Publicat: 20 August, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 20 august 1994

 

 

CERBUL DE AUR '94

Nr.1 în topul festi­valurilor central şi est-europene

Din Finlanda o apariţie de... ciocolată

 

TRANZACŢIILE TRANZIŢIEI

FANTOMA SECURITĂŢII

Securitatea, în ge­neral, dar în special diviziunea sa repre­sivă, cea care-ţi intră în casă pe gaura cheii şi pe firul telefonului, cea care se infiltra prin urechile şi ochii vecinilor; prin şantajul

şefilor sau al "rezidenţilor" de la locul de muncă, va rămâne, fără doar şi poate, una dintre cele mai negre, cele mai sinistre amintiri ale anilor de totalitarism, care ne-au separat atât de brutal de lumea nor­mală. Şi poate că nu atât Securitatea, ca instituţie, a lăsat aceste sechele, cât mentalitatea pe care le-a inoculat-o oamenilor: aceea a unei suspiciuni permanente, a unei neîncrederi conge­nitale, a delaţiunii ca mod de supravieţuire. Dar şi ca mod de viaţă. Pentru că, trebuie să recunoaştem, asupra celor predispuşi la o astfel de morală, la un astfel de stil, securismul a operat impecabil, formându-se abia aici "omul nou", pe care-i tot visa Ceauşescu. Omul capabil de orice, la comanda imperativului superior...

Perioada de după decembrie '89 s-a caracterizat printr-o obsesie a Securităţii, văzută ca infiltrându-se diabolic în toate structurile şi operând malefic în toate registrele. De regulă, cele mai melodioase strigăte de alarmă s-au dovedit a aparţine celor mai autentici turnători plătiţi ai fostei Securităţi, infiltraţi cu abilitate acolo de unde puteau fi auziţi mai bine: în mass-media. Daţi în vileag, au reacţionat cu neruşinarea specifică, văzându-şi mai departe de ale lor: sub masca combaterii "vechilor structuri" securiste, ei n-au făcut şi nu fac altceva decât să opereze conform instrucţiunilor şi comenzilor unui strat difuz de "foşti", care-i au la mână în continuare şi care-şi duc, într-un fel sau altul, sub acest paravan, activităţile oculte.

Paradoxal este că "fantoma Securităţii" - pe care o acuză tenorii delaţiunii profesioniste - există şi tocmai ei sunt aceia care o fac să-şi continue, în direcţiile interesate, ofensiva de compromitere sau de intimidare a unor personalităţi incomode. Iar câteva gazete, apărute şi susţinute din fonduri dubioase, grupând suspect de rapid, alături de turnătorii ştiuţi, pe alţii, încă neatestaţi, cu aceleaşi năravuri, s-au transformat, în mod evident, în vârful de lance al unei politici cu obsesii şi nostalgii pe care, în mod naiv, le considerăm revo­lute. Iar cu fiecare zi în care gazetele îşi etalează demersurile dubioase pe tava delaţiunii, iscusit îmbrăcate în haina interesului faţă de... "securitatea cetă­ţeanului" (aici i-a luat gura pe dinainte), ope­ra fantomaticei instituţii marchează tot atâtea momente de derută şi de obsedante aduceri aminte.

Octavian ANDRONIC


LIZA MINNELLI

ÎNTR-O NOUĂ PREMIERĂ

Cunoscuta actriţă americană Liza Minnelli a fost, recent, prezentă la Londra cu prilejul premierei noului său film, "Corina, Corina", în care joacă alături de Whoopi Goldberg. (REUTER)

 

Un politician pentru toate sezoanele

Desen de Dan Silviu TURCULEŢ

Dl llie Verdeţ, venerabilul preşedinte al P.S.M. şi adept al unităţii de nezdrunciat, mai speră, încă, în victoria socialismului... biruitor.


K.O. Dl Coşea anunţa, deunăzi, că îşi pune mari speranţe în rezolvarea celei mai complicate operaţii a programului de privatizare - orientarea, colectarea şi înscrierea cupoanelor la cele 3 000 de întreprinderi, cu ajutorul pensionarilor. Tot ei, săracii! După ce au făcut la tinereţe (naţionalizarea şi cooperativizarea), acum sunt chemaţi să facă privatizarea.


 

Interviul de sâmbătă

RAZVAN THEODORESCU

"Audiovizualul este un abator"...

'Libertatea: Se zice că veţi reveni "în forţă" la şefia Televiziunii!

Răzvan Theodorescu: în ţara noastră multe "se zic"! Au ajuns şi la mine unele gânduri şi propuneri în acest sens...

Libertatea: Depinde de la cine!

Răzvan Theodorescu: De la grupuri, de la partide, de la "persoane însemnate", vorba unui personagiu neînsemnat...

Libertatea: Şi, dacă tot cităm pe însemnaţi, le-aţi tratat cu refuz?

Răzvan Theodorescu: Nu vă ascund că orgoliul meu s-a resimţit chiar fericit de acest lucru neobişnuit în lumea audiovizualului, care este, de obicei, un "abator"! Răspunsul meu este unul singur, dar mă tem că ceea ce doresc nu se poate pune în practică...

Libertatea: In perioada de tranziţie, toate tranzacţiile-s posibile...

Răzvan Theodorescu: Aş accepta propunerea numai dacă, după constituirea legală a Consiliului de Administraţie, Televiziunea Română s-ar autodesfiinţa pentru 24 sau 48 de ore. Este o propunere mai veche a mea, care, singură, ar putea clădi o instituţie fără zgură, fără nostalgici, fără oportunişti, numai cu valori. Care există!

Ion BUTNARU