Publicat: 19 Ianuarie, 2019 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?

DE LA O ZI LA ALTA

În sunet de trompetă...

Armata şi-a regrupat "trupele" detaşate pe la felurite instituţii ale administraţiei de stat pentru...

ŞEDINŢA CONSILIULUI MILITAR SUPERIOR

Deşi şi-a propus să analizeze stadiul restructurării şi problemele legate de integrarea partenerială, şedinţa a semănat mai mult cu o...

DEMONSTRAŢIE DE FORŢĂ FAŢĂ DE INTENŢIILE DIN APROPIATA REMANIERE GUVERNAMENTALĂ

Dl ministru Spiroiu a dorit să demonstreze că este stăpân pe situaţie, contraatacând printr-o...

SCRISOARE DE PROTEST ADRESATĂ PREŞEDINTELUI SENATULUI ÎN LEGĂTURĂ CU ATACURILE DIN "ROMÂNIA MARE" Şl "POLITICA"
Imperiul moţăie, dar nu doarme...

MINISTRUL DE EXTERNE RUS, KOZÎREV, CONSIDERĂ CĂ TRUPELE RUSEŞTI NU TREBUIE SĂ PĂRĂSEASCĂ ANSAMBLUL FOSTELOR REPUBLICI -ZONE CONSIDERATE "VITALE" PENTRU RUSIA
"O retragere totală ar fi la fel de extremă ca şi trimiterea de tancuri" - a afirmat Kozîrev.

Înseamnă că Armata a 14-a va continua să ne stea în coastă...

DOAR DACĂ NU REUŞESC S-O ALUNGE NISTRENII!

Căci, după "anul de miere", la Tiraspol se duce acum o intensă campanie de denigrare a armatei datorită căreia "republica" există.

BA, MAI MULT, ÎNTR-UN MOMENT DE ISTERIE, TIRASPOLENII ŞI-AU PROPUS CHIAR SĂ-I... EXILEZE PE LEBED ŞI BERGMAN!
Moscova, însă, n-are timp de asemenea bagatele pentru că...

NOUL GUVERN SE FACE PRIN... TELEFON!

Este modul în care au decis să se consulte Eltîn şi Cernomîrdin pentru stabilirea titularilor de portofolii.

În contul datoriei externe...

RUŞII VÂND UNGURILOR RACHETE S 300!

Autorităţile maghiare susţin că acestea vor fi folosite exclusiv în scopuri defensive.
Curtea de Apel a decis:

MECANICII SUNT BUNI DE PLATĂ!

Recursul Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă faţă de sentinţa referitoare la ilegalitatea grevei din 11—17 august 1993 a fost respins de Curtea de Apel.

Cine plăteşte pagubele?
În "meciul" pentru preşedinţia Academiei Române...

VIRGIL CONSTANTINESCU - EUGEN SIMION: 78-49! 

"Libertatea" vă prezintă, în exclusivitate...

ULTIMA FOTOGRAFIE A LUI OANŢĂ!

REGRETATUL CÂNTĂREŢ ŞI DIRIJOR A FOST PREZENTATORUL - CU DOUĂ ZILE ÎNAINTE DE TRAGICA SA DISPARIŢIE - UNUI EXCEPŢIONAL SPECTACOL PE SCENA SĂLII PALATULUI. A FOST, SPUN MARTORII, MAI INSPIRAT CA NICIODATĂ, MAI PLIN DE HAZ ŞI DE INVENTIVITATE CA ORICÂND.

Avea să rămână ultima sa prestaţie scenică şi a fost privilegiul fotoreporterului nostru Gabriel Miron, de a o fixa pe peliculă. 
28 noiembrie, 1993, ora 18,45...

UN TRIST REMEMBER PENTRU CEL CARE A FOST
IOAN LUCHIAN MIHALEA. SONG, ADICĂ!

UN SPECTACULOS SUCCES AL POLIŢIEI

După 50 de zile de căutări

Asasinii lui Mihalea au fost arestaţi
După cum v-am informat - pe larg - în Ediţia specială de ieri, asasinii artistului Ioan Luchian Mihalea au fost arestaţi. Sunt doi tineri de 20 de ani - Gavrilă Nelu şi Păun Ionel - ambii muncitori la Metrorex. SCOPUL CRIMEI A FOST JAFUL.

Astăzi suntem în măsură să vă oferim noi amănunte despre această oribilă crimă, ce a îndoliat sufletele multor iubitori ai fenomenului care a fost corul SONG.

Un film de groază în "live"

CU SÂNGE RECE...

