Publicat: 21 Iulie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 21 iulie 1994

DE LA O ZI LA ALTA 

Prin tragere la sorţi s-au stabilit adversarele echipelor noastre în turul preliminar al cupelor europene la fotbal

"Liga Campionilor": STEAUA - SERVETTE GENEVA

Cupa UEFA: FC La Valetta - RAPID

DINAMO TBILISI - U. CRAIOVA

GLORIA BISTRIŢA şi DINAMO vor intra direct în turul întâi al Cupei Cupelor şi respectiv Cupei UEFA

Dl Isărescu e tot mai singur...

O NOUĂ ARESTARE ÎN ÎNALTA SOCIETATE

De această dată, este vorba de Rusu Nicu, directorul sucursalei "Transilvania" a Băncii Româneşti. Acesta este răspunzător de operaţiuni ilegale în sumă totală de cinci miliarde lei şi misterioase dispariţii de valută din ponturile clienţilor.

Traficanţii de maşini ţin capul la cutie

"SKODELE" LUI MIRCEA BLEHER RUGINESC PRIN GĂRI

Aflăm noi veşti despre soarta maşinilor Skoda aduse în ţară de firma "Pan Cars", la care acţionar principal este domnul Mircea Bleher, actualmente "pensionar" al statului, pe gratis. De curând, instanţa a dispus prelungirea mandatului de arestare preventivă a Iui Mircea Bleher. Aceasta înseamnă, după părerea unor cercuri din apropierea anchetatorilor, că apele nu sunt deloc limpezi nici în legătură cu mituirea celor doi  funcţionari ai BRCE, arestaţi o dată cu Bleher, nici cu importul de autoturisme, fără plata taxelor vamale. (Relatări în pag.  a VIl-a).

Centrele de planning familial au fost înfrânte?
 

În Bucureşti, avorturile sunt în creştere
După ’89 valul întreruperilor de sarcină a băgat spaimă în medicii ginecologi. Diversele centre de planning familial, apărute ca o necesitate acută, s-au dovedit a fi în timp nerentabile, setea femeilor "active" de a afla virtuţile steriletului sau ale spermicidului situându-se la un nivel sub zero. Astfel că, aceste centre, intimidate, s-au restrâns, anexându-şi o activitate mai profitabilă, veche de când urmaşa Evei a pus piciorul în prag (anul nu a fost consemnat de istorici): întreruperea de sarcină. Televiziunea şi presa nu fac nimic pentru "implementarea" metodelor contraceptive în masa populaţiei, se plâng ginecologii pe care i-am abordat. Ideile preconcepute sau sfaturile după ureche s-au dovedit a fi mai tari decât explicaţiile medicilor. Pilulele sunt refuzate pe motiv că dereglează organismul, prezervativul este acuzat că ar diminua plăcerea, steriletul că ar "da" cancer.

La ora 11,00 în saloanele "Intercontinentalului",
S-A PARAFAT NOUA ALIANŢĂ CIVIC - LIBERALĂ

În această dimineaţă, la ora 11,00, a avut loc ceremonia semnării Protocolului Alianţei Civic-Liberale "LIBERALII". Reamintim că la masa negocierilor s-a aflat, vreme de câteva luni, alături de PNL şi PAC, semnatarii de azi şi PNL-CD care însă a renunţat pe "ultima sută de metri". Din păcate, intenţia autorilor acestei acţiuni - un început al stopării atomizării liberale - n-a avut rezultatul scontat. Se parc că - în ciuda declaraţiilor preşedintelui PNL-CD privind aderarea de principiu Ia Protocol - acest partid nu priveşte în totalitate cu ochi buni, alianţa liberală.

ACTUALITATEA BUCUREŞTEANĂ

BUGETUL LOCAL CONDAMNĂ REGIILE PRIMĂRIEI LA MOARTE LENTĂ
Austeritatea bugetară locală - ce îmbracă forma celor 295 miliarde lei primiţi de Primăria Capitalei de la Guvern, la care se vor adăuga alte 60 de miliarde "stoarse" de la contribuabili prin aplicarea Legii 27, cea a taxelor şi impozitelor locale - va pune serios sub semnul întrebării dezvoltarea oraşului în acest an. În aceste condiţii, menţinerea Bucureştiului în viaţă rămâne singurul obiectiv care poate fi luat în calcul. Aşa stând lucrurile, este de la sine înţeles că toate serviciile, aflate sub autoritatea Primăriei, vor fi drastic afectate, fiecare dintre ele primind sume cu mult sub necesităţile reale.

RATB-ÎN PRAGUL DEZASTRULUI
Nu va mai avea cu ce să cumpere noi mijloace de transport în comun.

