul LIBERTATEA)  

Tag-uri Nume: