Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1991

CORESPONDENŢĂ DIN GENOVA

Asalt spre piscuri

Mărturisesc că, in general, m-a impresionat oraşul lui Cristofor Columb şi al lui Paganini. Ca peste tot în Italia, istoria te copleşeşte şi acum, în citeva rînduri, îmi este de-a dreptul imposibil să descriu ceea ce am reuşit, chiar şi pe fugă, să văd. Şi nici nu este de altfel preocuparea noastră aici. Am venit cu Dinamo şi dorim ca echipa alb-roşiilor să obţină un rezultat bun, în această primă manşă a turului al doilea din "Cupa U.E.F.A.". Dar, fără să vreau, am făcut această asociere pentru că am vizitat stadionul "Luigi Ferraris", care de la depărtare mi s-a părut a avea turnuri asemănătoare cu cele ale unul monument cunoscut în întreaga lume — Palazzo Vecchio din Firenze. Turnurile cărămizii de la colţurile stadionului dau impresia unei fortăreţe medievale. Aici a jucat naţionala României în finalul lui iunie din ’90; la Coppa del Mondo şi-a pierdut pătrunderea între primele opt reprezentative ale lumii la "loteria" penaltiurilor. A ratat ultimul penalti, ca un veritabil deznodămînt cu suspans, Timofte I şi noi am plîns în batiste, marele "domn" care este Jenei şi-a înecat înăuntrul său amărăciunea, în timp ce "girafa" de Jackie Charlton s-a dus să bea o bere care nu i s-a
părut în nici un caz amară, chiar dacă pe Irlanda o aştepta Italia la Roma şi ştia că nu are şanse...
Dar să lăsăm istoria şi istoria fotbalului şi să revenim la Dinamo. Pot să vă spun, cu mîna pe inimă, că toţi jucătorii, ca şi antrenorii — indiferent dacă este vorba de olandezul Rinus Israel sau de autohtonul Florin Halagian — sînt conectaţi la importanţa (şi dificultatea) partidei. Dinamo nu poate rupe întîlnirea de astă-sea-
ră (care va începe pe la ora 21,30 — ora Bucureştiului) de disputele anterioare cu Sporting Lisabona. Şi atunci, ca şi acum, totul se pregăteşte din punct de vedere tactic cu multă minuţiozitate. Speranţa şi visul nostru ar fi ca să nu păţim ce am păţit la Lisabona, cînd am jucat bine, dar am pierdut pînă la urmă, e drept la limită, un meci pe care, dacă nu l-am fi putut cîşţiga, l-am fi putut, în orice caz, încheia la egalitate, uşurind sarcina pentru retur. Ei bine, spre aşa ceva se tinde acum...
Deviza este clară; nu e mai bună Genoa decît Sporting Lisabona! Totuşi, există un... totuşi. Să nu uităm că este vorba de o reprezentantă a fotbalului italian care ştie să se apere foarte bine. Şi mai ştiu italienii ceva. Un "ceva" care derivă tocmai din ştiinţa apărării pe care şi-au însuşit-o toate formaţiile lor, mai ales de la... acel "catenaccio" de acum trei decenii. Obişnuiţi să joace intre ei, s-au obişnuit şi să desfacă aceste lacăte, neavînd nevoie, ca noi, de zece ocazii pentru a marca o dată! Ei ştiu să speculeze mai bine greşelile unei defensive. Or asta nu ar trebui să se întâmple diseară — să greşim. Greu? Evident. Dar să facem măcar imposibilul pentru a limita cît mai aproape de zero numărul erorilor din apărare.
Ce am mai putea spune? Că sintem optimişti cu toţii, de un optimism moderat, dar optimişti. Ne-am dori ca la capătul meciului, tabela de marcaj să ne dea dreptate şi Dinamo să aibă "asigurată" o parte de cărare spre piscurile performanţei.