Regiei Autonome de Transport Bucureşti i-au fost alocaţi, pentru dezvoltare, de cinci ori mai puţini bani decât a solicitat. Directorul general, ing. Constantin Popescu, ne-a declarat în acest sens: "Am cerut Primăriei Capitalei 253 miliarde lei, sumă pe care am justificat-o în modul cel mai corect şi mai realist, dar am primit numai 49 miliarde lei. În această situaţie, programul de mărire şi modernizare a parcului auto este compromis total. Nu exagerez, cu nimic, afirmând că din acest punct de vedere Regia se va afla în pragul dezastrului. Nu vom mai putea achiziţiona nici un mijloc nou de transport în comun, fiind obligaţi să mergem, un fel de a zice, cu cele pe care le avem. Şi pentru a căror întreţinere, având în vedere vechimea lor, cheltuim un sac de bani. Neputând însă face nimic pentru a intra în posesia banilor de oare am fi avut nevoie nu-mi rămâne decât să mă resemnez. Ceea ce am şi făcut".

RADET - JUMULITĂ PE JUMĂTATE
Contorizarea va fi amânată încă două decenii
Mai norocoasă, Regiei Autonome de Distribuţie a E-nergiei Termice i-a fost retezată alocaţia numai la jumătate. Iată ce ne spune directorul general Gheorghe, Dabela: "Am cerut Primăriei Capitalei 30 miliarde lei şi ni s-au dat numai 15. Din care 7 miliarde pentru finanţarea lucrărilor începute anul trecut şi 7 pentru cele noi, o parte din ele fiind deja începute în zona Centrului Civic. Un calcul simplu arată că pentru faimoasa acţiune de contorizare a consumurilor (comandată de Guvern, dar pe banii noştri!) nu mai rămâne decât un miliard de lei. Mare şi lat! Faţă de 45 miliarde lei, cât costă această operaţiune, atât de solicitată şi justificată de consumatorii noştri. În aceste condiţii, procesul de montare a contoarelor va dura nu 6 ani, cât prevăzusem noi, ci 20 de ani. Abia peste două decenii, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice nu va mai fi înjurată că ciupeşte (ca să nu zic cum zic alţii, că fură) la nota de plată a cetăţenilor".

Eugenia POPESCU
Emanuela VĂDUVA


LECTURI DE VACANŢĂ

RAPORTUL SRI DESPRE... DECEMBRIE ’89 LA BUCUREŞTI

Continuăm textul raportului SRI despre evenimentele din decembrie 1989 în Capitală.

Ca o primă concluzie a raportului, incidentele care s-au produs în timpul mitingului organizat de Ceauşescu pe 21 decembrie, nu au fost deloc spontane.

21 DECEMBRIE 1989

• Gardarea manifestaţiei nu s-a realizat conform tipicului stabilit pentru astfel de ocazii, cadrele fiind amplasate în primul rând al participanţilor. Astfel, acestea nu numai că n-au putut interveni, dar nici măcar n-au putut vedea ce se întâmplă.

• Bubuiturile puternice care s-au auzit în acele momente puteau proveni şi din detonarea unor petarde (chiar dacă la controlul post-acţiune, efectuat de cadre specializate, nu au putut fi relevate urmele specifice lăsate de folosirea acestui tip de mijloace de marcare a focului).

În acelaşi timp, deşi se cunoştea că, în diferite puncte din zona centrului Capitalei începuseră să se constituie grupuri - în principal tineri - fiind lizibilă intenţia acestora de a declanşa manifestaţii de protest, forţele de ordine (M.I.) amplasate pe laturile exterioare ale dispozitivului de gardare au fost relativ puţine, fiind întărite abia după "spargerea" mitingului.

Toate acestea constituie un punct de plecare pentru descifrarea principalelor elemente ale manevrei, precum şi pentru identificarea unora dintre regizorii şi actoria acesteia.

Deturnarea mitingului a confirmat apariţia în principalele puncte ale centrului Capitalei (zona Cişmigiu - G.G.A., - Piaţa Universităţii; zona străzii Oneşti - Scala; zona Piaţa Romană) a unor grupuri de manifestanţi care scandau lozinci anti-ceauşiste şi cereau mulţimii să li se alăture. Persoane care au participat la evenimente afirmă că printre aceştia se aflau şi "unii care veniseră de la Timişoara special pentru această acţiune".

La început, acestor grupuleţe li s-au alăturat puţini bucureşteni, dar, în funcţie de curajul personal al fiecăruia, populaţia din jur a început să-şi exprime deschis aprobarea faţă de manifestanţi.

ATITUDINEA Şl REACŢIILE FORŢELOR DE ORDINE

Şi în acest caz apar o serie de aspecte care ridică semne de întrebare.

