Publicat: 20 Aprilie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 20 aprilie 1994

DE LA O ZI LA ALTA

Ecouri pariziene ale vizitei prezidenţiale

"MITTERRAND SALUTĂ "ÎNŢELEPCIUNEA" PREŞEDINTELUI ILIESCU"

- titra "LIBERATION" în 16 aprilie, într-o notă scurtă - în ton cu majoritatea relatărilor apărute în presa franceză: "La sosirea sa în Franţa, pentru o vizită oficială de 3 zile, preşedintele Iliescu a fost felicitat, joi, de preşedintele Mitterrand pentru "înţelepciunea politicii României în această perioadă zbuciumată pe care o traversează Estul" continentului european. "I-aţi făcut faţă cu calm, având grijă să întreţineţi cu fiecare un dialog constructiv" - a declarat preşedintele francez. "Nu ignoraţi pe nimeni, nu deranjaţi pe nimeni, este fără îndoială înţelepciune”. "Poporul român, a adăugat Mitterrand, vă va fi recunoscător de a fi ştiut să respingeţi tentaţia alianţei cu forţele trecutului, pentru a putea ralia în jurul proiectului nostru de reformă forţele democratice".

UNORA, PROBABIL, APRECIERILE PREŞEDINTELUI FRANCEZ LI SE VOR PĂREA HAZARDATE. ELE AU DAT ÎNSĂ TONUL ÎNTREGII VIZITE, MAI CALDĂ ÎN REALITATE DECÂT ÎN COLOANELE PRESEI

UN MINISTRU DE INTERNE... TOTALITAR SAU AUTORITAR?

"Băieţii" dlui Pasqua, ministrul de Interne al Franţei, au dat un recital "antidemocratic" reţinându-i fără menajamente pe exact acei membri ai asistenţei care aşteptau pe scările primăriei Parisului sosirea convoiului oficial, având buzunarele burduşite cu... ouă, pentru a-i face o primire colorată preşedintelui Iliescu. Ouăle le-au fost sparte în buzunare, Ia percheziţia corporală (din greşeală, bineînţeles), iar ei au fost reţinuţi de poliţie, majoritatea - români, aflaţi în Franţa fără forme legale - urmând a fi expulzaţi.

ASISTENŢA FRANCEZĂ NU A REACŢIONAT LA MANEVRELE FORŢELOR DE ORDINE

VIZITA REGALĂ DE PAŞTE - INCERTĂ!

Unul dintre membrii marcanţi ai delegaţiei române aflate la Paris a făcut o scurtă vizită la Versoix pentru a discuta cu fostul Suveran condiţiile în care ar urma să se desfăşoare vizita sa de Paşte. Mihai urma să dea un răspuns la începutul acestei săptămâni.
Este foarte probabil ca...

Noul ambasador român la Washington să fie dl Ion Goriţă

O dată cu încetarea năbădăiosului mandat al dlui Aurel Bragoş Munteanu (care a solicitat preşedintelui Iliescu răgazul de a rămâne în funcţie până la 28 aprilie, când împlinea 5 ani de "green card”) postul de ambasador al României la Washington ar urma să fie ocupat de secretarul de stat de la Externe, dl Ion Goriţă.

Senzaţional!
ÎN TIMPUL VIZITEI PREŞEDINTELUI ILIESCU, DL VĂTĂŞESCU NU MAI ERA AMBASADOR!