Publicat: 22 Martie, 2019 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?

DE LA O ZI LA ALTA

Aseară, la întâlnirea de la Cotroceni cu directorii şi redactorii şefi, preşedintele lliescu a lansat invitaţilor un apel la sinceritate:
 
MAI BINE ÎMI SPUNEŢI ÎN FAŢĂ DECÂT SĂ MĂ ÎNJURAŢI PE LA COLŢURI
 
Cei prezenţi nu au răspuns provocării, orientând discuţiile într-o altă direcţie, cu mult mai dureroasă pentru editori:
 
LUNGUL DRUM AL INFORMAŢIEI CĂTRE PUBLICUL CITITOR
 
Ziariştii au cerut mai multă transparenţă din partea oficialităţilor, desfiinţarea monopolului asupra hârtiei, reorganizarea reţelei de distribuţie RODIPET, eliminarea TVA-ului şi a impozitelor.
 
STADIONUL TINERETULUI A DEVENIT CEL MAI MARE ŞTRAND AL CAPITALEI
 
Nemaiaşteptând festivităţile de azi, consacrate sărbătoririi "Zilei mondiale a apei", o conductă spartă a inundat încă de noaptea trecută Stadionul Tineretului. Pompele RATB au apărut cu viteza "salvărilor", dar de salvat n-au salvat nimic.
 
La pavilionul Dorothy Chandler din Beverly Hills
 
AZI DIMINEAŢĂ S-AU DAT "OSCAR"-urile
 
La ora 7,30, au fost desemnaţi cei care formează galeria de aur a "Oscar"-ului în 1994, Regizorul anului a fost ales, conform aşteptărilor Steven Spielberg pentru filmul "Schindler’s List", cel mai bun actor de film Tom Hariks pentru rolul din "Philadelphia". Titlul pentru cea mai bună actriţă a fost cucerit de Holly Hunter ("Lecţia de pian") iar cel mai bun film străin este "Belle Epoque" (Spartia), care a câştigat bătălia cu alte patru filme. La extrema cealaltă Oscar-urile pentru cei mai slabi actori au fost atribuite următorilor artişti, foarte cunoscuţi, de altfel: Madonna ("Body of evidence"), Sharon Stone ("Sliver"), Demi Moore ("Indecent proposal"), Arnold Schwarzenegger ("Last Action Hera"), Robert Redford ("Indecent-Proposal"), iar cel mai slab film a fost desemnat "Cliffhanger", cu Silvester Stallone.
 
Alte premii: cel mai bun film - "Lista lui Schindler" (Schindler’s List); cel mai bun rol secundar masculin: Tommy Lee Jones - "Fugarul" (The Fugitive); cel mai bun rol secundar feminin: Anna Paqin - "Pianul"; cea mai bună regie artistică: Allan Starski, Ewa Braun în "Lista lui Schindler"; cele mai bune efecte vizuale - "Jurassic Park" ; cel mai bun machiaj - filmul "Mrs. Doubtfire" ; cele mai bune efecte sonore: "Jurassic Park" ; cel mai bun film animat de scurt metraj: "The Wrong Trousers" ("Pantalonii nepotriviţi"); cel mai bun film artistic de scurt metraj: "Black Rider" (Călăreţul negru); cel mai bun sunet: "Jurassic Park"; cele mai bune costume: "The Age of Innocence" (Vârsta inocenţei); cea mai bună partitură: "Lista lui Schindler"; cea mai bună imagine: Janusz Kaminski - "Lista lui Schindler"; cel mai bun cântec original: "Street of Philadelphia" din "Philadelphia" - Bruce Springsteen; cel mai bun scenariu original: "Pianul"; cea mai bună ecranizare: "Lista luiSchindler".
 
Consens jurnalistic la Cotroceni:
DOAR ÎMPREUNĂ VOM REUŞI... SĂ CREŞTEM TIRAJUL!