În vreme ce în cazul grupului, destul de masiv, format în zona bulevardul Magheru - Piaţa Romană s-a intervenit în forţă, acesta fiind dispersat, în zona Pieţei Universităţii şi a fostului bulevard Gheorghe Gheorghiu-Dej lucrurile se desfăşurau într-o manieră cu totul diferită. Astfel, fiecare grup agitatoric era, practic, înconjurat de scutieri (cadre şi militari în termen ai forţelor de intervenţie), dar aceştia nu întreprindeau nici o acţiune de dispersare sau capturare a lor - deşi numeric îi depăşeau de cel puţin două, trei ori, iar o acţiune în forţă n-ar fi reprezentat o problemă limitându-se să-i menţină în grup compact şi deplasându-se odată cu ei.

Cadre de miliţie şi de la fostă Securitate a municipiului Bucureşti (S.M.B.) în ţinută civilă, au reţinut manifestanţi, în special din rândul celor care aveau ieşiri violente (spargerea unor vitrine - cazul Librăriei "Mihai Eminescu", spargerea parbrizelor unor autobuze şi troleibuze ai căror conducători refuzaseră să oprească pentru a bloca traficul etc.), o bună parte dintre cei reţinuţi dovedindu-se a fi tineri fără ocupaţie ori angajaţi ca muncitori necalificaţi pe diferite şantiere. În cazul celor reţinuţi de foşti lucrători din cadrul S.M.B. (circa 20 de persoane) s-a procedat fie la predarea lor organelor de miliţie (I.M.B.), care i-au transportat la Jilava, pentru cercetări, fie după identificare, la punerea în libertate.

Această atitudine debusolată, incoerentă a forţelor de ordine a fost factorul care a întărit curajul populaţiei de a se ralia grupurilor şi a trecerii la manifestări anti-ceauşiste (deja se făceau afirmaţii de genul "Miliţia nu le poate face nimic").

Intensitatea maximă a acţiunii s-a înregistrat aproximativ între orele 15,00 şi 20,00 când în zona centrală a oraşului s-âu adunat câteva mii de oameni din cele mai diferite medii socio-profesionale şi de toate vârstele, care scandau lozinci anti-Ceauşescu. În intervalul menţionat s-au încercat şi câteva acţiuni de descurajare: lansarea, în viteză, a unor T.A.B.-uri, printre cei care manifestau; manevre ale unor cisterne ale pompierilor care au stropit grupurile cu un amestec de apă şi substanţe chimice urât mirositoare etc.

REPRESIUNEA

O dată cu lăsarea întunericului, o bună parte dintre cei adunaţi în zona centrală a Capitalei - în special oameni în vârstă - s-au retras, activi rămânând tinerii, mulţi dintre ei studenţi, dar şi indivizi fără ocupaţie.

De altfel, relatări ale unor persoane care au luat parte, direct, la evenimentele din acea zi atestă că în zonele "fierbinţi" (în special Piaţa Universităţii, în vecinătatea Hotelului "Intercontinental" şi a restaurantului "Dunărea existau grupuri organizate, care se manifestau activ şi coerent, în vreme ce masa - mulţi păreau a se afla sub influenţa alcoolului -, într-o vizibilă stare de agitaţie, se mişca şi acţiona haotic, pendulând de la un grup la altul.

Pentru a se apăra, manifestanţii constituiseră, între ei şi forţele de ordine, o baricadă formată din câteva autovehicule, o remorcă răsturnată şi din mobilier scos din incinta restaurantului "Dunărea".

De asemenea, pe trotuarul din dreptul Hotelului "Intercontinental", exista un număr relativ mare de persoane care nu s-au alăturau manifestanţilor, ei doar îi priveau şi, uneori îi încurajau. Privitori se mai aflau concentraţi şi în zona gurilor de metrou din Piaţa Universităţii.

DISPOZITIVUL DE ORDINE (ÎN ZONA CENTRALĂ)

- Principalul element era constituit în zona intersecţiei străzilor 13 Decembrie - Batiştei - Sala Dalles, fiind compus din patru cordoane: scutieri, imediat în spatele acestora cadre de miliţie, iar în adâncime (spre fosta stradă Oneşti) cadre în ţinută militară (elevi şi militari în termen), iar în spatele acestora, ofiţeri.

Dispozitivul militar era întărit de cinci tancuri şi mai multe TAB-uri.

- În zona fostului bulevard Gh. Gheorghiu Dej - Piaţa Universităţii se aflau forţe de intervenţie (scutieri) şi cadre de miliţie, precurm şi TAB-uri (trei sau patru) a căror apartenenţă nu a putut fi clarificată. (S-a afirmat că ar fi aparţinut trupelor de intervenţie dar, după cura se ştia, acestea nu erau dotate cu blindate; singurele maşini de luptă de care dispuneau forţele ce au ţinut de M.I. şi fostul D.S.S. erau A.B.I.-urile de la U.S.L.A.).

