Publicat: 20 Aprilie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

DE LA O SĂPTĂMÎNĂ LA ALTA
  La Patriarhie
  PAŞTE PREZIDENŢIAL
  ŞI-AU ÎMPĂRŢIT lumina din lumina foştii prezidenţiabili din septembrie — Iliescu şi Constantinescu. Cristos a înviat -  de data aceasta - PENTRU AMÂNDOI.
  JOACA ŞI meteorologia rolul ei politic...
  Oare, la Paştele trecut, dacă n-ar fi fost vreme frumoasă, cortegiul regal ar mai fi avut amploarea pe care a avut-o? Sau, dacă ar fi venit şi de data aceasta câţi dintre simpatizanţii fostului rege l-ar fi urmat prin ploaie?
DAR, LA URMA-URMEI, DACĂ ÎN 21—22 DECEMBRIE 1989 VREMEA N-AR FI FOST AŞA CUM A FOST...

De astăzi
ILIESCU REDESCOPERĂ PENTRU A TREIA OARĂ AMERICA
S-AR PUTEA CA ŞI CLINTON SĂ DESCOPERE, ÎN SFÂRŞIT, ROMÂNIA...

Senzaţie la Giurgiu
TREI ŞALUPE PENTRU DOUĂ EMBARGOURI
Până la urmă, doar cu asta ne-am ales...

«DRUMUL KENTULUI»
CONTRABANDA DE ŢIGĂRI MERGE ÎNAINTE!
A FOST ARESTAT UN ALT TRAFICANT...
Este MOHAMED HAMADI, importator de ţigări VICEROY, pe adresele unor firme fantomă, care opera la Constanţa.
...Şl S-AU CAPTURAT 1000 BAXURI DE "KIM"

Spectaculoasa captură a fost găsită de Garda Financiară la firma „ALMA“, aparţinind unui negustor sirian. Totodată s-a mai descoperit că la firma OCAS SRL marfa (tot ţigări) se vindea pe facturi ale unor firme-fantomă.

Trio-ul JAMAL DUMITRI, MAHMUD SALAHAT şi MQHAMED BATTAINI a preluat activitatea de distribuire a mărfii prin firme- fantomă, înregistrate fără dificultăţi, pentru cîteva sute de dolari, si abandonate după ce se dă "tunul".

SĂRBĂTORILE AU FOST UN BUN PRILEJ DE CONTINUARE A ACTIVITĂŢILOR DE CONTRABANDĂ.
Firma ce aparţine lui SAMIR AKAD a procurat o mare cantitate de ţigări MONTE CARLO pe care le-a descărcat liniştită Complexul Expoziţional, pavilionul W, Standul 022.
Ghinionul a făcut însă ca Garda Financiară să fie de data aceasta pe fază.

Apropo de „facilităţile" unor traficanţi: pe ce bază iordanianul MOHAMED BATTAINI dispune de autorizaţia de a circula liber prin aeroportul Otopeni, avînd acces la Salonul oficial şi chiar la avion ! Ca cele din Liban...

În numărul viitor: SECRETUL "PEŞTIŞORULUI DE AUR". 

 

Preşedintele Iliescu - pentru a treia oară în America

"ŞI TOTUŞI" - VA FI PRIMIT DE CLINTON?

• Semnalul primit prin intermediul ambasadei americane pare să fie corect: miercuri este programată — totuşi — o întîlnire Clinton — lliescu • Ieri au decolat două delegaţii: una pentru Memorialul Holocaustului şi alta pentru convorbirile bilaterale • Din delegaţie fac parte Traian Chebeleu, Mişu Negriţoiu, Mugur Isărescu, losif Boda, Dan Iosif, Augustin Buzura, Moses Rosen • O şansă de relansare a relaţiilor româno-americane.

