Publicat: 23 Aprilie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

Musca violată de pe căciula furată a "Evenimentului zilei"

DL. CRISTOIU NE CREDE PROŞTI...

...Pe toţi. Pe cititorii săi, pe ai altora, pe confraţii din presă.
De la înălţimea turnului său de editorialist al „Răsboiului" (cel din... "Pac la Răsboiu' ") şi cu autoritatea sa de fost activist de partid (pe linie de tineret) convertit peste noapte la democraţia fără cusur, dl. Cristoiu ne crede proşti atunci cînd ne explică cum e cu "Evenimentul zilei"' din punctul de vedere al "proprietăţii". Enumerîndu-i patronii de pe hîrtie, domnia sa găseşte în asta motivaţia absolută a faptului că nu domnul Petre Roman este proprietarul ziarului. Repet, dl. Cristoiu ne crede proşti dacă-şi închipuie că cineva se aşteaptă ca dl. Roman să figureze la Registrul Comerţului cu nu ştiu cît la sută. Nu figurează, bineînţeles, cum nu figurează nici la Airbus şi nici prin alte domenii, care i-au fost puse în cârcă. Dar asta nu înseamnă că domnia sa nu este patronul "de fapt" al ziarului şi că dl. Cristoiu nu-i face cu obedienţă — aşa cum ii făcea, de altfel, lui Ceauşescu, pînă-n '89 — politica.
Istoria relaţiei „afective" Petre Roman — Ion Cristoiu nici măcar nu este prea complicată şi, iarăşi, dl. Cristoiu ne crede proşti atunci cînd consideră că putea trece neobservată. Pe la finele lui '90 dl. Cristoiu, care lucrase deja pe la vreo trei patroni, era unul dintre cei mai acerbi critici ai primului-ministru. Acesta insă a avut inteligenţa de a-i închide gura
— după modelul clasic.
Adică cu o... pâine.
Figurind (surprinzător pînă şi pentru ziariştii de casă ai dlui Roman) ca unic reprezentant al mass media într-un lung şi spectaculos turneu prin America Latină, dl. Cristoiu a revenit acasă ca unul dintre partizanii înfocaţi ai premierului. Acest straniu „voiaj de nuntă" a fost baza tuturor manevrelor şi campaniilor ulterioare, care au culminat, înaintea alegerilor din ’92, cu crearea "Evenimentului zilei".

Dl. Cristoiu vrea să ne convingă astăzi — crezîndu-ne proşti, în continuare — că la baza acestei ample diversiuni cu scop, în primul rîn, electoral au stat banii domniei sale şi ai domnului Cârciog.

Că ziarul s-a născut ca Venus din spuma independenţei politice.
Să fim serioşi.
Domnul Cristoiu face — vorba românului — pe prostul crezind că sub această mască poate să păcălească pe toată lumea.

Banii — vreo 700 de milioane — au fost ai „sponsorilor" şi ai susţinătorilor — din interes bine motivat — domnului Roman şi ai partidei sale. Macheta ziarului şi structura sa informaţională au fost elaborate pe masa cu postav verde din cabinetul ministerial al dlui Babiuc, Ministerul de Interne urmând să devină — cum s-a şi întâmplat — principala şi exclusiva sursă de materiale.
De la primul număr ziarul a demonstrat că face — prin omisiune, ricoşeu sau contraatac — politica fostului premier şi tovarăş de călătorie în America de Sud.
De altfel, această realitate a reuşit să irite pînă şi oficiosul F.S.N.-uIui, ziarul AZI, care într-un articol-surpriză, publicat recent ("Osul de Peşte"), dezvăluia prin însuşi redactorul şef, mecanismul acestei colaborări.
Deşi uneori se face, dl. Cristoiu nu este prost. Ba din contră, domnia sa îşi utilizează inteligenţa aşa cum mercenarul îşi foloseşte armamentul din dotare.
Dînsul reproşează altora ceea ce ştie că are el slab.
Reproşează „Libertăţii" un „tulbure" proces de privatizare.
Din nefericire pentru dînsul — şi dacă este curios cu adevărat, nu e nevoie să trimită, cum a mai făcut-o, Garda Financiară, pentru că i le putem pune oricînd la dispoziţie — actele arată că privatizarea ziarului nostru este cit se poate de limpede. După 15 luni în care munca noastră, a celor care am făcut primul ziar liber al Revoluţiei, a alimentat pierderile altor ziare din componenţa Editurii "Presa Naţională" (in timp ce dl. Cristoiu lucrase deja la patron, pe bani frumoşi), am plecat de la zero, punind laolaltă economiile membrilor fondatori ai ziarului.
Ajutaţi — e drept — şi pentru asta am mulţumit la timpul cuvenit "Presei Naţionale" — cu un credit de pornire şi răscumpărind pînâ la ultimul bănuţ inventarul şchiop din dotarea administrativă.
Dacă dl. Cristoiu va fi cu adevărat curios, va afla că „privatizarea «Libertăţii» — în care fostul premier n-a avut nici un amestec a fost, poate, singura corectă şi fără cusur,dintre cele care s-au produs la vremea respectivă.
Dar sunt sigur că nu asta-l interesează. Ci orice altceva care ar putea face în continuare jocul patronilor săi, mai mult sau mai puţin spirituali.

