Publicat: 20 Septembrie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

DE LA O SĂPTĂMÂNĂ LA ALTA

Începând de astăzi o nouă versiune a şlagărului
"STAND-BY" ME, F.M.I....
Va fi interpretată în faţa bancherilor de la Washington de cunoscutul trio Mircea Coşea — Florin Georgescu — Mugur Isărescu.
Refrenul rămâne acelaşi: GIVE ME YOUR MONEY

"Veniţi cu noi pe programul doi" propune pentru această seara o temă dureroasă:
CORUPŢIA DIN PRESĂ
La capitolul "funia din casa spânzuratului" sunt de aşteptat aprecieri pertinente din partea comentatorilor de la "TeVeRe" şi "EVeZe"

Cetăţeanul Nicolae P. din Piteşti a ţinut morţis să-i înveţe pe domnul lliescu vechea strigătură de inimă albastră:
HEI CUŢÂT, CUŢÂT, CUŢÂT,
DE TREI ORI TE-AM ASCUŢÂT!...

Zic unii că respectivul făcea reclamă mascată la lama Solingen.

SĂPTĂMÂNA POLITICĂ

VI(R)GILENŢĂ Şl TRANSPARENŢĂ

Societatea politică românească trăieşte prin fetişuri şi prin animism. Instituţiile şi-au căpătat chipul şi caracteristicile celor care le reprezintă în acest moment. Pentru românul post-decembrist, noţiunea de "preşedinte" are înfăţişarea dlui lliescu, cea de ţărănism pe a dlui Coposu, iar aceea de liberalism pe a dlui Câmpeanu. Nu este de mirare, deci, că Serviciul Român de Informaţii este confundat pur şi simplu cu dl Măgureanu şi nici că atributele de ocultism şi de diversionism, care se alătură de regulă instituţiilor de gen, i-au fost decernate directorului instituţiei. Din acest punct de vedere, mult aşteptata dezbatere a ERaportului prezentat de "ochii şi urechile" statului a reprezentat mai degrabă o confruntare cu dl Măgureanu personal, decât cu limitele şi excelenţele organului de la CEPECA.
La trei ani de la crearea sa, Serviciul Român de Informaţii
 şi directorul său au oferit publicului dornic de "sânge" o imagine cu totul diferită de aceea din perioada Berevoieştiului, când Parlamentul avea în faţă un boxer cu garda lăsată, dispus să încaseze tot. De data aceasta eschivele şi fandările au fost alternate cu jab-uri scurte şi directe la figură care au generat, în cele din urmă, un meci echilibrat. Neaşteptat de echilibrat, până şi pentru preşedintele lliescu, care în preziua partidei, căuta şi o alternativă pentru situaţia prosopului aruncat în ring. În fond, această tentă a fost dată de un cumul de evoluţii: pe de o parte al instituţiei şi al directorului său, iar pe de altă parte al nuanţării — din acest punct de vedere — a demersurilor parlamentare. "Instrumentul puterii" nu s-a mai aflat, de data aceasta, în situaţia de a face faţă la două curente clare: acceptarea necondiţionată din partea coaliţiei guvernamentale; contestare necondiţionată din partea opoziţiei. Practic, în momentul dezbaterii, principalul adversar — care însă nu a avut curajul să ceară direct capul directorului — rămâne formaţiunea dlui Petre Roman.
Disensiunile dintre cele două persoane şi personalităţi sunt notorii şi au debutat, practic, din momentul numirii liderului fesenist ca prim-ministru, decizie contestată vehement de cel care atunci nu ocupa nici o funcţie oficială. Ele au fost aduse la un nivel incandescent după mineriada din septembrie, căderea brutală a guvernului fiind pusă de dl Roman exclusiv pe seama dlui Măgureanu. Restul spectrului opoziţionist s-a nuanţat, cum spuneam — dl Ticu Dumitrescu ajungând, de pildă, să recunoască că "în acest moment altul mai bun nu e" — şi sub efectul relativei "disidenţe" a directorului faţă de Cotroceni, ceea ce i-a creat, implicit, aura unei echidistanţe. Cu toate întrebările incomode, cu toate acuzele reale sau imaginare, cu toate bâlbâielile colaboratorilor săi, dl Măgureanu poate considera că a câştigat această partidă. Acest lucru se va concretiza după toate probabilităţile in decizia pe care o va lua miercuri, preşedintele lliescu, de a reconfirma propunerea numirii dlui Măgureanu în calitate de director. După
analiza propunerii în comisia dlui Văcaru, va urma votul plenului Parlamentului. Un calcul sumar demonstrează că — mai ales în condiţiile votului secret — bilele albe ale dlui Măgureanu vor fi superioare ca număr celor negre. Domnia sa va avea astfel prilejul să intre în mult-clamata legalitate care a constituit clou-ul dezbaterilor şi să-şi continue opera de construcţie a unei instituţii pentru care noutatea sa absolută — în materie de metode şi atribuţii — pare să constituie principalul impediment în depăşirea pragului psihologic ce o desparte de vechea securitate.
Desigur, românii nu se vor putea desprinde uşor de fantoma instituţiei de tristă amintire şi vor mai continua, o vreme, să-şi reverse resentimentele şi inhibiţiile asupra celor noi. Vor continua şi cei interesaţi ca imaginea acestei continuităţi să persiste să-i atribuie păcatele cunoscute. Vigilenţa în condiţii de transparenţă — atâta cât bunul simţ şi regulile meseriei o permit — este un demers dificil, dar hotărâtor pentru întronarea autenticei democraţii. Momentul intrării Serviciului Român de Informaţii sub controlul nemijlocit al Parlamentului poate să constituie nu numai realizarea unei exigenţe europene, dar şi un factor decisiv în afirmarea noii sale identităţi.

Octavian ANDRONIC

În urma alegerilor de ieri
POLONIA A REDESCOPERIT COMUNISMUL
 

La "Romanian Open Tennis"

CEI DIN FRUNTE • AU FOST CEI DINTÂI!
A învins Goran Ivanisevici

Vizita ministrului de externe maghiar în România

CÂND DL JESZENSZKY SE DECONSPIRĂ

• "Ar fi mult mai simplu dacă n-ar exista maghiari în România" • Tratatul româno-maghiar rămâne doar o promisiune diplomatică • De la Bucureşti la Moscova cu o remiză la bord