Publicat: 21 Februarie, 2014 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu două decenii, în 1994?

DE LA O SĂPTĂMÂNĂ LA ALTA

Urmând recomandările ofiţerilor FORPRONU din teren, comandantul militar NATO a decis aseară
 
LOVITURILE AERIENE NU VOR FI ÎNCĂ DECLANŞATE
În cursul nopţii şi azi dimineaţă, Saraievo a fost survolat de zeci de avioane NATO aflate în misiuni de recunoaştere
 
RUSIA - MARE ÎNVINGĂTOARE PE PIAN DIPLOMATIC
Cei 400 de paraşutişti ai forţelor speciale de intervenţie rapidă ale Moscovei, plasaţi sub drapel ONU, au reuşit momentan să blocheze un conflict cu consecinţe incontrolabile. Soldaţii ruşi au fost primiţi cu flori de sârbii ortodocşi.
 
SABIA REPRESIUNILOR NATO PLUTEŞTE, ÎNSĂ, ÎN CONTINUARE, DEASUPRA SARAIEVO-ului.
 
După 22 de luni de asediu, depăşindu-se cel mai acut moment al crizei,
 
S-A DAT O ŞANSĂ PĂCII!
 
Preşedintele executiv al partidului de guvernământ, dl Adrian Năstase, neagă posibilitatea unei coaliţii cu Convenţia Democratică şi Partidul România Mare
 
MOTIVELE: NEPOTRIVIRI DE PROGRAME, RESPECTIV DE CARACTERE
 
PREZENŢA DLUI VIRGIL MĂGUREANU ÎN FAŢA MINERILOR GREVIŞTI
 
DE LA TG JIU NAŞTE DIVERSE SPECULAŢII
 
Unii susţin ce e un "şah la preşedinte" alţii că e "mutarea preşedintelui". D'aia e democraţie: fiecare cu părerea lui.
 
MIHAI DRĂGAN, director general al Direcţiei Generale de Muncă şi Protecţiei Sociale a Municipiului Bucureşti
 
SĂ NU UITĂM COPIII
 
Pentru rezolvarea operativă a punerii în plată a alocaţiilor de stat pentru copiii în vârstă de 0-7 ani care nu au primit drepturile cuvenite până în prezent, solicităm sprijinul ministerelor, departamentelor, regiilor, consiliilor locale şi al altor foruri tutelare, pentru că unităţile subordonate să transmită cât mai operativ borderourile aprobate prin comunicatul comun al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi Departamentului pentru Administraţia Publică Locală din 6 decembrie 1993.
 
De asemenea, rugăm reprezentanţii legali ai copiilor, ce nu au beneficiat de alocaţii înainte de 1 octombrie 1993 şi care încă nu au depus actele necesare la consiliile locale unde au domiciliul stabil, să urgenteze depunerea documentelor necesare pentru a beneficia de drepturile ce li se cuvin. În prezent, din cei 216 441 copii în vârstă de 0-7 ani, existenţi în evidenţele Direcţiei Municipale de Statistică la data de 1 iulie 1993, s-au prezentat documente pentru 117 000 copii, fiind puşi în plată numai 95 000 până la data de 16 februarie 1994.
 

Corespondenţă din Stuttgart, de la OCTAVIAN ANDRONIC

 

EDBERG TRIUMFĂ A DOUA OARĂ LA EUROCARD OPEN!

Tenismenul suedez câştigă 355 000 dolari şi 380 puncte în clasamentul ATP.
 
Ivanisevici se mulţumeşte "doar" cu 197 000 dolari.
 
"Când lucrurile merg bine, nu prea aveţi întrebări" - a fost concluzia-reproş a lui Ion Ţiriac adresată ziariştilor prezenţi la conferinţa de presă de ieri la prânz, înaintea finalei turneului internaţional de tenis EUROCARD OPEN, disputat pe parcursul săptămânii trecute la Stuttgart. Într-adevăr, lucrurile au mers bine. Şi din punct de vedere sportiv - marele manager român neuitând să sublinieze faptul că în sferturile de finală s-au aflat 5 jucători din primele 10 locuri ale clasamentului ATP şi că finala va fi câştigată pentru a doua oară de către Edberg sau Ivanisevici, care şi-au mai înscris numele pe tabelul învingătorilor în 1991 şi în 1992, dar şi din punct de vedere managerial - premiile, în valoare de 2,25 milioane dolari ridică turneul pe locul al 5-lea, după cele din Grand Slam, iar încasările au bătut recordurile precedente în condiţiile unui an diferit care găşeşte economia germană în plină recesiune. "Filosofia este - spunea Ţiriac - că indiferent de ce se întâmplă în lume, oamenii au nevoie de spectacol. Şi de spectacol de bună calitate. Este ceea ce le-am oferit noi aici".
 