Dl. Cristoiu ne crede proşti, fără îndoială. Altfel nu şi-ar fi permis să se bată cu pumnul in piept vorbind despre independenţa şi corectitudinea ziarului pe care-] face.
Aş fi curios să aflu, de pildă, cum ar explica dînsul celui mai prost dintre proşti apariţia "surprinzătoare" a documentului referitor la o anchetă a poliţiei la Agroexport, la numai două zile după ce dl. Cărciog, patronul său, intrase în posesia unui pachet de acţiuni la această unitate ?
Cum explică domnia sa "scurgerea" continuă de documente mai mult sau mai puţin secrete din arhivele Securităţii faţă de existenţa în redacţie, pe posturi de conducere, a unor colaboratori dovediţi (şi plătiţi) ai Securităţii ?
Cum se explică dîrză campanie dusă împotriva S.R.I.-ului prin intermediul unor teorii, puncte de vedere, afirmaţii ale unor securişti de marcă, precum Pacepa şi Turcu, ca să dau doar două exemple, şi transformarea ziarului, într-o veritabilă tribună teoretică a ,,odioasei" instituţii ? Prin corectitudine ? Poate !

Îmi amintesc o convorbire avută cu dl. Cristoiu, în urmă cu vreo 10 ani, cînd călătoream spre litoral, unde făcea — sub "protecţia" şefului său, Nicu Ceauşescu — un ziar al festivalului de film de la Costineşti.
L-am întrebat atunci de ce-i ţine partea lui Eugen Barbu în conflictul public cu Marin Preda, cînd era evident că Preda avea dreptate.
Răspunsul său mi se pare tipic pentru întreaga sa filozofie politică şi morală: "BARBU E PUTERNIC. NU POŢI SA TE PUI CU EL". Dacă nu  mă inşel, una dintre operele postrevoluţionare de capătîi ale dlui Cristoiu este pamfletul „Porcul" şi se refera tocmai la "puternicul" de altădată....
Deşi se face — dl. Cristoiu nu este prost.
Şi nici noi.
Domnia sa ştie bine — ca şi noi de altfel — de ce şi cu ce bani scoate ediţia de prînz a „Evenimentului".
Ştie de ce şi cu ce bani sînt sponsorizate toate acţiunile sale (pentru bibliografie, adăugaţi la „corectitudine" şi campania furibundă anti-Marc Rich, soldată cu... achiziţionarea de acţiuni la complexul Athenee Palace tot de dl. Cârciog) şi, mai ales, ştie să dea editorialelor sale o aparenţă de corectitudine şi independenţă.
Ar trebui însă să înţeleagă că aceste aparenţe nu pot înşela la infinit.

