Publicat: 22 August, 2019 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 22 august 1994

 

Şi bogaţii au datorii

FIRMA BOUYGUES - INCAPACITATE DE PLATĂ SAU DISPREŢ? 

Firma de construcţii CONIMPEX LUXOR se află într-o situaţie financiară dramatică. Peste 100 de muncitori ai acesteia vor fi disponibilizaţi în perioada următoare. Până aici nimic extraordinar. Tranziţia, veţi spune. Cauzele care au generat această situaţie sunt însă deosebit de interesante.
Ele ne-au fost prezentate ieri la redacţie de către dl ION CONSTANTINESCU, directorul firmei: "Am încheiat contracte cu firma BOUYGUES ROMÂNIA (firmă cu capital francez) pentru a executa unele lucrări la obiectivele aflate în construcţie la Centrul de Comerţ Internaţional Bucureşti - Hotelul Sofitel şi vilele Centrului de Agrement din Băneasa -, firma Bouygues România fiind antreprenorul general. Conform contractului, plata lucrărilor executate şi recepţionate de partener trebuia făcută în termen de 10 zile după depunerea de către firma noastră a documentaţiei justificative necesare decontării. La începutul colaborării noastre, firma Bouygues a fost corectă, virându-ne banii în timp util. Din luna aprilie însă, când lucrările au intrat în stadiul de finalizare, partenerul nu ne-a mai decontat nici o sumă, nerespectând astfel clauzele contractului. Cu toate acestea, noi am continuat lucrul, asiguraţi verbal fiind de căţre conducerea firmei, că este vorba doar de întârzieri. De atunci au trecut aproape patru luni şi la numeroasele demersuri făcute, ni s-au dat doar răspunsuri ambigue. Tergiversarea continuă. În momentul de faţă, avem de primit peste 100 milioane de lei. Acestea reprezintă contravaloarea lucrărilor executate şi recepţionate în lunile mai, iunie, iulie şi august. Această situaţie ne-a creat mari probleme în reapro-vizionarea cu materiale şi plata personalului salariat. Din această cauză, suntem nevoiţi în următoarea perioadă să disponibilizăm peste 100 de muncitori.

Bineînţeles că vom acţiona în justiţie firma Bouygues România, care ne tratează cu indiferenţă acum când şi-a văzut lucrările aproape terminate, dar acest lucru nu ne va rezolva problemele imediate, ştiut fiind cât costă şi cât durează astfel de procese".

Să fie deci vorba de incapacitate de plată sau escrocherie?

La aceste întrebări nu vă putem răspunde, deoarece punctul de vedere al firmei Bouygues România şi adevăratele motive ale neonorării datoriei de peste 100 de milioane de lei nu le cunoaştem, pentru că directorul firmei, dl Charles Senter, nu a catadicsit să ni le împărtăşească, cu toate insistenţele noastre.

Vă lăsăm pe dumneavoastră, stimaţi cititori, să trageţi concluziile acestei legături de afaceri cu multe semne de întrebare... .

Olimpia GLIGA

CONSOLIDAREA UNEI FORŢE CAPABILE SĂ CONDUCĂ ÎN POLITICA ROMÂNEASCĂ O LINIE SOCIAL-DEMOCRATĂ"
- ne-a declarat dl PETRE ROMAN, preşedintele Partidului Democrat

Considerat un partid-tampon între Puterea de care s-a desprins şi Opoziţia care nu-l asimilează, P.D. pare să se fi hotărât la bătătorirea unei a treia căi. Modelul ales de "arhitect" rămâne social-democraţia, iar metoda "constructorului" pare să fie aspirarea prin absorbţie. Bineînţeles, totul, distilat la cei mai înalţi parametri europeni.

Victime ale dublului asasinat din strada Ion Neculce
SURORILE IONESCU ŞI-AU PRESIMŢIT SFÂRŞITUL 

Cazul surorilor ucise cu sadism în noaptea de 12/13 august, pare a dovedi - cu relevanţă pentru psihologi - relaţia subconştientă ce-i leagă pe ucigaşi de victimele lor. Maria şi Elena lonescu au fost bântuite de spectrul morţii înainte de a cădea sub ranga lui Augustin Sabău.
În noaptea de 12/13 august, pensionarele Maria (55 ani) şi Elena (60 ani) Ionescu au fost ucise în mod bestial în locuinţa lor din strada Ion Neculce nr. 59. Mobilul crimei - jaful. Săptămâna trecută au fost reţinuţi principalii suspecţi, un electrician şi unchiul său.

Aseară, soţii Ganea, vecinii victimelor, ambii pensionari ne-au relatat amănunte şocante, de natură să pună împrejurările comiterii dublului asasinat într-o nouă lumină.
"Cu aproximativ două luni în urmă, surorile lonescu l-au angajat pe electricianul Augustin Sabău, pentru a remedia o defecţiune la instalaţia casei". O dată cu vizitele regulate ale acestuia au apărut necazurile în viaţa, până atunci liniştită, a celor două bătrâne singuratice. Deşi nu erau în relaţii apropiate, acestea le-au destăinuit, la un moment dat, vecinilor că electricianul le fură obiecte din casă. "În data de 5 august, cele două surori au reclamat la Poliţie că au fost jefuite de Sabău, interzcându-i din acel moment electricianului să le mai treacă pragul. Cu toate acestea, erau in continuare neliniştite şi agitate. În repetate discuţii purtate în piaţă, Maria lonescu ni s-a plâns că presimte o nenorocire. Se temea de tânărul Sabău bănuindu-l în stare nu numai de jaf, dar şi de crimă. De câte ori intrau în casă, cele două bătrâne îşi ferecau uşa cu lacăt. Regretau amarnic faptul de a-l fi angajat, oferindu-i prilejul de a le cunoaşte locuinţa. Deşi nu ştiau că electricianul "mai locuise".
pentru un timp, într-o şcoală de corecţie, fiind condamnat pentru furt, surorile observând că bijuteriile şi banii puteau constitui o tentaţie. Mai presus de teama pierderii agoniselii lor de-o viaţă, era teroarea că li se va întâmpla ceva îngrozitor. Sabău apare ca un vis rău. În subconştientul celor două surori revenea ideea sfârşitului apropiat. Se confirmă astfel o teorie presupusă de victimologi, conform căreia victimele îşi presimt uneori moartea?

Anca DAVID
Cosmin BABIU
Foto: Romulus ZAMFIR


P.U.N.R.-uI şi-a dublat numărul miniştrilor din Guvern de la doi la patru
CINE ÎŢI CERE AZI UN DEGET MÂINE VREA SĂ-I DAI MÂNA TOATĂ!