- La intrarea în strada Batiştei (între Hotelul "Intercontinental" şi Banca Româno-Franceză) se afla un cordon de scutieri precum şi luptători de Ia U.S.L.A. prezenţa acestora din urmă fiind explicată prin existenţa în zonă a două obiective cărora le asigurau nemijlocit paza: Agenţia companiei aeriene "EL-AL" şi complexul diplomaţie al SUA (ambasada şi consulatul).

DOTAREA ELEMENTELOR DISPOZITIVULUI

- Scutierii forţelor de ordine şi intervenţie din cadrul I.M.M.B.): cască albă cu vizieră din plastic transparent, scut din material plastic rezistent, baston de cauciuc.

- Miliţienii (subofiţeri): armament individual (pistolet); baston de cauciuc (unii dintre aceştia fiind dotaţii şi cu pistol mitralieră - A.K.M., - cu pat metalic rabatabil).

- Militarii din forţele de intervenţie; cască metalică (albastră sau kaki), pistol automat (A.K.M.) cu pat de lemn.

- Forţele militare (SOLDAŢII): cescă metalică, pistol mitralieră (A.K.M;) cu pat de lemn.

- Ofiţerii: cască metalică (kaki), pistolet, pistol mitralieră (A.K.M.) cu pat de lemn.,

La acest capitol trebuie menţionat că în unităţile informativ-operative ale fostului D.S.S. din Capitală s-a distribuit cadrelor armamentul din dotare (pistolet şi 24 cartuşe) iar la fosta S.M.B. armamentului i-a fost adăugat si baston de cauciuc, cu ordinul ca întregul armament să fie păstrat în fişete

 • • •

În intervalul 20.30-23.00 a început represiumea propriu-zisă. Militarii au primit ordin să intensifice focul de avertisment trăgând, în sus, cu cartuşe trasoare.

Conform relatărilor făcute tot de persoane care au fost în zona Pieţei Universităţii în acele momente, în scurtele pauze ce apăreau în timpul tragerii cu cartuşe trasoare, putea fi auzit şi sunetul altui tip de foc; descris de cei care au satisfăcut stagiul militar ca specific detonării muniţiei de război (cartuşe obişnuite), lansându-se zvonul - neconfirmat prin investigaţii ulterioare - că acestea ar fi proveni de la cordonul de ofiţeri aflat în spatele cordonului de soldaţi.

Înspre orele 24.00 au intrat în acţiune şi forţele de intervenţie (scutierii), care au început să-i vâneze pe manifestanţi. În timpul "asalturilor" au fost prinşi unii dintre cei care se aflau în zonă.

Cei capturaţi erau duşi în anumite "puncte de colectare" (unul se afla în faţa Hotelului "Negoiu", iar altul în spaţiul aflat în faţa fostului Minister al Comerţului Exterior - staţia de troleibuze Piaţa Universităţii), după care erau urcaţi în dube şi duşi, pentru identificare şi înregistrare, pe platoul fostei Miliţii a Capitalei, iar apoi transportaţi la închisoarea Jilava, unde se constituiseră echipe de cercetare operativă a "turbulenţilor".

La început, acţiunile scutierilor erau coordonate şi dirijate, aceştia alegându-şi ţintele - grupuri mai concentrate -şi acţionând pentru dispersarea lor. Evoluţia a luat însă, o întorsătură tragică, în momentul in care, în rândul scutierilor a fost lansat zvonul că, la Piaţa Romană, mai mulţi colegi de-ai lor fuseseră omorâţi prin înjunghiere cu şurubelniţe. Că nu era decât un zvon, o probează faptul că acest aspect nu s-a putut verifica şi despre el nu au apărut nici un fel de date.

Din acest moment, scutierii au început să "lucreze" la grămadă, fără nici o alegere şi fără limite. Un caz exemplificativ pentru întorsătura tragică a situaţiei şi starea de spirit a celor implicaţi, relatat de persoane care au fost victime ale episodului respectiv, este cel în cere aproape toţi pasagerii care au coborât, la un momenţ dat, la staţia de metrou Piaţa Universităţii, până şi copiii au fost pur şi simplu luaţi pe sus, maltrataţi. În aşteptarea dubelor, cei "prinşi" erau bătuţi, târâţi de mâini şi de picioare şi obligaţi să se culce pe burtă unii peste alţii, construindu-se grămezi formate din câte trei patru straturi de oameni: bărbaţi, femei, copii, de-a valma.


Dialectica tranziţiei:

​PÂNĂ NE FACE VĂCĂROIU MILIONARI, OUL VA COSTA CÂT BOUL

Pag. a III-a