Octavian ANDRONIC 

Ne-aţi citit de 999 de ori. dar nu uitaţi că:
MÂINE APARE EDIŢIA SPECIALĂ - Numărul 1000

 

Ministerul Finanţelor a ieşit din letargie
SCHIMBARE DE GARDĂ LA GARDA FINANCIARĂ

"Cadoul" făcut de ziua sa onomastică dlui general Gheorghe Florică de către ministrul Finanţelor a fost, deocamdată, verbal.
"CONSIDERÎNDU-SE CU MÂINILE CURATE"...
UN COMISAR ACUZĂ

ÎNTR-O PRIMĂ DECLARAŢIE, DL. GENERAL ŞI-A EXPRIMAT FRANC NEDUMERIREA: „MĂSURA DISPUSĂ MĂ SURPRINDE, PĂRÂNDU-MI-SE ÎN CONTRADICŢIE CU CAMPANIA DECLANŞATĂ ÎMPOTRIVA CORUPŢIEI!“ GARDA A FOST PENTRU 24 DE ORE DECAPITATĂ • IERI, COMISARII ADJUNCŢI ERAU OCUPAŢI PÂNĂ PESTE CAP CU TRANSPORTUL BUNURILOR AFLATE LA BIROU, ACASĂ. PE LA ORA 16 LE MAI RĂMĂSESE DOAR O STICLĂ DE ŢUICĂ • MĂSURA A FOST LUATĂ VERBAL, DOAR CU CÂTEVA ORE ÎNAINTE DE PLECAREA MINISTRULUI GEORGESCU LA LONDRA • "PLUTONUL DE EXECUŢIE" A MAI FOST COMPUS DIN VIOREL HREBENCIUG, CORNEL GORCEA, DAN MOGOS ŞI GHEORGHE OANĂ.

"Ml S-A SPUS SĂ CER EU SĂ FIU SCHIMBAT" a afirmat dl general

MINISTERUL APĂRĂRII ÎŞI ADUNĂ FIII RĂTĂCITORI

Într-un comunicat adresat presei despre dl general Florică se spune că "probitatea morală şi profesională, corectitudinea sa, sînt mai presus de orice bănuială". În consecinţă "va fi numit în cadrul MApN într-o funcţie corespunzătoare gradului şi pregătirii sale”.

NOUL COMISAR GENERAL E...
COLONEL: GHEORGHE DĂNILĂ

Ieri, în cursul unei convorbiri, telefonice, dl. general Florică ni s-a confesat:
„De ce vă miraţi că  m-au schimbat? Doar dv. aţi. cerut-o.
Cum s-a întîmplat? Miercuri, la. ora 15.30 am fost chemat de ministrul Florin Georgescu.
Se mai a flau acolo secretarul-general al Guvernului, Viorel Hrebenciuc şi secretarii de stat Gorcea, Mogoş şi Oană.
Dl. Hrebenciuc m-a zis că-i pare rău, pentru că şi tatăl dînsului a fost ofiţer, să-mi anunţe el eliberarea din funcţie.
De ce vă pare rău? l-am întrebat.Nu, că nu sînteţi destituit, ci doar eliberat.
Apoi a vorbit ministrul Georgescu: Nu contestă nimeni ce-aţi făcut (?! — NR) dar vrem aşa, pentru o mai bună activizare. Ei o rotire? - am întrebat. E şi asta a spus dl. Georgescu. Aseară, pe la ora 20.30 am fost acasă la domnul Văcaroiu. Mi-a spus că i-au spus că eu am cerut să mă elibereze. De altfel, dl. Hrebenciuc chiar a încercat să-mi zică că ar fi bine să vină de la mine cererea.
Vă amintiţi cum v-aţi simţit atunci cînd v-a destituit Roman? — i-am zis dlui Vacăroiu. Atunci eu am fost alături de dv... Mă simt cu mîinile curate: Nu am primit de la nimeni nici cât negru sub unghie.
I-am prezentat de mai multe ori dlui Georgescu propuneri de luptă cu corupţia. Nu mi-a dat nici un răspuns.
O să mă întorc la armată. Apropo, aveţi un frate ofiţer, dacă nu mă înşel?"( Nu se insela)

Octavian ANDRONIC  

Libertatea din 23 aprilie 1993