Publicat: 22 Septembrie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 22 septembrie 1994

 

Bătuţi nu numai de soartă, dar şi de Guvern

HANDICAPAŢII NU VOR GĂSI LOCURI DE MUNCĂ

În numele cooperatorilor meşteşugari cu handicap, conducerea UCECOM s-a adresat preşedintelui ţării, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, primului-ministru, ministrului finanţelor şi ministrului muncii şi protecţiei sociale cu rugămintea de a modifica Ordonanţa Guvernamentală nr. 70/1994, privind noile reglementări la impozitul pe profit.

Conform acesteia, de la 1 ianuarie 1995 unităţile economice având ca salariaţi persoane cu handicap nu vor mai beneficia de scutire de la plata impozitului pe profit. Se pierde, astfel, un drept câştigat nu fără luptă şi prin care cei bătuţi de soartă mai simţeau că, undeva, acolo sus, cineva îi iubeşte.    

Dispare principala sursă de constituire a fondurilor destinate finanţării protecţiei specifice invalizilor: trimiterea gratuită la odihnă şi tratament, acordarea unor ajutoare în bani, medicamente, proteze medicale şi multe altele ce îi făceau să se simtă cu adevărat cetăţeni ai unei societăţi care are nevoie de ei. O dată obligate la plata unor impozite pe profit, egale cu cele plătite de agenţii economici cu personal valid, societăţile cu personal handicapat nu vor mai avea nici un interes să angajeze astfel de solicitanţi, în scurt timp situaţia lor economică putând deveni critică. UCECOM consideră că, prin noua reglementare, se încalcă prevederile Constituţiei României, care la art. 46 stipulează: "Persoanele handicapate se bucură de protecţie socială. Statul asigură realizarea unei politici naţionale de prevenire, de readaptare, de învăţământ, de instruire şi de integrare socială a handicapaţilor...".

Pericolul ca zeci şi sute de mii de persoane cu handicap să se trezească peste noapte fără loc de muncă este real şi el poate lovi imediat. Măsurile pentru eliminarea nesăbuitei ordonanţe guvernamentale trebuie să fie, deci, la fel de urgente şi categorice.

Viorel CHIFU

Viorel Hrebenciuc este decis să rupă tăcerea

"DETURNAREA DE FONDURI A FOST O ACUZĂ NESERIOASĂ. NICI UN BAN PUBLIC N-A PLECAT SPRE SRL-uri SAU PRIVAŢI!"

Curtea de Conturi Bacău a respins acuzaţiile aduse fostului prefect referitoare la o presupusă deturnare de fonduri. Contactat de redacţie, aseară, la Palatul Victoria, secretarul general al Guvernului ne-a declarat că este dispus acum să rupă tăcerea pe care şi-a impus-o.

Libertatea: Tăcând, nu credeţi că aţi dat impresia că nu puteţi combate acuzele?

Viorel Hrebenciuc: Am tăcut pentru că n-am fost dispus să mă angrenez în mecanismul dezminţirilor şi al revenirilor. S-a dovedit că acestea n-a dus nicăieri, niciodată.

Libertatea: Aţi fost, totuşi, de la "episodul Florică" încoace, ţinta preferată a acuzelor de corupţie?

Viorel Hrebenciuc: Este adevărat. Cred că există şi o explicaţie: am fost considerat "piatra tare" a Guvernului. Acuzele erau, în majoritatea lor, provocări cu cert substrat politic.

Libertatea: Curtea de Conturi v-a declarat nevinovat. Nu aveţi, totuşi, nimic să vă reproşaţi?

Viorel Hrebenciuc: Ba da. Că am dat bani pentru şcoli, că am dat ajutoare pensionarilor, că am ţinut la Slănic copii basarabeni în timpul conflictului din Transnistria. Cei care m-au acuzat de deturnare de fonduri habar n-au ce-i aia. Nici un ban administrat de mine n-a ajuns în buzunarele unor privaţi sau la SRL-uri. Şi chestia asta cu postul TV de la Bacău, urmărit aproape 2 ani de oameni din 10 judeţe. S-au plătit taxe către TVR Iaşi, în baza unei convenţii, între două unităţi bugetare. Asta a fost "deturnarea".

Libertatea: Mai sunt şi alte câteva investigaţii în curs...

Viorel Hrebenciuc: Care vor avea acelaşi final.

Libertatea: Nu cumva, fără să vă daţi seama, poziţia oficială pe care o ocupaţi, este un factor de intimidare a instanţelor?    

Viorel Hrebenciuc: Aţi putut constata destul de des cât de "sensibile" sunt instanţele la astfel de argumente. Nu de asta, ci pentru că, realmente mă consider nevinovat. De altfel, după lunga tăcere de până acum sunt dispus să vorbesc şi vă promit, pentru următoarele zile, câteva surprize. Dar nu vreau să anticipez. Fiecare lucru la timpul său.    

Octavian ANDRONIC

Poliţia în alertă de gradul zero
CORPUL UNEI TINERE ÎNJUNGHIATE A FOST GĂSIT LÂNGĂ GARDUL CIŞMIGIULUI

Ieri-dimineaţă, în jurul orelor 6, pe strada Schitu Măgureanu, lipit de gardul ce împrejmuieşte Parcul Cişmigiu a fost găsit cadavrul unei femei.
Victima era tânără, în jur de 25-30 de ani, purta nişte pantaloni albi şi avea faţa acoperită de sânge. Zăcea pe trotuar într-o poziţie nefirească având mâinile şi picioarele depărtate de trup, privind cerul cu ochii lipsiţi de viaţă. Locul suspect fusese înconjurat cu o panglică albă şi în jurul lui, cum e şi firesc, se perindau o grămadă de poliţişti şi fotografi. Cadavrul femeii a fost transportat la IML pentru expertiza medico-legală şi pentru identificare.
Deşi amănunte prea detaliate nu ni s-au dat (dintr-un motiv bine întemeiat - şi anume că orice informaţie ar duce la tulburarea anchetei), am aflat totuşi că trupul lipsit de viaţă ar fi zăcut în acel loc de marţi seara... Schitu Măgureanu fiind o stradă destul de umblată, probabil că toţi cei care au păşit pe lângă cadavru şi-or fi închipuit că este vreun beţiv obosit pe care l-o fi luat somnul. Deşi numai imaginea aceasta nu ţi-o inspira! Oricum, dacă era vorba de o moarte accidentală şi nu de o crimă, probabil că se afla până acum. Tăcerea păstrată de poliţie în jurul femeii găsite lângă Parcul Cişmigiu lasă loc de ipoteze care de care mai neobişnuite.

Potrivit relatărilor unor cetăţeni, noaptea trecută au fost auzite ţipete îngrozitoare în Cişmigiu. Tânăra a fost, se pare, înjunghiată, în zona gâtului. Sunt plauzibile, la început de anchetă atât mobilul jafului cât şi cel pasional. Ar fi de dorit ca Poliţia să clarifice rapid cazul, pentru a evita ca valul de crime din această lună să stârnească panică printre bucureşteni.

Alexandra SĂRARU