Publicat: 22 Aprilie, 2019 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 22 aprilie 1994

După ce s-au invitat unul pe altul
YASSER ARAFAT Şl SHIMON PERES AU INTRAT ÎMPREUNĂ LA PREŞEDINTELE ILIESCU
• Preşedintele român - nu numai mediator, ci şi... translator

Precedate de câteva contacte bilaterale palestiniano-israeliene, ieri după-amiază, la Palatul Cotroceni au avut loc convorbiri tripartite Arafat-Iliescu-Peres. Debutul acestora a fost marcat de un moment sugestiv: liderul OEP şi ministrul de externe al Israelului şi-au acordat unul altuia prioritate la intrare, sfârşind prin a păşi împreună în sala în care erau aşteptaţi de şeful statului român.

La capătul a aproape o oră de discuţii, cei trei au acordat scurte declaraţii de presă. Vorbind primul, în română, Ion Iliescu a fost nevoit să acopere o deficienţă organizatorică şi să le traducă oaspeţilor săi, în engleză, aprecierile la adresa "curajului" celor doi "luptători pentru pace".

Interpelat de "Libertatea",
ION ILIESCU A SUBLINIAT REALISMUL POLITICII TRECUTE ŞI PREZENTE A ROMÂNIEI FAŢĂ DE ORIENTUL MIJLOCIU
În urma întrevederilor tripartite de la Cotroceni, solicitat de "Libertatea", preşedintele României a făcut câteva precizări: "Eu am considerat că este util acest contact, ca să prindă curaj unii de la alţii, să depăşească această rezistenţă care este şi de o parte şi chiar din partea unor forţe externe. Acum vreo doi ani de zile, la Londra, când ne-am întâlnit cu Shamir ne-a întrebat cu reproş, cum de mai menţinem legăturile cu palestinienii, de ce nu rupem relaţiile cu ei; şi americanii ne-au reproşat de ce mai ţinem legăturile cu această organizaţie teroristă. Până la urmă Washingtonul i-a recunoscut... Deşi mulţi Ie reproşează şi lor acest lucru".

Întrebat în legătură cu paşii concreţi sesizaţi de domnia sa în cadrul acestor negocieri, dl Ion Iliescu a declarat: "Deja s-au acumulat o serie de nuanţe, de detalii (...). Sigur, pacea nu se stabileşte printr-o singură întâlnire, dar ar fi rău să eşueze aceste convorbiri, întrucât, a fost un pas foarte important, care trebuie consolidat".

Mihai RĂDULESCU

"Fenomene" stranii la "Casa Poporului"

Un ex-SECRETAR GENERAL (al Consiliului Europei) în palatul unui ex-SECRETAR GENERAL (al P.C.R.) la o manifestare organizată de un actual SECRETAR GENERAL (al Guvernului)!
Doamna Catherine Lalumiere, recent debarcată de Ia conducerea Consiliului Europei de către "dreapta" comunitară se îndoieşte - oficial - de autenticitatea Revoluţiei Române:
• Cu toate    acestea,    preşedintele Iliescu a dat "o înaltă apreciere" activităţii    sale la     pupitrul europarlamentar de Ia Strasbourg
Ce au făcut şi despre ce au vorbit, ieri, protagoniştii reuniunii de Ia Bucureşti a Forumului Crans-Montana, aflaţi în pagina a 2-a.

Pe 23,24 se sărbătoresc Sf. Gheorghe şi Floriile
LA SFÂRŞIT DE SĂPTĂMÂNĂ, DOI PATRONI MERG MÂNĂ-N MÂNĂ!