Pe butonul soneriei a apăsat Păun. Apoi s-a dat la o parte pentru ca cel dinăuntru să-l poată vedea prin vizor pe Gavrilă. Cu o zi înainte, acesta telefonase şi-şi programase întâlnirea. Într-un fel, asta explică şi tinuta sumară cu care Mihalea şi-a primit musafirii. Cu un letcon ascuns sub jachetă, Gavrilă i-a aplicat prima lovitură în cap, chiar în momentul în care s-a deschis uşa. Victima a căzut la pământ. Dar deşi nu părea, Mihalea avea o robusteţe fizică remarcabilă. A reuşit să se ridice şi atunci a intrat şi Păun, lovindu-l cu un box metalic. Au continuat să-l lovească sălbatic amân-

Octavian ANDRONIC (Continuare în pag. a III-a)

Un film de groază în "live"
 
CU SÂNGE RECE...
(Urmare din pag. 1)
 
doi, în timp ce Mihalea, cu un efort disperat a reuşit să se apropie de uşă, să o întredeschidă şi să strige după a-jutor. Nu l-a auzit nimeni. Sau mai exact, nu i-a răspuns nimeni. Cei doi au reuşit să-l doboare din nou chiar acolo, în prag. Au târât corpul în apartament, până unde a fost găsit, în timp ce Gavrilă a început să scotocească prin încăperi, Păun a rămas lângă victimă. Deşi lovit atroce, cu craniul sfărâmat, Mihalea a început să mişte. Păun, speriat, l-a chemat imediat pe Gavrilă şi amândoi l-au sugrumat cu cablurile de la video, apăsându-l cu picioarele pe piept şi sfărmându-i cutia toracică. Abandonându-l, au început să adune într-un pled obiectele de valoare: un video, o cameră de luat vederi, o combină muzicală, un lănţişor şi o brăţară, o verighetă, 400 dolari şi 12 000. lei. Apoi le-au înghesuit într-o geantă mare de voiaj, părăsind apartamentul, fără să mai tragă uşa după ei. Ajunşi în stradă au luat două taxiuri, pentru a nu putea fi urmăriţi. Obiectele furate au fost duse la Gavrilă, apoi la gazda lui Păun.
 
Au acţionat ca doi profesionişti, cu sânge rece şi fără remuşcări.
 
O crimă în scop de jaf
 
Gavrilă îl cunoscuse pe Mihalea în urmă cu vreo trei ani, la un concert de la Sala Palatului. Avuseseră relaţii sporadice. Ultima dată se întâlniseră în vara lui ’93, când Gavrilă i-a furat 3 000 de lei din casă, bani pe care pretinde că ulterior i-a restituit. Crescut la Casa de copii, pentru că nu se împăcase cu mama, iar ulterior de bunică. Avea relaţii homosexuale, pe care mediul în care a trăit i le-a "valorificat". Un "lup" singuratic, mândru de cercelul său din ureche. Rocker. O bună parte din timp şi-o petrecea la staţia de metrou Dristor, punct tradiţional de întâlnire al rockerilor "gay". De acolo a şi plecat, de altfel, cu Păun, în după-amiaza zilei de 29 noiembrie, spre locuinţa lui Mihalea. Înarmaţi şi pregătiţi să ucidă... 
 
În prima seară, după crimă, au schimbat 100 dolari din banii furaţi şi i-au cheltuit la jocurile mecanice din Pasajul Universităţii. Apoi au vândut lănţişorul şi brăţara cu 12.000 lei. Au urmărit cu mare atenţie tot ce s-a scris în ziare. Au ars bocancii care lăsaseră urme de sânge în apartament. Au tăiat în bucăţi verigheta. Au demontat camera video pentru a o vinde bucăţi. În seara arestării, Gavrilă era îmbrăcat cu o jachetă a victimei, căreia îi aplicase nişte etichete...
 
Bumerangul senzaţionalului
 
Căutarea a fost dificilă şi epuizantă. 50 de zile de verificări, audieri, cercetări. Cu rezultate spectaculoase - dar nelegate de criminali. Anchetatorilor li s-a înfăţişat o lume stranie, cu conexiuni neaşteptate. Stupefiante, adesea. Din cercurile de cunoştinţe şi de relaţii curente nu s-a desprins nimic. S-a încercat o pistă - aceea a fotografiilor existente în casă. După ce au fost eliminate persoanele cunoscute, a rămas o figură, pe un film developat. Cea a unui tânăr cu un cercel în urechea stângă. Acesta a fost firul.
 
Din păcate - ne spunea dl Vasile Manea Drăgulin, procurorul general - ziariştii, în căutarea de senzaţional, puteau să deturneze linia anchetei. Din fericire, de data asta nu s-a întâmplat aşa. Deşi asasinii au avut un control aproape permanent al probelor prin detaliile date de presă. "Mi-aş permite să fac pe această cale un apel la ziarişti - cărora le înţeleg motivaţia profesională ca să încerce să nu intervină în cursul anchetei. Există riscul ca anumite probe materiale să fie anulate în acest fel. Nu vreau să spun că presa nu ne poate şi ajuta în multe situaţii. Dar anchetele pe cont propriu pot afecta investigaţia oficială".
 
Celor doi criminali - care şi-au recunoscut din primul moment fapta - le-au fost luate declaraţii şi urmează să fie supuşi, în cursul următoarelor două săptămâni, unor expertize psihiatrice. Ancheta este efectuată în continuare de dl procuror Marian Nazat, împreună cu specialiştii de la Direcţie şi de la Capitală. Lucrurile vor fi ordonate după cum o va cere litera legii. Ne vom ţine în continuare cititorii la curent cu mersul ei. Cu mersul dreptăţii, adică.
 
 
 
După intervenţia hotărâtă din Consiliul Europei
VOR PRIMI ASASINII LUI MIHALEA "AJUTOARE" DIN... LUXEMBURG?
 

Pag. a3-a