7 decembrie 2021

Remember 21 martie 1991 – Presa acum 30 de ani

Libertatea
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1991

DE LA O ZI LA ALTA

• SPOR DE PERICLITATE! Reporterul şi operatorii televiziunii care au filmat mitingul de ieri al cartelului ALFA au fost agresaţi şi maltrataţi, abia reuşind să-şi salveze aparatura. Probabil că nu va protesta nimeni în favoarea lor. Dacă-i bătea politia era cu totul altceva! (N.R. Au fost, de fapt şi patru poliţişti bătuţi!) • APEL. Domnul deputat Nae Bedros a consumat vreo zece minute din programul Actualităţilor de aseară pentru a da citire unui mesaj emanat de la Convenţia pentru instaurarea democraţiei, din care reiese că partidele membre ştiu foarte bine ce ar trebui făcut pentru ca lucrurile să meargă cum trebuie. Oare n-ar fi timpul să-l vedem şi la lucru pe onorabili, că de pe margine dă sfaturi şi soluţii toată lumea? • CONFLICT. Liderul Uniunii Liberale Brătianu, impetuosul domn Brătianu a început acum un război cu Patriarhia, după ce a combătut eroic DEP-ul. Parcă toate forţele ostile din ţară s-au coalizat pentru a pune bete-n roate Uniunii • DOLARUL CONTRAATACA. Ieri dolarul punea la pămînt două sute de Iei. E tare, dom’Ie! • Rindurile membrilor guvernului se răresc văzind cu ochii. După domnul Stoica, cel care a marcat începutul şi după „echipa” Stolojan-Vătăşescu-Zisu, iată că şi domnul Doru Pană cedează, din motive de sănătate. Pînă una-alta se reformează intens chiar echipa reformei! • ASEDIU. Vreo două sute de mitingişti profesionişti au profitat ieri de reluarea stagiunii de primăvară, încercind să ia cu asediu palatul Cotroceni. Jandarmii, pătrunşi de principiile drepturilor ramului şi grijulii cu încălcarea lor au încercat să-i stînjenească cît mai puţin posibil.

Ziarul Libertatea din 21 martie 1991 pag. 1-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

ADRIAN NĂSTASE PLEACĂ AZI LA MOSCOVA

Astăzi la prînz, domnul Adrian Năstase, ministrul român de externe, pleacă spre Uniunea Sovietică unde va întreprinde o vizită oficială de trei zile la invitaţia omologului său sovietic, Mihail Bezmertnih. Programul vizitei mai include escale la Kiev şi Chişinău unde domnul Năstase va avea convorbiri şi contacte cu factori de răspundere ai celor două republici.

CRIZA DE GUVERN

Primele „victime” ale liberalizării: miniştrii Vătăşescu, Stolojan şi Zisu

In cursul şedinţei de Guvern din 20.03.1991, domnul ministru de stat Anton Vătăşescu şi ministrul finanţelor domnul Theodor Stolojan şi-au menţinut poziţiile avute în discuţiile anterioare în legătură cu liberalizarea preţurilor şi măsurile de protecţie socială din etapa a II-a.
Deşi au fost de acord că, în condiţiile actuale politico-sociale, schema aprobată de Guvern este probabil cea mai bună schemă care poate ii aplicată, totuşi o soluţie mai radicală de liberalizare a preţurilor, care să elimine complet subvenţiile şi diferenţele de preţ generatoare de risipă şi ineficientă, ar fi fost preferabilă de prezentat populaţiei dacă era susţinută de o protecţie socială corespunzătoare.
In aceste condiţii, avînd în vedere şi solicitarea excesivă din ultima perioadă, domnii Anton Vătăşescu şi Theodor Stolojan au cerut eliberarea din funcţie.
Pe de altă parte, din motive de sănătate, a cerut eliberarea din funcţie şi domnul Mihai Zisu ministrul resurselor şi industriei.

GURA LUMII

(INFORMAŢII PENTRU CARE NU BAGAM MINA IN FOC)

 CULISELE UNEI VIZITE

Săptămînalul Partidului National Liberal „Viitorul” din 5-11 martie a vestit pe prima pagină că „dl. Radu Câmpeanu participă (in perioada 3-7 martie) la Congresul de la Grenoble al Partidului Republican din Franţa, la invitaţia personală a luiValery Giscard d’Estaing”.
Din cite s-a putut afla de la fata locului, dl. Radu Campeanu a fost intr-adevăr invitat, insă doar de organizaţia provincială departamentală „Isere” a partidului citat şi nu la congresul Partidului Republican şi nici la acela al organizatiei departamentale (judeţene), ci pur şi simplu intr-o vizita amicală.
Cit despre fostul preşedinte al Franţei acesta nu putea să-l invite pe preşedintele P.N.L. în acest cadru deoarece nu ocupă nici o funcţie în Partidul Republican Francez. De altfel, in cursul vizitei, dl. Radu Câmpeanu nici măcar nu l-a zărit la faţă pe Valery Giscard d’Estaing, ni se mai comunică din aceleaşi cercuri bine informate.
În „Viitorul” nu se mai spune însă că şi doamna Câmpeanu a figurat in delegaţia P.N.L., chiar dacă nu a fost invitată. Prezenţa sa, din cîte spun organizatorii locali, a stirnit mirare şi iritare, francezii vădindu-se, în mod inexplicabil afectaţi de atitudinile pa care le-a adoptat.
Ar mai fi, de asemenea, de remarcat că dl. Radu Câmpeanu a fost însoţit de cele două „gorile” care-i sînt atribuite în calitatea sa de vicepreşedinte al Senatului. Vizita sa în Franţa nu era o vizită de stat, ci una privată, aşa că, unii, comentatori mai cîrcotaşi nu prea văd, cum s-ar explica deplasarea celor doi asistenţi, care au costat numai cu această ocazie contribuabilul român 4.000 de dolari.
Şi statul se plinge că nu are bani, de parcă deplasările domnului senator Câmpeanu i-ar epuiza rezervele!