Menţionam în corespondenţa de vineri, înaintea disputării sferturilor,  că pentru germani adevărata finală avea loc chiar în acea zi, când urma să se dispute întâlnirea dintre Stich şi Becker. Stich - locul 2 în ATP, cel mai bun jucător german al momentului, iar Becker -locul 14, dar în plină revenire de formă, după o lungă "cădere" ce a urmat despărţirii de Ţiriac. Un meci al orgoliilor, al ambiţiilor, al revanşelor în care Becker - favoritul dintotdeauna al "sudiştilor" - beneficia de suportul masiv al spectatorilor, care-l doreau învingător nu numai asupra lui Stich, dar şi asupra lui Ţiriac, care-i prevăzuse declinul încă din urmă cu un an. A câştigat Becker, în două seturi prea puţin spectaculoase, în care au abundat loviturile de măciucă. Stich a părăsit demn competiţia, fără reproşuri şi incriminări (cum făcuse până atunci), iar Becker a luat o gură de oxigen care-i era mai mult decât necesar. Celelalte sferturi i-au dus mai departe de Ivanisevici (după un meci spectaculos cu Leconte), pe Edberg (învingător nu fără emoţii în faţa conaţionalului său Gustaffson) şi pe spaniolul Bruguera (unul dintre cei mai în formă jucători europeni, locul 4 în ATP, învingător în faţa francezului Boetsch).
 
Semifinalele de sâmbătă s-au tranşat, ambele, în câte trei seturi: Becker a cedat în faţa unui Ivanisevici nervos, comod, dar inspirat în situaţiile limită, iar Edberg, în cel mai frumos meci de până atunci al turneului, l-a eliminat pe Bruguera. Ambii finalişti au pierdut primul set, jucând la nivelul valoric care i-a consacrat abia în ultimul, ieşirea din cursă a lui Becker i-a afectat pe spectatorii germani, nu într-atât însă încât să facă din asta o dramă. Foarte sportiv, în spiritul care-l caracterizează, Ţiriac sublinia la conferinţa de presă că printre reuşitele turneului se înscrie şi faptul că Becker rămâne un jucător competitiv şi acest lucru este foarte important pentru sportul german în ansamblu.
 
Finala desfăşurată pe parcursul a mai puţin de două ore (117 minute), a adus faţă în faţă două temperamente complet diferite. Suedezul - calm, calculat, tehnic şi foarte sigur pe el. Croatul - sclipitor în unele faze dar (iarăşi) nervos şi incapabil parcă de a se mobiliza. Jocul a început în tonalitatea de dominare a lui Ivanisevici care a şi câştigat primul set, în 30 de minute, cu 6-3. Cel de-al doilea set a constituit cumpăna întâlnirii: aşii lui Ivanisevici au început să se rărească în timp ce loviturile bine tăiate ale suedezului au început să fie tot mai numeroase. Câştigă cu 6-4 Edberg, în 40 de minute setul cel mai lung. După care jocul începe să curgă într-o direcţie unică: 6-2, 6-2, cu schimburi de mingi în care suedezul îşi dovedeşte precizia şi superioritatea psihologică. Ivanisevici cade de câteva ori chiar la propriu - şi, resemnat, nu-i mai rămâne decât să-i strângă mâna adversarului său. Edberg câştigă trofeul pentru a doua oară şi, o dată cu el, un sac de dolari, în plus, primeşte din partea lui Ion Ţiriac un trofeu special, pe care i-l înmânează fostul prim-ministru al landului, Lothar Spath, în aplauzele întregii săli cărora li s-au adăugat cele ale unui mic grup de români - printre care  George Păunescu, George Copos, M. Taher, C. Dună, sosiţi special cu un charter, la invitaţia lui Ion Ţiriac.
 

Astăzi la Saraievo - O ZI LA FEL CA ORICARE ALTA