Publicat: 22 Mai, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?
Liderii au promis, liderii s-au dezis
Dezvăluirile despre corupţia de la Tarom s-au amânat. E ceaţă mare la Aviaţie!

TRANZACŢIILE TRANZIŢIEI

NOŢIUNEA DE "BIŞNIŢĂ" ÎN ACCEPŢIUNEA DLUI CRISTOIU

Cu o seninătate de care numai domnia sa e capabil, dl Ion Cristoiu se întreabă, într-o recentă ediţie a "Evenimentului zilei", "cum să facem să nu avem un SRI bişniţar ?".
Îngrijorarea domniei sale porneşte de la o târzie reconsiderare a modului în care ziarul său a pus problema închirierii în imobilul din str. Londra 30, a câtorva încăperi unei firme particulare ce editează o revistă „magazinistică".
Trecând cu aceeaşi seninătate peste amănuntul că, timp de o săptămână chestiunea a ţinut "afişul" într-un mod deliberat tendenţios şi fals (un imobil cu 50 de camere (!) a fost închiriat de SRI redactorului şef al "Libertăţii"!!!), de data aceasta editorialistul e profund îngrijorat de pierderile pe care le înregistrează statul, percepând doar chiria stabilită în mod legal de Primăria Capitalei.
Cu mentalitate de speculant şi o neruşinare de asemenea caracteristice, domnul Cristoiu trece peste amănuntul că el însuşi a procedat ca ultimul bişniţar, cerând de la stat un apartament (pe motiv că n-ar fi avut bani să-şi achiziţioneze unul) pe care îl cumpără apoi pe un preţ de nimic, în vederea speculării sale ulterioare. Dintr-o lovitură, grijuliul gazetar câştigă pe spinarea bietului stat multe milioane, despre care nu suflă aici nici un cuvinţel!
Schepsisul cu care dl. Cristoiu pune problemele aşa cum îi convine sau cum i se cere de către patronii săi (binecunoscuţii Mihai Cârciog şi Petre Roman), este una dintre caracteristicile gândirii sale.
Când direcţia în care bate nu mai corespunde obiectivului, schimbă brusc macazul.
Aici este vorba despre acuta dispută Roman — Măgureanu (ale cărei motive au fost suticient de mult
vehiculate şi care în esenţă ţin de faptul că dl Roman consideră că a fost dat jos din scaunul de prim-ministru de către şeful SRI, sau cu contribuţia majoră a acestuia) şi politica pe care o face "Evenimentul zilei" şi echipa sa "specială" de turnători la Securitate pentru a servi interesele politice ale liderului FSN şi asociaţilor acestuia. Tirul "Evenimentului" ţinteşte invariabil spre o instituţie — poate imperfectă — care are "viciul" de a şti mai mult decât se crede şi este convenabil, despre activităţi şi maşinaţiuni care depăşesc binişor limitele legalităţii şi ale interesului naţional.
Motivaţia la care face apel dl Cristoiu are darul de a stârni coarda sensibilă a omului de rând, a celui plin de necazuri şi lipsit de mijloace elementare de subzistenţă.
Uite, dom'le, poate zice acesta, cum unii se lăfăie în 50 de camere şi alţii n-au un acoperiş deasupra capului! Bietul om nu ştie că dl Cristoiu se lăfăie într-o ditamai vilă, pe Iorga, în timp ce apartamentul luat cu japca, în Piaţa Victoriei, pentru a fi traficat în cel mai pur stil bişniţăresc, stă gol şi cu întreţinerea neplătită de 8 luni.
Şi, bineînţeles că dl Cristoiu nu i-o spune pentru că, vorba domniei sale, „nu răspunde la provocări".
O provocare — perfidă şi duplicitară — e însă tocmai demonstraţia sa, prin scoaterea din context a faptei. SRI-ul a închiriat nişte spaţii unor publicaţii, dintre care doar unele, consideră dl Cristoiu, servesc diferite interese naţionale.
Dar nu numai SRI-ul a făcut acest lucru.
Armata a închiriat ditamai halele şi birourile dlui Raţiu pentru redacţia "Cotidianului" şi tipografia TIPOREX.
Tot Armata a închiriat spaţii de birouri dlui Max Bănuş pentru redacţia "TINERAMEI".
Şi dl Raţiu şi dl. Bănuş, plătesc chiria stabilită de lege.
Înseamnă că Armata Română este un bişniţar?
Sau — nu cumva — cele două gazete fac — în secret — politica ministerului şi a Guvernului, binemeritându-şi contractele ?
DI. Cristoiu a uitat însă cel mai evident şi mai notoriu exemplu de bişniţăreală: modul în care protectorul său Petre Roman a închiriat amicilor şi sponsorilor săi Cartierul Primăverii, la preţuri de nimic, dar... legale!
Evident, toate aceste chestiuni n-au nici o valoare.
Valoare are doar ceea ce serveşte demonstraţiei.
Concluzia este, în operele cotidiene ale dlui Cristoiu, ştiută dinainte.
Dânsul trebuie doar să potrivească argumentele necesare. Iar la asta se pricepe.
O face, doar, de atâta vreme, fără să conteze care-i este stăpânul...

Octavian ANDRONIC 

 

Anunţuri la intrarea în EUROPA
  Intrarea principală
 
BINE AŢI VENIT!
BATEŢI LA U.S.A.!
ÎMPINGEŢI !
  Intrarea de serviciu
 
INTRAREA OP(Ă)RITĂ!
VENIŢI LA ANUL!
ŞTERGEŢI PICIOARELE !