AMBIDEXTRU

K.O.

De săptămîna trecută şi pompierii bucureşteni şi-au organizat un sindicat propriu. Pînă aici, toate bune. Numai că în Statutul sindicatului este prevăzut şi dreptul la grevă. Aşa că să avem grijă, în timpul unor eventuale greve ale acestui sindicat să interzicem cu desăvîrşire incendiile. Cum, asta-i altă treabă care ne priveşte direct şi personal.

EVRIKA

Cine credeţi că a fost vedeta ceremoniei? Vaclav Havel? Arpad Goncz? Willy Brandt? Nici pomeneală de vreunul dintre ei. Pentru că, adevărata, neîntrecuta vedetă a Universităţii Libere din Bruxelles a fost nimeni alta decît doamna Doina Cornea. In faţa strălucirii aurei sale disidente au pălit şi preşedinţii cehoslovac şi ungar, şi fostul cancelar german – este concluzia corespondenţei din Bruxelles a domnului Pascale Seferidis (R.L.) care ar fi asistat personal la ceremonia decernării titlului de „Doctor Honoris Causa” pentru „adevăratele sale cruciade pe care le poartă în scopul informării Occidentului asupra situaţiei din România”. Tradiţia instaurată de odiosul şi sinistra în colecţionarea de titluri onorifice este continuată cu brio de stimabila doamnă profesoară Cornea; spre gloria neamului şi a Alianţei Civice.
Trupeţi blonzi şi prieteni de-ai lor au încercat ieri, prin escaladarea violenţei şi a gardului, să fure cucuveaua din grădina Cotroceni. Pentru prinderea „marelui blond organizator” SRI oferă o bună recompensă: o puşcă specială fără ţeavă si fără lunetă. Că de altceva nu dispune.

Ziarul Libertatea din 21 martie 1991 pag. a 2-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 21 martie 1991 pag. a 3-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 21 martie 1991 pag. a 4-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Presa acum 50 de ani

(21 martie 1941)

• JUSTIFICAREA FONDURILOR FOSTE ALE „STRĂJII ŢĂRII”. Sunt invitate 21 de persoane din țară să justifice folosirea unor sume, variind între 10.000 lei şi 35.000.000 Iei, primite de la administraţia Patrimoniului Mişcării Legionare. Altminteri, sunt pasibile de pedepse de la 5 la 25 ani muncă silnică sau condamnare la moarte dacă suma nejustificată şi considerată deci ca defraudată este mal mare de un milion lei • LA SCALA, puternicul film german „Bismarck, cancelarul de fler”, cu Paul” Hartmann, Lil Dagover şi 130 de actori renumiţi. ’ Regia Wolfgang Liebeneiner • „MIRCEA fost La monde elegant anunţă onorata clientelă deschiderea Magazinului EN VOGUE calea Victoriei 41 (lîngă palatul Adriatica), bine asortat cu Lenajuri — Mătăsuri — Fanteziuri” • „COLECŢIA  UNIVERSUL LITERAR” recomandă călduros publicului cititor lucrările de adânc răsunet ale puternicului sctiitor Mihail Drumeş: Scrisoare de dragoste, roman („Un conflict adânc omenesc tratat cu vigoare în pagini de un dramatism captivant”); Invitaţia la vals, roman, ediţia V („Cel mai mare succes literar înregistrat în ultimii zece ani”); Năluca (dramă în trei acte); Trei comedii (ŞcoaIa nevestelor“, „Calul de curse” şi „Liniştea satului”); O crimă pasională (grotescă în 3 acte, jucată cu succes pe scena Teatrului Regina Maria din Bucureşti si a Teatrului Naţional din Clui)“ O „S-A DESCOPERIT preparatul’ ideal care purifică sângele curăţă faţa și corpul: FURUNCULANOL” • STATELE UNITE construiesc baze militare în regiunea canalului Panama • „CUGETAREA ÎN SERVICIUL PATRIEI” este ciclul în care d. prof. univ. Ion Petrovici a vorbit, în sala „Gh. Ţiţeica”, din calea Victoriei nr. 52, despre „Puterile şi limitele tradiţiei” • „A ÎNCEPUT OFENSIVA ITALIANĂ”. 300 divizii germane şi 30.000 avioane STUKAS sunt gata de atac. Papa face mari demersuri pentru pace. Situaţia frontului mediteranian şi african. Lichidarea Angliei în Balcani. Puternice atacuri aeriene germane impotriva Angliei. Eşuarea agitaţiilor britanice în lumea arabă. Comenzi militare uriaşei în America • NELINIŞTE ÎN PATRIA AURULUI NEGRU. Cea mai bogată ţară din lume: „Irakul, aşa se numeşte o ţară din Orientul apropiat şi care posedă bogăţia cea mai de invidiat in vremea de azi: puţurile de petrol; sub fotografia unui copil rizind: „Regele Feysal al Irakului”. Alte subtitluri ale articolului apărut în ziarul „Acţiunea”: „Arabii se mişcă”; „O armată modernă”; „Beduinii păzesc sondele” • COMUNICAT: „Persoanele şi instituţiile cari deţin fonduri și valori primite dela „Mişcarea Legionară şi ne justificate până în prezent sunt invitate să le predea îndată”.

Rubrică realizată de Ion BUTNARU