Octavian ANDRONIC

Ziarul Libertatea din 23 octombrie 1991, pag. 1-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

De la o zi la alta

DOMNUL THEODOR STOLOJAN A DECLARAT RÃZBOI TOTAL CORUPTIEI. SPECULEI SI CONTRABANDEI. La "statul major" al actiunii au fost mobilizati reprezentantii organelor abilitate: Politie, Vamă, Corpul de control al Guvernului, Garda Financiară. Participă Procuratura si Justitia. Se are în vedere modernizarea unor arme clasice: Legea 18 si procedura de urgentă.

PRIN UNGARIA, ARME PENTRU COPIII HANDICAPATI. Un container cu 11 tone de cadouri pentru copii handicapati, expediat din Oklahoma (SUA) a ajuns la noi în tară, via Bremen-Budapesta, într-un camion unguresc, plin cu lunete, alice, cutite, binocluri si alte obiecte de tehnică militară. Cine vrea să transforme România într-un arsenal? Mîine-poimîine, dacă vama nu-i atentă, ne pomenim cu o bombă atomică.

PATRIARHUL TEOCTISI A APELAT LA LIDERUL COMUNITÃTII RELIGIOASE SIKH PENTRU ELIBERAREA LUI LIVIU RADU.

UNIUNEA DEMOCRATÃ A ROMILOR ROAGÃ POLIŢIA SÃ NU SE SFIASCÃ  A  APLICA LEGEA. Fără menajamente. Ar trebui să i se dea ascultare.

EVRIKA!
A doua candidatură la postul de primar al Bucureştiului. DI. Florin Mihai Nahorniac, preşedintele Partidului Liber Republican, şi-a făcut publică intenţia de a-l concura pe domnul Ion I. Brătianu. Lista rămine deschisă...

O.K. Televiziunea — rezervă de... cadre? Aşa s-ar părea. După domnul Alexandru Mironov, devenit consilier de presă şi purtător de cuvint prezidenţial, iată că şi Executivul îşi racolează din studiourile "odioasei" instituţii omul pentru contactele cu presa. Numai că de data asta omul e... femeie şi se numeşte Iolanda Stăniloiu, bătăioasă reporteră a Studioului Economic. II dorim succes!

GURA LUMII

(INFORMAŢII PENTRU CARE NU BĂGĂM MINA IN FOC)

BOXUL CU UMBRA

Printr-o intimplare pe care, o vom povesti cu alt prilej, rindurile de mai jos au ajuns la redacţia noastră. Bănuim, după conţinutul lor, că autorul şi-a notat citeva ginduri din experienţa pe care a trăit-o participînd la alegerile din Bulgăria. Iată ce i-a trecut prin cap (şi prin condei) involuntarului nostru corespondent:

1. Nu putem reuşi decit împreună (cu comuniştii adversari). Măsuri de luat:

a) de îndemnat civici, să treacă la Verdeţ. De preferat comunişti care nu şi-au ars carnetul.
b) de făcut spectacole contra lor (tactica — box cu umbra).
c) mereu ţipat dovezi puci, liste negre, bani Moscova ş.a.m.d.

2. Civici din B avut dolari dar nepăpat fără rost.

Măsuri de luat:

a) Nid mingiiat pt. muls,
b) Consignaţie maşini depus pe roate indiferenţi volan. De vorbit cu pmb.
c)  Taxe, cotizaţii, donaţii, furaţii, merele de aur soroşi.
d) Strins şurub călătorii. Mal ieftin Bulg.

3. Candidat preş. 

Măsuri de luat:

a) să fiu eu.
b) să nu mai fie nimeni.
c) compromis I.I. orice cale

AMBIDEXTRU

Ziarul Libertatea din 23 octombrie 1991, pag. a 2-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 23 octombrie 1991, pag. a 3-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 23 octombrie 1991, pag. a 5-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

 

Ziarul Libertatea din 23 octombrie 1991, pag. a 6-a ▼ Click pe imagine pentru mărire