Publicat: 19 Martie, 2015 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1990?

AZI

Sînt foarte mulţi aceia care se înghesuie, în văzul lumii, să ia caimacul. N-ar fi nimic, sugerează un confrate, dar vor să soarbă şi cafeaua...


Libertatea din 19 martie 1990, pag. 1-a


Secţie de votare
​Caricatură de ANDO
 

Jos securitatea! Bine aţi venit, domnule Mazilu

Credeam pînă acum că măcar cu o calitate mă pot mîn-dri: nu sînt invidios. Deunăzi am avut ocazia să înţeleg cît de puţin mă cunosc, cit de străin îmi sînt mie însumi. Ei bine, în faţa opiniei publice mă simt obligat să recunosc cu voce tare; sînt invidios! Şi nu unul de duzină, ci chiar un campion (bănuiesc că şi în această disciplină se pot acorda asemenea titluri). Priveam televizorul cu o privire împăienjenită de furie şi aş fi dat probabil, orice să am tupeul, aroganţa, încrederea că pot prosti o lume întreagă aşa cum, cu strălucire, o făcea distinsul intelectual şi disident. Ah, Doamne, de ce numai unii oameni pot fi iubiţi de zei şi noi, ceilalţi, sîntem sortiţi veşnic să ne tîrîm la picioarele superbiei lor? Să te conteste să te huiduie atita lume şi tu, totuşi, în numele dreptăţii tale să ai curajul să-i înfrunţi, să poţi să le întorci şi obrazul celălalt, să te scuipe pentru că, mai presus de toate, e ideea, e principiul pe care îl aperi - într-adevăr, ce alură de uriaş! Că ţi se pun întrebări, că ţi se cer explicaţii, că faptele relatate sînt atît de grave şi de greu de contestat, ce importanţă mai are cînd tu ştii foarte bine că nu urmăreşti decit un singur lucru: să-ţi aperi ţărişoara ta. Nu sînt destui cei care ne oferă săptămînă de săptămînă cele mai superbe show-uri văzute vreodată pe micul ecran - nu fără aportul tău lucrurile nu vor merge cu destulă fermitate pe calea instaurării mult visatei democraţii. Nu mai are importanţă uşa prin care te-ai strecurat înăuntru, nu mai are importanţă nici cît sînt de compatibile platformele celor 23 de partide care te-au solicitat, important e să nu lipseşti tu din Marele Sfat al ţării! Fii bine venit, domnule Mazilu: eu, unul, te accept cu cea mai mare bucurie. Dacă reprezentanţii celor 23 de partide au ajuns să se certe între ele pentru cinstea de a-ţi oferi un mandat, înseamnă că Securitatea, într-adevăr, nu mai trebuie să înspăimînte pe nimeni.

Radu T. ALEXANDRU

Recurs

Azi, în faţa completului Secţiei Militare a Curţii supreme de justiţie a început recursul declarat în procesul inculpaţilor Postelnicu, Dincă, Mănescu şi Bobu, condamnaţi, după cum se ştie, la detenţie pe viaţă.
La începutul dezbaterilor, inculpatul Dincă, deşi anunţase că renunţă la dreptul de recurs, a mentionat că îşi însuseşte recursul declarat în numele său de apărător.
Apărarea a cerut amînarea procesului, în vederea aprofundării doctrinei juridice internaţionale, legate de infracţiunea de genocid.
Instanţa a hotărit amînârea cauzei.

Demonstraţie studenţească în faţa Poliţiei Capitalei
Vineri, 16.III.90, a avut loc o demonstraţie în faţa sediului Poliţiei Capitalei, la care au participat aproape 300 de studenţi de la A.S.E., care au protestat împotriva modului abuziv în care a avut loc ancheta desfăşurată asupra lui Dan Ghinea, student în anul III al Facultăţii de Cibernetică. Acesta a participat la manifestaţia din 18.11., din faţa sediului C.P.U.N. şi a fost unul dintre cei trei reprezentanţi care au apărut în faţa telespectatorilor pentru a citi revendicările celor adunaţi in Piaţa Victoriei. În zilele care au urmat, s-au luat informaţii asupra lui de la colegi şi familie. Alertat de acest lucru, Dan Ghinea s-a prezentat pe data de 9.III. la Poliţia Capitalei pentru clarificarea situaţiei. Aici a fost reţinut pentru 24 de ore, după care s-a emis un mandat de arestare preventivă sub acuzaţia de "devastare" şi "ultraj". De atunci, a fost căutat la Politia Capitalei de profesori şi colegi, aceştia neavînd voie să-l vadă. În urma manifestaţiei, din după-amiaza zilei de vineri, domnul general Chiţac a aprobat vizitarea arestatului de către tatăl şi fratele acestuia.

Era, oare, necesar protestul sutelor de studenţi pentru ca Dan Ghinea să se bucure de dreptul firesc şi democratic de a da un telefon şi a fi vizitat de un membru al familiei? Se pare că da.

Viorel CHIFU


​Libertatea din 19 martie 1990, pag. a 2-a


Libertatea din 19 martie 1990, pag. a 3-a


Libertatea din 19 martie 1990, pag. a 4-a

Lech Walesa -preşedintele Poloniei?

VARŞOVIA - Un grup de foşti comunişti polonezi care fac parte în prezent din Partidul Social Democrat din ţară, l-a acuzat pe generalul Wojciech Jaruzelski că i-a înşelat şi că nu a îndeplinit acordurile secrete ale "mesei rotunde", cu "Solidaritatea" - relatează agenţia E.F.E., citind un articol publicat de "Trybuna", organ al Partidului Social Democrat, din Polonia. Ziarul polonez precizează că Lech Walesa şi-ar fi exprimat dispoziţia de a prelua preşedinţia ţării, ceea ce nu ar trebui să surprindă pe nimeni, deoarece liderul "Solidarităţii" a acţionat în această direcţie şi este logic să dorească lichidarea reziduurilor vechiului regim, notează ziarul.