Citeam undeva, de curînd, că descoperirea Americii ar fi cea mai mare diversiune a ultimelor cinci secole. Potrivit acestei idei, cea mai nimerită întrebare ce ar putea fi adresată unui politician este "ce aţi făcut in ultimii 500 de ani?“ M-am stăpînit cu greu ieri, în timpul ceremoniei de plecare către Washington a delegaţiei române, să nu-l întreb acest lucru pe dl Iliescu sau pe dl. Negriţoiu. Sau chiar pe eminenţa sa rabinul şef dr. Rosen. "Aş fi aflat, desigur, că dl. Iliescu întreprinde o astfel de "diversiune" pentru a treia oară", că dl. Negriţoiu nici nu mai ştie a cîta oară, iar rabinul şef se simte, mai degrabă acolo acasă. Lăsînd gluma la o parte, cred că acest ultim voiaj al dlui Iliescu merită să fie tratat cu toată seriozitatea. S-a vorbit şi s-a scris mult pe marginea ideii că este vorba despre o nouă "situaţie imposibilă" —invitaţia la inaugurarea Memorialului Holocaustului de la Washington nefiind dublată şi de una oficială din partea Casei Albe. S-a apreciat chiar că ar fi vorba despre un afront şi că cel mai bun lucru ar fi fost ca invitaţia să fie declinată.

Iată însă că lucrurile se aranjează şi ieri se ştia — fără a exista o certitudine — că dl. Iliescu va fi primit (separat, nu "la grămadă") de preşedintele Clinton, miercuri şi probabil, că acesta este rezultatul unor demersuri concertate, atît din partea ambasadei americane (personal a ambasadorului Davis, care, de data aceasta, susţine ferm punctul de vedere oficial legat de etapa reducerii subvenţiilor, neagreînd opoziţia sindicatelor şi a cercurilor de afaceri în care rabinul şef Moses Rosen dispune încă de o certă influenţă.
Ieri în salonul de protocol al Otopenilor, oficialităţile venite să-i

Octavian ANDRONIC
(Continuare în pag. a II-a)

conducă pe membrii delegaţiei au gravitat în jurul mai multor "poli" de interes.
Unul a fost, desigur, dl. lliescu. După declaraţiile oficiale pentru radio şi TV („Sperăm ca aceastvizită şi contactele
discuţiile, dialogurile pe care le vom avea să marcheze o etapă nouă în deschiderea, dezvoltarea, multiplicarea relaţiilor dintre România şi Statele Unite"), s-a întreţinut cu primul ministru care a abordat cu acest prilej un superb pulover viu colorat (o "tradiţie" inaugurată de Roman si ignorată de Stolojan) expresie, probabil, a optimişmului cu care întîmpină evenimentele ce au să vină.
Un alt "pol" a fost rabinul şef, ascultat cu atenţie de asistenţii săi şi de consilierul de specialitate de la Cotroceni, dl. Victor Opaschi.
Doi dintre colegii acestuia, losif Boda şi Dan losif — fac parte din delegaţie.
De fapt, sînt două delegaţii: una pentru manifestările de la Memorialul Holocaustului şi alta pentru sesiunea de tratative bilaterale româno-americane.
Din a doua fac parte domnii Mişu Negriţoiu şi Mugur Isărescu, ambii realizînd perfect, ţinuta unor importanţi oameni de afaceri.
Nu l-am zărit pe dl. Meleşcanu, dar probabil că dînsul, împărtăşind soarta miniştrilor de externe, va poposi la Washington de pe cine ştie ce alt meridian.
Extrem de reţinut şi părăsind primul platoul, dapă punerea în mişcare a aeronavei, dl. Virgil Măgu-reaau, directorul SRI. Afabil, trecînd de la un grup la altul cu naturaleţe şi aplomb — secretarul general al Guvernului, dl. Viorel Hrebenciuc.
Nu au lipsit comentariile de după vizita în Golf şi despre declaraţiile,"bombă“ publicate de,"Evenimentul zilei" şi "Meridian" pe baza unei convorbiri informale din avion...
Dl. preşedinte şi-a întărit cu acest prilej părerea despre sine, că are prea multă încredere în oameni. "În unii" — a ţinut să adauge dl. consilier Mironov.
De altfel, din grupul de ziarişti — mai redus ca număr, de data aceasta — au părut să lipsească reprezentanţii celor două gazete.
Încet, uriaşul B707 s-a pus în mişcare a luat viteză, s-a înălţat şi a dispărut în zare.
După circa 11 ore, delegaţiile româneşti vor redescoperi America şi vor participa la o nouă "diversiune", dintre cele pe care le-a cunoscut ultima jumătate de mileniu.
Prin care nădăjduim să descoperim în America umbra de bunăvoinţă în care credau bunicii noştri. 

 

Sîmbătă 24 aprilie 1993

O surpriză (sperăm, plăcută) pentru cititorii noştri:

LIBERTATEA - Numărul 1000!

Ediţie specială: O mie de numere într-unul singur.

 

Libertatea din 20 aprilie 1993